Screenshot 𝕏

Om technische, sociale en morele redenen zal Israël niet nog een oorlog winnen. Op elk niveau is het veel zwakker geworden. Het kan zijn vijanden vreselijke schade toebrengen, maar het kan het fundamentele evenwicht van alle krachten dat tot de overwinning leidt, niet veranderen. – Gabriel Kolko, 2007

Torenhoge bosbranden woedden dinsdag in het noorden van Israël na drone- en raketaanvallen van Hezbollah op Israëlische nederzettingen en militaire bases. De branden vormen de laatste escalatie in de grensoverschrijdende oorlog die al 8 maanden aan de gang is, schrijft Mike Whitney.

Volgens de Times of Israel zijn sinds oktober ongeveer “60.000 inwoners van steden en dorpen langs Israëls noordgrens uit hun huizen verdreven als gevolg van de bijna dagelijkse grensoverschrijdende raket- en antitankraketaanvallen door Hezbollah…” De recente toename van geweld heeft geleid tot een boze reactie van de politieke leiders van Israël, die nu dreigen Libanon binnen te vallen als de aanvallen niet onmiddellijk stoppen. Dit komt uit een artikel op CNN:

Op woensdag bezocht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de noordelijke stad Kiryat Shmona nabij de Libanese grens en zei dat Israël voorbereid is op “zeer intense actie” in het noorden.

“Wie denkt dat ze ons pijn kunnen doen en dat we werkeloos zullen toezien, maakt een grote fout,” zei de premier. “Hoe dan ook, we zullen de veiligheid in het noorden herstellen.”

Netanyahu’s opmerkingen komen nadat Israël Defense Forces (IDF) stafchef Herzi Halevi zei dat het Israëlische leger klaar is om doelen in het noorden aan te vallen.

“We zijn voorbereid na een zeer goed proces van training – tot het niveau van een militaire oefening – om over te gaan tot een aanval in het noorden. Sterke verdediging, klaar om aan te vallen, we naderen een beslissingspunt,” zei Halevi dinsdag. Tensions ramp up on Israel-Lebanon border as IDF warns decision is approaching on fresh offensive, CNN

Netanyahu voelt druk van de extreem-rechtse leden van zijn oorlogskabinet die Libanon willen binnenvallen en de dreiging bij de bron willen wegnemen. Maar dat zou een tweede front openen en waarschijnlijk middelen onttrekken aan de operatie in Gaza. Het zou ook kunnen uitdraaien op een bloedig slachtveld zoals de Israëlische invasie van Libanon in juli 2006, die slecht afliep en de IDF voor dekking deed vluchten. Hier is een korte samenvatting van het debacle door historicus Gabriel Kolko:

De 34-daagse oorlog die Israël in 2006 vanaf 12 juli in Libanon voerde, was een rampzalig keerpunt. … De Israëli’s verloren de oorlog niet door het wel of niet geven van bevelen aan verschillende officieren. Het was een oorlog uit vrije keuze en hij was gepland als een luchtoorlog met zeer beperkte invallen op de grond in de verwachting dat het aantal Israëlische slachtoffers zeer laag zou zijn. …. (Stafchef) Halutz wilde de Hezbollah en hun bondgenoten een “shock and awe” met de Israëlische macht en binnen een paar dagen een marker-all vaststellen. Het moest een zeer korte oorlog worden, gebaseerd op de toepassing van macht. … Halutz wilde een kritiek punt maken. In plaats daarvan maakte hij het tegenovergestelde en onthulde hij de kwetsbaarheid van Israël, voor een groot deel gebaseerd op het feit dat de vijand veel beter voorbereid, gemotiveerd en uitgerust was. Het was het einde van een cruciale mythe, de voorbode van nog meer bloedige maar gelijkwaardige gewapende conflicten of een machtsevenwicht dat bevorderlijk is voor onderhandelingen. Olmert en zijn generaals verwachtten zeer waarschijnlijk dat ze binnen vijf dagen een grote overwinning zouden boeken, waardoor zijn populariteit bij de havikistische Joodse bevolking, die een groeiende meerderheid van de kiezers vormt, zou toenemen en hij zijn abominaal lage peilingen zou omkeren – hij kreeg drie procent populariteit in een tv-peiling begin maart – waardoor hij zijn politieke carrière zou redden…

