Poetin en Medvedev hebben onlangs verklaringen afgelegd die een expansieve kijk gaven op wat “Russisch land” in Oekraïne inhoudt. Tenminste wat Poetin betreft, is wat hij zei tijdens de bijeenkomst van 3 november met leden van de Civiele Kamer filosofisch gezien niet veel anders dan het soort historische observaties dat Poetin eerder had gemaakt. Niettemin beschouwden zowel de Oekraïense Pravada als Alexander Mercouris de opmerkingen van Poetin als potentieel belangrijk, en het feit dat Medevedev ze herhaalde lijkt die mening te bevestigen. En beiden suggereerden dat Kiev wel eens onderdeel van Rusland zou kunnen worden. Van Medvedev, die graag westerse functionarissen op de kast jaagt:

Toegegeven, Oekraïne heeft genoeg reden om nerveus te zijn, Poetin voerde aantoonbaar de veranderingen door over favoriete thema’s voor een relevant publiek en Medvedev zette zijn gebruikelijke stoere pet op. Of misschien proberen beide Russische leiders Oekraïne en het Westen duidelijk te maken dat Rusland het eindspel in handen heeft en hun visie op wat dat zou kunnen inhouden bij te stellen, schrijft Yves Smith.

Ongeacht of deze opmerkingen een betekenisvolle verschuiving vertegenwoordigen, herinneren ze ons eraan dat Rusland op weg is om een maximalistische houding aan te nemen op het gebied van territoriale verwerving. Zelfs Rusland-vriendelijke commentatoren vroegen zich bijvoorbeeld af of Rusland Odessa zou innemen. De meesten lijken dat nu als een gegeven te zien en voegen meer delen van Oekraïne toe als potentiële acquisities. Maar zoals we al vanaf het begin hebben aangegeven, kan Rusland de vrede verliezen als het niet met een goede oplossing komt voor wat er met West-Oekraïne moet gebeuren.

Betekent het hernieuwde gepraat over Oekraïne als een kunstmatige constructie uit Rusland en het oude Rusland? Of is dit gewoon aanmatiging, om degenen die opletten minder ongelukkig te maken met het eindspel, om te doen alsof Rusland serieuze plannen heeft met delen van West-Oekraïne, zodat wanneer Rusland minder in Rusland integreert, het Westen een gezichtsreddend succes kan claimen?

De erbarmelijk slechte vooruitzichten van Oekraïne

Het gaat zo slecht dat het moeilijk is om te weten waar te beginnen.

Big Serge plaatste onlangs een mooi, gedetailleerd verslag over waarom het hoogst onwaarschijnlijk was dat Oekraïne zijn doelen zou bereiken om Rusland terug te duwen naar de grenzen van Oekraïne in 1991. Toegegeven, achteraf is 20/20. Aan het begin van de oorlog dachten velen, ook in Rusland, dat de shock-and-awe sancties Rusland zouden verlammen, idealiter zouden leiden tot het afzetten van Poetin of op zijn minst het Russische leiderschap ernstig zouden destabiliseren en de industriële, met name militaire, productie zouden ondermijnen. Het Westen geloofde ook wat nu duidelijk zijn eigen onzin was, namelijk dat Rusland een slecht bewapend en geleid leger had, terwijl het de VS en de NAVO waren die hun strijdkrachten hadden geoptimaliseerd om opstandelingen te bestrijden en erg goed waren geworden in het bouwen van peperdure, pietluttige wapensystemen die niet noodzakelijkerwijs zo goed presteerden wanneer ze werden getest. Erger nog, het is nog steeds niet voldoende erkend dat Rusland een voorsprong heeft in veel kritieke categorieën, zoals luchtverdediging, hypersonische raketten en signaalstoring.

Wat opvalt aan de huidige stand van zaken is niet alleen dat Oekraïne de oorlog met Rusland aan het verliezen is en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Rusland de voorwaarden dicteert, maar ook dat de Oekraïense regering handelt op een manier die gunstig is voor het Russische leger, tot vernietiging van wat er nog over is van de Oekraïense samenleving en economie.

