Uitzicht op de noordkust van Lesbos, tussen de dorpen Molivos en Sykaminia. De kuststrook ligt vol met reddingsvesten en vluchtelingenboten. De foto is genomen in september 2015, © Rosa-Maria Rinkl / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Nu het pendelverkeer over de Middellandse Zee toeneemt en nieuwe groepen migranten zonder asielgrond op zoek gaan naar een beter economisch leven in Europa, begint de situatie in veel delen van Griekenland zijn breekpunt te bereiken. Op de eilanden in de Egeïsche Zee krijgen migranten nu 2.000 euro aangeboden als ze vrijwillig naar huis terugkeren.

Het door de EU gefinancierde programma ‘Assisted Voluntary Return and Reintegration’ voor begeleide vrijwillige terugkeer en re-integratie heeft tot doel migranten die naar hun land van herkomst willen terugkeren te steunen. Tegelijkertijd ontlast het de eilanden in de Egeïsche Zee, die onder grote druk staan.

Het programma is al in maart in werking getreden, maar is sindsdien grotendeels inactief geweest vanwege de pandemie en de gesloten grenzen.

Het is ook ingevoerd in verband met de Turkse president Erdogan, waardoor duizenden migranten eerder dit jaar naar Griekenland konden komen.

Libiërs en Tunesiërs

De Griekse autoriteiten schatten het aantal migranten die het land probeerden binnen te komen voordat ze gedwongen werden te sluiten als gevolg van de pandemie op ruim 50.000. Op dit moment komen vooral Libiërs en Tunesiërs.

Minister van Migratie en Asiel Notis Mitarakis zegt dat de deportaties onlangs zijn hervat en binnenkort ook zullen beginnen met de eerste vluchten met vrijwillige terugkeerders.

Hij stelt ook dat er een strikt maar rechtvaardig immigratiebeleid wordt gevoerd met als doel de druk op de eilanden en het hele land te verminderen.

Op dit moment worden ongeveer 5.000 migranten die rond de jaarwisseling op de Griekse eilanden zijn aangekomen, geacht in aanmerking te komen voor de terugkeervergoeding.

  Europa was de geboorteplaats van de mensheid, niet Afrika, vinden wetenschappers

Gespannen in Italië

De situatie is ook gespannen op Italiaans grondgebied. Onlangs heeft de burgemeester van Lampedusa, Salvatore Martello, de situatie explosief genoemd. Een paar weken geleden werd ook het leger op het eiland ingezet.

“Open de grenzen!”: Asielzoekers in Griekenland gebruiken kind als stormram om de politiebarrières te doorbreken

Vorig artikelMinneapolis politie moedigt bewoners aan om zich over te geven aan criminelen – “bereidwillig je bezittingen overhandigen”
Volgend artikelZwarte militiegroepen gekoppeld aan BLM en Antifa marcheren door de Britse en Amerikaanse straten 
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

  1. Moet je criminelen betalen om niet crimineel te zijn?????

    Gewoon: eerst zee bewaking. Dat zijn een paar snelle boten en sateliet bewaking. Een boot met “vluchtelingen”terugsturen of slen naar hun vertrekpunt, dan bootkje vernietigen; diegenen die proberen binnen te komen: smart phones in beslag nemen; daarop sataan informatie van smokkelaars en bank

  2. Gewoon: Australisch model.Kost nagenoeg niets en is super effectief.

    Terugsturen van aanwezigen: legeroefening: landingsboten, volladen oversteken,lossen terug. Wel eerst smartphones in beslag nemen; ook geld; ter dekking van kosten.

    In een nacht kunnen zeker 40.000 overgezte worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in