De Russische strijdkrachten hebben meerdere offensieven gelanceerd in verschillende richtingen binnen de Donbass-regio. Eind november braken Russische troepen met succes door de Oekraïense verdediging aan de zuidelijke rand van Avdiivka. Deze opmars leidde tot de inname van een cruciaal vestingswerk in de industriële zone, strategisch gelegen op grote hoogte. Bovendien bevestigde het Russische ministerie van Defensie kort daarna de controle over Khromovo, een dorp dat zelfs na de val van Bakhmut onder Kievs gezag was gebleven en beschouwd werd als een belangrijk Oekraïens verdedigingsbolwerk, schrijft DD Geopolitics.

Tegelijkertijd ondervinden de Oekraïense strijdkrachten tegenslagen in de noordelijke Donbass-regio, met gemelde terugtochten in het gebied rond Kupyansk.

Op 1 december claimden Russische bronnen verdere territoriale overwinningen in Marinka, gelegen aan de westelijke rand van Donetsk 50 mijl ten zuidwesten van Bakhmut. Op een video die is opgenomen door een Russische UAV is te zien hoe de Russische vlag wappert op het laatste huis in het meest westelijke deel van de stad. Tijdens de speciale militaire operatie en de antiterroristische operatie van Oekraïne in Donbass is de stad voortdurend een brandhaard van gevechten geweest.

DPR strijdkrachten in Marikna, 3 juni 2015

Halverwege april 2014 werd Marinka bevrijd door milities uit de Donbass, die de stad de hele zomer in handen hielden. Op 5 augustus 2014 heroverden Oekraïense troepen de stad. Het ultrarechtse Azov Bataljon speelde een belangrijke rol in deze herovering: begin augustus wapperde hun vlag in de stad. Het conflict in Marinka duurt sindsdien voort, toen de stad een cruciale Oekraïense buitenpost werd die werd gebruikt om de straten van Donetsk te beschieten. Na het uitbreken van de oorlog voerde het Russische leger de vijandelijkheden in dit gebied op.

  Oekraïne bombardeert burgers en kinderen in centraal Donetsk
Oekraïense vlag boven Marink, augustus 2015.

Hoewel de Russische troepen eind 2022 aanzienlijke vooruitgang boekten in de nederzetting, slaagden ze er niet in om de controle volledig over te nemen. In het westelijke deel van Marinka werd nog maandenlang gevochten in de verwoeste straten. Het centrale deel van de stad was volgens Denis Pushilin, hoofd van de Volksrepubliek Donetsk, sinds half december 2022 ontruimd van Oekraïense troepen. Russische troepen hadden zich in april in het gebied geconcentreerd als voorbereiding op het mislukte Oekraïense tegenoffensief. In september breidden de Russische strijdkrachten het “niemandsland” ten noordoosten van de stad aanzienlijk uit.

 

Positie van Marinka, in rood, ten opzichte van Donetsk. (Klik voor groot.)

Op dit moment lijkt het Russische leger een nieuw offensief te beginnen in Donbass. Zelfs voorheen veerkrachtige vestingswerken van het Oekraïense leger beginnen te bezwijken door tegenslagen op meerdere fronten. Russische troepen manoeuvreerden met succes rond Marinka vanuit het zuidwesten en veroverden de controle over de buitenwijken en het zuidwestelijke district. Het hijsen van de vlag op de Komsomolskayastraat markeerde deze territoriale overwinning.

Banier van de Sovjetoverwinning in Markina, 1 dec 2023

Oekraïense troepen blijven aanwezig in de noordwestelijke buitenwijken en blijven proberen aanvallen uit te voeren aan de overkant van de rivier. De intensiteit van hun aanvallen neemt echter geleidelijk af door de nauwe controle van het Russische vuur over hun enige aanvoerroute.

Het moeilijke terrein met verwoeste structuren biedt weinig dekking, waardoor het voor de Strijdkrachten van Oekraïne (AFU) moeilijk is om zich veilig te verdedigen. Zodra de opruimactie is voltooid, zullen de Russische troepen hun posities onder Oekraïens vuur moeten consolideren om hun opmars te kunnen voortzetten.

