Bssasidhar / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0 DEED)

De glinstering van de lentezon stroomt door de ramen van het betaalbare appartement van Mens-van-de-Wereld. De stromen vloeibare dageraad sieren het interieur met karmozijnrode en vurig gele tinten. Nu kunnen de glansloze kwaliteiten van het hol van Mens-van-de-Wereld duidelijk worden waargenomen. Op het eerste gezicht lijkt het ingericht en georganiseerd volgens goede smaak. Maar voor het kritische oog wordt al snel duidelijk dat er iets mis is. Bij nadere inspectie zien we naast het raam een boekenplank. Geen bijzonder mooie, of zelfs een handgemaakte. Nee, het is een Billy. De meest voorkomende afgezant van die ellendige kerk van troosteloosheid, dat verdomde warenhuis van grootschalig praktisch nut en efficiëntie: Ikea.

De mens-van-de-wereld houdt ervan om zijn woning tot de nok toe vol te stouwen met alles wat Scandinavisch klinkt. Hij voelt zich een echte mens van de wereld, zittend in zijn Havberg-stoel, rondkijkend in zijn zorgvuldig ingerichte decor. Hij heeft de Ikea-brochure zorgvuldig bestudeerd om een ingewijde te worden in de diepere leer van de Scandinavische interieurstyling. Als leek had hij namelijk veel moeite om zijn eigen stijl te vinden. Hij tastte in het duister. Hij was verdwaald in de chaotische wereld van stijlen die er zijn. Victoriaans, barok, rustiek, wat moest hij kiezen? schrijft Sietze Bosman.

De brochure van Ikea was een verademing voor hem. Hier vond hij een slim opgesteld document dat hij bij zich kon dragen en kon raadplegen wanneer hij zich zorgen maakte over de bekleding van zijn woning. De brochure komt tegemoet aan verschillende kleursmaken, maar is altijd doordrenkt van de onmiskenbare Ikea-kwaliteit van functionaliteit, slimheid en betaalbaarheid. De mens-van-de-wereld is erg gecharmeerd van dit document. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de Ikea-brochure een soort gids is geworden voor de rest van zijn leven. Waarom een moeilijk individueel pad kiezen, als zo’n document een duidelijke en sociaal aanvaardbare route uitstippelt?

Dat is de kijk van Mens-van-de-wereld op zijn hele leven geworden. Hij wil geen energie steken in het vinden van unieke manieren om zichzelf uit te drukken. Nee, er zijn veel betere manieren om je tijd door te brengen. Bovendien, als iemands huis erg op dat van anderen lijkt, zullen bezoekers zich op hun gemak voelen. Wie wil zijn bezoekers laten huiveren van afschuw door ze bloot te stellen aan afwijkende leefstijlen? In hemelsnaam, je kunt ze net zo goed wat escargot voeren. Nee, dat is allemaal niet wenselijk. Onthoud dat mode bestaat omdat we op elkaar willen lijken, niet omdat we ons willen onderscheiden.

  WEF eist dat regeringen 'gezamenlijke inspanning' leveren om critici de mond te snoeren

…we moeten het allemaal goed met elkaar kunnen vinden, en afwijkende kleding helpt daar zeker niet bij.

In alle aspecten van het leven heeft de mens-van-de-wereld dezelfde praktische benadering als Ikeaology. Zijn auto, bijvoorbeeld. Dankzij de wonderbaarlijke werking van het kapitalisme zijn auto’s die ooit honderdduizend dollar kostten nu te koop voor een paar duizend dollar. Hij zou dus een BMW 7-serie kunnen rijden, of een Alfa Romeo cabriolet, of een of andere snelle hatchback. Maar nee, zijn leven volgens de leerstellingen van Ikeaology heeft hem wat spaargeld opgeleverd. Hij kiest voor een praktische, efficiënte en betaalbare auto. Niets schreeuwerigs of opvallends, dus zeker geen felle kleur. Bovendien kunnen zwarte en grijze auto’s direct uit de voorraad worden gekocht, zonder wachtlijsten. Geweldig, toch? Altijd praktisch is hij, Man-van-de-wereld. Hij houdt ervan om deel uit te maken van de verenigde massa mensen de grote anonieme klodder van gelijkheid. Niet dat hij dat ooit zou toegeven. Nee, hij houdt van de veiligheid en het praktische van de horde Ikeaologen, maar hij vindt zichzelf een man van de wereld. De meester van zijn leven, de kapitein van zijn schip. Hij leest de krant en heeft stemrecht. Hij is een geïnformeerde burger, verdorie!

