De dreigende depressie van Europa is niet te verwaarlozen wat betreft het belang ervan voor deze kant van de Atlantische vijver. Sinds de eeuwwisseling is de uitvoer van de VS naar de Europese Unie gestegen van $12,3 miljard per maand tot $30,4 miljard. Dat laatste komt neer op 365 miljard dollar op jaarbasis, schrijft David Stockman.

Het behoeft geen betoog dat, wanneer het Europese BBP in de dubbele cijfers zakt, de vraag naar Amerikaanse exportproducten zal kelderen, met als gevolg een daling van de productie en de werkgelegenheid aan deze kant van de Atlantische Oceaan.

Uitvoer van de VS naar de EU, 2000-2022

Wat aan de andere kant van de oceaan opdoemt, is natuurlijk de mogelijkheid van een door inflatie veroorzaakte depressie in Europa. De CPI is al bijna in een baan om de aarde gegaan, met een inflatie van 8,9% j/j in juli.

En vandaag kwam de flash CPI van augustus nog hoger uit: De HICP inflatie steeg met nog eens 21 bp tot 9,08% j/j.

Zoals uit het onderstaande blijkt, overtreffen de recente inflatiecijfers alles wat Europa de laatste tijd heeft meegemaakt, wat betekent dat de koopkracht van de consument drastisch wordt verminderd.

Stijging op jaarbasis van de CPI in de eurozone, 2014-2022

Maar de dalende koopkracht van de consument is nog maar de helft van het probleem. De Europese industrie wordt namelijk aangedreven door aardgas, waardoor zij wordt blootgesteld aan een vernietigende kostprijscrisis als gevolg van de suïcidale sancties van de regio tegen Rusland en de daaruit voortvloeiende ineenstorting van de gasleveringen via Russische pijpleidingen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de EU nu een spoedvergadering van de ministers van energie bijeenroept, nu de gasprijzen in een spiraal terechtkomen, afgelopen vrijdag een recordhoogte bereikten en de economie van de regio in de afgrond dreigen te storten.

Deze wanhoopsroep kwam toen de Europese gasprijzen vrijdag een recordhoogte bereikten van meer dan €343 per megawattuur ($100 per MCF) of 30X de normale prijs in de VS. Dit was het hoogtepunt van een week waarin de Europese referentieprijs voor gas met bijna een derde was gestegen omdat handelaren en nutsbedrijven zich haasten om hun voorraden voor de winter veilig te stellen.

De daaruit voortvloeiende sterke bedreiging voor energie-intensieve industrieën spreekt voor zich: De kosten van Nat Gas zijn sinds medio 2021 met 14X gestegen.

  Trump: Duitsers kunnen binnenkort "zonder land komen te zitten"

Als gevolg daarvan sluiten de aardgasintensieve industrieën gewoon hun deuren wegens de onbetaalbare kosten van de procesbrandstof. Zo waarschuwde de vereniging van de kunstmestindustrie in de regio vrijdag dat 70% van de productie in Europa al is ingekrompen door de hoge gasprijzen, hetgeen illustreert hoe de energiecrisis door alle industrieën heen grijpt en sectoren bedreigt van glasfabricage tot voedselproductie en metaalsmelterijen.

Ook de elektriciteitsprijzen zijn de afgelopen week in Europa tot recordhoogten gestegen, wat de weg vrijmaakt voor pijnlijk hoge consumententarieven in het hele continent gedurende de winter en nog lang daarna.

Over het geheel genomen wordt de gehele eurozone, evenals het Verenigd Koninkrijk, geconfronteerd met de ergste crisis op het gebied van de kosten van levensonderhoud sinds mensenheugenis.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat geschokte Europeanen – vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland – de afgelopen week foto’s op het internet hebben gepost van schokkend hoge energierekeningen, te midden van de aanhoudende (en verergerende) energiecrisis. Zoals Zero Hedge opmerkte,

Verscheidene van de berichten waren van eigenaars van kleine bedrijven die nu helemaal verpletterd worden, en niet veel langer operationeel zullen kunnen blijven.

Eén zo’n eigenares is Geraldine Dolan, die het Poppyfields café in Athlone, Ierland bezit – en bijna 10.000 euro (10.021 US$) moest betalen voor iets meer dan twee maanden energiegebruik.

