Domheid is een gevaarlijker vijand van het goede dan het kwade,’ zei de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer, die in april 1945 werd opgehangen in het concentratiekamp Flossenbürg. Zijn woorden weerspiegelden de bloedige ervaring van een man die toegewijd was aan het verzet tegen de tirannie van de nazi’s.

Wat me ertoe aanzette om over domheid te schrijven was mijn Covid-ervaring van de afgelopen drie jaar. Ik had nooit in mijn stoutste dromen kunnen dromen dat mensen zich zo konden gedragen dat ze me compleet verbijsterd achterlieten. Ik weet zeker dat jullie hetzelfde voelen en het is nog steeds niet voorbij. Terwijl Covid misschien op een laag pitje staat, worden we geconfronteerd met de poging tot een Great Reset. Ik wilde proberen te begrijpen wat mensen drijft om zich op zo’n onmenselijke manier te gedragen en hoe krijgen de machthebbers zovelen aan boord van hun duivelse plannen? schrijft Harry Hopkins.

Domheid is een complex en fascinerend onderwerp. Een van de erkende experts is Carlo M Cipolla, een Italiaanse economisch historicus die in 2000 op 78-jarige leeftijd overleed. Hij was lid van zowel de American Academy of Arts and Sciences als de American Philosophical Society. Hij schreef een essay getiteld The Basic Laws of Human Stupidity, gepubliceerd in 1976 en nu erkend als een mijlpaal. Hij somt vijf basiswetten op:

1. Iedereen onderschat altijd en onvermijdelijk het aantal domme individuen in omloop.

Als je hieraan twijfelt, denk dan eens aan alle mensen die je als intelligent had beoordeeld voordat je je realiseerde dat ze zich dom, idioot en gevaarlijk gedroegen in het Covid-narratief. Het tot op de letter volgen van de richtlijnen, ook al leek het voor een flinke minderheid onbegrijpelijk, moet wel het grootste voorbeeld zijn van massale domheid in de recente geschiedenis. Het feit dat zovelen zich hierbij aansloten bewijst de eerste basiswet.

  Soros beveelt ICANN om website-domeinen in beslag te nemen die 'non-mainstream content' publiceren

2. De waarschijnlijkheid dat een bepaald persoon dom is, is onafhankelijk van elk ander kenmerk van die persoon.

Dit is een fascinerende observatie die veel verklaart. Net als andere menselijke eigenschappen, is domheid ongeveer gelijk verdeeld over alle mensen, ongeacht hun opleidingsniveau. Dit verklaart voor een deel waarom, wanneer blootgesteld aan dezelfde niveaus van propaganda en nudge messaging, sommige individuen automatisch de onwaarheden herkenden die inherent zijn aan het gedrag van hun regering en anderen niet; waarom de hoogst opgeleiden erin konden trappen, terwijl de schijnbaar lager opgeleiden meteen doorhadden dat het onzin was.

3. Een dom persoon is iemand die een ander persoon of een groep mensen schade berokkent, terwijl hij zelf niets wint of zelfs schade lijdt.

Dit is de belangrijkste wet en zou gebrandmerkt moeten zijn op de ziel van degenen die domheid proberen te begrijpen. Het is geen kwestie van IQ, maar eerder een gebrek aan interpersoonlijke relatievaardigheden. Cipolla gelooft dat het mogelijk is om mensen in te delen op basis van hun gedrag. Het lijkt vanzelfsprekend dat domme mensen anderen en vaak zichzelf schade berokkenen, terwijl het gedrag van echt intelligente mensen er niet alleen op gericht is om zichzelf te helpen, maar ook om anderen te helpen. Covid heeft een schrijnend voorbeeld gezien van narratieve aanhangers die zich egocentrisch en uiteindelijk zelfdestructief gedroegen door volledig mee te gaan in wat hen verteld werd en daardoor hun bedrijven, hun banen, hun gezondheid, hun relaties en in sommige gevallen hun eigen leven verwoest zagen worden. Cipolla vatte dit netjes samen toen hij zei: “Er zijn mensen die door hun onlogische handelingen niet alleen andere mensen schade berokkenen, maar ook zichzelf.” Zulke mensen behoren tot het geslacht van de super dommeriken.

