The White House / Wikimedia / (Public Domain)

Er is geen betere metafoor denkbaar dan wat een Chinese analist gebruikte om de NAVO te karakteriseren, toen hij commentaar gaf op de recente opmerking van haar secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat het Westen niet uit is op oorlog met Rusland, maar zich wel “moet voorbereiden op een confrontatie die tientallen jaren kan duren,” schrijft MK Bhadrakumar.

De Chinese commentator vergeleek Stoltenberg met een baas van een begrafenisondernemer, “een winkelier van doodskisten en kisten, die in vredestijd geen geld verdient. Als begrafenisondernemer heeft de NAVO conflicten en bloedvergieten nodig om geld te verdienen. Dus zaait ze angst en paniek om ervoor te zorgen dat de lidstaten militair geld blijven bijdragen.”

Stoltenbergs opmerking verscheen in een interview met de Duitse krant Welt Am Sonntag op 10 februari, kort na het beroemde interview van de Russische president Vladimir Poetin met Tucker Carlson waarin het Kremlin aangaf dat Rusland geen onderhandelingen weigerde om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. Stoltenberg sprak ongetwijfeld namens het Pentagon.

Moskou, dat een onaantastbare positie in de oorlog heeft bereikt, is niet geïnteresseerd in een grootschalige oorlog om zijn doelen te bereiken, omdat het Westen uiteindelijk naast Rusland zal moeten bestaan. Poetins interview met Carlson was zorgvuldig getimed – met nog nauwelijks veertien dagen te gaan voordat de oorlog zijn derde jaar ingaat.

Poetins “boodschap” dat Rusland openstaat voor een dialoog verraste Washington. Enerzijds wordt de bandbreedte van de regering Biden gedomineerd door de Israëlisch-Palestijnse crisis. Aan de andere kant wordt de tweejarige verjaardag van de oorlog gemarkeerd door een opmerkelijke overwinning van de Russische troepen op het slagveld in de strategische oostelijke stad Avdiivka, een toegangspoort tot de stad Donetsk en effectief in de frontlinie sinds 2014, toen het conflict in Donbass begon.

Alle pogingen van Russische troepen om de grote Oekraïense basis in Avdiivka, die de stad Donetsk bedreigt, te liquideren, waren tot nu toe mislukt. Avdiivka is de sleutel tot Ruslands doel om de volledige controle te krijgen over de twee oostelijke provincies van Donbass – Donetsk en Luhansk. De inname ervan is niet alleen goed voor het Russische moreel, maar consolideert ook Donetsk als belangrijk logistiek knooppunt voor verdere westelijke operaties in de richting van de Dnjepr.

  Wie heeft de Nord Stream-buizen gesaboteerd? De lijst van verdachten is relatief kort

In politieke termen onderstreept het dat Russische troepen momenteel langs de bijna 1000 km lange frontlijn oprukken. Het Oekraïense leger kreeg het zwaar te verduren in Avdiivka.

Biden’s herverkiezingskandidaatschap zal met horten en stoten gaan als dergelijke verontrustende berichten uit Oekraïne blijven komen die de ernst van zijn ramp op het gebied van buitenlands beleid benadrukken, nu de NAVO na Afghanistan op een nieuwe vernederende nederlaag afstevent. Donald Trump daagt Biden onophoudelijk uit over de kwestie Rusland-Oekraïne en over de NAVO. In tegenstelling tot eerdere prognoses zijn de Amerikaanse verkiezingen een van de meest invloedrijke factoren in het Oekraïne-conflict geworden.

De weg in het Amerikaanse Congres naar een militair hulppakket voor Oekraïne is onzeker. Het grootste obstakel was het hele Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een meerderheid hebben. Afgezien van het feit dat de Republikeinse voorzitter van het Huis geen haast heeft met het indienen van het wetsvoorstel dat door de Senaat is aangenomen, staat het Congres ook op het punt om terug te keren naar binnenlands fiscaal beleid, zodat het wetsvoorstel voor buitenlandse hulp wel eens lager op de prioriteitenlijst van de wetgevende agenda zou kunnen komen te staan.

