De Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei heeft verklaard dat de door de VS geleide westerse mogendheden hun “politieke, wetenschappelijke” en “economische dominantie” aan het verliezen zijn, en dat deze geleidelijk wordt “overgedragen” aan Azië. Hij is geen eenzame stem: op 5 november, vóór de midterm, beschreef Trump zijn land als “in verval”. Biden zelf sprak over het stoppen van “de vernietiging” van het land. Afgezien van de retoriek geeft dit uitdrukking aan reële zorgen die de Amerikaanse politieke elites achtervolgen, schrijft Uriel Araujo.

Het 578 pagina’s tellende rapport “2023 Index of U.S. Military Strength” van de Heritage Foundation heeft op ongekende wijze vastgesteld dat de militaire macht van Washington nu “zwak” is, tegen “marginaal” in de index van vorig jaar. Het rapport concludeert dat Washington militair gezien “een aanzienlijk risico loopt om niet te kunnen voldoen aan de eisen van één groot regionaal conflict, terwijl het ook verschillende activiteiten op het gebied van aanwezigheid en betrokkenheid moet uitvoeren”.

Gelet op de manier waarop Washington zich vandaag overbelast en uitgeput voelt, om nog maar te zwijgen van de crisis in Irak, de Afghaanse nederlaag en het falen van de door de VS geleide sancties tegen Rusland, kan moeilijk worden ontkend dat het land als supermacht en wereldhegemoon in verval is.

Bovendien is het Amerikaanse morele gezag grotendeels gebaseerd op de democratische geloofsbrieven waarop het zich beroemt, als kampioen van de vrijheden. Meer dan enige andere westerse natie is dit het beeld dat zij de wereld probeert voor te spiegelen. Het politieke systeem is echter ook in verval.

  Over de kwestie van de Krimbrug

Politicologen Steven Levitsky en Lucan Way schreven in januari dat het land een “periode van langdurige instabiliteit van het regime kan verwachten, gekenmerkt door herhaalde constitutionele crises, toenemend politiek geweld en mogelijk perioden van autoritair bewind.”

Politicoloog Jenna Bednar en Mariano-Florentino Cuéllar, voorzitter van de Carnegie Endowment for International Peace, hebben de VS omschreven als een “gebroken supermacht“. Juist de Amerikaanse autoriteit “op het wereldtoneel”, schrijven zij, wordt vaak geassocieerd met een federaal systeem waarin Washington “dominant is”. Tegenwoordig kunnen Amerikaanse staten echter “belangrijke hefbomen van het buitenlands beleid” controleren, vooral in tijden van “partijdige impasse in Washington”. In dit scenario beschrijven zij het land als “een archipel van machtige, concurrerende jurisdicties, met bepaalde gedeelde banden, maar ook een reeks uiteenlopende belangen en waarden”.

Er is vaak een complex samenspel tussen binnenlands en buitenlands beleid, en onlangs hebben we gezien hoe binnenlandse problemen in zowel de VS als de Europese landen hebben geleid tot scheuren binnen de trans-Atlantische coalitie ter ondersteuning van Oekraïne.

Afgezien van de interne instabiliteit benadrukken sommige analisten de unieke soft power van de VS, in termen van symbolische en ideologische machtsstructuren. Dat is immers waar dromen van gemaakt worden. Kan de zogenaamde Amerikaanse droom standhouden? G. John Ikenberry, professor aan de Princeton Universiteit, lijkt te denken van wel. In een artikel in Foreign Affairs betoogt hij dat, hoewel veel analisten dat beweren, de door de VS geleide orde niet in verval is. Hij zegt dat hoewel de VS “soms lijken op een imperium in oude stijl”, hun macht niet alleen berust op brute kracht, maar ook op ideeën, instellingen en waarden die op complexe wijze zijn verweven in het weefsel van de moderniteit.

  Rusland onderzoekt mogelijke banden VS met terreuraanslagen

Ikenberry lijkt te redeneren dat de Amerikaanse hegemonie als het ware in de mondiale superstructuur ligt. Maar zelfs in dit domein zijn er scheuren. Het Amerikaanse narratief over mensenrechten, bijvoorbeeld, raakt in verval nu de hypocrisie ervan steeds meer aan het licht komt.