  Google rolt 'Pre-Bunking' censuurregime uit om EU-verkiezingen te manipuleren

4. Niet- domme mensen onderschatten altijd de schadelijke kracht van domme individuen. In het bijzonder vergeten niet-domme mensen voortdurend dat het altijd en overal een kostbare vergissing is om met domme mensen om te gaan.

Toen in maart 2020 de “drie weken om de curve af te vlakken” werd ingevoerd, dachten de niet-domme mensen, hoewel ze niet vanaf het begin in de Covid-gekte trapten, waarschijnlijk naïef dat er zo een einde aan zou komen. Ze hadden geen rekening gehouden met de destructieve en dodelijk gevaarlijke aard die degenen bezaten die superdom waren. Ze hadden zich dit niet voorgesteld omdat domheid op dit niveau hun begrip en inzicht te boven ging en bovendien verrassen de aanvallen van domme mensen intelligente mensen altijd. Domheid is een eigenschap van een persoon net als haarkleur en is daarom niet vatbaar voor rationele argumenten en overreding. Om deze waarheid kracht bij te zetten, hoeveel van jullie hebben geprobeerd om de anti-Covid zaak te beargumenteren met logica, feiten en gezond verstand om vervolgens te worden beantwoord met spot en hoon? Onlogische acties kunnen niet worden begrepen met logica, wat natuurlijk een grote teleurstelling is als het wordt geprobeerd door verstandige, intelligente mensen.

5. Domme mensen zijn het gevaarlijkste type.

Intelligente mensen, hoezeer ze het ook met je oneens zijn en hoe vijandig ze ook zijn, zijn over het algemeen voorspelbaar. Domme mensen daarentegen zijn volledig onvoorspelbaar. Dat maakt domme mensen veel gevaarlijker dan intelligente mensen.

Conclusie

Cipolla’s theorie zegt veel over het gedrag van mensen, in alle lagen van de bevolking, die zich gevaarlijk, irrationeel, onverklaarbaar en uiteindelijk zelfbeschadigend gedragen en daarbij anderen enorme schade toebrengen. De geschiedenis is bezaaid met domme mensen die verantwoordelijk waren voor het lot van naties. Wanneer domheid gepaard gaat met psychopathie, is één ding zeker: we zullen er allemaal de dupe van worden. Een eerdere generatie moest vechten tegen een Duitse tiran die gek, slecht en nog dom was ook, en onze generatie moet het opnemen tegen een cabal die lijkt te denken dat het creëren van een ontvolkte wereld waarin zij alles bezitten en de rest van ons niets, een goede toekomstvisie is. Het feit dat ze een posse van wereldleiders achter zich lijken te hebben en massa’s die zich conformeren, versterkt alleen maar de pure prevalentie van domheid waar Cipolla het over heeft.

  Studie: Grotere geestelijke gezondheidsproblemen bij linkse sympathisanten

Geeft een beter begrip van domheid ons een idee hoe we het kunnen bestrijden? Misschien ligt onze redding in het feit dat domheid een eigenschap is die op een spectrum ligt van mild tot supercharged. De eersten zijn in staat om zelfkennis te ontwikkelen waarmee ze van hun fouten kunnen leren. Aan jezelf toegeven dat je fout en dom was is een enorme opgave, maar ligt zeker binnen de grenzen van de meeste mensen. Laten we hopen dat dit het geval is, want onze toekomst als volledig functionerende mensen die niet gevangen zitten in een dystopische wereld kan ervan afhangen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

