Hoewel het verval van het Westen snel duidelijker wordt voor geïnformeerde waarnemers van de huidige gebeurtenissen, is het begin van dat verval minder gemakkelijk aan te wijzen, deels omdat deze tot voor kort minder onvermijdelijk en meer omkeerbaar leek.

Was het hoogtepunt het Oostenrijks-Hongaarse Rijk? Victoriaans Engeland? De Amerikaanse regering Eisenhower? Sommigen zouden het kunnen dateren vanaf het uiteenvallen van de USSR in 1991, wat het begin markeerde van de afgeknotte “Nieuwe Amerikaanse Eeuw”, schrijft Paul Larudee.

Die “eeuw” lijkt te eindigen op de manier van zoveel andere machten die de pagina’s van Kennedy’s boek vullen – door imperiale overreach, buitensporige militaire uitgaven, achterblijvende economische productiviteit en concurrentiekracht en het niet investeren in de fysieke, technische en menselijke middelen die nodig zijn om een dominante macht te blijven. Kortom, het Westen kwijnt weg.

De tekenen hiervoor zijn te duidelijk om te negeren.

De industriële basis van het Westen is aan het wegkwijnen. Na de Tweede Wereldoorlog domineerde de VS omdat het de enige grote industriële macht was die ongedeerd overleefde en omdat haar investeringen in West-Europa en Japan de rijkdom van alle drie vergrootten.

In de laatste helft van de 20e eeuw begonnen deze economieën echter veel van hun industrie te verplaatsen naar landen met goedkopere arbeidskrachten en efficiëntere productie, zodat in de 21e eeuw veel van hun productiecapaciteit was verdwenen en ze voornamelijk consumptiemaatschappijen werden.

2023 is een beslissend jaar geworden voor de machtsverschuiving door de dramatische zwakheden van het Westen die door de oorlog in Oekraïne aan het licht zijn gekomen. De oorlog onthulde dat een relatief bescheiden economie (Rusland) de VS en alle NAVO-landen samen kon overtreffen in oorlogsmaterieel.

Het Amerikaanse “arsenaal aan democratie” en haar Europese partners bleken niet in staat om meer dan een fractie te leveren van de wapens en munitie die de Russische fabrieken produceerden.

Oekraïense soldaten die door NAVO-landen werden bevoorraad, waren in de minderheid met tanks, artillerie, raketten, onbemande en bemande luchtvaartuigen en zelfs met de nieuwste hypersonische en elektronische wapens die in een schijnbaar onbeperkte voorraad tegen hen werden opgesteld. De VS en de Europese NAVO-partners konden slechts kleine aantallen incompatibele wapens uit hun slinkende voorraden bij elkaar sprokkelen en beloften doen over toekomstige leveringen na maanden of jaren.

Maar de VS en hun bondgenoten rekenden niet alleen op fysieke wapens.

Ze bewapenden de Amerikaanse dollar door beslag te leggen op Russische rekeningen bij Amerikaanse, Europese en andere banken voor een totaalbedrag van meer dan 300 miljard dollar en door economische sancties op te leggen, waaronder de uitsluiting van Russische banken uit het SWIFT-dollarhandelssysteem. Dit werkte ook averechts.

Ten eerste nam Rusland wraak door beslag te leggen op Amerikaanse en Europese activa in Rusland, in gelijke of grotere bedragen.

Ten tweede gingen ze “naar het oosten” en onderhandelden ze over nieuwe handelspartnerschappen met China, India en andere landen.

  Breaking: Eerste burgers hebben Azovstal in Mariupol verlaten, getuigenverklaringen afgelegd (Video's)

Ten derde begonnen zij en hun nieuwe partners, waaronder andere doelwitten van Amerikaanse sancties, financiële overeenkomsten te ontwikkelen om het gebruik van SWIFT te verdringen of te beperken. Zelfs landen die tot dan toe niet bedreigd werden met inbeslagname van activa of economische sancties, zoals Brazilië, Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië, sloten zich bij deze overeenkomsten aan om hun handelsbasis uit te breiden en als verzekering tegen het gebruik van de USD voor financiële druk of bedreigingen.

Het resultaat was dat de Russische economie verbazingwekkend veerkrachtig bleek – meer zelfs dan veel van de NAVO-landen. Het Russische BBP daalde in 2022 met minder dan 2% en zal naar verwachting in 2023 met maximaal 2% stijgen, ondanks de oorlog en de sancties. Rusland heeft gekozen voor een duurzame maar onverbiddelijke oorlog met minder dan 1/6 van de slachtoffers van Oekraïne. Bezoekers melden dat het nauwelijks aanvoelt als een land in oorlog. Het jaarlijkse St. Petersburg Economisch Forum trok 17.000 deelnemers uit 130 landen en sloot 900 deals en contracten ter waarde van 3,9 biljoen roebel ($46 miljard).

