© Kremlin.Ru

Twee weken geleden, toen wij vooruitblikten op de geplande 10-daagse sluiting van de Nord Stream 1 pijpleiding – die het grootste deel van het Europese natgasverbruik met dank aan Rusland levert – voor onderhoud, citeerden wij van DB FX strateeg George Saravelos dat, als de gasstop in de komende weken niet wordt opgelost, dit zou leiden tot een verbreding van de verstoring van de energievoorziening, met materiële gevolgen voor de economische groei, en natuurlijk een veel hogere inflatie, of zoals hij het uitdrukt: “Afgezien van de zorgen van de markt over de tragere wereldwijde groei in de afgelopen maanden, is wat zich de laatste dagen in Europa ontvouwt een nieuwe grote negatieve aanbodschok,” bericht Tyler Durden.

DB’s Jim Reid zei dan ook dat 22 juli, de dag waarop het gas weer online zou moeten komen, de belangrijkste dag van het jaar zou kunnen worden: “terwijl wij allemaal het grootste deel van onze markttijd besteden aan het denken over de Fed en een recessie, vermoed ik dat wat er in H2 met Russisch gas gebeurt, potentieel een nog groter verhaal is. Natuurlijk kunnen er tegen 22 juli onderdelen gevonden zijn en kan het aanbod zich beginnen te normaliseren. Iedereen die u vertelt dat hij weet wat hier gaat gebeuren is aan het gissen, maar als minimum zou het een enorm aandachtspunt moeten zijn voor iedereen op de markten.”

Snel vooruit naar vandaag, wanneer één dag na het begin van de geplande 10-daagse stilleggingsperiode, die de stromen door de pijpleiding NS 1 al tot praktisch nul heeft doen dalen…

  Europa op de rand van een zenuwinzinking

… en de markt zich nu concentreert op het ergste scenario: wat gebeurt er als Rusland al het gas afsluit op 22 juli, de dag die zelfs Bloomberg nu het “doemscenario” van Europa heeft genoemd.

Hier is een voorbeeld van wat Wall Street dan verwacht te gebeuren: Europese aandelen die 20% kelderen. Junk credit spreads die tot voorbij de crisis van 2020 stijgen. De euro zinkt naar 90 cent, voordat een volledige recessie de op één na grootste economie ter wereld treft.

En al die macht in de palm van Poetin’s hand, bijna alsof hij in februari precies wist hoeveel invloed hij had, terwijl Europa – zoals altijd – volkomen onwetend was.

Dus om de hersendode bureaucraten van Europa te helpen, waar het energiebeleid gedicteerd wordt door een nukkige Scandinavische tiener en een stelletje Duitse “groenen”, hebben strategen op Wall Street geprobeerd cijfers te plakken op een scenario dat in normale tijden ondenkbaar zou zijn. Het voorbehoud is natuurlijk dat er zoveel variabelen zijn, zoals de duur van een eventuele stopzetting, de mate waarin de bevoorrading wordt afgesneden, en hoe ver landen zouden gaan om energie te rantsoeneren, dat iemands voorspelling op zijn best een gok is. Maar toch zijn de scenario’s catastrofaal.

“De grote onbekende is hoe de schok die in Duitsland, Polen en andere Midden-Europese landen begint, in de rest van Europa en de wereld zal doorklinken,” zei Joachim Klement, hoofd strategie bij Liberum Capital. “Er is eenvoudigweg geen substituut beschikbaar voor Russisch gas.”

In een analyse van deze week (beschikbaar voor pro-abonnees) hebben de economen van UBS een gedetailleerd beeld geschetst van wat zij zien gebeuren als Rusland de gasleveringen aan Europa stopzet: De bedrijfswinsten zouden met meer dan 15% dalen. De Stoxx 600 zou met meer dan 20% instorten en de euro zou tot 90 cent dalen. De stormloop op veilige activa zou de rente op Duitse benchmark-bundels naar 0% drijven, schreven zij.

  Energieramp wacht EU na deze winter - olie-CEO's

“Wij benadrukken dat deze prognoses gezien moeten worden als ruwe benaderingen en geenszins als een worst-case scenario,” schreef Arend Kapteyn, hoofdeconoom bij UBS. “Wij kunnen ons gemakkelijk economische verstoringen voorstellen die tot negatievere groei-resultaten leiden.”

Zeker is dat de markten al een deel van de schade hebben ingecalculeerd, te beginnen met de euro, die vandaag op een nieuw laagste punt in twee decennia noteerde en even de pariteit met de dollar raakte, iets wat hij sinds 2002 niet meer heeft gedaan.

Inmiddels hebben de Duitse aandelen sinds juni 11% verloren. De Duitse gasgigant Uniper SE is het grootste bedrijfsslachtoffer: het aandeel is dit jaar met 80% gekelderd omdat het een reddingsoperatie van de regering zoekt.