GREAT RESET DOSSIER

Veganist versus carnivoor: Dommer dan dit wordt het nietVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelModerne oorlog heeft de mythe over de effectiviteit van NAVO-wapens aan diggelen geslagen
Volgend artikelMassale Russische bombardementen in Oekraïne gericht op het vernietigen van westerse wapens en F-16’s (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

48 REACTIES

 1. Tegen domheid is niet te vechten. Als bij hen blijkt dat het mis gaat hoor ik altijd als eerste “ja, maar ik dacht…” en indien je refereert dat je ze vol goede bedoelingen gewaarschuwd hebt destijds kunnen ze zich dát niet meer herinneren.

  Mooi laten gaan dat volk.

  • “O, dat zou kunnen, geen idee”
   “Een goed vriend van mij is arts en die zal het écht wel weten hoor!”
   “Mijn ouders halen ook altijd de griepspuit, dus…..”
   “Waarom zou ik wél naar jou moeten luisteren dan? Jij bent toch geen dokter?”
   “Hou toch op met die zwartgallige verhalen man, mijn buren hebben zich toch ook laten vaccineren en zij werkt notabene in het ziekenhuis”…..
   “Och god daar heb je hém weer met zijn spannende verhalen”
   “Nou eh, we hebben ons vorige week gewoon laten vaccineren en zie je wel: nergens last van!”

   Iemand nog meer aanvullingen? 😊

   • Lambertus december 29, 2023 Bij 10:56
    “We zullen nooit weten hoe erg het had kunnen zijn” en “ik heb nergens last van”. En tot “wist ik niet” en “dat meen je niet” komt het nooit, omdat ze genoegen nemen met deze patstellingen en verder denken of horen bestaat gewoonweg niet voor ze. Voor die mensen voldoen deze twee waarheden waar alles mee gezegd is.

   • als ik,niet gevaccineerd was geweest was ik zeker dood gegaan want ik was zooooo ziek ,maar dankzij mijn vaccinatie heb ik het overleefd,als ik dan zeg dat zullen we nooit weten he misschien was je wel minder ziek geweest,kijken ze me raar aan

  • Rusland heeft al geruime tijd onze aandacht.
   Mensen menen Rusland te ‘kennen’ doordat er een vervelend mannetje de staf zwaait volgens de media, maar eenmaal voor het eerst op lokatie geweest te zijn blijkt dat de tijd daar stil gestaan heeft qua ‘vooruitgang door nutteloze digitale middelen’ zodat de mensen elkaar in een breed spectrum helpen en ondersteunen. Kinderen nemen daar volwaardig deel aan het dagelijkse leven en gebruiken hun natuurlijke creativiteit in de bush om zich te verrijken met ervaringen. Ik heb het uiteraard over de afgelegen zone’s. Mensenmassa’s heb ik niet nodig om me goed te voelen en te leven. Ze brengen niks en zijn (hier in Nederland en omstreken) alleen geïnteresseerd in zelfverrijking.

  • In het duits heb je een mooie spreuk “Unwissenheit schützt vor Strafe nicht”.
   Dus als men de moeite niet wil nemen om kennis te vergaren dan moet je met de gevolgen leven.
   Wel jammer als het mensen betreft die je eigenlijk lief zijn.

  • Dus compassie en vergeving en dergelijke zijn dus voor jou onbestaande concepten, net zoals een zekere Adolf ook gewoon mensen liet creperen en volkeren achter liet… o_O

 2. Mooi stuk dit!

  “Aan jezelf toegeven dat je fout en dom was is een enorme opgave, maar ligt zeker binnen de grenzen van de meeste mensen.”

  De meeste collega’s waar ik mee werk kunnen bovenstaande al niet….

  • Ze hebben ook allemaal verdedigingslinies. Is mijn schuld niet, beledigd doen, agressief worden. Ik zeg dat ook altijd maar, nee klopt: ik had moeten weten dat jij nooit wat fout doet, dan is het mijn schuld zeg ik altijd maar. Aan de andere kant ik iets fouts doe zullen ze me het ook vertellen en dan zeg ik, ik weet het gijpje was niet handig. Kunnen ze ook niet hebben.