De neergang van Europa werd verder geïllustreerd door de gevolgen van de Amerikaanse bomaanslag op de Nordstream-gaspijpleidingen in september 2022 en de sancties op Russisch aardgas en aardolieproducten die door de NAVO werden opgelegd. Samen maakten deze een einde aan het concurrentievermogen van de Europese economieën, die tot dan toe hadden gedijt op de toegang tot goedkope Russische brandstof. Zoals voorspeld door Radek Sikorsky, lid van het Europees Parlement, betekende dit

… inflatie met dubbele cijfers, torenhoge energieprijzen en een tekort aan elektriciteit, … Duitsland zal deïndustrialiseren, … Duitse industrieën, wetenschappers en ingenieurs zullen naar de VS verhuizen, die hen ruimhartig zullen accepteren.

En Europa zal een paar decennia teruggezet worden. De meeste Europese landen – Frankrijk, Italië, Spanje etc. – hebben al meer dan tien jaar een nulgroei in BBP per hoofd van de bevolking. Voeg daar de inflatie aan toe en de levensstandaard zal snel met 30-40% dalen.

In feite hadden de VS hun NAVO “partners” (voornamelijk Duitsland) verslagen en hun industrieën gekannibaliseerd voor hun eigen voordeel, mogelijk van korte duur.

Maar de Verenigde Staten geloofden dat hun machtige dollar hun verbleekte industrie en steeds tandelozer wordende leger kon compenseren – dat de dollar in onbeperkte hoeveelheden kon worden gedrukt zonder aan waarde in te boeten en hun machtigste wapen kon worden.

De geschiedenis van deze dollar begon in 1971, toen president Richard Nixon aankondigde dat de Amerikaanse dollar niet langer gedekt zou worden door goud, maar door wat de dollar kon kopen in de VS, d.w.z. door de Amerikaanse economie zelf. Dit werd algemeen aanvaard omdat a) de VS de grootste economie ter wereld was, b) de twee grote internationale regulerende financiële instellingen, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, ook gebaseerd waren op de dollar, en c) bijna alle landen ter wereld buiten de Sovjet-Unie en andere socialistische samenlevingen de dollar gebruikten als reservemunt voor hun eigen geld. Bovendien verruilde de wereld vaste wisselkoersen, met hun lastige periodieke revaluaties, voor zwevende koersen, waardoor de veranderingen voor de belangrijkste valuta’s, en vooral de dollar, over het algemeen geleidelijker en stabieler verliepen.

  Poetin en Xi staan stevig aan de goede kant van de geschiedenis

Het effect van zoveel dollars die op grote schaal circuleerden, was dat het grootste deel van de wereld investeerde in het beschermen van de waarde ervan.

Hoe meer de niet-dollarvaluta van een land gebaseerd werd op de dollar als reservevaluta, hoe meer het land werd gestimuleerd om de dollar te verdedigen. Later, toen de VS zijn industrie begon te verliezen, werd het afhankelijk van deze waarde om zijn economie in stand te houden. Ze verhandelde haar schuld aan andere landen en “overtuigde” andere landen om Amerikaanse bases op hun grondgebied te financieren voor het doel van “wederzijdse verdediging”. Dit is een van de redenen waarom de VS nu wereldwijd meer dan 800 militaire bases heeft. Hoewel de Amerikaanse staatsschuld op het moment van schrijven meer dan 33 biljoen dollar bedraagt, lijken het Amerikaanse Ministerie van Financiën en de Federal Reserve Board te denken dat ze deze onbeperkt kunnen blijven afschuiven op andere landen.

De beleidsmakers in de VS lijken te denken dat ze de kip met de gouden eieren hebben gevonden: als ze meer geld nodig hebben, hoeven ze alleen maar onbeperkt te lenen en hun schuldbekentenissen te verkopen aan kopers, van wie velen niet echt de mogelijkheid hebben om nee te zeggen. Zo gebruikte het bijvoorbeeld onbeperkt lenen om zonder aarzelen een zeer kostbare oorlog in Oekraïne te financieren met meer dan 100 miljard dollar alleen al in 2022, terwijl het zijn eigen burgers basisvoorzieningen ontzegt.