De ruïnes van Marinka in maart 2023.

Vooruitlopend op de op handen zijnde val van het verdedigingsbolwerk in Marinka, heeft het Oekraïense opperbevel meer dan een maand besteed aan het versterken van een nieuwe verdedigingslinie bij Elizavetovka.

  Push-aways

Nu de winter in volle gang is, heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn leger opgedragen een enorm netwerk van versterkingen te bouwen om de Russen, die momenteel 20% van het land in handen hebben, tegen te houden. Analisten aan Russische zijde hebben verschillende voorspellingen. Sommigen zeggen dat deze winter langzaam zal verlopen en minimale winst zal opleveren, net als vorig jaar toen Bakhmut een slopende strijd was die tot laat in het voorjaar duurde. Anderen geloven dat de inname van Marinka slechts de eerste stap is in de voorbereidingen van grote Russische opmars. Zoals de geschiedenis zich herhaalt, zullen we opnieuw een in de winter aangepast, battle-hardened Russisch leger zien oprukken naar de overwinning op de fascisten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

GREAT RESET DOSSIER

Rusland: Europeanen worden niet alleen overgehaald om zich weinig te wassen, maar ook om insecten te etenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet magische moment
Volgend artikelIsraël heropent het slachthuis van Gaza – Chris Hedges
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

7 REACTIES

 1. Toch blijft het me verbijsteren, dat RFA niet met omsingelingen werkt, en grote UFA leger-eenheden zo tot overgave dwingt. En, ook : de Kiev top niet uitschakelt : dan is het snel over.
  Sowieso : Alle Oost-, Midden- en Zuid-regios’ behoren historisch en etnisch, aan de Russische Federatie. En de kleine West-regio kan weer terug naar Polen.

  • Hoi,

   De Russen omsingelen de Ukies elke keer grotendeels maar laten altijd 1 aanvoerroute (en vluchtroute) open. Op die manier gebeurt er dit met de Ukies;
   – Verliezen ze veel troepen tijdens het rouleren
   – Verliezen ze veel voorraden tijden het bevoorraden
   – Verliezen ze veel voertuigen tijdens het bevoorraden
   – Verliezen ze veel mensen die de ogistiek doen
   – Verliezen ze veel meer soldaten dan bij een reguliere omsingeling
   – Is uiteindelijk dodelijk voor moraal van de Ukies
   – Hoeven ze die soldaten die met het nazi-gif zijn besmet niet na de oorlog vrij te laten (wat gebeurt met krijgsgevangenen na een oorlog)

   Probeer de acties van de Russen te begrijpen door naar hun opgegeven doelen in deze oorlog te kijken. Demilitariseren, aka leger vernietigen en denazificatie. Het gaat ze niet om grondgebied of snel winnen.

   Hopelijk maakt dit eea wat duidelijker.

   Groeten,
   Hugo

    • Hoi Cool Pete,

     Graag gedaan. Helaas wel met je eens. Het is in- en in triest deze oorlog maar zoals ik het zie heeft Rusland geen keuze in deze. Het is eten of gegeten worden.

     Groeten,
     Hugo

 2. ter plaatse is altijd anders dan aan de tekentafel..de realiteit is dat de Navo.. het hele westen dus..de oorlog konstant vers bloed geeft, let goed op ” het is echt de hele westerse wereld hoor van Scandinavië tot en met Spanje, én tot over de Atlantische Oceaan..Amerika,” wat Rusland doet is Gigantisch en nooit eerder gezien op dit vlak vraag maar aan Hitler..vandaar Vertrouwen op Poetin’s Rusland en zijn leidinggevende Staff…ze zijn indrukwekkend,net zoals hun legers, mensen van Vlees en Bloed… vechtend tegen het grootste Kwaad ooit..kijk maar naar Gaza/Palestina, dat had het westen ook in gedachten voor Rusland..én de rest vd nog vrije wereld, oa China mag Rusland wel héél erg bedanken..!!!!!

  • @R.V. : Mee eens. Uiteindelijk is Pres. Putin de beste ‘wereld-leider’ : iemand met grote visie voor alle landen : multipolair, in samenwerking, zonder hegemonie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in