Zoals de Irish Times bericht, “De kosten van de elektriciteit voor het Poppyfields café voor 73 dagen van begin juni tot eind augustus bedroegen €9.024,70, een stijging van 250 procent in slechts 12 maanden. Daar is de € 812,22 aan BTW niet bij inbegrepen, die haar totale rekening op € 9.836,92 bracht.”

“Hoe is dit in godsnaam mogelijk,” twitterde Dolan.

De energiebesparingsplannen die nu worden overwogen, zeggen in feite alles wat u moet weten. Zij houden in dat de Europese economie tegen midwinter plat op haar rug zal liggen.

Ulf Kempfer, vice-voorzitter van de Duitse Vereniging van Gemeenten en burgemeester van Kiel gaf een interview aan Welt dat licht werpt op de wanhopige maatregelen die nu in gereedheid worden gebracht om het elektriciteitsverbruik te verminderen. Ervan uitgaande dat Nord Stream 1 op een vijfde van zijn capaciteit blijft werken, zal het Duitse energieverbruik met minstens 20% moeten worden verminderd; als de Russen al het gas afsluiten, wat zij wel eens zouden kunnen doen, zal Duitsland met een tekort van 40% worden geconfronteerd.

  Rusland waarschuwt: Amerikaanse M1 Abrams tanks die Oekraïne binnenkomen, "zullen branden"

Zelfs in het beste geval is dat een catastrofe die het doven van de straatverlichting niet zal verhelpen. De grootste besparingen zijn te bereiken door de verwarming binnenshuis drastisch te verminderen, en door diep te bezuinigen op het gebruik van warm water, koelkasten, wasmachines en computers. Gemeentelijke diensten en kantoorgebouwen zullen waarschijnlijk moeten worden gesloten, hoewel sommige faciliteiten, zoals openbare bibliotheken, open kunnen worden gehouden als toevluchtsoord voor degenen die hun huizen niet kunnen verwarmen.

Bovendien kunnen de consumenten, nu de energierekeningen de pan uit rijzen, dubbel getroffen worden door hoge energierekeningen en stroomuitvallen. Dat komt omdat miljoenen huishoudens in Duitsland en elders op het continent elektrische verwarmingstoestellen en warmtepompen hebben aangeschaft om hun uit de pan rijzende aardgasrekeningen te drukken.

Als gevolg daarvan is er nu een achterstand van een jaar voor warmtepompen, wat een enorme bijkomende vraag op het elektriciteitsnet betekent. En het net kreunt al onder de bestaande vraag, wat betekent dat door warmtepompen en elektrische kachels veroorzaakte pieken tijdens de ultrakoude dagen van deze winter het net zouden kunnen doen uitvallen.

Aangezien de prijzen voor olie en gas enorm zijn gestegen, zijn de Europese consumenten wanhopig op zoek gegaan naar alternatieven. In Polen bijvoorbeeld staan kilometerslange rijen bij de kolenmijnen, bestaande uit huishoudelijke voertuigen die in de rij staan voor een rantsoen kolen.

Evenzo hebben in Duitsland en elders degenen die het zich kunnen veroorloven warmtepompen geïnstalleerd, terwijl degenen die dat niet kunnen naar de bouwmarkt zijn gegaan en halsoverkop elektrische kachels hebben gekocht. Maar zoals een energiedeskundige opmerkte,

En voor dat alles is elektriciteit nodig, maar het net is daar niet op berekend … “Dat gaat ons niet lukken. Het elektriciteitsnet zal instorten. De black-out zal zeker komen.”

Zoals de Duitse blogger Eugyppius opmerkte over een typisch Duits stadje, Starnberg genaamd,

We kijken naar niets minder dan de totale mislukking van het groene energiebeleid. De Groenen hebben jarenlang elektriciteit gepromoot als de enige ecologisch verantwoorde duurzame oplossing, onze kerncentrales gesloten, onnoemelijke miljarden gestoken in wind- en zonne-energie die niet werkt, en goedkoop Russisch gas verstookt als een valse “overgangsmaatregel” om het hele bedrog bij elkaar te houden. Het is geen toeval dat voormalig kanselier Angela Merkel, die verantwoordelijk is voor ons rampzalige besluit om kernenergie geleidelijk af te schaffen, zo hard gevochten heeft voor Nord Stream 2. Maar nu het Russische gas op is, is er niet genoeg stroom en bidden willekeurige loodgieters in Starnberg dat nieuwe warmtepompen lang genoeg worden uitgesteld om hun kwetsbare elektriciteitsnet voor de winter nieuwe schokken te besparen.