Maar lenen is niet de enige manier waarop de VS fondsen werft. Gezien de stabiliteit van de dollar slaan veel landen geld op of investeren het in de VS. Maar als een land het niet eens is met de VS, of kiest voor een leiderschap of beleid dat niet wordt goedgekeurd door de VS, dan is de VS niet vies van het in beslag nemen van dat geld. In 2011 deden ze dit met 32 miljard dollar aan Libische fondsen, de grootste maar zeker niet de enige confiscatie van fondsen van een ander land op dat moment. Sindsdien hebben soortgelijke inbeslagnames plaatsgevonden bij Iran, Venezuela, Syrië, Afghanistan en andere landen. Libië werd echter overschaduwd door de inbeslagname van $300 miljard van Rusland door de VS en haar grotendeels NAVO-bondgenoten, waarvan naar schatting $100 miljard door de VS alleen.

  Russische regering spreekt voor het eerst over de "inlijving" van heel Oekraïne in de Russische Federatie!

De laatste tijd zijn andere landen echter op hun hoede voor de VS en kiezen ze voor andere opties die hun deelname verminderen aan wat ze zien als een maffia-achtige afpersingstruc en het plaatsen van hun bezittingen op plaatsen waar ze in beslag kunnen worden genomen in geval van onenigheid. Zoals eerder opgemerkt, kiezen steeds meer landen ervoor om het op dollars gebaseerde SWIFT-systeem te omzeilen of om het aan te vullen met nieuwe overeenkomsten waarbij goederen in een andere valuta of met meerdere valuta’s worden betaald. Zelfs Saoedi-Arabië is begonnen met het accepteren van betalingen in Chinese yuan en betaalt Rusland in roebels. Daarnaast hebben China en andere landen besloten om hun blootstelling aan de USD te beperken of te verminderen. Tot nu toe heeft dit geen merkbaar effect gehad op de waarde van de USD. Maar als de dollar minder gewild begint te worden, kan het een twijfelachtige investering worden, in welk geval de VS haar status als wereldmacht dreigt te verliezen – zelfs als die bescheiden is. Op dat moment zullen de VS, na de Duitse en andere Europese toegang tot goedkope brandstof te hebben vernietigd, zich bij de rest van het Westen voegen in hun neergang en de opkomende economieën van China, India, Brazilië, Rusland en andere landen in Azië, Latijns-Amerika en mogelijk Afrika overlaten om hen te verdringen.

Is de dollar overgewaardeerd? Volgens de wetten van vraag en aanbod niet. Maar het is een terechte vraag als het aanbod enorm is en groeit en de vraag kunstmatig en geforceerd is. Wat zal er gebeuren als het bijna-monopolie van de dollar als ruilmiddel eindigt? De dollar is niet altijd het instrument bij uitstek geweest om internationale transacties te prijzen. Aan het begin van de 20e eeuw was het Britse pond sterling letterlijk de gouden standaard. Maar de Britse economie ging achteruit en het pond bleef dalen ten opzichte van zowel goud als de USD. Hoewel het nu nog steeds een belangrijke valuta is, is het slechts een schaduw van wat het vroeger was. Als of wanneer de vele dollars wereldwijd thuiskomen om hun echte waarde op te eisen, kunnen we ontdekken dat ze weinig meer kopen dan zandkastelen.

Als de wereldmacht naar elders is verschoven, zullen de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en het hele Westen voor hun glorie wellicht afhankelijk worden van hun historische en culturele schatten, net als die van andere vervlogen beschavingen die ooit zo veel door westerse toeristen werden bezocht.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Ineenstorting van de dollar wordt werkelijkheidVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Financial Times waarschuwt dat de EU de geldkraan voor Oekraïne zou kunnen dichtdraaien
Volgend artikelVormt zich een zwart patroon?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

25 REACTIES

 1. Wat zijn de VS een opmerkelijk stel dieven! Doch ècht begrijpen doe ik dit alles nog steeds niet goed! Waarom niet? Ah, kijk datis nogalis ene vraag he?
  In den jare tachtig ware ik nogal onnozel en bracht bij een bankkantoor een aantal amerikaanse banknoten voor transwissel en om op mijn conto te zetten. De bankmedewerkster beloonde mij bij het zien van de amerikaanse dollars met een zucht en och nee hè, nog meer monopoliegeld! Ik keek haar niet begrijpend aan, tja, ik was tweeendertig èn onnozel! Nu snap ik haar wèl! Wat ik dan weer niet goed snap is dat een bankmedewerkster van het laagste niveau wist dat het monopoliegeld was en de rest? Tja hun ogen dicht hielden?
  Je reinste diefstal op hoog niveau! De VS heeft de wereld leeg gezogen met betaling van louter gedrukt papier! Over stelen gesproken! Daar zijn de leden van onze “koningklijke” familie
  beuzelaars bij vergelijken!