Militair gezien nadert Oekraïne een catastrofale toestand. Dat betekent niet dat de ineenstorting nabij is; belangrijke variabelen zijn of de Oekraïense militaire leiding in opstand komt tegen Zelensky en hoe hard Rusland toeslaat in de groeiende zwakte van Oekraïne. Rusland geeft er misschien de voorkeur aan om het langzaam aan te doen (let wel, het doet een gecoördineerde poging om het goed versterkte Avdiivka1 te kraken), niet alleen om de verliezen van zijn troepen te beperken, maar ook om Oekraïne verder uit te putten en het Westen de tijd te geven om zich psychologisch aan te passen aan de verwoesting van Oekraïne.

Een andere factor die moet worden herhaald, is dat Rusland heel goed weet dat dit een oorlog tegen de NAVO is. Dat zal de uiteindelijke nederlaag nog groter maken, zelfs als de VS en hun volgelingen met een gezichtsreddend voorwendsel op de proppen komen, zoals dat Poetin helemaal naar Parijs (of Polen) zou marcheren en dat ze erin geslaagd zijn om dat tegen te houden. Dat is een aspect waar Big Serge korte metten mee maakt: dat dit een rommelige coalitieoorlog was, wat betekende dat voor Oekraïne de boodschap van succes vaak realistische inschattingen overtroefde (hoe vaak zat Rusland net zonder raketten? Of wasmachines moest plunderen voor chips?). Dus de Oekraïense geldschieters maakten niet alleen niet genoeg wapens om de productie van Rusland bij te houden (die Rusland vervolgens bleef verhogen), het was ook niet de juiste uitrusting. Oekraïne ontdeed eerst de NAVO-voorraden van oud Sovjet-materiaal, waar hun troepen op getraind waren. Daarna kregen ze een mengelmoes van Westers materiaal, waar ze vaak niet goed genoeg in getraind waren om er goed mee om te gaan, plus de mengelmoes van wapens zorgde voor een logistieke nachtmerrie. Scott Ritter betoogde dat zoveel verschillende soorten materieel Oekraïne in een slechtere positie bracht.

En dan hebben we het nog niet eens over de slecht (nauwelijks) getrainde troepen. Afhankelijk van hoe je telt, heeft Oekraïne zijn derde of vierde leger. Een recent verhaal in Time Magazine dient als one-stop shopping voor de verslechterende staat van de strijdkrachten en de moeite die het kost om verliezen aan te vullen. De gemiddelde leeftijd aan het begin van de oorlog (30 tot 35 jaar, deels te wijten aan een demografisch tekort aan mannen in de 20) is nu 43 jaar. En:

  Het gruwelijke eindspel in Oekraïne

De rekrutering is veel lager. Terwijl de rekruteringsinspanningen in het hele land zijn geïntensiveerd, gaan op social media verhalen rond over dienstplichtofficieren die mannen uit treinen en bussen halen en naar het front sturen. Mensen met geld kopen zich soms vrij van dienstplicht, vaak door te betalen voor een medische vrijstelling. Dergelijke voorvallen van corruptie binnen het recruteringssysteem waren aan het eind van de zomer zo wijdverspreid dat Zelensky op 11 augustus de hoofden van de dienstplichtbureaus in alle regio’s van het land ontsloeg.

De beslissing was bedoeld om aan te geven dat hij fraude wilde bestrijden. Maar volgens de hoge militaire officier had de maatregel een averechts effect, omdat de rekrutering zonder leiderschap bijna tot stilstand kwam. De ontslagen ambtenaren bleken ook moeilijk te vervangen, deels omdat de reputatie van de dienstplichtbureaus besmet was. “Wie wil die baan?” vraagt de officier zich af. “Het is alsof je een bord op je rug zet met de tekst: corrupt.”

Een nieuw artikel van CNN bespreekt ook de mankrachtproblemen van Oekraïne, maar probeert vreemd genoeg Oekraïne te spinnen als een land dat ruimte heeft omdat het nog niet is overgegaan op volledige dienstplicht. Maar er wordt wel op gewezen dat Oekraïne de staat van beleg heeft afgekondigd en reizen beperkt,

Het Oekraïense leger was vanaf 2020 ongeveer 15% vrouw en recente regelwijzigingen maakten het mogelijk om vrouwen met een medische of apothekersopleiding in dienst te nemen, dus recente beweringen dat Oekraïne vrouwen in dienst neemt lijken grotendeels een verkeerde voorstelling van het bestaande beleid. Toch kan het zijn dat Oekraïne de laatste tijd meer vrouwen inzet in gevechtsrollen: Dima van Military Summary meldde deze week dat hij een video had gezien van een loopgraaf met dode vrouwelijke soldaten erin.