 3. Wie het dichts bij het vuur zit verbrandt zich het eerst als die niet op tijd afstand neemt Domheid is een ander verhaal en is je eigen schuld omdat je dommer bent dan de rest!???

 4. collega hartaanval. Een andere collega aderverstopping/doorbloedingsproblemen. Nog 1 met ernstige plotselinge suikerziekte al 2 x de ambulance erbij op het werk omdat hij flauw viel.
  Vrouwelijke collega 23 dagen per maand ongesteld en haar dochter ook. Vrachtwagen chauffeur out gegaan onder het rijden met cruise control aan en werd wakker met zijn truck in een weiland en onze directeur 3 dagen verlamd geweest na vax. Maar nog steeds ben ik een mongool en een wappie…
  Heerlijk toch ik geniet er van om ze af te zien brokkelen ze krijgen de pestpokken maar ik heb 3 jaar mijn best gedaan. Maar ik heb het los gelaten ik heb het nergens meer over. Ze zoeken het maar uit…

  • Boertje.
   Ja die verhalen ken ik ook: mijn baas zegt hardop ik heb al 4 keer corona gehad en was compleet plat geslagen.

   Formulier vrijwillige oproep griepprik dwarrelt op de afdeling naar binnen: wie tekent als eerste in? Mijn baas.

   Niet te redden.

   • In mijn kennissen kring en familie stonden de beter opgeleiden als eerste met de mouw omhoog.
    De meer “modale” mensen schijnen beter tot logisch nadenken in staat te zijn, oftewel de mensen die als domme monteur, betonmolen chauffeur etc. gezien worden kunnen het geprojecteerde 1+1=3 sneller herkennen.
    Subjectief want het reflecteerd op mijn kleine kring.

 5. Om mijn duit in het zakje te doen: domheid is van alle tijden, maar in onze tijd lijkt domheid tot kunst verheven. Om domme mensen/schaapachtigen toch een beetje een hart onder de riem te steken: het is niet jullie schuld, hoor. Jullie zijn de afgelopen decennia zo gemaakt door middel van onderwijs, media en politiek. Even niet goed opgelet, game over.

 6. La bêtise est quelque chose d’inébranlable, rien ne l’attaque sans se briser contre elle. (De domheid is iets onverwrikbaars: niets valt haar aan, zonder zich ertegen te pletter te lopen.)
  Gustave Flaubert

 7. Ja, hard maar waar.
  Gisteravond toen ik weer naar 1 van mijn favoriete U slangen keek zei mijn dochter tegen mij: Jij bent geobsedeerd met die rotzooi, dat was een flinke klap in mijn gezicht.
  Door die “stomme rotzooi” heeft zij de prik niet gehad, wat misschien bijdraagt tot de mogelijkheid tot latere familie planning (als je dat nog wilt) of de verbeterde kans om bepaalde aandoeningen te voorkomen.
  Zo ook nu houd ik nauwlettend in de gaten wat er hier in de buurt (140 kilometer naar Syrie en 240 kilometer naar Israel) zo aan de hand is om mocht ik het nodig achten als de bliksem weg te wezen.
  Eigen lof stinkt maar toch snap ik niet dat invloed van buitenaf zo veel kracht heeft om dit zombie kind (dat een nier zou ruilen voor internet en een laadpunt voor de telefoon) zo blind voor de realiteit te maken en dat MSM, TikTok & Co. zwaarder wegen dan de overtuiging van de ouders.
  Triest, diep triest. Ik heb als ouder gefaald in de opvoeding, ze is de perfecte 1984 candidaat geworden.

