Als men recente enquêtes mag geloven, is er onder de Duitse bevolking een stemmingwisseling gaande over de oorlog in Oekraïne. Het aantal mensen dat de huidige Oekraïense leiding in Kiev niet als lichtend baken van de westerse manier van leven ziet, en evenmin de sancties tegen Rusland en de drastische gevolgen daarvan voor Duitsland goedkeurt, neemt duidelijk toe. Dit zou nog steeds een minderheid zijn, maar in tegenstelling tot de situatie in februari of maart, geen kleine, maar een groeiende minderheid, die ook snel een meerderheid zou kunnen worden, afhankelijk van de ontwikkelingen, schrijft Wolfgang Hübner.

Deze verandering kan nauwelijks toegeschreven worden aan de systeemconforme massamedia, maar veeleer aan nog vrije informatiebronnen, een toegenomen wantrouwen in de Berlijnse regering, maar vooral aan de angst voor de materiële gevolgen van het in feite mislukte “Poetin ruïneren”-beleid. De laatste tijd zijn er steeds meer kritische berichten en stemmen over wat er in Oekraïne gebeurt, en ook kritiek op het officiële Duitse beleid en de dreigende gevolgen daarvan. Hier volgen wat ik beschouw als de belangrijkste impulsen voor de verandering van stemming:

– Steeds meer Duitsers beseffen dat de westerse “solidariteit” met een staat, die tot voor de oorlog hoogstens belangstelling wekte vanwege zijn corruptie en armoede, zeer directe persoonlijke gevolgen heeft en zal hebben. Als energie niet meer goedkoop is, zal het leven, naast de inflatie, duurder worden op een manier die het bestaan van mensen met een laag of normaal inkomen zal veranderen, zo niet bedreigen. Maar zelfs kringen met hoge inkomens en zelfs rijken zijn niet grondeloos bang voor verliezen.

  Oekraïense officieren verkochten Franse Caesar houwitsers aan Rusland voor zacht prijsje - rapport

– Het aantal mensen dat vreest voor een escalatie van het conflict tussen de NAVO en de EU enerzijds, en Rusland (en China) anderzijds, dat niet langer in de hand kan worden gehouden, is toegenomen. De oorlog in Oekraïne wordt steeds meer opgevat als een militair conflict tussen de VS en Rusland. Dit doet afbreuk aan het propagandistisch aureool van het presidentiële boegbeeld Zelensky, die nu wordt gezien als een pion van Amerikaanse machtsbelangen. Zijn vertrekkende ambassadeur in Berlijn heeft er ook veel toe bijgedragen om Oekraïne in de schijnwerpers te zetten met zijn schandalige opmerkingen.

– Nogal wat burgers in het autoland Duitsland hebben met verbazing opgemerkt hoeveel chique pronkmodellen met Oekraïense kentekenplaten er nu op de Duitse wegen rondrijden. En verrassend vaak zitten er goed doorvoede mannen van militair-competente leeftijd aan het stuur. Dit voedt natuurlijk het wantrouwen in de verhalen over het bewonderenswaardige patriottisme en de zelfopoffering van de Oekraïners.

– Ondanks de beste pogingen van Rusland-hatende media, politici en propaganda, is het niet echt gelukt om de Russische president Vladimir Poetin te demoniseren als een “slachter”, een “tiran” of zelfs een nieuwe “Hitler”. De Duitsers houden misschien niet van hem (waarom zouden ze?), maar velen bewonderen een man die dicht bij het volk staat en koel politiek calculeert, en die veel meer klasse heeft dan het huidige Duitse politieke personeel. De FAZ, BILD en ARD/ZDF mogen Poetin er dan van beschuldigen dat hij Duitsland wil onderwerpen, maar er zijn genoeg Duitsers die dat niet zo erg zouden vinden.

  Rapport: Duitse Bundeswehr nu bijna volledig ontwapend, met munitievoorraden die voldoende zijn voor slechts één of twee dagen vechten in geval van een ernstig conflict

– En tenslotte: noch de massale westerse sancties hebben Poetin of Rusland geruïneerd, noch is Moskou geïsoleerd in de wereld. Dit besef blijft zelfs bij goedgelovige kijkers van “Tagesschau” of “Heute” niet onopgemerkt. Evenmin is er enig teken van het veelbesproken militaire falen van de Russen in Oekraïne. Integendeel, bijna alles wijst op een nederlaag van Kiev en dus van het Westen.

Zeker, er zijn meer redenen waarom de Oekraïne-mythe, gecreëerd door het grootste en meest professionele propaganda-apparaat ter wereld aan het afbrokkelen is en waarschijnlijk spoedig zal instorten. Maar het gaat niet zozeer om de hoeveelheid van deze redenen, als wel om de werkelijke kwaliteit ervan. Deze kwaliteit zal echter waarschijnlijk superieur zijn aan de kwaliteit van de kunstmatig gecreëerde Oekraïne-mythe.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De crisis in Oekraïne gaat niet over Oekraïne. Het gaat over Duitsland



Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVeertien jonge Canadese dokters sterven na het krijgen van de prik. Normaal zouden dat er ~0 zijn in 30 jaar
Volgend artikelRusland is nu de hoop van de mensheid op vrijheid
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. De mythe brokkelt af , inderdaad inderdaad ja !!

  Tijd voor wat nieuws , mensen die het net een beetje door beginnen te krijgen trappen er dan weer met open ogen in zo gaat het elke keer .

  Het moet iets zijn wat erger is dan al het vorige misschien toch de totale wereld oorlog met China en Israel er ook nog bij , honderdduizenden die zomaar dood neer vallen op straat , blackouts of hacks die ons hele systeem plat leggen , in combinatie met de inflatie energie\voedselcrises misschien ?

  We zijn er nog lang niet vanaf , als het volk in opstand komt zal het echte onderdrukken beginnen , dit is alleen nog maar Psychologische oorlogvoering ….

 2. Wacht maar af tot die zwaarbewapende Oekraieners hierheen komen als ze hun verwoeste land worden uitgetrapt door de Russen. De vooruitgestuurde troepen zitten al in het westen.
  Dan zullen ze ons zwakkelingen eens een poepie laten ruiken.

 3. Eind herfst begin winter zullen de moffen volledig omdraaien…. laat ze het maar lekker koud krijgen.

  Maar dan: NL levert de nazi’s nog steeds gas (ook aan Italie trouwens) en voor NL is er te weinig…

 4. Wij hadden hier pas een vertegenwoordiger, die veel over de duitse autobahn rijdt, hetzelfde zei:
  Héél véél dure auto’s met heel dure, blingbling-jongere mannen achter het stuur…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in