 2. De val van het westen is begonnen toen God werd vervangen door geld en ons geldsysteem obv goud werd vervangen door een geldsysteen obv schulden en rentes. Ooit waren wij de werktuigen van God/liefde… nu zijn we slaven van geld en angst. Wij leven op het einde van een plan dat al duizenden jaren wordt uitgevoerd. De satanisten werken samen en ze doen alles om te zorgen dat WIJ niet meer samenwerken. Werktuigen van God werken samen om samen een hemel op aarde te bouwen. Slaven leven in een hel en voeren taken uit om een hemel voor de satanische elites te bouwen. De satanisten hebben ons van onszelf en van elkaar verwijderd en ons in slaven van hun geld verandert om hun wereld, onze hel/gevangenis, te bouwen. Dmv geld laten ze ons met elkaar vechten en manipuleren ze de hele planeet. Met geld hebben ze het kwade (angst) in ons gemaximaliseerd en nu zeggen ze dat de mens in essentie slecht en kwaadaardig is. Kwaad en goed bestaan niet. Er is angst of er is liefde. En dmv geld houden ze ons in angst, zodat we met elkaar vechten ipv samen te werken. De elites werken wel samen… daarom hebben ze ons al duizenden jaren in hun macht. Alleen door samen te werken kunnen wij ze stoppen. Stop dus met discussiëren (strijden, ruziën) en ga samenwerken. Ze hebben ons leren strijden en discussiëren ipv samen te werken, daardoor hebben wij geen enkele macht. De elites discussiëren niet, die praten over manieren waarop ze samen kunnen werken om ons verdeeld te houden. Want zolang wij discussiëren en verdeeld zijn, hebben zij alle macht. Stop dus met discussiëren en begin met samenwerken. Zij willen een hel op aarde en werken samen om een wereld te creëren waar zij voor eeuwig de baas zijn… WIJ willen een liefdevolle wereld en wij moeten ook gaan samenwerken ipv te discussiëren. Zolang WIJ discussiëren verandert er niks en blijven we passief, pas als WIJ gaan samenwerken komen we in beweging.

  • Beste Let God sort them out,
   Ik ben het helemaal met je eens.
   Jouw betoog doet mij denken aan het verhaal van Noah en zijn ark die eveneens mensen waarschuwde voor wat er komen ging.
   Uiteindelijk bleef er slechts een klein deel van de mensen over die de gevolgen te boven kwamen.

   Jij, ik en nog wat anderen kunnen roepen en schrijven wat we willen.
   De meerderheid van de reacties is; ” het is maar voor even” of; ” doemdenker ‘ of de bekende hekkensluiter; ” ja maar…….”
   Geld is helaas een noodzakelijk iets in de maatschappij.
   Veel mensen gaan het echter overwaarderen, nogal eens a.g.v. hebzucht.
   Het moet vaak meer en meer voordat men tevredenheid denkt te bereiken.

   Inderdaad, samenwerken in, en met liefde voor elkaar.
   In Spanje en Frankrijk zijn ze daar een aantal jaren geleden reeds mee begonnen in de vorm van kleine zelfvoorzienende gemeenschappen ( in Spanje zelfs met een eigen munt )
   Met periodieke bijeenkomsten waar voorstellen worden besproken en bij meerderheid van stemmen aangenomen.
   Alle werkzaamheden worden binnen die gemeenschap uitgevoerd en producten worden binnen die gemeenschap verkocht en de winst daarvan geïnvesteerd in weer dezelfde gemeenschap.

   Ik vraag mij af hoelang het gaat duren en wat er moet gebeuren voordat men gaat beseffen dat het beter zou kunnen.
   Wellicht na een X flare van de zon.
   Tot die tijd is het hebben/aanleren van allerlei praktische vaardigheden belangrijker dan het hebben van geld en ego.

   • Heel treffend Sandra. Die ga ik opslaan en verspreiden.