Deskundigen hebben betoogd dat Oekraïne, zelfs met steeds minder uitrusting en granaten, nog wel even door kan vechten als er geen opstand of overgave van het leger komt. Het Westen is immers waarschijnlijk in staat om op een bepaald niveau materieel te sturen. Maar het probleem met de mankracht, vooral de getrainde mankracht, zal alleen maar groter worden. En het wordt nu in de Westerse pers erkend als behoorlijk erg.

Er wordt veel minder gesproken over de Oekraïense economie, die op een dramatischer afgrond afstevent dan de gevechtscapaciteit. Westerse journalisten gaan bijna alleen naar Kiev, en dan waarschijnlijk alleen in de buurt van regeringsgebouwen en locaties van buitenlandse ambtenaren (chique restaurants) en hebben dus weinig gevoel voor het dagelijkse leven. De verslaggevers die verder weg gaan, gaan vooral naar gevechtsgebieden. We moeten nog wat verder graven en een vollediger verslag maken, maar het kost niet veel moeite om erachter te komen dat de vooruitzichten voor Oekraïne op de korte en lange termijn verschrikkelijk zijn, en dat het land naar voren wordt geschoven als het armste en meest corrupte land van Europa.

Oekraïne staat voor een demografische ramp, zoals Moon of Alabama en anderen hebben opgetekend. Het had al een tekort aan jonge volwassenen door een geboortecrisis (vergelijkbaar met Rusland) in de jaren negentig. Het is geen geheim dat veel Oekraïners naar Europa zijn gevlucht en de meerderheid zal naar verwachting niet terugkeren. Bovendien zal die bevolking waarschijnlijk ook overwegend jong zijn. Douglas Macgregor heeft gezegd dat zijn bronnen schatten dat de Oekraïense bevolking is gedaald van 43 miljoen voor de oorlog naar 19 miljoen in de gebieden die de regering in Kiev controleert. En het gerucht gaat dat Zelensky, om de strijd vol te houden, meer jongeren in de vleesmolen wil gooien of er al mee begonnen is, door de essentiële vrijstellingen voor werk en studie aan te scherpen.

En vergeet niet dat Oekraïne ook te kampen heeft met een hoge mate van verzwakking onder oorlogsoverlevenden. De Wall Street Journal meldde maanden geleden dat er misschien wel 50.000 prothesen besteld zouden worden. Dat was voordat het beroemde tegenoffensief begon.

Zoals we al aangaven en de Westerse pers ook erkent, heeft Oekraïne niet erg goed werk geleverd bij het repareren van het elektriciteitsnet na de Russische aanvallen van afgelopen herfst en winter. Sommige bronnen hebben gesuggereerd dat het reparatiegeld deels is geplunderd. Dat kan waar zijn. Maar we hebben er ook op gewezen dat Oekraïne Sovjetmateriaal gebruikt en dat de voorraden die gespaard zijn gebleven bij voormalige leden van het Warschaupact, zijn uitgeput. Niemand gaat nieuwe fabrieken opzetten voor een zeer grote maar beperkte oplage van verschillende onderdelen voor de wederopbouw van Oekraïne. Dat betekent dat alle gebieden die kritieke schade hebben geleden en die niet langer vervangen kunnen worden door het Westen, hun wederopbouw door Rusland zullen moeten laten regelen.

De belastinginkomsten in Oekraïne zijn ingestort terwijl de defensie-uitgaven zijn gestegen. Oekraïne voorspelde in maart een begrotingstekort van 38 miljard dollar. Gezien de optimistische aannames over het supersnelle tegenoffensief, moet je denken dat die prognose net zo optimistisch was. Zet dat af tegen twee tijdelijke uitgavenwetten zonder financiering voor Oekraïne en Europa dat luidkeels zegt dat het het geldgat van de VS niet kan opvullen. Ik heb geen idee hoeveel tijd er zit tussen het goedkeuren van de toewijzingen en het geld dat daadwerkelijk in de officiële Oekraïense schatkist arriveert, maar je zou moeten denken dat de geldkist van de VS bijna leeg is. En Oekraïne zal ten onder gaan aan het reeds gedaalde niveau van functioneren. In Rusland, zelfs tijdens de massale privatiseringen, het verlies van diensten en de economische/demografische achteruitgang, bleven sommige cruciale ambtenaren werken zonder of met weinig compensatie. Poetin maakte er een punt van om leraren hun achterstallige salaris te geven in zijn eerste jaren als president. Hoeveel sociale cohesie is er in Oekraïne, vooral nadat zovelen het land al hebben verlaten?