Er zijn veel redenen waarom de Israëli’s de oorlog in Libanon verloren, maar er is algemene overeenstemming binnen Israël dat de oorlog eindigde in een ramp en dat de afschrikkingswaarde van de eens onverslaanbare, superbewapende IDF voor het eerst in de hele Arabische wereld ernstig verminderde…

De Libanonoorlog is slechts een voorbode van de komende Israëlische nederlagen. Voor het eerst is er een ruwe gelijkwaardigheid in militaire macht … Technologie beweegt zich nu veel sneller dan de diplomatieke en politieke middelen of de wil om de onvermijdelijke gevolgen te beheersen – om nog maar te zwijgen van traditionele strategische theorieën. Dit geldt overal en het Midden-Oosten is geen uitzondering. Hezbollah heeft veel betere en meer raketten dan 10.000 korteafstandsraketten dan een paar jaar geleden, en de Israëlische militaire inlichtingendienst gelooft dat het meer vuurkracht heeft dan afgelopen lente, voordat het werd aangevallen…

In het verleden leverden oorlogen overwinningen en meer grondgebied op voor de Joden; nu zullen ze alleen maar rampen voor iedereen opleveren. De Libanonoorlog bewees dat… Israel’s Last Chance, Gabriel Kolko, Counterpunch

De huidige politieke leiders in Israël – enorm aangemoedigd door hun vermeende overwinning op de burgerbevolking van Gaza – dringen aan op een invasie van Libanon en een confrontatie met hun aartsvijand, Hezbollah. De meeste van deze politici weten ofwel niet wat er zich in 2006 heeft afgespeeld of denken dat de “sterkere en capabelere” IDF van vandaag met relatief gemak zal zegevieren. Ze lijken geen rekening te houden met het idee dat Israël een vernederende nederlaag zou kunnen lijden die hun toekomstige veiligheid en afschrikmiddelen zou ondermijnen. Ze zijn zo overtuigd van hun eigen onoverwinnelijkheid dat het vooruitzicht van een nederlaag nooit bij hen is opgekomen. Dit komt van de BBC:

Op dinsdag zei Itamar Ben-Gvir, de extreemrechtse Israëlische minister van Veiligheid, tijdens een bezoek aan brandweerlieden in de nabijgelegen stad Kiryat Shmona dat het antwoord van de regering op de raketten van Hezbollah oorlog zou moeten zijn.

“Geen vrede in Libanon zolang ons land het doelwit is,” zei hij (BBC).

Het is niet verrassend dat Ben-Gvir’s steun voor een invasie wordt gedeeld door fellow-traveler Bezalel Smotrich die deze opmerkingen maakte in een toespraak bij de Westelijke Muur aan het einde van de Jeruzalem Vlaggenmars:

  Israëlische premier Netanyahu reageert op mogelijke aanhoudingsbevelen voor oorlogsmisdaden van het Internationaal Strafhof (VIDEO)

“Premier, geef het bevel, trek ten strijde tegen Hezbollah, vernietig ze,” brulde hij. “Put kracht uit de menigten die hier verzameld zijn en geef het bevel. Trek ten strijde tegen Hezbollah, onderwerp ze, vernietig ze, verplaats de veiligheidszone van Galilea naar Zuid-Libanon.”

De Israëlische president Isaac Herzog liet zich niet aftroeven door de vuurspuwers in Netanyahu’s oorlogskabinet en gaf de volgende onheilspellende verklaring:

Ik roep vanaf hier de internationale gemeenschap en haar leiders op en benadruk – het is onmogelijk om onverschillig te blijven voor dit terrorisme, vanuit Libanon en in het algemeen. Israël wordt al maandenlang dagelijks aangevallen door Iraanse proxies in Libanon, in flagrante schending van alle internationale overeenkomsten en resoluties.