    @Tigron…
    Mooi verhaal over die initiatieven in Spanje en Frankrijk. Ik overweeg al een lange tijd om alles te verkopen en naar Spanje of Frankrijk te vertrekken, maar ik ben alleen en ik heb niet de energie om zo’n project op te zetten. Vooralsnog blijf ik dus maar in NL. Goede tip om praktische vaardigheden te gaan leren. Daar ga ik me ook maar eens in verdiepen. Heb je nog tips vwb nuttige vaardigheden of cursussen?

    • Aangezien jij een goed stel hersens hebt, en ik vaak 2 verschillende invalshoeken hoor…Wat is jou mening over Bitcoin? Is het de ultieme val waar alla ponzi tulpmanie de hele participerende groep uiteindelijk aan failliet gaat? Of is het software zonder enige tegenwaarde die uiteindelijk waardevol gepraat gaat worden!!! Is het zinvoller dan goud en zilver bijvoorbeeld?

    • Beste Let God sort them out,
     Ik zou er een heel blog over kunnen schrijven maar hier kan ik je alvast wat tips geven;
     Hugo Tresinie heeft een boek geschreven war bestaat uit 2 delen (dikke pillen)
     Het heet: ’t Over leven waarin hij allerlei dingen beschrijft om zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn.
     Op diverse onderwerpen geeft hij tips en achtergrond info.
     Veel oplossingen, kennis en werkzaamheden die komen vanuit onze grootouders wat hij in zijn boek heeft gebundeld.
     Een klein nadeel kan zijn, de hoeveelheid tekst per bladzijde is aardig wat waardoor de letters van de tekst wat klein zijn.
     Verder ontbreken grafische voorbeelden zoals tekeningen, schetsen en/of foto’s.
     Waarom een boek?
     Een boek is beter bruikbaar dan een PC indien er een stroomuitval voor langer tijd plaats vind.
     Ik weet helaas niet of het boek nog te bestellen is maar bekijk zijn site eens.
     https://toverleven.cultu.be/het-boek
     Ik denk dat niet alleen jij of ik bij zijn info baat hebben maar dat er meerderen zijn die de info goud waard vinden.

     verder kan ik de tip geven om bij de kringloop op zoek te gaan naar boeken m.b.t. handvaardigheden, cursussen en eventueel praktijkschoolboeken.
     Zoals; houtbewerken, kleding herstellen, groenten en fruit kweken, creadoe enz.
     Kijk ook eens bij de kringloop of marktplaats naar gereedschappen die geen stroom of accu nodig hebben.
     b.v. De borstboormachine (ken je die nog?)
     Holpijpen om gaatjes in kleding en/of riemen te maken.
     Wist je trouwens dat je met een afgeknipte spijker kunt boren in hout?
     Wist je ook dat je, indien je 1 batterij tekort komt in een apparaat, je die plek kunt opvullen met een stukje opgerold aluminiumfolie zodat de stroom toch door kan en het apparaat het toch doet (weliswaar niet op vol vermogen)
     Zo zijn er talloze oplossingen om grote en kleine problemen te verhelpen.
     Mochten er vragen zijn van jou en/of mede reaguurders dan laat maar weten.
     Er zijn altijd mensen die daar een oplossing voor hebben bedacht a.g.v. eigen ervaringen.

     ” vragen stellen is geen kwestie van domheid, maar een behoefte aan kennis”

     • Wauw Tigron. Wat een heerlijk praktische reactie met geweldige tips. Ik sla hem op. Ik ga dat boek zoeken en ik ga eens bij de kringloop neuzen. Dankjewel voor deze hele nuttige tips.

      • Beste Let God sort them out,
       Hahaha, ik zou er bijna verlegen van worden.
       Maar graag gedaan hoor.

       ” de kennis die wij nodig hebben is reeds aanwezig, onze voorouders hebben dat reeds bewezen we moeten slechts zoeken en vragen waar het te vinden is.”

       Zodra mensen de problemen die in hun leven opdoemen, zelf kunnen oplossen, zullen ze dat telkens als een kleine overwinning voelen.
       Gaandeweg zal de onzekerheid verdwijnen over de eigen mogelijkheden.
       Denk niet in problemen, maar in oplossingen.
       Ook al zijn de problemen nog niet aanwezig.Het heeft dan ook niets met doemdenken te maken.

       Kijk eens naar de natuur waarin de jonge eekhoorns van dit jaar hun best doen om voedsel te verzamelen terwijl ze nog nooit een winter hebben meegemaakt en of die erg streng gaat worden.
       Natuurlijk is dat hun instinkt.
       En dat is nu juist iets wat wij als mensheid grotendeels kwijt zijn geraakt.Wij vertrouwen op overheden, politici, instellingen en anderen, in de hoop dat zij onze problemen oplossen.
       Daardoor ziet de massa, zelfs met open ogen, de felle rode vlaggen niet.