Af en toe, omdat hij altijd op zijn budget let, gaat de Man-van-de-wereld uit eten met zijn gezin. Het restaurant van zijn keuze is een all-you-can-eat restaurant. Ze hebben een speciaal gedeelte voor de kinderen, waar ze kunnen spelen, hoe handig! En de hele tent zit vol met mensen die er net zo over denken als hij. Ik bedoel, er is geen praktischere, efficiëntere en betaalbaardere manier om uit eten te gaan dan een all-you-can-eat. De grote bonus is dat hij zich veilig kan wagen in onbekende gebieden van de wereldkeuken vanuit de veiligheid van de massa. Hij kan een portie crêpes eten, of wat onbekend exotisch fruit, en zich gesteund voelen door zijn leeftijdsgenoten. Ze zullen het zeker begrijpen als zijn gewaagde culinaire experiment mislukt en het gerecht niet naar zijn zin is. Hij zal veel bevestigende knikjes krijgen als hij de serveerster vertelt dat ze het volle bord weg moet brengen. Schaamte is niet nodig. Hij wordt begrepen. Iets anders proberen is niet altijd leuk, dus gaat hij nog een portie biefstuk met friet halen. Lekker!

  Hoe is het Davos World Economic Forum betrokken bij de coronavirus pandemie?

Ikeaologie schrijft voor dat eenheid het beste is. Dat betekent dat je zeker nooit een politieke visie moet tonen die afwijkt van het geaccepteerde narratief. Nee, we leven in een democratie en de massa heeft gelijk. De wijsheid van de menigte, weet je wel. Dus, vasthouden aan wat de meerderheid denkt is het beste. Het is gewoon de meest praktische aanpak, omdat je er zeker van bent dat je je standpunt nooit hoeft te verdedigen en als iemand je confronteert met zijn rare afwijkende standpunten, kun je erop rekenen dat je gelijken hem zullen corrigeren. We moeten het tenslotte allemaal met elkaar kunnen vinden, en afwijkende mensen helpen daar zeker niet bij. Sterker nog, zulke mensen kunnen en moeten worden aangegeven bij de autoriteiten als dat nodig is.

De massamens, of Mens-van-de-wereld, houdt van “licht” vermaak. Zijn Billy-boekenplank is gevuld met auteurs die niet aanstootgevend zijn, zoals Greta Thunberg, Oprah, Obama, Mandela, Deepak Chopra en dergelijke. Niets te diepgaand of uitdagend; lezen is ontspanning. Zijn muzieksmaak, zijn filmsmaak en zijn kledingsmaak laten allemaal deze grote genegenheid voor functionaliteit en alomtegenwoordigheid zien. Het is zo leuk om vrienden te bezoeken en bij hen naar dezelfde muziek te luisteren en dezelfde films te kijken als thuis. Afwijkende smaken verdelen vrienden, zie je. Delen is beter en heilzamer.

Ikeaologie is een heel praktische zienswijze, of zelfs religie, om je te helpen de chaos van het moderne leven de baas te worden.

Met de exponentiële groei van het aantal massamensen zijn ook de normen voor onze openbare ruimten ten prooi gevallen aan de behoeften van de massamens. Oude klassieke gebouwen worden afgebroken; mamma-en-pop winkels worden omgetoverd tot 7-Elevens, telefoonwinkels, Starbucks of Subways. Elke grote winkelstraat of winkelcentrum is een ware tempel van eenvormigheid geworden, met dezelfde sombere, onopvallende mix van megaconcerns die de straten overspoelen met hun overvloedige neonreclames en knipperende schermen. Allemaal proberen ze de massamens te lokken om hun veilige, praktische en betaalbare spullen te kopen.

  Klaus Schwab en globalisten plannen een aanval die Covid in de schaduw zal zetten

De ironie is dat de massamens vooral worden verleid door slimme reclameslogans als “alleen voor jou” of een cheesy verwijzing naar emoties als “wat het hart wil”. Zulke betoverende spreuken hebben het slimme voorwendsel dat ze alleen de individuele klant aanspreken, maar hebben natuurlijk als enige doel om zoveel mogelijk van de massa te verleiden. De massamens laat zich bespelen, want een leven leiden met individuele keuzes is moeilijk en de adverteerders kunnen al die moeilijke beslissingen voor hem nemen. Ondertussen kan hij zichzelf wijsmaken dat hij wel een leven leidt naar eigen keuze, want de massa kiest hetzelfde, dus zal het wel goed zijn.

