Foto © U.S. Air Force Master Sgt. Donald R. Allen

Vorig jaar heeft de NAVO officieel verklaard dat Rusland haar voornaamste tegenstander is, waarmee de Koude Oorlog officieel opnieuw is begonnen. Sindsdien is de oorlogsmachine van de oorlogvoerende alliantie begonnen haar strategische houding tegenover Moskou te herzien, maar na tientallen jaren van talloze aanvalsoorlogen tegen relatief hulpeloze tegenstanders zijn de conventionele gevechtscapaciteiten van de NAVO aanzienlijk verzwakt. Dit lijkt gevolgen te hebben voor alle takken van de grote NAVO-militairen, inclusief hun luchtmachten, met name die welke de uiterst problematische F-35 JSF (Joint Strike Fighter) exploiteren, een pan-Westerse poging om alle NAVO- en NAVO-gelieerde landen te verenigen in “een goed geoliede gezamenlijke gevechtsmacht met een vrijwel vlekkeloze coördinatie en informatie-uitwisseling op het slagveld”. Dat was althans het oorspronkelijke idee, schrijft Drago Bosnic.

De realiteit is echter heel anders. In het openbaar is het Pentagon heel tevreden met “het beste gevechtsvliegtuig ooit gemaakt”. Privé is de situatie heel anders. Al minstens een decennium lang blijken talloze rapporten over de talloze gebreken van de F-35 niet alleen waar te zijn, maar zelfs te optimistisch, aangezien de werkelijke omvang van de problemen die het programma teisteren veel erger is. Dit heeft geleid tot herhaalde vertragingen bij de leveringen en tot ernstige problemen bij de modernisering. Tegen de tijd dat veel van de gemelde problemen zijn opgelost, heeft de Amerikaanse luchtmacht al nieuwe missie-eisen die in wezen al het eerdere werk tenietdoen en de ontwikkelaars “terug naar de tekentafel” dwingen. Kortom, de F-35 heeft bewezen niet in staat te zijn zich aan te passen aan nieuwe bedreigingen, ondanks het feit dat hij is ontworpen (en op de markt gebracht) om precies dat te doen.

  MH17 - Horen, zien en zwijgen

Volgens verschillende bronnen zijn er in april van dit jaar meer dan 900 F-35’s voltooid en geleverd, maar de vloot heeft nog steeds te kampen met veel van dezelfde problemen als toen de jet bijna tien jaar geleden in gebruik werd genomen. Een overvloed aan onderhoudsproblemen en prestatiegebreken veroorzaken rampzalige beschikbaarheidspercentages. In februari onthulde het Congressional Budget Office (CBO) dat de F-35 vloot niet alleen niet voldeed aan de eisen om de paraatheid te verbeteren, maar deze zelfs een stuk slechter heeft gemaakt dan in voorgaande jaren. De beschikbaarheidspercentages voor zowel de conventionele F-35A als de STOVL (short take-off, vertical landing) F-35B daalden in 2022 met 11%, waarbij alleen de marinevariant F-35C in deze categorie kleine verbeteringen aanbracht.

“Tussen 2021 en 2022 daalde de beschikbaarheid van F-35A’s met 11 procentpunten, van 65 naar 54”, verklaarde CBO in een rapport, en voegde eraan toe: “De beschikbaarheid van F-35B’s daalde ook, met 7 procentpunten, van 61 naar 54, terwijl de beschikbaarheid van F-35C’s met 5 procentpunten steeg naar 58.”

En toch bleken zelfs deze rapporten te optimistisch, aangezien Lockheed Martin opnieuw zijn toevlucht nam tot het gebruik van semantiek om de prestaties van zijn producten beter te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Volgens Bloomberg is het percentage F-35’s dat op elk moment elke missie kan vliegen, ook wel bekend als full mission-capable rates, iets meer dan 29%, zei manager van het programma Air Force Lieutenant General Michael Schmidt in een schriftelijke getuigenis voor de hoorzitting van 29 maart van de subcommissie luchtvaart van het House Armed Service Committee. Dat is bijna 10% minder dan de volledige missiegeschiktheid in 2020, die toen 39% bedroeg. Een dergelijke daling doet mogelijke voordelen van leveringen van nieuwe jets in feite teniet.

  Bandietenrijk Amerika gebruikt brutale morele preken en dreigementen tegen hele wereld

“Dit is onaanvaardbaar en het maximaliseren van de paraatheid is mijn topprioriteit,” zei Schmidt in zijn voorbereide opmerkingen en voegde eraan toe: “[Ons] doel is de paraatheid in de komende 12 maanden met ten minste 10% te verhogen.”