 3. Het grote verschil met de Sovjet Unie in 1991 is dat die hun grondstoffen en fabriken nog hadden, wij daartegen hebben jarenlang op goedkope grondstoffen uit (ex) kolonies geteerd of in ruil voor “luxe” goederen, en we hebben elders geproduceerd en hebben de papiergeld winst bij ons verboekt.
  Dus tenzij een aspect als Afval (windmolenbladen enz.) TIKtokkers, Youtubers, TV kijkers, of Asielzoekers wereldwijd grote navraag gaan genieten zullen wij op de wereldmarkt niet veel te bieden hebben op de exportmarkt.
  En er zal geiporteerd moeten worden omdat Europa nu eenmaal erg dicht bevolkt is met veel grote steden en de daarbij behorende behoeften.

 4. Israël en het Westen zijn in de val gelopen

  Dit is het officiële logo van de DNC- conventie van 2020 die Biden nomineerde. “Death” (Satanische ster van Baphomet) naar Amerika.

  U kunt uw doodsvijand uw nationale creditcard niet geven . Je kunt hem niet al je sociale en overheidsinstellingen laten ondermijnen en verwachten te overleven: 9-11, moorden op Kennedy, Covid-lockdowns en giftige vaccins. Geslachtsdysforie. Geld printen. Het doel is om het Westen van binnenuit te vernietigen, omdat westerlingen de laatste overblijfselen van het christendom herbergen.

  Laat de uitvinder van Scruples de morele wiskunde voor je doen.

  Vanwege zijn steun aan zionistische oorlogsmisdadigers zal het Westen vernietigd worden. Het Gaza-conflict zal zich uitbreiden tot een regionale oorlog en vervolgens tot een wereldoorlog . Natuurlijk wil ik ongelijk hebben.

  —-
  Lees dit om de verwrongen joodse mentaliteit te begrijpen. Hoe Joden de zonden van de Rothschilds op zich nemen. Joden willen sterven zodat de Rothschilds de wereld kunnen beroven en tot slaaf kunnen maken.

  – Makow

  • @Adriaan…

   Ik zit heel dicht tegen het punt om alles te verkopen en weg te gaan. Deze hele shitshow wordt extreem vermoeiend en ik wil gewoon ergens wonen waar dit allemaal nog 40jr op afstand blijft. Waar zou jij heen gaan?

   • Wie zijn leven probeert te behouden zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, die zal het behouden. Matteüs 10:39 eeuwig leven lijden leven. Wie fouten toedekt, streeft vriendschap na, wie ze telkens oprakelt, verliest zijn vrienden. Spreuken 17:9 vergeving vriendschap.

    daar komt nog bij dat de twaalfde Iman de Mahdi in 2024 aan de macht komt ,hij is nou nog in het verborgene

    het ritueel (geboorte kanaal is de Hoover dam

    https://politicalvelcraft.org › 2012 › 10 › 09 › will-the-hoover-dam-keep-obama-in-power-the-next-911on-111-you-decide
    Hoover Dam De volgende 9/11? Jij beslist! – Politieke Vel Craft
    Obama op de Hoover Dam, 2 oktober 2012 BOULDER CITY, Nevada – Het kan worden beschouwd als de moeder van alle studiepauzes: een tocht van 50 kilometer in een presidentiële colonne om een van de grootste Amerikaanse openbare werken aller tijden te bezoeken. Wetenschappelijk onderzoek van ABC News onthult dat complottheoretici de meest verstandige van allemaal zijn.

   • Rusland is best een logische stap Rommel… maar ik wil zo graag in een warmer klimaat leven.

    @Djennis…
    Uruguay lijkt me wel wat, maar dat ligt wel enorm ver weg. In die regio heb ik ook al eens nagedacht over Costa Rica. Hongarije is ook best aardig, maar ik vraag dat ligt tegen Oekraïne aan en dat word de nieuwe grens waar de EU geo-politieke druk wil uitoefenen.