Ikeaologie is een zeer praktische zienswijze, of zelfs religie, om iemand te helpen de chaos van het moderne leven de baas te worden. Het bedekt je met een Teflon-laag en alle raarheid van afwijkende mensen glijdt er gewoon vanaf. Het maakt je ongevoelig voor betere argumenten, betere redeneringen, superieure smaken of hogere wijsheid die je anders weg zouden lokken van de veiligheid van de massa. Godzijdank is de grote filosofie van de Ikeaologie uit het ijzige, verlichte Scandinavische land tot ons gekomen. Wat zouden we in hemelsnaam zijn zonder zo’n geïnspireerde leiding?


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

De nieuwe IKEA-catalogus: Vaarwel Zweden – van het verlies van stukje spiritueel vaderlandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe stille grafrede – Scott Ritter
Volgend artikelOekraïne Situatierapport: terugtrekking gaat door bij gebrek aan verdedigingslinies
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

19 REACTIES

  • Hier net xo. Met 3 honden( vroeger 3 kinderen) kijk je wat praktisch is. Als het ook nog mooi is, is dat mooi meegenomen..
   Hebben wij ikejaspul?
   Een kledingkast uit 1992. Een burostoel uit 2015 ofzo..hij zat, en zit, het lekkerst. Ook al ishij oerlelijk.

 1. Bah! Ik haat ikea! Zodra je binnenkomt de gele pijlen volgen en je kunt/mag er niet van afwijken. En tegenwoordig is bijna elk doorsnee huis het zelfde ingericht. Maar ja, dat ben ik dan weer. Altijd van de paden afwijken. Zo ook in het bos bijvoorbeeld. Ik wandel langs sloten en door velden want dat is veel spannender. Niet altijd even eenvoudig en soms best moeilijk, maar je maakt wel veel meer mee. Meubels zoek ik bij de kringloop of ik maak iets zelf. Zo heb ik een tafel van spoorbielzen en fijne bedden gemaakt van pallets en zo ook twee zitstoelen. Heeft zo toch wat eigens. Niet iedereen keurt het goed, maar ik krijg ook leuke reacties van mensen.

  • Kwaliteit is matig,
   gaat niet lang mee,
   is niet bestand tegen verhuizingen
   Is niet voor zware personen bedoelt
   Kan niet tegen vocht.

   Design is okee maar nooit heel stevig / sterk.
   Neem het idee beter mee naar ergens anders.
   Waar wel echt hout, en wel echt staal en
   geen dun en zacht ijzeren blik en
   Wel stalen boutjes en moertjes ipv zacht ijzer.
   Worden gebruikt.

   • ga gewoon staal kopen en maak wat je wil tegenwoordig heb je een mig apparaat voor 1300 euro daarmee maak je alles je kan het bekleden met natuurhoud of graniet of het hout van paletten die je mooi opschuurt en kleur boenwas op zet of kleurloos een kras in geen probleem een beetje was erover en het is als nieuw.

   • Ik vind er wel handige dingen tussen , ze zijn wel duur geworden.
    Jarenlang was het voordeliger om een Ikea meubel te kopen voor het hout ipv het hout los bij de bouwmarkt.
    Ook aan slechte dingen zitten positieve kanten.
    Voor de rest wórdt ik lekker afgewezen door de Gutmenschen.
    Helaas 10 jaar te oud, maar misschien was ik dan ook een schaap geweest

 2. Precies vandaag dit artikel.
  Ik had op mijn werk een felle discussie met een ikeavolgeling (Putin is een gek, hij wil het oude sovjetrijk herstellen. We moeten ons bewapenen. Hij stopt niet. Hij heeft het zelf gezegd)
  Ik antwoordde tegen de ikealogica in en zei onder andere dat ik ook graag bij de goeien wil horen maar dit helaas niet deed dit keer.
  En werd vervolgens aangekeken alsof ik 47 chromosomen heb.
  Tja, het narratief is iedereen goed ingepeperd.
  Ik voelde de anderen denken “komt hij weer. Waarom zo vaak afwijkend ?”
  Op een gegeven moment zei ik : “denk wat je wil, ik kan je toch niet overtuigen want je wil het niet geloven”. Je moet nog vaak samen werken nietwaar.
  Daarna ging het gesprek weer over ikeaonderwerpen. Je kunt tussendoor weglopen, effe urineren, terug komen en moeiteloos het gesprek vervolgen. Lekker safe.