Ondertussen geeft de hoorzitting in het Hooggerechtshof over de kandidatuur van Trump aan dat de geruchten dat hij zich niet kandidaat zou mogen stellen voor het presidentschap slechts wensdenken zijn. Dat betekent dat als Trump zijn voorsprong behoudt in de voorverkiezingen in South Carolina op 24 februari, de Republikeinse race in wezen voorbij zal zijn en hij de vermoedelijke kandidaat van de partij zal zijn. Trump heeft ook zijn voorsprong op Joe Biden in de peilingen vergroot.

De geldstroom naar Oekraïne is al aan het afnemen en de Europese cheerleaders van Oekraïne zijn somber gestemd nu ze eindelijk hebben ontdekt dat Kiev de oorlog niet wint. De proxyoorlog van het Westen zonder duidelijk oorlogsdoel betekent dat er ook geen exitstrategie is.

Een overwinning van Trump zou de Europese partners zwaar op de proef stellen. Het zal zeer problematisch worden voor Europa om het financieringstekort op te vullen. De VS hebben tot nu toe 71,4 miljard euro toegezegd, waarvan meer dan de helft in de vorm van militaire hulp. Nummer twee is Duitsland met 21 miljard euro, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 13,3 miljard euro. Noorwegen staat op de vierde plaats. De paradox is dat, terwijl de drie grootste Europese donoren allemaal NAVO-leden zijn, alleen Duitsland lid is van de Europese Unie.

  V.S. halen tarwe uit Oekraïne - Door oorlog verscheurd land gedoemd tot hongersnood

En Duitsland is niet groot genoeg om het gat op te vullen dat de VS alleen achterlaat. Maar het grootste obstakel voor een gemeenschappelijk Europees antwoord is het gebrek aan overeenstemming tussen Frankrijk en Duitsland. De speciale Frans-Duitse relatie is grotendeels een historisch artefact geworden. De twee EU-reuzen volgen onverenigbare economische strategieën – op het gebied van fiscaal beleid en kernenergie – en hun economieën divergeren, net als hun politiek en defensiestrategieën.

Kanselier Olaf Scholz heeft de Duitse defensiesamenwerking geheroriënteerd, weg van Frankrijk en in de richting van de VS. De machtsstrijd tussen de twee grootste mogendheden van de EU, die zijn oorsprong had in het gebrek aan chemie tussen de Franse president Emmanuel Macron en Scholz, is veranderd in een antagonisme dat zich manifesteert als twee verschillende visies op de wereld.

Macrons concept van “strategische autonomie”, dat Europa oproept om niet afhankelijk te zijn van externe machten op vitale gebieden die hen politieke invloed zouden kunnen geven, staat haaks op Duitslands historische afhankelijkheid van de Amerikaanse militaire paraplu (die Frankrijk niet nodig heeft).

Na een ontmoeting met Biden in het Witte Huis in Washington op 9 februari zei Scholz: “Laten we er niet omheen draaien: steun van de Verenigde Staten is onmisbaar als Oekraïne zichzelf moet kunnen verdedigen.” Scholz pleitte sterk voor het opvoeren van de militaire steun aan Oekraïne en benadrukte dat het absoluut noodzakelijk is om een “heel duidelijk signaal” af te geven aan Poetin.

Zoals hij het verwoordde: “We moeten laten zien dat hij (Poetin) er niet op kan rekenen dat onze steun afneemt.” Scholz voegde eraan toe: “De steun die we geven zal groot genoeg zijn en lang genoeg duren.” Door de oorlogsachtige sfeer op te blazen, probeert Duitsland de relevantie en financiële stabiliteit van de NAVO te behouden door het conflict in Oekraïne.