    Vwb je vraag over bitcoin. Ik heb lang geleden een klein beetje bitcoin gekocht en dat laat ik staan… of het wordt heel veel waard of het wordt nul. Ik heb ook jaren geleden een klein beetje goud en zilver gekocht. Allemaal in hoeveelheden waar je amper een maand of twee van zou kunnen leven. Maar ik geloof eigenlijk niet meer in geld of betaalmiddelen. Mensen zijn zelf een universele valuta, onze tijd en energie zijn onze betaalmiddelen. Sinds het ontstaan van geld/betaalmiddelen is de mensheid gaan leven om te consumeren ipv te creëren. Toen tijd en energie onze betaalmiddelen waren, moesten we iets maken of doen om te betalen. Toen consumeerden we enkel wat we nodig hadden en de rest maakten we zelf. Tegenwoordig leven we in een omgekeerde wereld en draait alles alleen nog maar om consumeren. Daardoor zijn we verslaafd geraakt aan geld en daardoor zijn we slaven/junkies geworden.

    Ik denk dat bitcoin een volgende stap in dat slavensysteem is. Ik denk dat alles inmiddels zo geautomatiseerd is, dat alles nagenoeg gratis kan zijn. Mensen hoeven alleen een huis te bezitten… de rest kunnen we delen/uitwisselen. Het is bijv krankzinnig dat we allemaal verschillende auto’s en huishoudelijke apparatuur hebben… waarom is er niet 1 auto die never ever kapot gaat en die iedereen gewoon kan delen? Maargoed… ik wijk af.

    Bitcoin en geld zijn middelen waarmee de elites ons slaven houden. Goud en zilver zijn eigenlijk gewoon grondstoffen die we heel nuttig kunnen gebruiken. Onze echte valuta zijn wij zelf. Maar in een wereld met die valuta draait het leven om creatie en de schepping en om elkaar helpen en elkaar dienen. In een wereld zonder geld of andere valuta zouden we leven om elkaar en de aarde te dienen ipv als wilde egoïsten non-stop te consumeren.

    Ik heb hier erg lang (meerdere decennia) over nagedacht en ik geloof inmiddels dat een wereld zonder geld ons naar een hemel op aarde brengt omdat we elkaar dan weer moeten dienen ipv de banken en overheden en elites. Met geld draait alles om consumptie en dat creëert strijd en oorlog en schaarste, zonder geld draait alles om creatie en (ver)zorgen en elkaar (be)dienen en dat creëert liefde, vrede, harmonie en overvloed.

    Om dit te snappen moet je er wel een tijdje over nadenken en er in je hoofd een voorstelling van maken. Het leven draait dan niet meer om bezitten en nemen. Geen Porsche’s en Ferrari’s en allerlei producten. In een wereld zonder geld worden dingen heel eenvoudig en alles zal langzamer gaan werken omdat de haast verdwijnt.

     • @Djennis…

      Haha… die reactie krijg ik al mn hele leven als ik hierover praat. Maar ik bedoel het niet communistisch. De wereld werkt van nature obv creatie en de natuur is van oorsprong overvloedig. De elites hebben ons van slavensysteem naar slavensysteem gepusht. In een echt natuurlijk systeem werkt alles obv samenwerking en creatie.

      Ga er maar eens over filosoferen zou ik zeggen. Ik heb er ook lang over nagedacht en ook dat communistische aspect heb ik lang overdacht. Het probleem is centralisatie van de macht. Ooit waren we tribaal (van mens tot mens), toen werden we dorpen (iets afstandelijker, maar nog persoonlijk) , steden (onpersoonlijk en massaproductie) en uiteindelijk landen (geautomatiseerd en onmenselijk) en nu dus globalisme (transhumaan). Macht corrumpeert altijd, daarom moeten we de macht nooit groter laten worden dan we zelf zijn. Geen enkel mens hoort macht over anderen te hebben. Maargoed… het is geen gemakkelijk onderwerp, maar het is wel het onderwerp waar we over na moeten denken als we anders willen leven. Ieder gezond weldenkend mens zou een hemel op aarde willen wonen, hoe realiseren we dat? De satanisten konden in de afgelopen 3jr de hele planeet lamleggen door samen te werken, dat betekent dus dat we ook in 3jr alle problemen kunnen oplossen door samen te werken. Dus de mensheid moet vooral alert worden dat wezens die samenwerking voorkomen, uit ons midden moeten verwijderen. In tijden van armoede ontdekken mensen dat voedsel echte rijkdom is en dat rijkdom niet eetbaar is. Maargoed… ik kan uren blijven typen, maar mensen moeten zelf gaan nadenken hoe we dit oplossen. Maar voor mij is het duidelijk dat geld HET middel is waarmee de elites ons slaafs houden. Geen geld, geen slaven. Dus… hoe leven we zonder geld?

     • @Djennis…

      En vwb bezit. De meeste mensen worden bezeten door hun bezit. Hoe minder bezit, hoe minder stress.