  • Ik heb vaak gehoord “Jij bent getraumatiseerd door al jouw missies in de broeihaarden des buitenlands als militair” (als je het over klappen in je gezicht hebt). Men had mij al veroordeeld zonder te willen luisteren naar de vrijblijvende en vooral goedbedoelde waarschuwingen voor hen die de ontwikkelingen (geo-politiek) en de daaruit voortkomende consequenties niet zagen aankomen. Velen zagen het toen al niet en zullen het nooit doorgronden.
   Heel simpel: is niet mijn probleem.

   Maandenlang neem ik een grote schare serieus geïnteresseerde mensen mee het veld in om een andere kijk op zelfredzaamheid te gunnen. De uitgewisselde verhalen onderling spreken boekdelen en bevestigen mij in het feit dat wel degelijk heel veel mensen op het goede spoor zitten.
   De schadeloosstelling geschiedt op basis van eigen vrijwillige bijdrage en waardebepaling door de ‘cursisten’ zelf en leidt tot verbazende uitingen in de positieve zin van het woord.
   Men mag zelf de waarde van de opgedane kennis en vaardigheden bepalen en dit verrast me keer op keer. Kennis is macht maar delen blijft de kracht!

  • Beste Rommelaar,
   Ik heb dat vaker van ouders horen zeggen dat ze als ouder gefaald hebben.
   Men gaat er echter aan voorbij dat kinderen, naarmate ze ouder worden, zich zelf een weg zoeken tijdens het ouder worden.
   Velen gaan zich zelfs afzetten tegen de opvoeders. wij noemen dat de pubertijd.

   Zodra kinderen nog klein zijn kun je spreken van het opvoeden van kinderen echter, zodra ze richting de pubertijd gaan is het slechts begeleiden.

   Het enigste wat je als ouder kunt doen is een voorbeeld zijn met je eigen normen en waarden en vervolgens hopen dat ze dat oppikken en in hun latere leven meenemen.
   Garanties krijgt als ouder nimmer.
   Ook jong volwassenen beginnen met eigen keuzes te maken die niet perse de wensen of hoop van de ouders hoeven te zijn.

   Doe je best voor ze en steun ze als de gevolgen van hun keuzes verkeerd uitpakken.
   De beste levenslessen komen voort uit ondervinding.

  • Ze swingen het graf in…… over dom gesproken…. Wat een afschuwelijk walgelijk filmpie alleen maar Indoctrinatie en/of indoctrineren……. mensheid is verloren……..Wie niet wil luisteren moet maar voelen….

 8. Het is misschien niet altijd domheid, maar eerder gedachteloosheid. Men heeft geleerd (ook op school) om niet voor zichzelf te denken en om experts blind te volgen. Dan heeft men in feite nooit echte intelligentie verworven want men vergeleek nooit zelf de nieuwe kennis met feiten, met goed onderbouwd theorie, met logica. Men heeft toegelaten dat zijn hoofd een vat is vol niet met elkaar verbonden gedachten. Een intelligent mens heeft een visie. Een gedachteloos mens mist visie. Maar het is voor sommige gedachteloze mensen misschien niet te laat om te leren kritisch denken, om een visie te leren opbouwen… Misschien is er toch nog hoop.

  • Vooralsnog ben ik van mening dat nieuwsgierigheid en leergierigheid een hele grote invloed heeft op de ontwikkeling van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Zelf-nadenkenheid is dan ook veelal automatisch een gevolg van het bovenstaande.

   Dat we nu de jeugd op straat zien lopen die tot de minst nieuwsgierige generatie behoren die de wereld ooit gekend heeft belooft weinig goeds. Ze zijn allemaal op zoek naar wat er voor hun nooit meer zal zijn.(vaste aanstelling bij een gemiddelde werkgever).
   Als ondernemer heb ik ze niet nodig want ze hebben nagenoeg alle eigenschappen aan boord die ik niet kan gebruiken.