In een artikel van Bloomberg van september 2021 van Tylwer Cowen, hoogleraar economie aan de George Mason University, werd de beroemde uitspraak gedaan dat “wokeïsme” het grote culturele exportproduct van Washington was. Ironisch genoeg gaf dezelfde auteur in februari, opnieuw schrijvend voor Bloomberg, toe dat, hoewel nog steeds invloedrijk, het wokeïsme zijn hoogtepunt heeft bereikt“. Het raakt steeds meer uit de pas met mainstream Amerika”, stelt hij. Dat geldt nog meer voor de grote massa wereldwijd en het is ook een belangrijke bron van anti-Amerikaanse gevoelens geworden.

Er is nog een ander contrapunt met betrekking tot Ikenberry’s stelling: de fundamenten van de moderniteit liggen eigenlijk in het Europese individualisme. De wortels ervan zijn terug te voeren op een aantal factoren, afhankelijk van welke theoreticus je raadpleegt – van christelijke doctrines tot de Italiaanse Renaissance of de Schotse Verlichting. In elk geval is er geen “thelos” in de geschiedenis die van de Amerikaanse natie de noodzakelijke en onvermijdelijke culminatie van dit grote westerse project maakt, en het unipolaire moment ervan moet worden gezien als de zeer uitzonderlijke overgangsperiode die het van 1991 tot vandaag altijd is geweest – met zijn wortels in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de eveneens kortstondige bipolaire periode van de Koude Oorlog.

  Oekraïne - Nepnieuws helpt nog steeds niet om te winnen

Het punt is dat een modern wereldsysteem heel goed kan afrekenen met de Atlantische supermacht, die dan de fakkel kan doorgeven aan een nieuwe hegemoon of liever aan een meer multilateraal blok. Het Amerikaanse exceptionalisme is slechts een lokale uitdrukking van een groter Westers exceptionalisme, dat onlangs werd geïllustreerd door de botte opmerkingen van EU-buitenlandchef Josep Borell dat Europa een tuin is – en de rest van de wereld een “jungle”.

Tegenwoordig zijn de VS nog steeds de wereldhegemoon en de belangrijkste pleitbezorger van het beleid voor de verwestersing van de wereld, als vector van hun zachte macht. Maar daaronder ligt een botsing van beschavingen, in de woorden van Huntington. De “aantrekkingskracht van haar ideeën” is dus een bron van Amerikaanse invloed, zoals Ikenberry zegt, maar ook haar zwakte.

Kortom, naarmate de nieuwe Aziatische eeuw en de multipolariteit naderen, neemt de Amerikaanse en westerse hegemonie steeds meer af, ook op ideologisch gebied.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin slaat het woke Westen om de oren met ongemakkelijke waarheden – “Maak uw eigen huis schoon… de schuldigen voor de crisis zijn in uw eigen omgeving te vinden”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussische Lancet drones op jacht aan het Kherson front (Video’s)
Volgend artikelRussisch offensief in Ugledar begint
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

  • Denk wel dat als iemand in de top uit het
   Iraanse regime dit zegt, zich ook zou kunnen afvragen dat de veelal jongere bewoners van dit Iran geen orthodox Islamitisch regime willen maar een modern land willen zijn met meer vrijheden, kortom Iran hou eens een spiegel voor jouw eigen land alvorens wat te zeggen over de USA, beide Staten moet ik niet om eerlijk te zijn!

   • Ayatollah Khomeini (1903 – 1989) was ooit CIA-agent en nadat de Amerikanen sjah Mohammad Reza Pahlevi (1919- 1980) hebben laten vallen, mocht Khomeini het machtsstokje overnemen.
    De bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran tussen 1979 – 1981 duurde exact 444 dagen; het meestergetal 44 van de vrijmetselaars is hierin duidelijk zichtbaar.

    • Wauw, dat klopt en weten weinigen…Freemasons hebben wanneer ze klaar zijn met hun leegtrekken en manipuleren de nare eigenschap om lokale bevolkingen waar zij op dat moment zijn achter te laten in misère en met grove regimes tot aan het satanische aan toe vaak vanuit ideologieën of religie. Arabische lente is hier ook een voorbeeld van,ze hebben hun eigen puppets tussen de gecreëerde chaos die er door hun heerst. Iedereen de beelden gezien van Ghadaffi die door de barbaren van zgn verzet werd gesodemised met een ijzeren staaf voordat ze hem op een jeep bonden? Mooi staaltje Cabal aktie…uitgevoerd door Frankrijk in opdracht van…Van Saddam Hoessein hebben ze niet alleen olie gejat maar voornamelijk goud….Zeecontainers vol…Met de Evergreen schepen….Zoek daar de baas CEO maar van op…Ook freemason en hoogwaardig WEF lid….(P.s. Freemasons zijn niet per definitie joden maar ook jezuïeten zoals Opus Dei etc.) En uiteraard de Zwarte adel….Wat simpelweg alle monarchieën betreft die wij kennen.