  Ach ja : zeg me wat normaal is en ik vertel je dat ik waarschijnlijk gek ben. So be it. Dat ze maar allemaal in militaire dienst gaan.

 3. Ja wij hebben ook een Billy boekenkast (geen plank, bestaan die ook?). Voordat ik “wakker” was vond ik Ikea ok omdat het toen betaalbaar was en goede prijs/kwaliteitsverhouding had en, inderdaad functioneel. Veel duurdere spullen van een gewone woonwinkel waren vaak van achteraf belabberde kwaliteit. Ja omdat Ikea zo populair was kwam je die meubels overal tegen. Nu ik weet wat voor een fout WEF bedrijf het is en kom ik er niet meer, nooit meer. De strekking van het verhaal gaat ergens anders over, snap ik, maar zeker als je startte en nieuwe meubels wilde was het een uikomst. Overigens had ik bij mijn eerste woning ca. 30 jaar geleden juist geen Ikea maar spullen van Morres meubels uit Hulst, nooit spijt van gehad. Busje gehuurd en in 1 dag alles in huis.

 4. Alles is eenheidsworst. Nog even en we worden verplicht om op internationale eenheidsworst-dag de rode vlag uit te hangen.

 5. Erg herkenbaar in mijn omgeving. In mijn werk, was ook altijd een soort buitenbeentje. Ik deed dingen anders, ik had andere interesse en dat slappe algemene saaie sociale kantoorpraat kon ik niks mee. Op sociaal vlak, slechts een handvol mensen waar ik mee omging. Waar een ieder een bepaald raakvalk met mij had en waarvan we dat delen. Een persoon die meerdere raakvlakken had, was zeldzaam. Mensen noemen me vaak eigenwijs, of eigenzinnig. Tja, ik kan er niks aan doen dat ik graag gewoon mijn eigen weg kies en niet wat de massa doet. Woorden als wees dankbaar en hebt vertrouwen in het iets…. beh.. zeker als ik het niet zo voelt. Maar ja, je wilt niet niemand voor zijn/haar hoofd stoten. Dus hou je wijselijk je mond. Het heeft toch geen zin om de schaapjes wakker te schudden of de realiteit te laten zien.

 6. Oh oh oh wat voelen we ons hier bijzonder, superieur zelfs. Ik lees al een tijd mee met Frontnieuws maar bij dit artikel gaat mijn haar spontaan overeind staan. Laat de mensen die zich goed voelen bij hun eigen ding, Ikealogen of anders, lekker hun ding doen. Niet zo afwijzend en veroordelend doen, mannen want dan doe je precies wat jullie anderen (genoemd in dit schrijfseltje) kwalijk nemen. Groetjes.

 7. Misschien nav dit artikel een goed moment voor een vraag ? Heeft iemand een Chaise Longue met het hoofdeinde aan de rechterkant … een echte ouderwetse … ?

 8. Public relations (pr) of publieke relaties is

  het beheren en verspreiden van

  informatie over een individu of een organisatie om

  de publieke perceptie ervan te beïnvloeden.

  Met andere woorden een mooi woord voor MANIPULATIE

  Edward Bernays en de wetenschap public relations.

  https://www.youtube.com/watch?v=jQY2s9PuQjY

  https://www.youtube.com/watch?v=wIK9DFasFUA

  https://www.youtube.com/watch?v=c_LBgSRXPHw

  https://prruk.org/noam-chomsky-the-five-filters-of-the-mass-media-machine/

 9. Ben nog nooit naar even Ikea winkel geweest. enkele weken geleden had iemand memes en eentje was even Ikea sneeuwman. kan je al denken wat het was. mijn interieur is een samenraapsel van oudere dingen, sommige antiek en andere niet. wie zich daar niet goes bij voelt, tja dat is spijtig he. zo is het nu eenmaal. PS ik heb jaren geleden geleden dat het meeste wat je bij Ikea koopt net als andere dingen in het verre Oosten is gemaakt, een pot aangeboden kwam van Vietnam. Daar gaat de Zweedse droom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in