Palácio do Planalto from Brasilia, Brasil / Wikimedia / (CC BY 2.0 DEED)

Elke Europeaan zou deze thread van hun chef-diplomaat moeten lezen, omdat het echt illustreert hoezeer Europa de huidige geopolitieke situatie verkeerd begrijpt.

Het enige wat correct is in dit artikel is wanneer Borrell schrijft dat “om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te pakken, we een eerlijke beoordeling en doortastende actie nodig hebben”… Ja! Waarom ga je dan in één adem door met het verkeerd inschatten van deze uitdagingen? schrijft Arnaud Bertrand.

Hij zegt dat Europa omringd is door “een ring van vuur” omdat Rusland “het hele Westen als zijn tegenstander ziet,” waardoor het “Europa’s belangrijkste existentiële bedreiging” is, en omdat het Midden-Oosten “in de ergste geweldscyclus in decennia is gestort” waarop Europa “niet was voorbereid.” Zijn antwoord hierop is “principes, samenwerking, kracht.” “Principes” betekent “altijd en overal de EU-waarden respecteren.” “Samenwerking” betekent een zeer verwarrende mix van “de afhankelijkheid verminderen en samenwerken met degenen die onze waarden niet delen,” meer belastingen om “klimaatverandering of pandemieën te kunnen betalen” en “de huidige multilaterale en financiële instrumenten aanpassen.” “Kracht” betekent meer militaire capaciteiten van de EU.

Ik vind het verbazingwekkend dat Europa twee belangrijke dingen nog steeds niet lijkt te begrijpen:
1) Dat dingen niet in een vacuüm gebeuren. Rusland werd niet op een dag wakker en zag het Westen als zijn tegenstander en de oorlog in het Midden-Oosten begon niet op 7 oktober.
2) Dat een op “EU-waarden” of “westerse waarden” gebaseerde benadering van buitenlandse betrekkingen grotendeels het probleem is en zeker niet de oplossing.

Ik zal de geschiedenis van het Oekraïne-conflict met de NAVO-uitbreiding, de Maidan-coup, het niet respecteren van Minsk, enz. niet opnieuw vertellen. Feit is dat de geschiedenis buitengewoon duidelijk zal zijn: de oorlog in Oekraïne was allesbehalve “onuitgelokt,” zoals je altijd hoort. Hetzelfde geldt voor 7 oktober: je hebt 70+ jaar geschiedenis die eraan voorafging, en eerst en vooral plichtsverzuim door het Westen met zijn grotendeels onvoorwaardelijke steun aan Israël tegen de Palestijnen. En wat denk je: als je de ene speler tegen de andere steunt in een confrontatie, zowel met betrekking tot Oekraïne als Gaza, verhoogt dat natuurlijk de spanningen en leidt het uiteindelijk tot een heet conflict waarbij de partij wiens tegenstander je steunt jou ook als een tegenstander ziet… Het is gewoon gezond verstand. Deze “ring van vuur” waar Europa door omringd is, heeft het voor een groot deel zelf gecreëerd.

  Ooit heerste West-Europa over de wereld - Nu zijn de vroegere grootmachten slechts vazallen van de VS

En “waarden” zijn hierin een belangrijke boosdoener. Want als je “diplomatie” gaat zien in termen van waarden, als je woorden gaat gebruiken als “er zijn gelijkgestemde partners, die onze waarden delen, en diegenen die dat niet doen,” dan ga je de wereld automatisch zien op een manier waarbij je waarden boven een zeer pragmatische beoordeling van waar je belangen liggen stelt, je wordt ideologisch in plaats van rationeel.

