Ввласенко / Wikimedia / (CC BY-SA 3.0 DEED)

Tien jaar na de Euromaidan-coup in Oekraïne heeft een vooraanstaand Brits mediakanaal een opiniestuk gepubliceerd waarin de vraag wordt gesteld waarom het Westen gewelddadige meutes tegen de gekozen president Viktor Janoekovitsj heeft gesteund, en waarin wordt benadrukt dat de wortels van het huidige Oekraïne-conflict liggen in de regimewisselingsoperatie van februari 2014.

Een vooraanstaande columnist van een Britse krant heeft de door het Westen gesponsorde coup van 2014 in Kiev de schuld gegeven van de huidige militaire ramp in Oekraïne, schrijft Ekaterina Blinova.

The Mail on Sunday, een toonaangevend Brits dagblad met het op twee na grootste lezerspubliek in het Verenigd Koninkrijk, publiceerde een opiniestuk van oud-columnist Peter Hitchens.

Hij stelt ongemakkelijke vragen over het lopende Oekraïne-conflict en de keten van gebeurtenissen in de coup van februari 2014 in Oekraïne.

“Wat is het belang van Groot-Brittannië in dit conflict? Waarom juichen zo velen in de politiek en de media het bloedbad toe dat Oekraïne heeft verwoest, het land waarvan ze beweren te houden en het te bewonderen?” vraagt Hitchens. “Wat heeft Oekraïne erbij gewonnen? Wat kunnen Oekraïne en zijn volk er mogelijk mee winnen?”

Hitchens vraagt ook waarom het Westen ondemocratisch geweld en de omverwerping van de legitiem gekozen president Viktor Janoekovitsj steunde.

Hitchens schetst de gebeurtenissen van november 2013 tot februari 2014 en benadrukt dat Oekraïne vóór de Euromaidan “een ruwe maar functionerende democratie” was, die politiek gezien zowel met het oosten als met het westen verbonden was. Hij merkt op dat Janoekovitsj de verkiezingen van 2010 eerlijk had gewonnen van zijn naaste rivale Joelia Timosjenko en dat Janoekovitsj in februari 2014 “het wettige staatshoofd was, met nog twee jaar te gaan.”

Hij voegt eraan toe dat wat in het begin werd afgeschilderd als een vreedzaam protest al snel werd gekaapt door een gewelddadige meute.

  Team Zelensky overspeelt hand door Duitsland te vernederen

“Er is veel dat duister is over deze bittere dagen, inclusief de mysterieuze schietpartijen op leden van de bevolking,” zegt Hitchens over de schietpartij met sluipschutters in februari 2014.

De journalist citeert het uitgelekte – en nooit ontkende – telefoongesprek tussen de Estse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet en de toenmalige EU-buitenlandchef Catherine Ashton. De twee bespraken “een steeds sterker wordend begrip” dat “achter de sluipschutters niet Janoekovitsj zat, maar iemand van de nieuwe coalitie.”

Hitchens wijst erop dat Janoekovitsj na het bloedvergieten op 21 februari 2014 in aanwezigheid van drie EU-ministers een overeenkomst tekende met drie hoge Euromaidan-leiders.

“Janoekovitsj bood een herschrijving van de grondwet aan ten gunste van de oppositie, een nieuwe regering, vervroegde presidentsverkiezingen (uiterlijk in december 2014) en een onpartijdig onderzoek naar het geweld (dat er nooit is geweest). Alle partijen hebben het gebruik van geweld afgezworen”, benadrukt de journalist.

Maar tegen de avond van dezelfde dag werd de overeenkomst verscheurd door de meute in Kiev – “een ongekozen orgaan zonder grondwettelijke of democratische autoriteit” dat “zeker niet het oostelijke deel van het land vertegenwoordigde,”, schrijft Hitchens.

De leiders van de Maidan deden geen enkele moeite om de gekozen president te verdedigen tegen de gewelddadige meute. Het Oekraïense parlement of Verkhovna Rada nam zelfs het initiatief om hem te verwijderen, wat in strijd was met de grondwet van het land, merkt de Britse journalist op.

In de nasleep van deze gebeurtenissen vluchtte Janoekovitsj uit Kiev, maar nam geen ontslag en verliet het land niet, benadrukte Hitchens, die de zeer gerespecteerde Oekraïense historicus Serhy Plokhy citeert. Dat “toont zonder twijfel aan dat de gekozen president nog steeds in functie en in Oekraïne was toen het parlement stemde om hem af te zetten.”

  Rusland profiteert van oorlogen VS-Jemen en VS-Iran, EU komt als grootste verliezer uit de bus

Maar wat Hitchens het meest opvalt was de reactie van het Westen op de duidelijk onrechtmatige staatsgreep.

“Westerse naties, inclusief Groot-Brittannië, hadden deze actie moeten veroordelen. Normaal gesproken zijn ze toch waakzame verdedigers van recht en democratie over de hele wereld? Maar in dit geval hebben ze de staatsgreep door de vingers gezien,” schrijft de journalist, waarin hij de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken William Hague citeert, die hij beschuldigt van liegen toen hij het Britse Lagerhuis op 4 maart 2014 vertelde dat Janoekovitsj was verwijderd “door de zeer grote meerderheid [in de Verkhovna Rada] die vereist zijn volgens de grondwet”. In werkelijkheid was de stemming onwettig, omdat de Oekraïense parlementsleden niet over de stemmen beschikten die daarvoor volgens de grondwet nodig waren, legt Hitchens uit.