De wereld moet wakker worden en beseffen dat Israël geen andere keuze heeft dan zijn burgers te beschermen en je moet niet verbaasd zijn als het dat met steeds meer kracht en vastberadenheid doet, en kom niet bij ons klagen als de situatie uit de hand loopt,” waarschuwde Herzog. “Dit is niet het moment om aan de zijlijn te blijven staan en de regio te laten escaleren. Deze kwaadaardige terroristische agressie moet worden beteugeld en gestopt,” aldus Times of Israel.

Naast het voorspelbare gebral van hoogdravende politici en hun bondgenoten, zijn er een paar opmerkelijke realisten die begrijpen dat de uitkomst van elke confrontatie met Hezbollah verre van zeker is. Kijk eens naar dit fragment uit een artikel in de Jerusalem Post van de gepensioneerde Israëlische generaal-majoor Yitzhak Brik die zei “dat elke aanval van het Israëlische leger op Hezbollah een verschrikkelijke vernietiging voor heel Israël zou kunnen betekenen”:

  10 tekenen dat een wereldwijde oorlog snel dichterbij komt

Ik waarschuwde dat het door de sombere situatie in het leger slechts een kwestie van tijd is voordat het noodlot toeslaat. En dat is inderdaad gebeurd, met de aanvallen van Hamas op gemeenschappen in het grensgebied met Gaza. Gelukkig hadden we deze keer een wonder, want Hezbollah viel ons niet aan vanuit het noorden, want dat zou een ramp hebben veroorzaakt die veel erger was dan die van de gemeenschappen in het grensgebied van Gaza. Het is twijfelachtig of we daarvan hadden kunnen herstellen en in ons geliefde land hadden kunnen blijven wonen.

In het verleden heb ik gewaarschuwd, en ik blijf waarschuwen, dat het leger en de militairen niet voorbereid zijn op regionale oorlogsvoering. Als de IDF ten strijde trekt tegen Hezbollah en een belangrijke aanval lanceert – zoals aanbevolen door sommigen, waaronder hoge functionarissen in het noorden en zelfs de minister van Defensie, met absolute onwetendheid over hun situatie en de paraatheid van het leger en het leger voor regionale oorlog – kan dit een ramp over het land brengen. Het is een gok op de voortzetting van ons leven in de staat Israël.

Ik heb hiervoor gewaarschuwd toen de oorlog uitbrak in de Gazastrook en de mensen juichten voor het leger, dat uiteindelijk niet het gewenste resultaat bereikte….

Degenen die verantwoordelijk zijn voor de schande, ramp en vreselijke schande die op 7 oktober plaatsvond, kunnen ons in de volgende regionale oorlog leiden, een oorlog die ons land zal vernietigen omdat we in de afgelopen 20 jaar het thuisfront en het leger niet op die oorlog hebben voorbereid. Vandaag de dag steken zowel de politieke als de militaire leiders geen vinger uit om het thuisfront en het leger voor te bereiden op de volgende regionale oorlog. Deze oorlog is de ernstigste bedreiging voor het land sinds de totstandkoming ervan, de veiligheidssituatie verslechtert met de dag en niemand lijkt zich er iets van aan te trekken…

Premier Benjamin Netanyahu, voormalig minister van Defensie Benny Gantz en voormalig stafchef Aviv Kohavi leiden ons nergens naartoe! Naar een pad zonder weg terug. ….

Zij zijn degenen die ons de zwaarste hel in de geschiedenis van het volk Israël hebben gebracht sinds de Holocaust, zij zijn degenen die ons naar de volgende hel leiden zonder strategisch denken en rationaliteit, maar vooral uit emoties en gokken met de veiligheid van het land. Ze gaan steeds meer door met vechten omdat ze denken dat het in hun voordeel werkt. Ondanks de doelen die ze hebben gesteld, het minimaliseren van Hamas en het levend vrijlaten van de gijzelaars, raken ze elke dag verder van ons verwijderd. En we dalen steeds verder in de veiligheid van het land, in de economie, in de samenleving en in de internationale betrekkingen. Waar zullen we nog meer vallen? God behoede ons. IDF general: Military, political leaders are leading Israel to disaster – opinion, Retired Israeli Major General Yitzhak Brik, Jerusalem Post