  Westerse media: Een pathologie van desinformatie, haat en militarisme

Biden reageerde op Scholz spinnend als een kat die plezier toont. Biden zal op 12 maart de Poolse president Andrzej Duda en premier Donald Tusk ontvangen voor een ontmoeting in Washington. De VS zijn bezig hun coalitie met Duitsland en Polen nieuw leven in te blazen voor de volgende fase van de oorlog in Oekraïne. Frankrijk staat buiten en kijkt naar binnen, terwijl Groot-Brittannië in coma ligt.

Simpel gezegd, terwijl de waan van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is dat hij deze oorlog kan winnen, is de waan van de NAVO dat ze alles zal doen wat nodig is. Maar het geld van de begrafenisondernemer raakt op en verdere zaken hangen af van het verlengen van de oorlog.

De sluier is van het westerse verhaal af – deze oorlog ging nooit over Oekraïne. Het vijandbeeld van Rusland is de hoeksteen geworden van het bestaan en functioneren van de NAVO.

Het is zeker niet in het belang van Duitsland om orders aan te nemen van een begrafenisondernemer. De bekende Duitse redacteur Wolfgang Münchau schreef onlangs over “een algemene desoriëntatie in Duitsland die gepaard gaat met de geopolitieke en sociale verandering” die zich uit in de haperende economie, de deïndustrialisatie die plaatsvindt en het ontbreken van een postindustriële strategie voor het land als zodanig.

Het is duidelijk dat de Europese belangen liggen in het dragen van de eigen defensie en het sluiten van vrede met Rusland om de aandacht te richten op de economie. Duitsers zelf zijn in tweestrijd over deze oorlog. Scholz is geen man met charisma of grote ideeën, merkte Münchau op, en het Duitse publiek vertrouwt hem niet meer. Maar dan is er ook nog “het diepere probleem: het is niet echt Scholz. Het is dat Duitsland veel moeilijker te besturen is geworden.”


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Een oorlog op twee frontenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet Covid Verzet verdient de Nobelprijs voor de Vrede
Volgend artikelAvdijivka valt, Oekraine trekt zich terug onder het Oog van Sauron
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

20 REACTIES

 1. “Het vijandbeeld van Rusland is de hoeksteen geworden van het bestaan en functioneren van de NAVO.”

  Daar begint het steeds meer op te lijken. Net zoals de Space Alien de internationale vijand had moeten worden voor de globale mensheid, zodat de Redder (de NWO) kon opstaan.

  Soms denk ik wel eens dat de Oekrie stampij ook bedoeld was voor de Chabad aka Khazaarse maffia, om het land in beslag te nemen zodra twee generaties mannen uitgemoord waren. Wie zou nou niet de graanschuur van de wereld willen beheersen? Rusland was daar een prachtig instrument voor, en tevens Poetin met zijn welwillende betrekkingen aangaande die Chabad ratten, en mss zijn ze (en wij) er op die manier wel ingeluisd.

  Duitsland als eerste overboord door dit moordlustig bedrog. Nederland volgt snel.

  • @Immortal…

   Zonder crisis heeft de politiek geen reden om te bestaan. De politiek lost NIKS op, ze creëren alleen maar oneindige problemen zodat ze kunnen blijven bestaan.

   De echte constitutionele republiek, die uiteindelijk maar enkele dagen heeft bestaan, is de manier hoe de verhoudingen zouden moeten zijn. Een overheid met geen enkele macht, die alleen maar horen te wachten tot de bevolking ze inschakelt en ze opdraagt wat ze moeten doen.

    • @Immortal…

     Moet ik hetzelfde punt als jou maken dan?

     Volgens mij is jou punt dat alles in een team tegen ons lijkt samen te werken.