   • Beste Veteraan,
    Helemaal mee eens.
    Het is niet voor niets dat kleine kinderen je soms de oren van de kop kunnen vragen.
    ” pap, waarom is de maan rond”? en ” waarom is de regen nooit op”
    ” waarom leggen vogels eieren en konijnen niet?: enz.enz.
    Prachtig.
    Op school is het al decennia lang schering en inslag dat kinderen hun mond moeten houden en de gevraagde opdrachten moeten maken.
    Kinderen leren dus al vroeg in hun leven af om vragen te stellen of dingen in twijfel te trekken, waardoor ze later als volwassenen hebben afgeleerd om vragen te stellen en klakkeloos doen wat het ‘ gezag’ hen verteld.

    Ik bemerk dat die indoctrinatie nog steeds werkzaam is als mensen mij vragen:
    ” misschien een stomme vraag, maar…”
    Hiermee geven ze blijk van hun idee dat vragen stellen stom zou zijn.
    Ik begin mijn antwoord in dat geval dat vragen nooit stom zijn, de antwoorden soms wel.
    Vragen stellen is geen kwestie van domheid of zoiets, het is een gezonde behoefte aan informatie en/of kennis.

    Zoals je schrijft;
    ” Vooralsnog ben ik van mening dat nieuwsgierigheid en leergierigheid een hele grote invloed heeft op de ontwikkeling van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Zelf-nadenkenheid is dan ook veelal automatisch een gevolg van het bovenstaande.”
    Kan ik volledig onderschrijven en kan mij gelukkig prijzen dat mijn kids en hun kids deze opvatting hebben meegekregen.
    Ik wil daar nog enkele aan toevoegen, te weten:
    Vindingrijkheid, creativiteit, oplossing gericht, open houding voor andere visies.

    Ik heb in mijn leven het merendeel mezelf moeten leren met vallen en weer opstaan.
    Ik ben inmiddels van vele markten thuis en tja, daarom nogal eens een vraagbaak voor diegene die de door jou genoemde eigenschappen hebben afgeleerd.
    Aan de andere kant sta ik ook open voor info die mijn kids mij geven die gezien de tijdgeest waarin zij opgroeiden ook andere kennis opdeden dan toen ik die leeftijd had.

    Beste Veteraan,
    Ik vraag mij soms wel eens af welke keuzes ik zal maken wanneer de komende stront de fan raakt en mensen in paniek om hulp komen vragen/smeken.
    Een oude ontwikkelingswerker vertelde eens dat de beste manier van helpen, de ander te leren zichzelf te helpen.

    En v.w.b. de jeugd,.. het lijkt of hun enige nieuwsgierigheid uitgaat naar een nieuwe game, mobieltje, en TikTok filmpjes.
    Wel eens aanwezig geweest bij een verjaardag/feestje van die kids?
    Allemaal gebogen nekjes, het gezicht bleek verlicht door het schermpje en bijna oorverdovend stil in de ruimte.

    • Gelijkgestemde!
     Het zal me niets verbazen dat u mogelijk ook een militaire achtergrond heeft, gelet op uw reacties bij verschillende artikelen hiero de afgelopen tijd.
     We hebben waarschijnlijk veel gedeelde overeenkomsten. Great!

     Wij zijn inderdaad ‘de lul’ bij ernstige problemen maar nog altijd zelf in staat om de keuze te maken wie we helpen en wie niet.
     Vindingrijkheid: de oplossing al in de praktijk toepassen nog vóór dat het probleem zich voordoet.

     • Beste Veteraan,
      ” Vindingrijkheid: de oplossing al in de praktijk toepassen nog vóór dat het probleem zich voordoet.”

      Helemaal correct.
      En in de tussentijd de opmerkingen krijgen dat wij beren op de weg zien of doemdenker zijn.
      Hahaha, de tijd zal het leren.