Het is een buitengewone verklaring en een schot in de roos. De Israëli’s voelen zich misschien gesterkt door de verwoestingen die ze in Gaza hebben aangericht zonder dat het henzelf iets heeft gekost,maar Hezbollah is ‘een heel ander soort dier’. Elke invasie van Libanon zal een hoge prijs hebben in termen van vernietiging, slachtoffers en algemene veiligheid. Is het Israëlische volk echt bereid om de offers te brengen die een oorlog met Hezbollah vereist? Zijn ze er echt klaar voor om hun zonen en dochters in lijkzakken naar huis te zien terugkeren?

  Een Russische onderzeeër die kernraketten kan lanceren vaart langs de kust van Florida

Misschien bluft Netanyahu alleen maar wanneer hij dreigt Hezbollah op het slagveld aan te vallen. Misschien probeert hij gewoon het beeld op te roepen van een sterke oorlogsleider. We weten het niet. Maar wat we wel weten, is dat als hij een grensoverschrijdend offensief in Libanon lanceert, hij meer krijgt dan waar hij op gerekend heeft. En net als Sharon en Olmert voor hem zal hij daar spijt van krijgen.

Van Twitter-

IDF stafchef, Herzi Halevi, tijdens een bezoek aan Northern Command: “Hezbollah heeft zijn vuur de afgelopen dagen opgevoerd en we zijn klaar om aan te vallen in het noorden. We naderen het punt van de beslissing.”


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Israël opent vuur op menigte van 1.000 Gazanen die wachten op voedsel en doodt er meer dan 100 – CNN noemt bloedbad een ‘chaotisch incident’Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelSupermarkten introduceren ‘eetbare insectenkits’ om gezinnen door ‘wereldwijde voedselcrisis’ te helpen
Volgend artikelEuropese Unie: Van vrede naar oorlogszucht
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. Het uitverkoren volk van God dood gewone mensen in Israel self en in Gaza.
    je laars ,,het uit verkoren volk,, hun GOD is de duivel and demons. De ware GOD zal hun straffen.

  2. Als de Islamitische landen in het M-O tesamen tegen dit ziooodse gevaar zouden optrekken is het gedaan voor de westerse machthebbers. Daarom weten we dat al die Islam-landen OOK in het ‘complot’ zitten en het spel gewoon meespelen, net als Rusland en China.

    Hoe hard onze grote blonde fascist van de PVV ook staat te brullen om wraak op Hamas… het is allemaal leugens en bedrog van het Legioen van het Kwaad.

  3. Ik denk dat alleen de burgers van het beloofde land Bibi kunnen stoppen door hun gegijzelde familieleden en gestorven familieleden als soldaat, heldhaftig als zij zijn tegen de vrouwen en Palestijnse kinderen, dat dit regime 10.000 Palestijnen gevangen houden zonder dat die personen weten waarom hoor je de media nooit iets zeggen, Rusland en China met andere landen zijn juist wel bezig om deze genocide op te lossen, vergeet niet dat Zuid-Afrika ook in hun Brics zitten, het is juist het Westen dat alles tegenhouden voor een oplossing, het Westen heeft niets geleerd sinds men het regime van Hitler steunden of de apartheid in Suid-Afrika, het regime in Kiev,Pinochet,de junta in het Argentijnse,El Salvador,Vietnam, de lijst is oneindig en nu steunt men een apartheidsregime van zionisten, de Palestijnen beschuldigen van antisemitisme terwijl dat volk zelf een semitisch volk zijn en geen enkele schuld aan de holocaust hebben gedaan op de Europese Joden, wat een wereld, GEERT WILDERS en Martin Bosma zijn grote vrienden van Bibi, Bosma kent zelfs Hebreeuws, wat vinden jullie daarvan, mooi voorbeeld toch voor het buitenland, een geweldige reclame voor ons polderlandje, ga zo effe hardlopen en genieten daarvan, fijne zondag verder allemaal, gegroet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in