Wat een half jaar geleden nog ondenkbaar was, is nu een geloofwaardig scenario nadat de Financial Times er onlangs voor waarschuwde dat de EU de geldkraan voor Oekraïne zou kunnen dichtdraaien. De politieke impasse heeft een consensus over de volgende begroting van het blok in de weg gestaan, waardoor de financiering voor de voormalige Sovjetrepubliek in gevaar komt. Bovendien hebben sommige lidstaten, zoals Hongarije, gedreigd om het toetredingsverzoek van Oekraïne te blokkeren, terwijl een recente uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof de leenplannen van Berlijn abrupt aan banden legde, schrijft Andrew Korybko.

Het zijn dus niet alleen de militaire en politieke fases van het Oekraïense conflict die eindelijk aflopen als gevolg van het mislukte tegenoffensief van afgelopen zomer en de impact die het had op het veranderen van de perceptie van westerse beleidsmakers, maar ook de financiële, zoals blijkt uit het laatste verslag van de Financial Times. Hoewel de financiering van deze proxyoorlog door de VS al sinds de herfst twijfelachtig was, was er onder de Oekraïense aanhangers in het buitenland nog steeds hoop dat de EU zou bijspringen om als antwoord een grotere last op zich te nemen.

Al die verwachtingen zijn plotseling de bodem ingeslagen, zoals is uitgelegd, wat in combinatie met de afbouw van de twee eerder genoemde fasen tot een regelrechte strategische crisis voor dat land leidt. De militaire hulp neemt af, de politieke betrokkenheid bij de zaak neemt af en er wordt geen financiering meer toegezegd. Als ten minste de laatste van deze drie was veiliggesteld, dan had de groeiende verdeeldheid binnen Oekraïne theoretisch beheersbaar kunnen blijven, maar ze zullen waarschijnlijk snel in een spiraal terechtkomen nu zelfs dit onzeker is.

  De-dollariseringsbom: de komst van BRICS+ gedecentraliseerd monetair ecosysteem

De staat is immers afhankelijk van buitenlandse financiering om te kunnen functioneren, dus zal het sociale voorzieningen moeten inperken en mogelijk zelfs staatsmedewerkers dwingen om zonder loon te werken op straffe van gevangenisstraf. De toch al moeilijke situatie voor de gemiddelde burger kan nog veel erger worden, terwijl de spanningen tussen Zelensky en opperbevelhebber Zaluzhny kunnen exploderen als hun aanhangers proberen de schuld op de ander af te schuiven. Simpel gezegd zouden alle reeds bestaande breuklijnen binnen Oekraïne tegelijkertijd verder kunnen verscherpen, wat tot chaos zou kunnen leiden.

Om duidelijk te zijn: er zal waarschijnlijk enige financiering vanuit het Westen worden goedgekeurd, maar wat Oekraïne ook ontvangt, het zal vrijwel zeker onvoldoende zijn om de toch al beladen financiële status quo te handhaven. Bezuinigingen zullen onvermijdelijk het gevolg zijn, wat zou kunnen leiden tot nog meer anti-regeringssentiment, inclusief het sentiment dat aantoonbaar borrelt onder Zaluzhny-gelieerde elementen binnen de strijdkrachten. Het “Maidan 3”-scenario waar Zelensky zo bezorgd over is, zou onder die omstandigheden dus gemakkelijk een voldongen feit kunnen worden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russische televisie over de “pijnlijke dood” van de Europese economieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarheid is een bedreigd concept op het punt van uitroeiing
Volgend artikelDe val van het Westen – Dr. Paul Larudee
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Hoe dan ook, al dat geld is in een bodemloze put gegooid en zal men nooit meer terug zien. Nog verdere donaties zijn dus totaal zinloos en die leeghoofden in de EU zijn stekeblind wat dat betreft.
  Misschien voelen ze (sommigen) al aankomen dat volgend jaar ze bij de EU verkiezingen hun zeer luxe stoeltje kunnen kwijtraken dus er nu alles aan doen om de schade te beperken, maar het enorme gat dat ze geslagen hebben krijgen ze nooit meer dicht. Het gaat niet enkel om de steun aan oekieland maar ook over de sancties naar Rusland wat de EU tot een derde wereld natie ‘bombardeert’.
  Hopelijk is de wraak van het volk zoet straks.

 2. Waar is Rutte?
  Die oorlog daar is toch de onze, of van Rutte.!
  Heeft Rutte zijn penthouse al verkocht, en het geld overgemaakt naar Zelensky?
  Is Rutte al aan het front?
  Rutte zei toch, die oorlog daar MOETEN WE WINNEN.!
  Stuur Rutte met een stoffer en blik naar Gaza, kan hij de door zijn vrienden, de joden gemaakte rotzooi opruimen.
  Moet die joodse vlag op het binnenhof niet in de bleekmiddel gezet worden?

 3. raak ze maar in hun hart je kan hun vrouwen verkrachten waar ze bij zijn [als het vrouwen zijn } hun huizen en boten en fabrieken verbranden geen probleem MAAR KOM NIET AAN HUN GELD EN DAT MOETEN WE WEL DOEN BOYCOTTEN DAT SMERIG TEUG ZO VEEL ALS JE KAN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in