  Was dat het einde van de "Wij geven Oekraïne het hemd van onze lijf"-hype?

Houd ook in gedachten dat Oekraïne in 2022 een nominaal BBP had van 160 miljard dollar op nominale basis, bijna 380 miljard dollar op basis van koopkrachtpariteit. Deze cijfers zijn waarschijnlijk overdreven door de delen van Oekraïne mee te tellen die voor aansluiting bij Rusland hebben gestemd. Dus zelfs als we deze resultaten op de meest genereuze manier bekijken, heeft Oekraïne een tekort van 10% van het BBP, terwijl het al een inflatie van 30% heeft. Grote tekorten na een plotselinge vermindering van de productiecapaciteit is een schoolvoorbeeld van een recept voor hyperinflatie.

We hebben er ook op gewezen dat de westerse praatjes over wederopbouw een hoop onzin waren, omdat types uit de privésector infrastructuurovereenkomsten alleen sluiten als oefening in plunderen (we hebben gepost over hoe nieuwbouwovereenkomsten failliet gaan). Dus in het beste geval was dit initiatief bedoeld als een oefening in het ontginnen van wat er nog over was van Oekraïne. Dat is nu indirect bevestigd door de wederopbouw tsaar Penny Pritzker zelf. Van Ukrainska Pravda via Yahoo in Imagine there may be no help: conclusions of US Special Representative’s visit to Ukraine:

Penny Pritzker, de speciale vertegenwoordiger van de VS voor het herstel van Oekraïne, heeft tijdens haar eerste bezoek aan Oekraïne… ambtenaren voorgesteld zich voor te stellen hoe het land economisch zou kunnen overleven zonder Amerikaanse hulp.

Ukrainska Pravda verklaarde dat haar eerste bezoek aan Oekraïne “een nogal verontrustende nasmaak had achtergelaten in veel regeringskantoren” hier.

Een van de bronnen, bekend met het verloop van Pritzker’s ontmoetingen, zei dat ze [hen] probeerde “op het idee te brengen” hoe Oekraïne economisch zou kunnen overleven zonder Amerikaanse hulp.

Citaat van de bron: “Tijdens de bijeenkomsten probeerde Penny mensen aan het denken te zetten, zoals, laten we ons voorstellen dat er geen Amerikaanse hulp is: wat moet je dan het komende jaar doen om ervoor te zorgen dat je economie zelfs in deze situatie kan overleven? En iedereen werd er echt gestrest van.”

Meer details: Andrii Hunder, de voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Oekraïne, vertelde aan Ukrainska Pravda dat Pritzker’s belangrijkste vraag tijdens haar bezoek en ontmoetingen met bedrijven was: “Wat belemmert succes en wie belemmert het?”

In het UP-artikel staat dat misschien wel de grootste zorg onder de meeste mensen die contact hadden met de vertegenwoordiger van Biden, haar oproep was om niet te wachten op Westerse hulp, maar om gebieden van groei te zoeken alsof die niet zou komen.

Vertegenwoordigt de Russische kaartpraat nieuw denken over het eindspel?

John Mearsheimer heeft betoogd dat Rusland een disfunctioneel Oekraïne wil. Op dezelfde manier als de VS, de NAVO en Oekraïne het uitputtingsslagplan van Rusland verplichtten door steeds zwakkere troepen tegen de Russische linies te blijven inzetten, zo zijn ze er ook in geslaagd om de Oekraïense economie nog meer schade toe te brengen dan de oorlog al had aangericht door het leger en de regering op te pompen met steun die ze niet lang konden volhouden, om zich vervolgens abrupt terug te trekken.