Dit is slechts het laatste in een reeks van meer dan honderd vernietigende rapporten die in de loop der jaren zijn uitgebracht door zowel militaire als civiele ambtenaren van de VS. Terwijl er momenteel bijna 540 F-35’s in dienst zijn van het Amerikaanse leger, geven de laatste paraatheidscijfers aan dat niet meer dan 160 volledig missiegeschikt zijn, wat betekent dat ze tot de allerlaagste behoren, alleen “overtroffen” door de F-22 “Raptor” jets en de afschuwelijk onderhoudsintensieve B-2 strategische bommenwerpers. Ironisch genoeg werden F-35’s ontworpen om lage onderhoudseisen en operationele kosten te hebben ter vervanging van F-16’s en A-10’s voor de USAF, F-18’s voor de USN (marine) en AV-8B’s voor de USMC (mariniers). De vele problemen van het vliegtuig hebben geleid tot een “doodsspiraal” in de uitgaven, aangezien de totale kosten van het programma steeds dichter bij de duizelingwekkende 2 biljoen dollar komen.

Een belangrijk probleem met de F-35 is de problematische F135-motor die snel oververhit raakt, waardoor het toestel niet supersonisch kan vliegen, een prestatie die sinds de Tweede Wereldoorlog als standaard wordt beschouwd voor gevechtsvliegtuigen. Christopher C. Miller, minister van Defensie onder de regering Trump, was zo gefrustreerd over het toestel dat hij het “een monster” noemde en “een stuk… (nou ja, u begrijpt het wel)”. Zelfs wijlen John McCain, bekend om allesbehalve vijandigheid jegens het Amerikaanse MIC (militair-industrieel complex), noemde het “een schoolvoorbeeld van ons gebroken defensie-aankoopsysteem” en verklaarde in een van zijn briefings in de Senaat dat “de staat van dienst van het F-35 programma zowel een schandaal als een tragedie was met betrekking tot de kosten, het tijdschema en de prestaties”.

  Biden blijft met de apocalyps spelen: Opnieuw een B-52 kernbommenwerper benadering op St. Petersburg!

Amerikaanse vazallen en satellietstaten hebben ook talrijke problemen met de F-35 geconstateerd. Zo heeft Zuid-Korea gedurende 18 maanden van operationele tests (van januari 2021 tot juni 2022) bevindingen gerapporteerd over bijna 250 kritieke gebreken in de jets die het in 2019 van de VS heeft gekocht. Nog in december moest Israël (een van de eerste F-35 exploitanten) zijn hele vloot aan de grond houden tijdens de voorbereidingen op een mogelijke oorlog met Iran. Andere landen, zoals Japan en het Verenigd Koninkrijk, hebben ook met soortgelijke problemen te kampen gehad, met zelfs crashes en doden tot gevolg. Maar hoewel de F-35 zeker een ramp is geweest, zou hij wel eens een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de mondiale veiligheid, aangezien het verminderen van het vermogen van het politieke Westen om oorlog te voeren verreweg de beste manier is om de vrede in de wereld te bewaren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Plan B van de VS: Europa voor de nabije toekomst een verarmde, politiek irrelevante woestenijVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEU: Fabrikanten hoeven niet aan te geven dat voedsel insecten bevat
Volgend artikelMobiele kernraketlanceerinstallaties verplaatst naar Finse grens
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Waar doet me dit nu aan denken, a ja het einde van het derde rijk …!
  De nieuwe Wunderwaffen zullen het tij doen keren……..
  Het Amerikaanse militaire industrie complex verkoopt al jaren Wunderwaffen aan zijn vazallen die in een conflict met meer als een derde wereld bananen republiek niks waard zijn.

 2. De F16 wint een ‘dogfight’ van de F35, zijn beoogde opvolger.

  Kenmerkend voor het westen, waar de ‘vooruitgang’ is gestrand en nu een ‘devolutie’ doormaakt.

 3. Vliegende schroothopen zijn het.
  Een hoge officier (die anoniem wilde blijven en terecht gezien zijn opmerking) in de VS heeft ooit verklaard dat “je de piloten beter op de basis kunt doodschieten, want dan heeft de familie in ieder geval nog een een lichaam om te begraven in plaats van dat ergens in vijandelijk gebied te hebben liggen”
  Dat is wel een heftige uitspraak.