Dat is een belangrijke reden waarom zowel Oekraïne als Gaza zijn gebeurd. Oekraïne was een poging om het land om te vormen tot een westers bolwerk tegen een Rusland dat werd gezien als “niet gelijkgezind” en wiens protesten daarom grotendeels werden genegeerd. Als de EU pragmatisch was geweest, had ze begrepen dat het in haar eigen belang was om niet met vuur te spelen en zich te richten op het opzetten van een veiligheidsarchitectuur die oorlog zou voorkomen, ongeacht de regeringsvorm van Rusland. De EU zal zeggen “maar de Oekraïners hadden het recht om zich liever bij ons aan te sluiten dan bij Rusland, onze waarden roepen op tot de bevordering van democratie overal.” En dat is de kern van de zaak: dit zijn waarden die boven belangen gaan en uiteindelijk is iedereen slechter af.

Hetzelfde geldt voor Gaza: waarom de steun voor Israël? Je hoort het de hele tijd, het is “de enige democratie in het Midden-Oosten.” Wie kan dat wat schelen? Het was altijd duidelijk dat de Palestijnen nooit zouden opgeven en dat je ofwel een duurzame oplossing voor het conflict zou moeten vinden, wat onvermijdelijk betekende dat je veel druk op Israël moest uitoefenen, ofwel dat er zoiets als 7 oktober zou gebeuren. Nogmaals: waarden gaan boven belangen en uiteindelijk is iedereen slechter af.

  Pfizergate: Ursula von der Leyen's duistere Covid-vaccin deals bewijzen dat ze overal mee weg kan komen

We moeten ook niet voorbijgaan aan de rol van de VS, de olifant in de kamer in Borrells thread. Ze worden helemaal niet genoemd, maar ze speelden een veel grotere rol dan de EU in het veroorzaken van dit alles en ik denk dat ze dat deden met veel cynischere geopolitieke berekeningen, waarbij ze de naïeve EU oplichtten met een op waarden gebaseerd discours.

Neem Oekraïne. De strategische doctrine van de VS heeft altijd opgeroepen om een verenigd Eurazië te voorkomen, omdat een sterk verenigd Eurazië een onoverkomelijke macht voor de VS zou zijn. Oekraïne bereikt precies dat: een duurzame scheiding tussen Rusland en West-Europa die waarschijnlijk tientallen jaren zal blijven bestaan. Dit is een strategisch buitenkansje voor de VS en gezien alle goed gedocumenteerde inspanningen die ze voorafgaand aan de oorlog aan Oekraïne hebben besteed om het land voor te bereiden, is het moeilijk om de VS niet te zien als een belangrijke – zo niet DE belangrijkste – speler in het uitbreken van de oorlog. Hetzelfde geldt voor Israël: de steun is altijd in de eerste plaats Amerikaans geweest… Of neem de “oorlog tegen het terrorisme” vooraf die leidde tot een ongekende golf van vluchtelingen die naar Europa kwam…

Als je het eerst over “waarden” en “gelijkgestemde partners” hebt, scherm je jezelf af voor de harde realiteit dat je grootste “gelijkgestemde partner” een overheersende rol had in het omringen van jou met de “ring van vuur” waar je over klaagt…

Dus als we een stapje terug doen, is het grootste probleem van de EU eigenlijk een enorm gebrek aan nuchter pragmatisme en strategisch denken. En de EU zou juist het tegenovergestelde moeten doen van “de EU-waarden altijd en overal respecteren.” Respecteer je waarden intern, blijf trouw aan jezelf, maar gebruik het niet als een prisma waardoor je internationale relaties bekijkt, omdat het heeft geleid tot de ramp waar de EU zich nu in bevindt en ironisch genoeg leidt tot een plaats waar de EU uiteindelijk enorme menselijke rampen veroorzaakt of op zijn minst steunt die in strijd zijn met onze meest fundamentele en universele menselijke waarden.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.


