Foto: Public Domain

De Verenigde Staten hebben deze week een multinationale taskforce van de marine aangekondigd om de blokkade van de Rode Zee door Jemen tegen te gaan. De VS hebben ook gewaarschuwd dat ze bereid zijn om het Arabische land met militaire aanvallen te bestoken als vergelding, schrijft Finian Cunningham.

De inzet is hoog. De Jemenieten hebben de vitale wereldwijde scheepvaartroute van de Rode Zee in handen door de controle over de smalle Bab el-Mandeb zeestraat die uitmondt in de Indische Oceaan. De gevolgen van het sluiten van deze chokepoint op de wereldhandel zijn schrikbarend. Daarom zijn de Amerikanen en hun Europese bondgenoten in actie gekomen en hebben ze gedreigd met vergeldingsmaatregelen.

In reactie daarop hebben de Jemenitische strijdkrachten, die een alliantie vormen met de Houthi-rebellenbeweging, de Amerikanen laten weten dat ze kunnen opdonderen.

De Jemenieten waarschuwden dat ze ballistische raketten hebben om elk oorlogsschip of onderzeeër die de VS en hun bondgenoten in de regio inzetten tot zinken te brengen. De Jemenieten voegden eraan toe dat ze door zullen gaan met het blokkeren van vrachtschepen die gebruik maken van de Rode Zee-route totdat de genocide in Gaza stopt.

In de afgelopen week heeft Jemen het tegenhouden van vrachtschepen die via de Rode Zee proberen te varen opgevoerd. Verschillende grote scheepvaartbedrijven hebben bevestigd dat hun schepen omgeleid worden via het Afrikaanse continent. De extra transportkosten en de verstoring van de bevoorradingsketens zorgen nu al voor een stijging van de prijsinflatie in de westerse economieën, waardoor de toch al pijnlijke economische problemen en de politieke schade voor regeringen die door de zwaar getroffen bevolking worden geminacht, nog verder toenemen.

De Jemenieten zeggen dat ze het alleen gemunt hebben op schepen met Israëlische connecties, maar het lijkt erop dat de verslechtering van de veiligheidsomstandigheden in de smalle zeecorridor alle scheepvaartmaatschappijen afschrikt. De Bab el-Mandeb zeestraat is 32 kilometer breed en loopt tussen Jemen en de Hoorn van Afrika. Elke dag passeren honderden containerschepen en olietankers de zeestraat om vracht van Azië naar Europa te vervoeren via de Rode Zee en het Suezkanaal, het andere knooppunt verder naar het noorden in Egypte. Als één chokepunt wordt gesloten, is de hele route afgesloten.

  Hamas: Ten minste 79 Israëlische pantservoertuigen vernietigd in 72 uur

De Verenigde Staten hebben geprobeerd de taskforce van de marine neer te zetten als een politieoperatie om de internationale handel en de vrijheid van scheepvaart te beschermen.

De Jemenieten hebben echter gezegd dat hun verstoring van de Israëlisch gelieerde scheepvaart een legitieme actie is uit solidariteit met de Palestijnen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Lloyd Austin verklaarde bij de aankondiging van de nieuwe marinecoalitie, die de naam Operation Prosperity Guardian draagt. “De recente escalatie van roekeloze Houthi-aanvallen vanuit Jemen bedreigt de vrije handelsstroom, brengt onschuldige zeelieden in gevaar en schendt het internationaal recht. De Rode Zee is een kritieke waterweg die essentieel is voor de vrijheid van scheepvaart en een belangrijke commerciële corridor die de internationale handel faciliteert. Landen die het basisprincipe van de vrijheid van scheepvaart willen handhaven, moeten de handen ineenslaan om de uitdaging aan te gaan van deze niet-statelijke actor die ballistische raketten en onbemande vliegtuigen (UAV’s) lanceert op koopvaardijschepen van vele naties die legaal internationale wateren doorkruisen.”

In een reactie zei Mohammed Abdel-Salam, een woordvoerder van de Jemenitische Houthi-rebellen: “De door Amerika gevormde coalitie is om zonder enige rechtvaardiging Israël te beschermen en de Rode Zee te militariseren, en zal Jemen niet tegenhouden om door te gaan met zijn legitieme operaties ter ondersteuning van Gaza. We maken geen show van geweld tegen wie dan ook behalve Israël. Wie het conflict wil uitbreiden, moet de gevolgen van zijn daden dragen.”

De Amerikanen proberen duidelijk te maken dat de Jemenieten zich gedragen als criminele zeepiraten en dat de door de VS geleide Task Force nobel is in het belang van de internationale handel en vreedzame scheepvaart.

Washington en zijn bondgenoten kunnen niet openlijk toegeven dat hun acties ter ondersteuning van Israël zijn. Het genocidale offensief op Gaza sinds 7 oktober, waarbij bijna 20.000 burgers zijn vermoord, is politiek onhoudbaar voor de westerse bondgenoten van Israël.