Hoewel Franse en Duitse leiders de bevolking waarschuwen om “zich voor te bereiden op een totale afsluiting van Russisch gas”, geloven veel beleggers nog steeds dat er reden is om aan te nemen dat Rusland de gastoevoer weer op gang zal brengen wanneer het onderhoud aan de Nord Stream 1 pijpleiding op 21 juli eindigt. Maar, zoals UBS opmerkt, als de Europese landen vrijwillig gas gaan rantsoeneren om de voorraden aan te vullen, zal de klap voor de economische groei groot zijn.

“Europa zit momenteel gevangen in een vicieuze cirkel,” zei Charles-Henry Monchau, chief investment officer bij Banque Syz. Hogere energieprijzen schaden de Europese economie, waardoor de euro lager wordt. Op zijn beurt maakt de zwakkere euro de invoer van energie nog duurder, zei hij.

De andere zorg is dat de ECB niet veel zal kunnen doen om de economie – die op het punt staat in een recessie af te glijden – te helpen, nu de inflatie al op het hoogste niveau in tien jaar zit, zei Prashant Agarwal, een portefeuillebeheerder bij Pictet Asset Management.

  De EU heeft 6,2 miljoen euro geschonken aan mensensmokkelnetwerk

“Ik ben er niet zeker van dat de instrumenten van de centrale banken in dit scenario werken,” zei hij. “In het verleden hadden ze speelruimte om de situatie aan te pakken, omdat de inflatie laag was.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat u en uw gezin moeten doen in de eerste 90 dagen na een catastrofale instortingVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRusland zegt dat het klaar is voor een “grote, kolossale oorlog” met de NAVO
Volgend artikelPoetin versus Big Pharma: De ultieme afrekening
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Bizar hoe ze ons de afgrond insturen. Tegelijkertijd kan Nederland gewoon zijn eigen gasvoorraden gebruiken en de Groningers indien nodig compenseren, toch gaat dit niet gebeuren.

 2. Waarom laten wij “ de burgers van Europa” ons geïjzelden door een stelletje “ machtsbeluste megalomane NIET GEKOZEN BESTUURDERS VAN DE EU❓

  Waarom heeft van der Leyen zoveel macht dat zij zomaar sancties tegen Rusland kan afkondigen❓

  Waar zijn “ The captains of industrie “ die verantwoordelijkheden hebben tegenover hun werknemers. ❓

  Wie gaat hier de REVOLUTIE OPENEN DAT HET BELEID VAN EUROPA NIET TE VERTROUWEN IS.❓

  Waar zijn de RECHTVAARDIGEN IN DEZE WERELD❓

 3. Het enigste wat ik merk zijn de belasting verhogingen(staat graaien), het neppe angst aanjagen, en het limiteren van lichamelijke keuze, voor de rest is het dezelfde onzin zoals altijd.
  Oja en dit is het derde jaar of zo dat tijdens de ene calamiteit na de andere de hele regering voor de zoveelste keer op vakantie gaat……
  ALLES IS ZO FAKE/NEP ALS WAT.

 4. Laat het maar goed koud worden in NL deze winter; laat er maar een gigantisch tekort komen, en laat de NL regering zo achtelijk zijn (zijn ze) om de export van gas NIET te stoppen en de velden in Groningen NIET te openen.

  Als er dan ook geen diesel en benzine meer is, heel misschien worden de stomme nederlanders dan wakker.
  en dan:

  –einde sancties tegen RU
  –uit de EU
  –uit de euro en gulden terug
  –uit de Nato
  –grenzen dicht
  –“vluchtelingen”uit landen waar geen oorlog meer is binnen een maand retour; dat kan gepromoot worden door alle uitkeringen en subsidies aan hun te stoppen.
  –de huidige regering vervolgen voor hoogverraad
  –ander politiek systeem met maandelijkse electronische referenda

 5. Bijna alles wat rationeel, goed, mooi en moreel is, is vernietigd ten gunste van collectieve idioterie……staat er in dit stuk.

  Klopt……en de veroorzakers van dit zitten in de Vereniging Van Dikkoppen, Demoncraten66, Groen Gelul, en de Satanskerk van de Gristenunie.

  Die Bromet is het schoolvoorbeeld van de overbetaalde meelopers met het niveau van een gehangen gans……

  Grote God……dat miserabele niveau. Het zijn de puberale huftertjes op het schoolplein.

  Waar het verstand ophoudt begint de hufterigheid.

   • En de nep koninklijke familie korten, er uit flikkeren en al hun kapitaal confiskeren. Laat ze maar een enkeltje naar de Zoregieta nazis nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in