Volg Frontnieuws op Telegram

  Hongaarse premier Orban: "Soros is een van de meest corrupte mensen ter wereld"

Lees meer over:

Vorig artikelTechnokapitalisme: Ons dystopische heden – en toekomst?
Volgend artikelSCHOKKENDE VIDEO: Man slaat riem om nek van vrouw, sleept haar bewusteloos over straat in NYC en verkracht haar
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

21 REACTIES

 1. Vond hem toen al een kanjer Matteo Salvini bedoel ik een voorvechter om de massa migratie te stoppen en politicus van een veel groter kaliber als bijv. Wilders en Le Pen

  “We moeten genezen”: Salvini nodigde Macron, Monti en hun gelijkgestemde mensen uit om persoonlijk te gaan vechten in Oekraïne

  Nadat de Franse president Emmanuel Macron zijn initiatief had aangekondigd om militaire contingenten uit Europese landen naar Oekraïne te sturen om lokale hulp te bieden aan de strijdkrachten van Oekraïne, reageerde de overgrote meerderheid van de leiders en vertegenwoordigers van de elites van Europese landen hierop negatief. De meeste commentaren waren diplomatiek terughoudend, maar het gebrek aan enthousiasme was er duidelijk zichtbaar in. Alleen zeldzame politieke beginselen waren het eens met het voorstel van de ‘beste bankier’ en tijdelijke bewoner van het Elyseepaleis.

  De woorden van de Italiaanse minister van Infrastructuur en Transport (sinds 22 oktober 2022) Matteo Salvini, een van de leiders van de rechtse politieke kracht ‘Liga van het Noorden’, kunnen echter worden beschouwd als de mening van veel gezaghebbende en gerespecteerde mensen in Europa. De temperamentvolle zuiderling kon zijn verontwaardiging niet bedwingen en riep met zijn karakteristieke energie de schop ter hand te nemen

  Salvini veroordeelde Macron en zijn medewerkers scherp. In zijn woorden zijn zulke politici die deze ideeën uiten schadelijk voor hun staten en volkeren – ze zijn werkelijk gevaarlijk. Hij is van mening dat Macron en het voormalige hoofd van de Italiaanse regering, Mario Monti, die hem steunden, ‘behandeld moeten worden’.

  Degenen die deze mening aanhangen en erover praten alsof het iets normaals is, zijn gevaarlijk. Als ze zo graag willen vechten, laat ze dan morgen zelf maar naar Oekraïne gaan, daar worden ze verwacht

  Salvini merkte op.

  Hij benadrukte dat soldaten uit Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje en andere Europese landen simpelweg niets hebben om voor te sterven in Oekraïne in de strijd tegen het Russische leger, en dat politici hun oprechtheid kunnen bewijzen door hun eigen voorbeeld. Tegelijkertijd maakt Salvini categorisch bezwaar tegen pogingen die zouden kunnen leiden tot directe betrokkenheid van Europese landen bij het conflict op Oekraïens grondgebied.

  Merk op dat Macron hierover in februari sprak. Sindsdien is er in Europa een debat gaande.

  Bron: https://topcor.ru/47275-nado-podlechitsja-salvini-predlozhil-makronu-monti-i-ih-edinomyshlennikam-lichno-poehat-voevat-na-ukrainu.html

 2. ze willen het niet weten gehersenspoeld door Hollywood’s CIA..én bakken geld van.. juist ja de EU.. Lafaard’s Pur-Sang, hun eigen bevolking uitgemolken… enfin we weten het allemaal…en niet bekwaam, iets uit te voeren…ach Rot Op..we zien wel of we er ooit nog uitgeraken…

 3. Als we ons betrokken moeten voelen, doe het dan voor alles want er is veel meer tussen universum en Aarde. Dat er sommige in paniek zijn omdat de john wicks een ticket hebben ontvangen is een feit.