     En ik zeg dat het hele politieke systeem moet worden afgeschaft en dat een constitutionele republiek een beter systeem was… daarom hebben ze dat systeem ook kapot gemaakt. Dat ligt toch aardig in elkaars verlengde lijkt mij? We moeten gewoon af van ‘leiders’. Iedereen is een mentor en een leerling in één. Soms heb ik expertise, soms heeft een ander expertise. Als ik ergens niks van begrijp is een ander mijn mentor tot ik het begrijp.

     Omdat wij onze macht, ons persoonlijk leiderschap, aan de politiek en al onze ‘leiders’ geven, worden wij in die relatie allemaal volgers. En het systeem maakt de verkeerde mensen tot mentoren/leiders.

     Het hele systeem moet weg… de hele matrix moet weg. En dat is voor de meesten (nog) niet te bevatten.

     Wie ons niet verenigd en in onze kracht en macht zet, is een narcistische egoïst die ons verdeeld, dom en zwak houdt. Echte ‘leiders’ moet je met een microscoop zoeken, narcisten en egoïsten zijn overal de baas. Dat stopt alleen als we het piramidespel laten instorten door onze eigen leiders te worden en van daaruit nieuwe mentoren/leiders te vinden.

     Dus onderaan de streep ben ik het niet oneens met wat je zegt. Ik weet het gewoon ook niet. We speculeren er allemaal maar op los. Dat gaan we ontstijgen en dan worden dingen simpelweg, kwaad of goed, liefdeloos of liefdevol, duister of licht. En in dat perspectief is Poetin verdacht, want ondanks dat hij lijkt te strijden voor het goede, duurt het allemaal eindeloos lang en met enorm veel doden. Tegelijk is dit hoe je de satanisten verslaat, in een gehaktmolen. Haha… het is van bijbelse proporties wat er overal tegelijk gebeurt. Een reset is onvermijdelijk, de slotvraag op al onze vragen is eigenlijk of het een great reset of een Great Awakening wordt.

 2. Er kleeft een ongelooflijke hoeveelheid bloed aan de handjes van heel veel politici in usa en bij de zgn democratische westerse bondgenoten.
  Zowel soldaten als burgers zijn de slachtoffers in deze krankzinnige oorlog, die alleen maar dient om de machtgeile psychopaten in usa en Europa ( met de Brusselse zooi) te bevredigen. Nooit, nee nooit kunnen ze Rusland verslaan. Het is Napolen en Hitler niet gelukt en het gaat ook nu niet lukken. Gelukkig maar. Europa wordt bewust naar de donder geholpen in opdracht van usa. Onthoudt de uitspraak van de denktank Statfor onder Obama, een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden. Als dit gedonder afgelopen is, dan zal Europa Rusland heel hard nodig hebben om uit de economische misère te komen. Welke grondstoffen heeft Europa???? En usa is met haar 34.000.000.000.000 dollar schuld failliet. (Net als Europa trouwens met de pleuro)
  Wat een wereld, in en in verrot! En dan is er nog die WEF zooi met haar tentakels, die in elke regering en partijen zit.

  • Die wef zooi zorg er mooi wel voor dat we straks een turkse premier hebben!!! Demissionair wel te verstaan met een bruine sloop homo als vice premier!!!

 3. “Als dit zo wijdverspreid is, moeten we ook nadenken over het opbouwen van antifascistische en anti-nazi-propaganda op mondiaal niveau”, zei Poetin. Een dergelijk streven zou alleen echt effectief zijn als het van de samenleving komt, en niet van de staat – ongeacht welke staat, voegde hij eraan toe.

  Baudet maakte een paar dagen geleden een opmerking over Poetins nazi-trauma bij Forum Inside over het interview van Tucker Carlson met Poetin:

  Video om 37:20

  https://youtu.be/8OtyQX3Rig4

 4. Duitsland staat nog steeds onder curatele van de VS en is daarmee de hoer van de VS en hun oorlogszuchtige imperialistische westen! Ze doen wat hen wordt opgedragen en graven hun eigen graf voor de sataneonazionisten die hen bedreigen, chanteren en verraden om eigen belang!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in