Foto: Schilderij met het Spui en de Nieuwezijds Voorburgwal in de winter 1675. De Nieuwezijds Voorburgwal gezien vanaf het Spui met rechts het Begijnhof. © Amsterdam Museum / Wikimedia (CC0)

Tot twee drie geleden waren de mainstream media nog steeds in staat om objectief verslag te doen van de natuurlijke ontwikkeling en het ontstaan van klimaatschommelingen. Het lezen van een niet geïdeologiseerd artikel van 08 augustus 2017 in het Duitse dagblad “Frankfurter Allgemeine Zeitung” is een ware weldaad voor het gezond verstand.

Het stelt dat de oorzaak van de globale klimaatveranderingen en de mini-ijstijden in Europa gedurende deze periodes de aanzienlijk minder zonnestraling is. Een internationale onderzoeksgroep van de Universiteit van Bern heeft volgens deze gegevens nog koudere perioden ontdekt in verschillende klimaatarchieven. Terwijl de periode tussen 1600 en 1750 wordt beschreven als de ‘Kleine ijstijd’, vonden de Bernse wetenschappers een korte periode van ongeveer tien jaar tussen 1430 en 1440, wat de koudste periode in de afgelopen duizend jaar kan zijn geweest, aldus Watergate.tv.

Dit extreem koude decennium viel samen met een periode die bijna de hele 15e eeuw duurde, waarin de natuurlijke fluctuaties in de straling van de zon op de aarde lager waren dan normaal – ongeveer als 200 jaar later. Tot dan toe dachten de wetenschappers dat de minimumtemperaturen in de 17e en 18e eeuw veel geringer waren dan die van in de late Middeleeuwen. De onderzoeksgroep, waarin ook wetenschappers van de universiteiten van Heidelberg, Mainz en Giessen zitting hadden, heeft voor hun onderzoek gebruik gemaakt van 16 verschillende archieven met informatie over het klimaat 600 jaar geleden. Daaronder bevinden zich de boorkernen van het ijs in Groenland en uit verschillende Europese gletsjers, boorkernen uit de sedimenten van binnenmeren, evenals boomringen en kalkaanslag in druipsteengrotten. Daarnaast evalueerden de onderzoekers de historische gegevens van het weer op dat moment.

  FvD: Boreaal buitenspel

De kou in Frankrijk, Duitsland en de Benelux-landen in de dertig jaar van de 15e eeuw, en de regenachtige zomers van deze mini ijstijd leidden tot talrijke mislukte oogsten en grote hongersnoden. Er braken ziekten uit onder de ondervoede bevolking. De mini-ijstijd in Europa in de 17e eeuw en de daarmee gepaard gaande mislukte oogsten en hongersnood leidden tot grote golven van emigranten naar Amerika, die tot het begin van de 20e eeuw duurden.

Voor de eerste mini ijstijd in de latere Middeleeuwen plaatsvond, werd Europa gedomineerd door de zogeheten “middeleeuwse warme periode” in de vroege Middeleeuwen, ongeveer 950 tot 1250 na Christus. De temperaturen op het noordelijk halfrond van de wereld waren bovengemiddeld hoog. De middeleeuws warme periode staat ook wel bekend als het optimale klimaat. Tijdens deze warme periode was de zonnestraling bijzonder hoog door de hoge zonneactiviteit. De bloeitijd van het Romeinse Rijk en het Duitse Rijk viel in zulke warme periodes. Slechte tijden zoals de migratie van mensen, de pest en de Dertigjarige Oorlog deden zich voor in fasen van koude klimaten.

Greta Thunberg – En in een spasmen van sadomasochistisch plezier applaudisseert iedereen

Vorig artikelEU legt de basis voor militair optreden tegen burgers
Volgend artikelCoronavaccin is verborgen genetische manipulatie
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Lees het boek van Kevin Menzies. Een verhandeling over de wereldreizen van de Chinezen in de 14e en 15e eeuw. In 1428 voeren ze ROND Groenland en brachten ook de kustlijn in kaart. Er lag toen dus GEEN ijs! Foto’s vanuit satellieten bevestigen dat die Chinese kaart van toen vrijwel exact is.
  Halverwege de 15e eeuw begon er een kleine ijstijd die tot eind 19e eeuw duurde. Sinds die tijd wordt het dus weer wat warmer. De natuur, hè. Die is zo sterk en laat zich niet dwingen door mensjes. Het effect door CO2 op een aardse temperatuurwijziging neemt 5 à 600 jaar in beslag.

  • Ik heb er helemaal geen verstand van maar vind het wel interessant. Is dit ook niet betwistbaar Johan? Ongetwijfeld wel. Zal het in de praktijk niet zo zijn dat de waarheid weer ergens in het midden ligt ( hoeft misschien niet) en dat we dat pas over jaren zullen weten? Er worden m.i. uit ijdelheid veel piketpaaltjes geslagen en die worden niet meer verplaatst. De grootste reden hiervan is gezichtsverlies ( lees: electoraal verlies) denk ik. Dit staat wel in de weg voo goede inhoudelijke debatten en standpunten die zonder gevolgen gewijzigd kunnen worden op basis van overtuigd geworden zijn door argumenten.

  • Johan,
   Willem Barentz probeerde het rond de Noord naar Japan en Indië. Hij vertrok 14 dagen telaat; had de wind tegen en ging om het drijfijs, ten Noorden van Nova Zembla. Mislukte dus maar niet omdat het niet kon.
   Co2 heeft weinig invloed op de temperatuur. H2O des te meer. Onder de wolken blijft de warmte beter hangen. Dus hoe meer wolken hoe meer de temperatuur stijgt. Dit volgens NASA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in