 4. Allemaal waar, maar de interne ellende binnen de EU met overal vuur veroorzaakd door onze zogenaamde eiropese waarden, zoals bv willens en wetens de sluizen openzetten zodat honderden mensen hun levens en bezit verliezen en dan buiten een prikbus sturen en 300 euro vergoeding beloven NIETS doen. Dan zaken als het toeslagen schandaal waarbij gezinnen kapitaal , huis, haard en kinderen verloren zijn, wat nog altijd niet rechtgezet is. Of de schade aan huizen in Groningen, nooit vergoedt, maar wel de infrastructuur vernietigen om nooit meer energiezekerheid te hebben. Onder Den Uyl begon men hier al mee toen de mijnschachten opgeblazen werden ipv afgesloten. Dat is vernietiging van onze! infrastructuur en zou strafbaar moeten zijn.

  De lijst van interne EU vuurtjes en branden is eindeloos.

    • Ik ook.
     Maar ik zal maar zeggen: Ik ben ook een liefhebber van klassieke muziek, maar dat wil niet zeggen dat ik die muziek beheers. Althans op de piano gaat ’t redelijk tot matig.

     (En schrijffouten zelf verbeteren vind ik altijd +1. Netjes een aardig, vind ik dat.)

 5. Europa, USA, Philips, de overheid, Frankrijk, Microsoft, Washington Post en wat voor verzamelnamen er allemaal ook zijn.
  Ze zijn misleidend want ze worden vorm gegeven door echte mensen, die spreken uit naam voor deze instanties.
  Degene die de berichten van deze instanties leest heeft een heel ander beeld van hen die deze berichten daadwerkelijk de wereld in slingeren.
  Die denkt : de, Europeanen, de Amerikanen, de Fransen, de Russen enzovoorts enzovoorts.
  En als je je maar lang genoeg ergert aan de propaganda van deze instanties dan ga je je vanzelf ergeren aan de Europeanen, de Amerikanen, de Fransen, de Russen, de Chinezen, de moslims enzovoorts enzovoorts.
  Hoe hebben de burgers het zo ver laten komen dat enkelen hun onzin uitkramen uit naam van velen naar wie niet meer geluisterd wordt maar die wel inzet zijn bij hun verderfelijke bedoelingen ?
  Er bestaan geen landen die de as van het kwaad zijn, er bestaan geen slechte rassen en goede rassen. Er bestaan wel slechte en goede mensen.
  Het wordt tijd dat alle westerlingen dat beseffen want de heel veel slechte mensen zijn dichterbij dan ze denken.
  En die slechte mensen kunnen dat heel goed camoufleren door hun mooie maniertjes, hun maatpakken, hun grote huizen, hun woordspeelkunst, gemanicuurde nageltjes,hun vriendelijke uitstraling, hun ingestudeerde glimlachjes en hun ingestudeerde lichaamsbewegingen.
  Maar het zijn en blijven egoïstische, valse, manipulerende, hypocriete psychopaten die over lijken gaan om hun doelen te bereiken.
  De lijken van vriend en vijand !
  Dat is wat frontnieuws ons iedere dag laat zien en voor waarschuwt.
  Leven en laten leven is een les die deze gluiperds niet begrijpen en die terug komt in alle domeinen waar zij hun vingers in de pap hebben.
  Internationaal maar ook nationaal. Op de werkvloer, in de gezondheidszorg, in het onderwijs enfin denk maar eens goed na.
  Follow the money, het zijn de usual suspects.

 6. Borrell is een – spreekwoordelijk – warhoofd.
  Begrijpt niets, beseft niets, komt met niets; denkt dat het allemaal een “beleids-spelletje” is.

  Intussen ontwikkelt het “EU”-konstrukt zich tot militaristische diktatuur.

 7. Alle politici mogen tegen de muur worden uitgeklopt tot ze stoppen met leven. Daarna moeten wij de politiek afschaffen, want kanker moet je vernietigen, niet vervangen voor nieuwe kanker. Politici hebben maar 1 functie, zorgen dat wij machteloos zijn en zorgen dat de macht bij de elites blijft.