  Israëlische veteraan zegt dat hij getuige was van IDF Apache Helikopter die raket afvuurde op Kibboets

De marine task force die deze week door de VS is gelanceerd, bestaat uit negen andere landen: Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje, Noorwegen, evenals de Seychellen en Bahrein. De laatste twee zijn symbolische niet-westerse partijen om het beeld te geven dat dit niet openlijk een westerse imperialistische coalitie is. Bahrein is de thuishaven van de Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine in de Perzische Golf, dus het is logisch dat de kleine monarchie moet worden opgenomen in de eenvoudige logistiek.

Het saillante is echter dat er geen andere Arabische Golfstaten betrokken zijn bij de taskforce. Egypte ontbreekt ook, hoewel het net als Saoedi-Arabië een belangrijke kuststaat aan de Rode Zee is. Hun afwezigheid logenstraft de officiële beweegreden van de VS. Als Operation Prosperity Guardian echt bedoeld was om de handel en de internationale scheepvaart te beschermen, waarom doen de Arabische landen aan de Rode Zee dan niet mee? Natuurlijk doen ze dat niet, want het echte doel van de taskforce is om Israël te helpen.

Het acute maar onuitgesproken raadsel is dat als Arabische staten zich zouden aansluiten bij de door de VS geleide zeemacht, dit politiek fataal zou zijn voor de heersers van deze staten. Hun bevolking zou hen zien als steun voor de door het Westen gesteunde Israëlische agressie en genocide op de Palestijnen. Dat zou Amerika’s Arabische bondgenoten instabiel maken door interne opstanden en misschien zelfs hun totale ineenstorting riskeren. De Arabische pijlers van het Amerikaanse imperium dreigen te vallen.

Als de Saoedi’s en Egyptenaren met Amerikaanse oorlogsschepen in de Rode Zee zouden patrouilleren, zouden de Jemenieten als vergelding zeker raketten op Riyad en Caïro afvuren. De Jemenieten vochten immers al acht jaar met Saoedi-Arabië vanaf 2015, toen de Saoedi’s militair werden gesteund door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk. De Jemenieten waren ongeslagen en de Saoedi’s werden het afgelopen jaar gedwongen tot een wankele wapenstilstand. De Saoedi’s willen naar verluidt niet terugglijden in een oorlog met Jemen die voor de Saoedi’s financieel ruïneus was.

  Deze "verrassingsaanval" op Israël lijkt net zo vaag als de "bosbranden" in Lahaina (en de door BEIDE Israël EN de Palestijnse Autoriteit afgedwongen "vaccincampagnes")

De Amerikaanse president Joe Biden staat voor een krappe herverkiezingsstrijd in minder dan 11 maanden. Opiniepeilingen laten zien dat hij verliest van de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Dat geeft aan hoe impopulair Biden is.

Het laatste wat Biden wil is zijn verkiezingskansen torpederen door een bredere oorlog in het Midden-Oosten te beginnen waarbij Amerikaanse troepen direct betrokken zijn. Vooral als de Jemenieten Amerikaanse oorlogsschepen naar de bodem van de Rode Zee of de Indische Oceaan beginnen te sturen.

Als de VS serieuze represailles zou nemen tegen de Jemenieten, zou het conflict waarschijnlijk escaleren met Iran in de strijd om hun bondgenoot Jemen te steunen.

Daarom, zoals dit AP-verslag opmerkt, danst het Pentagon vreemd genoeg op een speldenknop over de Rode Zee. Washington hijgt en puft, probeert stoer te praten maar aarzelt uiteindelijk om zijn vuurkracht te gebruiken. De VS heeft een vliegdekschip, USS Dwight Eisenhower, in de Golf van Aden naast Jemen. Maar om de een of andere reden heeft het zich afzijdig gehouden van de plunderende Jemenitische vaartuigen.

De Jemenieten weten dat ze moreel en juridisch gezien een goede zaak hebben om de Palestijnen te helpen tegen de door de VS gesteunde Israëlische genocide. De strijdgeharde Jemenieten hebben ook de moed en veerkracht getoond tegen een door het Westen gesteunde Saudische aanvalsoorlog.

Washington weet dat de Jemenieten een onbevreesd volk zijn dat niet bluft. Aan de andere kant weten de Jemenieten dat de Amerikanen bluffen.

Bab el-Mandeb betekent “de poort van tranen”. De Amerikanen en hun dubbelhartige bondgenoten zullen degenen zijn die de tranen vergieten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

De Amerikaanse marine is niet voorbereid op een langdurige oorlog met JemenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Israëlische historicus Yuval Noah Harari zegt dat globalisten een “nutteloze klasse” mensen hebben gecreëerd: “Houd ze gelukkig met drugs en computerspelletjes”
Volgend artikelBREAKING VIDEO: Tucker Carlson waarschuwt voor vijandige interdimensionale/geestelijke krachten die de menselijke “mierenboerderij” beïnvloeden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

  • Ziet er zéér spannend uit, maar ook heel erg moeilijk.. zoiets van wat, wie en waar…de uitkomsten zijn voorspelbaar, Dood of de Gladiolen..