Maar ook al lijkt het erop dat Rusland uiteindelijk zijn wil aan Oekraïne zal opleggen, Rusland heeft nog steeds te maken met beperkingen. Hoe meer van Oekraïne Rusland besluit in te lijven, hoe meer het zal moeten heropbouwen. Die inspanningen zouden concurreren met een ander initiatief van Poetin, dat al vroeg in de SMO werd aangekondigd, om de openbare voorzieningen in afgelegen gebieden sterk te verbeteren (ik denk aan industrie- en mijnbouwsteden in het achterland). Rusland kampt ook al met een tekort aan arbeidskrachten. Tot op zekere hoogte zou het in staat kunnen zijn om mannen die nu in de productie werken, vooral in de wapenindustrie, in te zetten voor de wederopbouw. Maar Rusland kan te maken krijgen met arbeidsbeperkingen als het gaat om de snelheid waarmee het infrastructuur en gebouwen kan herstellen.

Poetin en zijn naaste omgeving zien waarschijnlijk ook het risico en de kosten in van pogingen om gebieden te behouden waar Rusland niet welkom is. Poetin heeft dat in het begin zelfs gezegd. Poetin lijkt ook waarde te hechten aan referenda om de integratie van gebieden in Rusland te valideren. Dit zou, als alles gelijk blijft, ervoor pleiten om de delen van Oekraïne die in aanmerking komen voor integratie te beperken tot die met een solide etnische Russische meerderheid.

Sinds de Veiligheidsconferentie in München probeert Poetin een vijandig Europa en de VS zover te krijgen dat ze de veiligheidsbehoeften van Rusland erkennen en respecteren. Dus welke territoriale eindtoestand is optimaal, of anders het minst slechte compromis, vooral gezien het feit dat Rusland zonder Hongarije en Wit-Rusland vijandige buren in het westen zou blijven hebben?

Dit is waarom zowel Poetin als Medvedev suggereren dat Kiev deel zou kunnen uitmaken van de vergelijking een belangrijke verschuiving lijkt te zijn. Er zijn veel kaarten van verkiezingsuitslagen die westerse deskundigen hebben gebruikt als proxies voor etnisch Russische versus etnisch Oekraïense vertegenwoordiging. Deze kaart van de Washington Pos is indicatief. Je kunt zien dat Kiev zeer zeker in een Europees georiënteerd deel van het land ligt, alsof daar twijfel over bestond:

Maar in Poetins toespraak van 3 november beschreef hij in lange bewoordingen hoe Rusland aanspraak maakt op “het oude Rusland” en daar lijkt Kiev2 ook onder te vallen:

Zet dit eens af tegen Medvedevs not-exactly-a-joke eerdere voorstel:

Toegegeven, Poetin heeft herhaaldelijk gezegd, zoals in zijn artikel uit 2021, Over de Historische Eenheid van Russen en Oekraïners, dat Russen en Oekraïners één volk zijn en dat de recente verdeeldheid is veroorzaakt om de controle te vergemakkelijken. Maar het zal moeilijk worden om de geest van de onenigheid terug in de fles te stoppen.

Je zou kunnen denken dat Rusland heeft besloten dat het uiteindelijk Kiev als bestuurlijk centrum van Oekraïne moet innemen, of idealiter een andere manier moet vinden om het te onderwerpen. Maar wat doet het dan? Zelfs als Rusland in staat is om een marionettenstaat te creëren, hoe kan het dan genoeg controle uitoefenen zonder dat het een bestuurlijke en financiële last wordt? Vergeet niet dat Kiev een fysiek uitgestrekte stad van 3 miljoen mensen is, gelegen aan de Dnjepr. Het zou moeilijk zijn om de stad te beveiligen tegen de wil van haar inwoners, tenzij, laten we zeggen, nog meer inwoners zouden kunnen worden aangemoedigd om te vertrekken.

  Iran onder vuur!

Maar het lijkt erop dat elke andere manier, waarbij het romp-Oekraïne een soort overwinnaarsvrede met Rusland sluit, rijp is voor het Westen om te proberen dat ongedaan te maken. Misschien (zoals wij en John Helmer hebben voorgesteld) creëert Rusland een bijzonder verarmde bufferzone met een zeer lage bevolkingsdichtheid (onder andere door deze zone te de-elektrificeren) als een soort DMZ.