De bewering van Lord Hague dat “het verkeerd is om de legitimiteit van de nieuwe autoriteiten in twijfel te trekken” heeft het Parlement in feite “ernstig misleid,” benadrukt de journalist.

De gebeurtenissen van februari 2014 verdeelden Oekraïne onherroepelijk en veroorzaakten “een smerige kleine oorlog in het oosten van het land waarin (naast andere tragedies en gruwelen) veel burgers stierven door toedoen van het Oekraïense leger,” vervolgt Hitchens, eraan toevoegend dat het huidige conflict slechts de “tweede fase” is van de oorlog in Oekraïne die 10 jaar geleden begon.

Hoewel Hitchens de VS en de EU er niet van beschuldigt een directe rol te spelen in het aanstichten van de coup d’etat in Kiev in 2014, benadrukt hij wel dat “het Westen schaamteloos zijn eigen principes heeft verraden door de nare gebeurtenis te vergoelijken en te vergeven.” Volgens de journalist zijn degenen die de putsch steunden ook verantwoordelijk voor de aanhoudende ravage.

“Denk daaraan als je luistert naar al die luide, veilige stemmen die eisen dat we deze oorlog blijven aanwakkeren, waarin Oekraïners dagelijks sterven voor democratische principes die we in feite niet steunen,” concludeert hij.

  Poetin: "Het Westen heeft gefaald met zijn economische oorlog"

In een interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson eerder deze maand, viel de Russische president Vladimir Poetin openlijk de bereidheid van het Westen aan om de onrechtmatige regimewisseling te omarmen.

Poetin wees erop dat de staatsgreep volledig “onnodig” was, aangezien Janoekovitsj op 21 februari aan alle eisen van de leiders van Euromaidan had voldaan. Bovendien waren er EU-vertegenwoordigers aanwezig die de deal tussen de toenmalige Oekraïense president en de oppositieleiders steunden. Het Westen had de kans om Oekraïne te helpen binnen het wettelijke kader van democratische processen te blijven, maar de leiders van de VS en de EU hebben die kans toen verknoeid,” zei hij tegen Carlson.

Poetin maakte duidelijk dat de Euromaidan gebeurtenissen leidden tot het bloedvergieten in Oost-Oekraïne, dat de omverwerping van Janoekovitsj niet accepteerde. Na het uitputten van alle mogelijkheden om een einde te maken aan het interne west-oost Oekraïense conflict door middel van de Minsk akkoorden van 2014 en 2015, lanceerde Rusland zijn speciale militaire operatie in 2022 om een einde te maken aan de jarenlange oorlog van het regime in Kiev tegen Russischtaligen in Donbass, aldus de Russische president.

Het stuk van Hitchen voor de Mail on Sunday geeft aan dat er in het Westen enig begrip begint te ontstaan voor Euromaidan en de rampzalige gevolgen ervan.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Tijdslijn: Euromaidan, de oorspronkelijke “Oekraïne-crisis” – Echte volksrevolutie of door de NAVO gesteunde staatsgreep?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel‘Woke’ Google verdedigt pedofielen: Het ‘labelen’ van kinderverkrachters als ‘slecht’ is ‘onjuist en schadelijk’
Volgend artikelVaccineerders in Nieuw-Zeeland vrezen voor hun leven nu het publiek in opstand komt tegen ‘pandemische genocide’
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Ja, maar de MSN etc hier doen alle moeite om dit stil te houden. Bij de oplettende burgers zou dit bekend moeten en kunnen zijn. Zo ook het vodje papier toegevoegd na een referendum, van ene Langneus.
  Maar geen angst het komt goed, alleen weet niemand meer wat goed is.

  m.vr.gr. Ribbel

  • Dacht u soms dat ze dat niet al te goed wisten?

   Het is een misvatting te denken dat politici zo dom of onwetend zijn als ze zich voordoen. Da’s een te gemakkelijk excuus waarachter ze hun doortraptheid kunnen verbergen.

 2. …de dag dat onze gecorrumpeerde westerse media dit verhaal of dit inzicht , bekend maken zullen we de komende jaren niet beleven….We zijn op weg naar de totale vernietiging van ons bestaan , ondertussen concentreren onze Belgische propaganda tools zich op n ongeluk met een student in het Leuvense universiteitsleven….en vraag ik mij terecht af, WTF !

 3. ALS jullie Bidet moest verkozen worden of onze van Krieken ….wees gerust, na enkele dagen huilen ze mee met de wolven in hun bos …..ANARCHIE is de ENIGE uitkomst maar wie gaat dat bewerkstelligen ?

 4. van baalen kan je het niet meer zeggen die is dood maar de vetkuif uit België stond ook op het plein met de vuist omhoog de boel op te stoken.

 5. Ik vind het dan weer erg vreemd dat dit nu ineens wel geschreven mag worden, wat zit daar achter denk ik dan? Het antwoord is denk ik dat wij in het Westen nu langzaam aan rijp gemaakt worden voor het echte verhaal of dat Rusland aan het winnen is, het blijft raar voor mij dat dit geschreven mag worden???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in