 1. Het enige verschil tussen moslims en niet moslims is dat the moslims puur ageren op religieuze gronden. Westerlingen beginnen oorlogen om geo-politieke redenen. De genocide op Palestijnen daar geeft niemand om, maar het is voor de moslims een goede reden om tegen Israel te kunnen vechten. Dat moet ook van de Koran. De Palestijnen worden jammergenoeg als wegwerpbare en nutteloze pionnen misbruikt door alle partijen. Dat verklaart waarom alle islamitische landen in verweggistan die nieteens grenzen aan Israel zich opeens roeren als in het MO weer eens de vlam in de pan slaat. Trouwens als theoretisch Israel zou vallen, dan zou de jihad zich verbreiden naar Christenen en ongelovigen. Om even eens spaanse uitdrukking te vertalen: De Israeli’s zijn rotzakken, maar het zijn onze rotzakken!

  • Moslims zijn broeder volkeren, zij komen voor elkaar op.!
   Nederland is en heeft geen broeder volk, als Nederland iets overkomt, komen de joden ons echt niet uit de penarie halen.

   • Ik deel je mening,
    Nederlanders zijn egotrippers, ik hoor alleen maar: ‘het zal mijn tijd wel duren’, ‘ik wil het niet weten’, ‘het zal wel’…, oftewel zolang ze warm de winter door komen en hun pensioentje gestort krijgen en de supermarkten eten leveren blijven ze lekker slapen. Beter is dat de pleuris uitbreekt en ze moeten vechten voor hun bestaan, helaas is het dan te laat.

  • “De genocide op Palestijnen daar geeft niemand om, maar het is voor de moslims een goede reden om tegen Israel te kunnen vechten. Dat moet ook van de Koran” wat een larie zeg. Vind je het normaal dat een volk wordt uitgemoord & bezet. Het is de plicht van een moslim als hij van zijn grond wordt verwijdert dat hij terug vecht ja en dat is wat Hamas doet. Hamas valt ook nooit andere naties aan. Het zijn de seculiere zionisten die zowel Cristendom, Islam en alle religie’s weg willen en hun nieuwe systeem zoals LGBTQ en al die onzin implementeren. Hadieth’s zeggen ook dat deze tijd de kleine tekenen zijn van de einde der tijden, ” als mannen zich als vrouwen kleden & vice versa, de Arabieren die ooit blootvoets schapenherders waren wedijveren in de hoogste gebouwen ter wereld (Abu Dhabi, Dubai, Saoudi ARabie), moorden & alcohol overal maar normaal wordt gezien, oorlogen, rampsoed, …Alles is voorspeld door de schepper. En Hamas heeft het volste recht zich te verdedigen tegen de onderdrukker. Je praat veel onzin trouwens, zoek eens op wat Jihad betekend dit is helemaal niet hoe jij het beschrijft.

 2. Moslims zouden nooit een hekel aan het westen hebben, als niet al het leed dat de satanisten en zionisten hen heeft aan gedaan. Denk aan S houssein, Khadaffi, Afganistan etc etc. De saudi’s en bahrein en emiraten zijn geen moslims, die noemen ze Khourraish. Althans de leiding. Probeer de film: The Message (Anthony Quin, 1979) te kijken, dan wordt het duidelijk.

 3. De latere heersers van Saoedi-Arabië (anno 1932), de familie ibn Saoed (in werkelijkheid zijn het joden) hebben ingestemd met de Balfour-verklaring uit 1917 waarin de Joden een nationaal thuis wordt aangeboden. De op 14.05.1948 gestichte zionistische entiteit aka Israël is een 100% Rothschild-creatie.
  De in de 18de eeuw op het Arabisch schiereiland ontstane wahabisme is een extreem gewelddadige vorm van de islam en ook de huidige de heersers wordt nog altijd geen strobreed in de weg gelegd om deze overtuiging aan alle inwoners op te leggen.
  De uiterst beleefde protesten door o.a. Amnesty International (1961) tegen de vele onthoofdingen op jaarbasis zijn slechts voor de bühne.

 4. The pathetic Yanks and their Operation Reckless stupidity are going to lose any confrontation with the Houthis! The JewSA is controlled by Tel Aviv and the self centred zionist murderers and thieves and will be the cause of their own demise.

 5. Misschien interessant voor de redactie, op Hindustan Times is te lezen dat president Assad openlijk spreekt over de holocaust en de khazaren.

  En Iran heeft bedreigd de middellandse zee af te zullen sluiten.

  Dit is zeker een interessante schaakspel wat spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in