Hoewel velen zich 24 februari herinneren als de eerste verjaardag van de oorlog in Oekraïne, is de speciale militaire operatie van Rusland eigenlijk de volgende fase van een breder conflict dat in 2014 begon. Dit is een belangrijk punt dat vaak over het hoofd wordt gezien omdat het narratief dat in het Westen is opgebouwd, is dat de interventie van Rusland een onuitgelokte invasie was met als enige doel territoriale expansie. De internationale gemeenschap, waar het Westen zichzelf ten onrechte naar verwijst, heeft dit narratief verworpen. Tot teleurstelling van de westerse leiders heeft het grootste deel van de wereld de banden met Rusland juist aangehaald, schrijft Ahmed Adel.

Het narratief van de “onuitgelokte invasie” is in het Westen echter ook ontmaskerd als een misvatting. De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf in december 2022 toe dat “het Minsk-akkoord van 2014 een poging was om Oekraïne tijd te geven”.

“Het gebruikte deze tijd ook om sterker te worden, zoals vandaag te zien is. Het Oekraïne van 2014-2015 is niet het moderne Oekraïne,” zei ze, eraan toevoegend dat “het voor iedereen duidelijk was” dat het conflict in de ijskast was gezet, “maar dit was wat Oekraïne onschatbare tijd gaf.”

De verklaring van Merkel bevestigde dat de Minsk-akkoorden, een reeks akkoorden die een einde wilden maken aan de oorlog in Donbass, alleen bedoeld waren om de Oekraïense staat meer tijd te geven om zich militair te versterken. Het bewijst ook dat de westerse partij van de Minsk-akkoorden nooit van plan was dit mechanisme te gebruiken om vrede te vinden en de zorgen van de plaatselijke bewoners weg te nemen.

  De Europese Unie: De verliezer in het Oekraïne-conflict - Hoe het ook afloopt

Daarom was de Russische interventie niet per se een verrassing, en misschien had het Westen haar zelfs verwacht.

Wat voor het Westen echter een absolute verrassing was, waren de geopolitieke en economische vertakkingen – allemaal ten nadele van het Westen en ten gunste van Moskou. Het valt niet te ontkennen dat de sancties een effect hebben gehad op de Russische economie, maar de Europese Unie heeft laten zien dat zij niet meer is dan een politieke dwerg die niet onafhankelijk is van Washington. Sancties hebben een beperkt effect op Rusland, aangezien het een volledig zelfvoorzienend land is, in tegenstelling tot Syrië en Iran (die ook zwaar gesanctioneerd zijn, maar zonder het vermogen tot zelfvoorziening).

De sancties hebben integendeel de ontbolstering van de wereldeconomie versneld en de economische crisis in Europa verdiept.

Blijkbaar was er sprake van naïviteit in het Westen, omdat men ten onrechte geloofde dat Rusland zou capituleren voor de sanctiedruk. In plaats daarvan beleeft Europa een economische crisis die de middenklasse verpletterd door een crisis in de kosten van levensonderhoud. Ondertussen heeft Rusland meer vooruitzichten op herstel dan Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens een prognose van januari van het Internationaal Monetair Fonds zal de Russische economie sneller groeien dan die van Duitsland, terwijl die van Groot-Brittannië zal krimpen. Dit staat ver af van de dreigende ineenstorting van de Russische economie die werd voorspeld toen honderden internationale bedrijven, zoals McDonald’s en Boeing, zich uit Rusland terugtrokken en de Russen geen gebruik konden maken van westerse financiële instellingen.

In maart 2022 pochte de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, dat “de Russische economie zal worden verwoest”. Elf maanden na de uitspraak van Yellen voorspelt het IMF dat de Russische economie in 2023 weer zal gaan groeien, met 0,3% en vervolgens met 2,1% in 2024. Hoewel 0,3% groei schamel is, is het nog steeds verrassend hoger dan de 0,1% van Duitsland, een fenomenale situatie als je bedenkt dat het Berlijn is die de sancties oplegt en niet Rusland aan Duitsland.