   • Is gewoon weer een van de door Soros gekleurde revoluties die mislukt. Ga je eerst eens in Iran verdiepen voor je hier vertelt of je een land wel of niet moet.

 1. De mest terroristischer land in de wereld is Amerika en de europeanen die ondersteunen de amerikanen.
  Het is tijd de rug aan Amerika te geven.

  • En zo is het!
   Europa moet zijn eigen weg volgen, los van usa invloed.
   Maak van Europa, samen met Rusland,een sterk continent.
   Drijf handel met elkaar, creer vrede in plaats van deze krankzinnige oorlog te ondersteunen.
   Het gewone volk wil dit gedonder niet. Die wil vrede, werk, een dak boven het hoofd en een boterham. Handel verbindt en brengt voorspoed. Dit gedonder brengt ellende, armoede en heel veel menselijk leed. En waarvoor?? Om alleen de belangen van usa te dienen.
   Kijk alleen maar naar de gasprijs, die voor ruim het viervoudige vanuit usa aan Europa verkocht wordt.
   Alleen de aandeelhouders van de militaire industrie genieten van deze krankzinnige oorlog.

 2. Al jaren bekend dat Israel in de USA niets meer te halen heeft en al decennia geleden hun machtbasis naar China verlegde. Vandaar de interesse in de vernietiging van Rusland om het vrijkomende land te verdelen en Azie daar te vergroten. Tweede Joodse staat in de Krim, plan Netanyahu. Autonome staat in Ukraine als onderdeel Groter Israel, Zelensky. De allereerste Joodse staat was er lang voor 1948. Russische Oblast aan de grens met China.

  • Israël is opgericht door de UN. En niet uitgeroepen door joden zelf zoals ons geleerd is. Ze hebben ze precies waar ze ze hebben willen..Israël wordt vanaf haar geboorte geregeerd door slechte nepjoden oftwel Freemasons zelfs Perez was er 1. De vaccinatiegraad is het hoogst in Israël met militaire precisie uitgevoerd door het IDF..Ze gaan er allemaal aan. Nazi’s-facisten-communisten en een shitload aan andere religies en ideologieën zijn allemaal opgetuigd door Satanische machten (Zwarte Adel/Freemasons) en worden gebruikt om bevolkingen tegen elkaar te laten vechten..Het is 1 grote shitshow van voornamelijk zwarte adel en zionisten die deze ideologieën in het leven roepen om de simpele zieltjes elkaar te laten vermoorden. Niet zionistische joden weten dit…De echte holocaust is nu…En sleurt iedereen mee.

   • Israël is een Rothschild-creatie en lord Arthur Balfour (1848 – 1930) van de beruchte declaratie uit 1917 was hun handlanger. Het in 1992 geopende hooggerechtshof in Jeruzalem heeft een aantal uit 13 delen bestaande piramides; overduidelijk is hier de hand van de Rothschild te herkennen.
    Balfour is precies honderd jaar na illuminatistichter Adam Weishaupt geboren en gestorven.
    Zou dit toeval zijn?

 3. En zorgvuldig worden we allemaal gesloopt…kreeg zelfs vandaag een email van zilveren kruis met illuminatie symboliek in de mail met de boodschap dat de zorkosten ook nog ff met ruim 30,- pm stijgen….foto met kind met oog afgedekt achter een blad….Zieke wereld…Van mij mogen de goden neerdalen en al die duivels vernietigen met wortel en al.

 4. Klopt door die verachtelijke foute Rothshild nepjoden die de arme en ontwetende anti zionisten joden hebben beroofd en vermoord samen met veel zigeuners,dissidenten en veel russen. Ze zijn de archtitecten samen met Balfour maar uiteindelijk heeft de UN dit bewerkstelligt door de freemasons de vrije hand te geven. Nog even wat gestagde aanslagen op britse mandaat beheerder voor afleiding en Israël was geboren…Tuig en misleiders 1e klas…Nee is geen toeval…Bij hun is niks toeval…alles geplant…Lage frequentie entiteiten die nooit genoeg hebben en nooit zullen stoppen met vele pacts…Mits ze gestopt worden..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in