Nogmaals, op zijn minst erkent het Russische leiderschap dat het steeds meer vrijheidsgraden heeft in termen van wat de eindtoestand van Oekraïne zou kunnen zijn. En misschien ben ik niet vindingrijk genoeg. Maar ik zie niet hoe de dingen veel beter zijn geworden met betrekking tot het potentieel etterende probleem van West-Oekraïne. Misschien zijn er betere oplossingen bedacht door Russische deskundigen en politici die hier geen aandacht hebben gekregen. Alle lezersinformatie of geïnformeerde speculatie is van harte welkom.

____

1 Toch nemen sommige militaire commentatoren nota van het feit dat Rusland hier een potentiële ketel heeft, maar niet hard lijkt te werken om hem te sluiten. Ze speculeren dat Rusland de ketel open laat om Oekraïne in staat te stellen nog meer manschappen en materiaal in dit vuur te gooien, net zoals ze in Bakhmut hebben gedaan. Zoals Big Serge opmerkt:

We moeten nadenken over die eerste Russische aanval in de context van de gevechtsruimte van Avdiivka. Avdiivka is tamelijk uniek omdat de hele stad en de spoorlijn ernaartoe op een verhoogde heuvelrug liggen. Nu de stad aan drie kanten omsingeld is, lopen de overgebleven Oekraïense logistieke lijnen langs de bodem van een moerasgebied ten westen van de stad – de enige corridor die nog open is. Rusland heeft nu een positie op de dominante hoogten die direct uitkijken over het bassin en is bezig zijn positie langs de heuvelrug uit te breiden. In tegenstelling tot de bewering dat de Russische aanval met veel slachtoffers is mislukt, blijven de Russen hun controlezone ten westen van de spoorlijn uitbreiden, zijn ze al door de buitenwijken van Stepove gebroken en dringen ze het versterkte loopgravennetwerk in het zuidoosten van Avdiivka binnen.

Op dit moment is het waarschijnlijk rationeel om de situatie te vergelijken met Bakhmut, maar de AFU-troepen in Avdiivka bevinden zich in een veel gevaarlijkere positie. Tijdens de slag om Bakhmut werd er veel gesproken over zogenaamde “vuurcontrole”, waarbij sommigen insinueerden dat Rusland de stad kon isoleren door simpelweg artillerie op de aanvoerwegen te schieten. Onnodig te zeggen dat dit niet helemaal lukte. Oekraïne verloor veel voertuigen op de weg van en naar Bakhmut, maar de corridor bleef open – zij het gevaarlijk – tot het einde. In Avdiivka zal Rusland echter een directe ATGM-zichtlijn hebben (in plaats van vlekkerige artilleriebewaking) over de bevoorradingscorridor op de bodem van het bassin. Dit is een veel gevaarlijkere situatie voor de AFU, zowel omdat Avdiivka het ongebruikelijke kenmerk heeft van één dominante heuvelrug op de ruggengraat van de gevechtszone, als omdat de afmetingen kleiner zijn – de hele Oekraïense bevoorradingscorridor loopt hier langs een handvol wegen in een tussenruimte van 4 kilometer.

2 Uit de opmerkingen van Poetin tijdens de bijeenkomst van 3 november:

Ten eerste weten we allemaal heel goed – dit zijn de feiten van de geschiedenis – dat al het Zuid-Russische land, zoals u zei, tijdens de vorming van de Sovjet-Unie aan de Sovjet-Oekraïne werd gegeven.

Er was geen Oekraïne als onderdeel van het keizerrijk, er waren regio’s, en het kwam in de 16e eeuw, Oekraïne, bestond uit drie regio’s: Kiev en de regio Kiev, Zjitomir, Tsjernigov – dat is alles. Het kwam uit het Pools-Litouwse Gemenebest, uit Polen vrijwillig. We hebben een brief in onze archieven – ik heb hem al genoemd – wij, het Russisch-orthodoxe volk, doen een beroep op Moskou, op de tsaar, enzovoort. In een poging om onze rechten te verdedigen, richtten we dezelfde brief aan Warschau: wij, het Russisch-orthodoxe volk, vragen om dit en dat te behouden, eisen, enzovoort.