 8. Borell is gewoon een handpop die doet wat hem van hogerhand is verteld. Die oorlog moet door de strot geduwd worden. Alle “machthebbers” hebben tegenwoordig geen fluit te vertellen. Daarom hoor je overal hetzelfde geluid, in oorlog, wetgeving en z.g. pandemieën. En tenslotte zijn “wij”, de bevolkingen, door hun apathie, hier ook medeschuldig aan. Het afpakken van welvaart en rechten is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Totdat het te laat is.

 9. Deels gewoon absolute onzin.
  “En “waarden” zijn hierin een belangrijke boosdoener. Want als je “diplomatie” gaat zien in termen van waarden, als je woorden gaat gebruiken als “er zijn gelijkgestemde partners, die onze waarden delen, en diegenen die dat niet doen,” dan ga je de wereld automatisch zien op een manier waarbij je waarden boven een zeer pragmatische beoordeling van waar je belangen liggen stelt, je wordt ideologisch in plaats van rationeel.”

  Er is wel een degelijk een belang in ‘waarden’. Die hoeven niet perse te betekenen dat je geen contacten met de andere partij kunt onderhouden, of geen handel kunt drijven, maar sommige waarden zijn gewoon onverenigbaar met elkaar. Islam en christendom, of islam en een open samenleving zijn fundamenteel niet verenigbaar, evenmin als het jodendom en het christendom. Evenmin als 70 IQ gewelddadige Somaliers te integreren zijn in een hoogtechnologische cultuur waar men toch minimale basiskennis dient te hebben.

  Dat wil niet zeggen dat landen met verschillende culturen geen handel kunnen drijven. Dat is waar het westen fout is; het wil iedereen dwingen volgens hun wensen te leven en handelen en dat gaat gewoon niet lang goed.

  Het hele idee dat je weigert te handelen met andere landen puur op ideologische basis is soms begrijpelijk, maar het werkt niet altijd; uiteindelijk bepaalt de markt en zal het er linksom of rechtsom toch van komen. Je ziet dat nu heel goed met Rusland bv; wat Rusland niet meer van het westen kon krijgen is nu vervangen door hetzij eigen producten, hetzij producten van anderen, of wordt via een derde partij verkregen. Net zoals Europa nog steeds Russisch gas en olie koopt, maar dan via een derde partij die er vette winst op maakt.
  Dus puur in dat opzicht kunnen waarden in de weg staan, maar het idee dat ze daarom niet van toepassig zouden zijn is gewoon onzin.
  Evenzo met Israel; men kan, gebaseerd op de eigen waarden, weigeren nog met hen te handelen, omdat ze bezig zijn met een genocide. Ook dan bepalen jouw waarden dus jouw acties. Dat wil niet zeggen dat ze niks meer kunnen krijgen, maar wel dat het moeilijker wordt en dat je zelf bepaalde verliezen neemt. Soms is dat iets wat nodig is.

 10. Alles wat op de wereld gebeurt is geen toeval, alles is in de detail uit gedacht. Het Bijbelse verhaal wordt van A tot Z nagespeeld elke 200 jaar. Politici worden niet gekozen door het volk, zij worden daar geplaatst door hogerhand en alle politici zijn vrijmetselaars. Want elke politici moet 100% trouw en gehoorzaam zijn aan de echte machthebbers. Want de politici moeten volgens een vast script hun opdrachten uitvoeren, doen zij dat niet worden ze letterlijk afgemaakt. Want hun eed aan de echte machthebbers is strenger dan de maffia. Wat wij het volk ervaren als gestuntel van diplomaten of politici, is dat zo gepland omdat het zo in het vaste script staat. De wereld is 1 grote toneelopvoering.

 11. Vermoeiende lange antwoorden waarbij ik na de eerste alinea al mee gestopt ben te lezen.
  Als je niet wilt tekenen helemaal prima, wil je wel tekenen ook prima. Ik deel het en verdere comments erop boeien mij niet echt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in