  Tucker Carlson vernietigt establishmentsmedia

Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in een nog slechtere situatie. De Britse economie zal naar verwachting met 0,6% krimpen.

India en China helpen Rusland de stress van de ontkoppeling van westerse financiële instellingen en handelsbeurzen te verlichten. Veel deskundigen zijn van mening dat de 21e eeuw de “Aziatische eeuw” is en verwachten dat de belangrijkste financiële centra in de wereld zullen verschuiven van het Westen naar het Oosten. In dit licht heeft de uitsluiting van Rusland uit het Westen het land geen andere keuze gelaten dan zich sterk op het Oosten te richten, iets waar India, China en andere landen enthousiast gebruik van hebben gemaakt.

De 20e eeuw werd gedomineerd door het bipolaire systeem en een kortstondig unipolair systeem. Hoewel de 21e eeuw multipolair van aard is, zullen de VS en China naar verwachting de overheersende economische en militaire machten zijn, met een groot aantal andere grootmachten, zoals Rusland en India, die volledig in staat zijn hun eigen belangen te verdedigen.

Wat het Westen zich niet realiseert, is dat in een dergelijk mondiaal systeem Rusland van grote invloed is op de vraag of de VS of China zullen zegevieren. Rusland heeft in feite geen andere keuze dan zich op China te richten. Toekomstige generaties in het Westen zullen leren dat dit een strategische blunder was – en dat allemaal om een neonazistisch regime in Kiev te verdedigen.

Er werd verwacht dat de oorlog in Oekraïne een nieuwe vooruitgang van het “liberalisme” en het westerse internationalisme zou betekenen. Wat echter is gebeurd, is een verzwakking van de westerse hegemonie. De VS verwachtten dat de meeste landen in de pas zouden lopen en sancties zouden opleggen aan Rusland, maar in Azië, de islamitische wereld, Afrika en Latijns-Amerika is dit niet gebeurd.

  Hoge VN-commissaris voor de mensenrechten roept Kiev op niet te martelen in Charkov

Hoewel het Westen het regime in Kiev hardnekkig en arrogant blijft verdedigen tegen de realiteit dat Rusland in de oorlog zal zegevieren, blijft het zijn eigen reputatie in de ogen van de eigenlijke internationale gemeenschap ruïneren door landen als India te bekritiseren omdat zij hun bevelen niet opvolgen. Dit zal op lange termijn negatieve gevolgen hebben voor het Westen, aangezien zijn invloed afneemt en het wantrouwen toeneemt.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Brussel springt in een economische afgrond en sleurt de rest van Europa met zich meeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWEF beveelt wereldregeringen om “vlees en brandstof sterk te rantsoeneren” om de Great Reset in te luiden
Volgend artikelDood, vernietiging en geweld overal waar je kijkt…
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Geloof niet alles wat je denkt.
  Zorg voor iemand die hulp vraagt.
  Wees het licht dat in en door je stroomt .
  Het enigr waarvoor de bozen verschrompelen
  Is Licht, liefde, vrede.

 2. Als je die koppen zie van Biden, Von de Leyen, Timmerfrans, onze “leiders” … dan ga je toch met de borst vooruit de toekomst tegemoet 🤢

 3. Er was helemaal geen misrekening. Europa vernietigen en de hele bevolking verpauperen was al 100 jaar het plan. En het werkt geweldig goed, omdat de mensen misdadig lomp zijn. ( Al de 3e keer in 100 jaar !!!)

  We moeten, net als in IJsland in 2005, alleswat macht heeft uitgeoefend in den bak steken en een nieuwe maatschappij opbouwen met propere, wijze mensen.

 4. In 2000 was het gemiddeld salaris 2500 EUR. Wie heeft meer ?
  Nu met prijzen 4 keer hoger – gemiddelde inflatie dus 6% en geen 2% – hebt ge dus 25% van toen. Iemand iets gemerkt ? ZO kookt ge kikkers, langzaam op een zacht vuurtje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in