De vraag keert dus terug, terwijl Europa zich opmaakt voor zijn winter uit de hel: wat was het nut?

  Ruslands "Dead Hand" nucleair afweersysteem kan autonoom honderden kernwapens uitsturen, zelfs nadat het land een nucleaire eerste aanval te verduren heeft gekregen

Het is een feit dat de sanctieoorlog een jammerlijke mislukking is geweest wat betreft het straffen van de Russische economie en het vermogen van Poetin om zich in Oekraïne te handhaven.

Rusland pompt namelijk bijna evenveel olie op de wereldmarkt als het deed vóór zijn invasie in Oekraïne. Joe Wallace en Anna Hirtenstein van de WSJ melden dat Rusland ook meer geld dan ooit tevoren verdient aan de verkoop van olie en geraffineerde producten, als gevolg van de sterke stijging van de prijzen.

De Russische uitvoer van ruwe olie en producten is sinds het begin van het jaar slechts 600.000 vaten per dag gedaald ten opzichte van een vooroorlogs niveau van 7,85 miljoen vaten per dag, maar Rusland heeft dit jaar gemiddeld 20 miljard dollar per maand verdiend, vergeleken met een maandelijks gemiddelde van 14,6 miljard dollar in 2021.

Bovendien blijkt uit de gegevens van de firma voor het volgen van schepen Vortexa dat de verzendingen in augustus weer zijn toegenomen. Deskundigen, waaronder scheepvaartambtenaren, zeggen dat de Russische energieverkoop tot bloei is gekomen door het vinden van nieuwe kopers, nieuwe betaalmiddelen, nieuwe handelaars en nieuwe manieren om de export te financieren.

Wat de zin van deze waanzin betreft, hopen wij van harte dat de Europese kiezers deze winter wakker worden en alle schoothondjesregeringen in Europa doen vallen. Er is geen andere manier om de arrogante oorlogszuchtigen en neocons van Washington, die de wereldeconomie nu aan de rand van de afgrond hebben gebracht, te stoppen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De massale slachting van de MENSELIJKE KUDDE is nu aan de gang… hier is precies hoe het in zijn werk gaat om tot massale uitroeiing te komenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBravo aan de lockdown-sceptici, die werden besmeurd en uitgestoten omdat zij de vrijheid durfden te verdedigen
Volgend artikelEU-burgers zien zich geconfronteerd met massale armoede – deskundige
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. Eigenlijk had ik gedacht dat er vorig jaar al een totale blackout in de winter zou komen. Let wel, dat de huidige crisis vooraf bedoeld was.
  Dat ze nu bij elkaar zitten, is om heerlijk de overwinning te vieren en ze lachen ons uit.
  Om de great reset verder te kunnen laten verlopen is chaos nodig. Zodra de chaos vroot wordt, mensen doodvriezen, honger lijden en er erbarmelijk asn toe zijn, zullen zij eerder instemmen met hun wetsvoorstellen en maatrevelen.

  Zorg dat je drinkwater opslaat, neem een petroleumkachel en een voorraad petroleum. Een campinggasstel met een paar flessen en ook wat houdbaar voedsel.

 2. Tja wat is wijsheid? De winter in de kou zitten om niet in de shulden te raken of gewoon stoken omdat zovelen in de schulden raken dat het straks wordt kwijtgescholden?

 3. Ik betaal de rekening tot hetzelfde bedrag als vorig jaar, daarna word er om iedere cent gevochten en bloed vergoten. De deurwaarder mag komen dan, met vrienden….stront moet je met de riek verplaatsen… Maakt me dus geen zak meer uit eigenlijk….uit huis zetten, welk huis, dat ding waar die haan kraait…..

  Ik niks, hun ook niks. Van moi mag er oorlog komen. Mooi moment voor grote schoonmaak, eens zien hoe goed ene stropdas bescherming bied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in