      Voor wat betreft mijn militaire achtergrond.
      Daar wil ik mijzelf op FN niet teveel over uitlaten.het dient ook geen doel.
      Mijn moeder, die de volledige tijd 40-45 heeft meegemaakt, net als mijn vader, zei altijd: “vertrouw allen en vertrouw niemand, en de muren hebben oren”.
      Wat militaire terminologie betreft begrijpen wij elkaar, en dat is OK

  • Beste Frans,
   Het is niet dat ik nu zo’n ‘ bijbelkenner’ zou zijn echter,

   Uit een gevonden evangelie in ik meen 1948 stond een gesprek beschreven waarin Jesus Thomas zijn beste leerling noemde omdat hij niet zoals alle andere alles klakkeloos aannam wat Jesus vertelde maar telkens doorvroeg naar het hoe en waarom.

   Het geeft te denken waarom de uitspraak; “ongelovige Thomas” een negatieve perceptie heeft.

 9. George Carlin:
  Bedenk eens hoe dom de gemiddelde mens is.
  En denk daar achteraan dat de helft van de mensheid nóg dommer dan dat is….!

 10. ” Twee dingen zijn oneindig, het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker. ”

  Albert Einstein.

 11. Mensen die de domste fouten maken zijn niet kritisch en leren dus ook niets van hun eigen fouten. Ze blijven in herhaling vallen en kunnen het kielzog van domheid niet overstijgen.

  • Ik bedoel het niet verkeerd Adriaan, was een grapje op je reactie van 21.28 maar ik drukte te snel op verzenden,

   ik dacht nog. zal ik het door AI heen gooien. Kijken of de bot erop vastloopt in dit kip en ei verhaal. Straks gaat de bot nog een keer te me zeggen, donder maar op je kost me teveel energie.

 12. De ratten vreten elkaar op.
  Ik zie het simpel, laat ik mezelf geen complimenten geven, bij deze unieke kans. Alles bestaat bij de gratie van het vergelijk. (Is dat zo.) ‘Als u dom bent, ben ik slim’, zo werkt competitie. Vorm en inhoud.
  Een woord is niet het ding, zegt Krishnamurti. Het lagere verstand kan enkel vergelijken, en het betreft de vorm. Het hogere denken, sorry voor de laagheid, is intuïtie die alle kanten ziet. Dan nog kun je de tegenovergestelde kant laten zien in een gesprek, dialectiek, het is een spel.
  Op de bodem vermengt zich echter alles weer voor hen die daaraan gehecht zijn.

 13. “Hij, die niets kan bedenken, is niet zó dom als hij, die een domheid, door een ander bedacht, prijst”.

  Marcus Tullius Cicero,
  Romeins staatsman en schrijver 106 v.C. – 43 v.C.

  Peace!😎

 14. Het mooie is dat de schrijver van dit stuk ook last heeft van indoctrinatie.

  Die gevaarlijke Duitse gek die dom was, was alleen dom om te geloven dat er geen oorlog met Engeland zou komen, hoe vaak hij had aangegeven geen oorlog te willen met Engeland.

  Neem daarbij ook nog eens dat hij de een na laatste nationalist was die het goed op had met zijn eigen volk (iets waar iedereen bij onze huidige regering over klaagt dat het omgekeerd is) en die zijn land in 5 jaar van een natie die aan de grond zat tot een trots sterk land en ter bevestiging daar van in die periode ook 2x de “time, man of the year award “heeft gekregen en je gaat tot de conclusie komen dat deze man zeer intelligent was, maar helaas ook dom en in het kanaal niet doorgepakt heeft toen de Engelsen vast zaten.

  Overigens, ik zei “een na laatste nationalist”. Wie is de laatste? Poetin. Tegen wie zijn de globalisten weer een oorlog gestart? Rusland. Je zou er bijna een patroon in gaan zien…

  Of zoals generaal Patton na de oorlog zei: ik vraag me af of we niet de verkeerde vijand verslagen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in