Toen gebeurde wat er gebeurde. Ze begonnen de Sovjet-Unie te vormen en creëerden een enorm Oekraïne, en dat ging vooral en voor een groot deel ten koste van de Zuid-Russische landen – het hele Zwarte Zeegebied enzovoort, hoewel al deze steden, zoals we weten, door Catharina de Grote werden gesticht na een reeks oorlogen met het Ottomaanse Rijk.

Oké, het gebeurde dus, het moderne Rusland kwam ermee in het reine na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Maar toen ze daar alles wat Russisch was begonnen uit te roeien – dat is natuurlijk extreem. En uiteindelijk verklaarden ze dat Russen geen inheemse natie zijn in deze gebieden – het is een complete schande, weet u? En tegelijkertijd begonnen ze ook Russen uit te roeien in Donbas, onder applaus van het Westen.

Hoewel ze de zogenaamde Minsk-akkoorden voor een vreedzame regeling met ons ondertekenden, bleken ze die later niet na te komen, en bovendien weigerden ze publiekelijk om ze überhaupt na te komen. En ze begonnen ook dit hele grondgebied bij de NAVO te betrekken – schaamteloos, zonder acht te slaan op onze protesten, zonder aandacht te schenken aan onze positie, alsof we helemaal niet bestonden. Dit is de kern van het huidige conflict. Dit is de oorzaak van dit conflict.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zelensky is een wandelende dodeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIn Poetins Rusland is politiek oorlog met andere middelen, en oorlog revolutioneert Russische militaire zaken
Volgend artikelHet besluit is genomen om Oekraïne volledig tot de grond toe af te branden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. ‘En uiteindelijk verklaarden ze dat Russen geen inheemse natie zijn in deze gebieden – het is een complete schande, weet u? En tegelijkertijd begonnen ze ook Russen uit te roeien in Donbas, onder applaus van het Westen.’

  Dit is precies wat de Khazaren in Israël met de Palestijnen doen. Dit is hoe de Khazaren het al duizenden jaren doen. Landje pik, mensen en kinderen vermoorden en verkrachten, beroven en bedriegen… de Khazaren zijn het absolute kwaad op aarde. Deze wezens zijn een 6000 jaar oude satanische doodscultus… een sekte die al 6000jr totalitaire macht wil. Deze wezens voelen alleen geluk en plezier als anderen geen enkel plezier of geluk voelen. Dit zijn geen mensen maar enkel pure totale egoïsten, totale psychopaten die alleen maar ALTIJD willen winnen, heersen en nemen ten koste van alles en iedereen. Satanisten zijn levende minderwaardigheidscomplexen, narcisten, die alleen van het leven kunnen genieten als anderen creperen. We zijn in oorlog met de losers van de wereld die door hun gewetenloosheid alle geld en macht hebben gegrepen.

  Er is hoop in mensen, niet in systemen, niet in de maatschappij, maar in jou en mij.

 2. Dit is geen nieuws artikel en
  ook geen echte analyse van wat er gebeurd
  maar meer een analyse die
  binnen een vooraf bepaald narratief past.

  Waardeloos materiaal

   • Je bedoelt dat de Joden buiten hun greep op het mondiaal financieel systeem ook de media en opinievorming in handen hebben en manipuleren? In België hebben ze de politiekers herleid tot satrapen waardoor de ganse wetgeving gestuurd wordt. De naam van de belangengroep die opkomt voor de rechten van de Palestijnen, Hamas, mag enkel uitgesproken worden met het adjectief “terreurorganisatie” en als de bezetter op Palestijnse grond aangevallen wordt dan is dat een terreurdaad tegen Israel die het recht heeft om zich te verdedigen.

    • Belgisch Vooruit-minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (1955) heeft sinds hij in oktober 2020 als minister aantrad bij de Vivaldi-coalitie ruim 35 miljoen uitgegeven aan interim personeel. Ook weigert hij nog altijd inzage te geven van sms’jes tijdens de ‘coronaplandemie’.
     Wat het laatste betreft is een overduidelijke overeenkomst zichtbaar met de ongekozen Ursula von der Leyen – Albrecht en Mark Rutte.

 3. De Dnjepr moet de nieuw grenslijn worden. Alle andere oplossingen brengen miserie. Geen enkel “vredesverdrag” is een Roebel waard na Minsk1 en Minsk2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in