      Ooit praten we over eigendommen ipv bezittingen. Eigendommen zijn middelen en noodzakelijkheden. Huis, gereedschap, nuttige apparaten en werktuigen, vervoermiddelen… dat zijn wat mij betreft eigendommen. Alles meer dan wat je nodig hebt is bezit.

      Verdiep je anders eens in een constitutionele republiek obv referenda. Dat zou volgens mij een stap in de goede richting zijn. Geen belastingen, iedereen werkt samen om problemen op te lossen ipv problemen en discussies te creëren. Eigenlijk moeten we gewoon nadenken over een wereld die het omgekeerde is van de huidige omgekeerde wereld… haha. Dus zoals het nu gaat, maar dan alles omgekeerd, dan krijg je automatisch een hemel ipv een hel op aarde. Centraal is samenwerken ipv strijden en delen ipv nemen etc etc.

   • Beste Let God sort them out,
    Vergis je niet in de reacties van mensen indien je naar elders zou vertrekken.
    De kans is aanzienlijk dat je door de mensen daar als vreemdeling gezien zal worden en ze mogelijk wantrouwen zouden hebben.
    En dat geeft een situatie die een eenzaamheid kan geven.Ook a.g.v. communicatie in een vreemde taal.
    In de huidige tijd worden landen overspoelt met vreemdelingen wat niet lekker loopt met de plaatselijke bewoners.
    Voor hen zijn het vreemdelingen die in hun leven komen waar ze niet op hebben zitten wachten, of ze nu uit Afrika komen, de Oekraïne of uit Nederland.

     • @Tigron en Djennis…

      Ik ben het volledig met jullie eens, maar soms voel ik de drang om te vluchten naar een beter oord. In Frankrijk en Spanje koop je voor relatief weinig nog veel grond.

      Maargoed… mijn hart zegt me dat iedereen zijn eigen stukje aarde moet gaan opruimen en dat iedereen zn eigen satanisten moet gaan vernietigen. Daar komt nog bij dat ik beperkt ben in mijn energie, dus tenzij een ander de kar trekt blijf ik gewoon in NL.

      • Iedereen die momenteel op aarde leeft, heeft ooit een op vrijwillige basis een zielscontract getekend en weet dat deze periode op Terra/ Gaia/ aarde niet makkelijk zal zijn.
       We worden zoals dat zo mooi heet danig op de proef gesteld.

       Het omslagpunt is zeer nabij en zoals Christina von Dreien in haar meest recente boodschap schreef is de kwantumsprong reeds geweest en de situatie op deze planeet wordt met de dag krankzinniger en dat is een absoluut goed teken​, want de paniek van The Cult/ Novus Ordo Seclorum/ ordo illuminati groeit met het uur en achter de schermen vechten de fracties, die niet van overgave aan the White Hats willen weten elkaar ​in steeds heviger mate de tent uit.

       ​Het moment dat de homo sapiens zich als een vlinder ontpopt tot een homo universalis is slechts een kwestie van tijd.
       Houd nog heel even vol op basis van liefde, licht & vrede.

       Ik eindig met een van mijn stokpaardjes, het een na laagste meestergetal 22:
       22.07.1946: opblazen King David Hotel (Brits bestuurscentrum) in Jeruzalem door Irgoen (lid o.a. de latere premier Menachem Begin) met 91 dodelijke slachtoffers + 45 gewonden tot gevolg
       22.05.2013: soldaat Lee Rigby wordt vermoord in Londen
       22.07.2016: schietpartij in München met negen doden en 21 gewonden als gevolg
       22.03.2017: terroristische aanslag in Londen met vijf doden en tientallen gewonden tot gevolg
       22.05.2017: bomontploffing in Manchester met 22 doden en 60 gewonden tot gevolg
       22.07.2017: Westminster attack, vijf doden, fotograaf Toby Melville was ‘toevallig’ aanwezig
       22.12.2022: aantreden van Israëlische premier Netanyahu (Mileikovsky) voor zijn derde termijn

 5. Toch zie je dat de EURO en de Dollar nog steeds kunstmatig hoog wordt gehouden door de rentestijgingen.

  Ik wacht eigenlijk op het moment dat de deze valuta instort….maar ja dat zal wel tot 2025 of 2030 duren als iedereen in het Westen aan de bedelstaf zit omdat het volk niks meer kan betalen door de hyperinflatie.

  Ondertussen kijk ik veilig toe van een afstand in het tropische ZO-Azië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in