  De F35 heeft problemen met de snelheid, de motor raakt oververhit
  De F35 heeft problemen met hun stealthcoating; die laat los bij hoge snelheden
  De F35 heeft poblemen met verlies van controle bij scherpe dalingen en stijgingen (standaard gevechts maneuvres dus)
  De F35 is enorm onderhoudsgevoelig (net als de Amerikaans Abrams tank trouwens) waardoor er voor ieder uur in werking minimaal net zo veel tijd aan onderhoud nodig is. Stel je eens voor dat dat met je auto het geval zou zijn dat je net zo veel tijd aan onderhoud nodig zou hebben als aan rijden.
  En dit zijn maar een paar van de problemen. Na 10 jaar in actie bedraagt de lijst met serieuze problemen iets van 700 zaken, met nog meer dan dat aan minder ernstige problemen.

  De F35 werd ontwikkeld om heel veel verschillende taken te kunnen doen, waardoor er niet 1 taak is waarin hij uitblinkt, het is allemaal middelmatig op zn best. Dat betekent dat het toestel het aflegt tegen vliegtuigen die voor specifieke taken zijn ontwikkeld. Het maakt geen enkele kans tegen de nieuwe generatie Russische of Chinese jagers.

  • Tussen 1962 en 1984 waren drie uitvoeringen van de Lockheed F-104 Starfighter in dienst bij de Nederlandse Luchtmacht en de bijnaam luidde widowmaker. Zoals bekend heeft Bernhard van Lippe (1911 – 2004) ook lekker verdiend aan de aankoop van dit toestel en andere Lockheed-vehikels.

   Een van de redenen waarom Pim Fortuyn door de Dutch Deep State op 06.05.2002 werd opgelegd was, omdat hij oppositie voerde tegen de aanschaf van de JSF (F35). De avond voor zijn dood is hij in zijn Rotterdamse huis nog bezocht door de Amerikaanse ambassadeur Clifford Sobel en de rest is geschiedenis.
   Het blijft verder uiterst opvallend dat de Nederlandse Lee Harvey Oswald in 2014 vervroegd in vrijheid is gesteld en dat het het één jaar tevoren afgetreden staatshoofd (na 33 jaar) ook in 2014 haar nieuwste paard Volkert noemde.
   Toeval bestaat niet.

 4. Net als ooit de Lockeed Starfighter, ongeschikt om mee te vliegen.
  Het is allemaal te ingewikkeld geworden en met grote hang naar techniek en elektronica.
  Zag laatst de marine uitvoering op vliegkampschip. Door openstaand motorluik werd vogeltje naar binnen gezogen. Vlammetje en toestel was uren niet beschikbaar, moest grondig worden geïnspecteerd.
  Vergelijk dit met WO2 toen dozijnen ontwerpen van tekentafel kwamen en gebouwd. Sommige slecht, velen prima. Vergelijk…1 bommenwerper per 51 minuten!
  https://youtu.be/p2zukteYbGQ?t=119

 5. Zomaar een gedachte.

  Voorbedachte rade?

  Aan bijna alles is te merken dat sinds enkele decennia men in het westen hard aan het werk is aan het uitleggen van de rode loper voor de overname van de macht door Rusland en China.

  Deze gedachte verklaard namelijkal datgene wat voor gezond denkende mensen onverklaarbaar was/is!

  • David Rockefeller (1915 – 2017) was als cabaldiehard decennia bezig (vanaf 1945) om het westen van binnenuit structureel kapot te maken op werkelijk alle terreinen ten gunste van o.a. het communistisch China o.l.v. van grote roerganger Mao Zedong (1893 – 1976).

 6. Het lijkt of alles van het westen bewust gesaboteerd wordt van binnenuit. Amerika kan geen fatsoenlijk vliegtuig meer bouwen of dat nu een militair of een civiel toestel is. Eigenlijk is al het militaire materieel zo ontworpen alsof het formule F1 apparaten zijn, zodat alles maar even top prestaties kan leveren om daarna alles weer opnieuw gereviseerd moet worden voor de volgende inzet en alles is peperduur in aanschaf. Terwijl het Russische militair materieel oerdegelijk is uitgevoerd, wat niet kapot te krijgen is bij zeer intensief gebruik.

  Het verschil tussen deze twee is dat Amerika zijn leger geprivatiseerd heeft inclusief de productie van het militaire materieel. Die dan de hoofdprijs voor alles vragen, omdat er winst gemaakt moet worden net als elk commercieel bedrijf. Terwijl bij de Russen alles in staats handen is, zodat winst maken geen rol speelt en de constructeurs aan de eisen moeten voldoen wat gevraagd wordt vanuit de staat. Dit is een wereld van verschil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in