Als we ook maar één woord moesten geloven van de mainstream propagandamachine over de prestaties van het Russische leger, zouden we ervan overtuigd zijn dat Moskou materieel uit de Tweede Wereldoorlog gebruikt dat met tegenzin wordt bemand door dienstplichtigen gewapend met schoppen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat volgens de “goed geïnformeerde” (en toch anonieme) bronnen van CNN het moreel van het Russische leger zou dalen door de zware verliezen die de zegevierende AFU heeft toegebracht. Aan de andere kant zullen degenen die geïnteresseerd zijn in de topwapens van Rusland zich vaak (te) veel richten op de werkelijk hypersonische raketten van wereldklasse, gerichte energiesystemen, supersnelle hoogvliegende onderscheppingsraketten, de volgende generatie straaljagers, enz, schrijft Drago Bosnic.

Wat beide uiteinden van deze twee uitersten echter volledig (in het eerste geval) of grotendeels (in het tweede geval) over het hoofd zien, zijn de broodnodige wapens van Rusland, die de overgrote meerderheid van de slachtoffers van de strijdkrachten van het Kievse regime veroorzaken. De bekende Servische defensiedeskundige Slobodan Djukic heeft onlangs drie van die wapens geïdentificeerd – Krasnopol/Krasnopol-M precisiegeleide artilleriegranaten, MPK-kits om vrije val-zwaartekrachtbommen om te zetten in uiterst precieze glijbommen en Lancet kamikaze-drones. Alle drie worden door het Russische leger gebruikt, met verwoestend effect op vijandige troepen, terwijl het aantal Russische slachtoffers aanzienlijk wordt verminderd.

Krasnopol/Krasnopol-M precisiegeleide artilleriegranaten

De Krasnopol-serie uiterst precieze artilleriemunitie werd de afgelopen jaren in massaproductie genomen en op grotere schaal gebruikt door het Russische leger. Krasnopol werd ontwikkeld door het in Tula gevestigde KBP. Er zijn verschillende basis- en verbeterde varianten die worden gebruikt door 152 mm houwitsers, zoals de gesleepte D-20 of 2A65 Msta-B en de gemotoriseerde 2S3 Akatsiya of 2S19 Msta-S. Het maakt gebruik van traagheidsgeleiding in de middenkoers en semi-actieve laserherkenning in de eindfase. Het doel wordt verlicht door een externe laseraanwijzer en zodra het lasersignaal wordt gedetecteerd, manoeuvreert het boordgeleidingssysteem de granaat naar het doel. Dit stelt de frontlijntroepen in staat om vuurmissies uit te voeren op specifieke doelen met hoge prioriteit, die vrijwel onmiddellijk worden vernietigd door één enkele granaat.

  Het Westen support een nieuwe generatie nazi-oorlogsmachine in Oekraïne

De trefkans van de basisversie van 70-80% is verbeterd tot meer dan 90% in nieuwere varianten. Dergelijke geavanceerde munitie heeft een verwoestend effect op de troepen van het Kievse regime, terwijl de kans op schade aan bevriende troepen en civiele infrastructuur drastisch wordt verminderd. Krasnopol is effectief in het vernietigen van wapen- en munitiedepots, verschanste vijandelijke posities, ingegraven artilleriestukken, enz. Dankzij de verbeterde nauwkeurigheid kan het zelfs worden ingezet tegen bewegende doelen zoals tanks en gepantserde voertuigen. Het belangrijkste is dat het steeds verder wordt verbeterd, aangezien de ontwerpers nauw samenwerken met het Russische leger om de prestaties te verbeteren en zelfs het maximale vuurbereik uitbreiden tot 25 km. De geschatte prijs voor een enkele Krasnopol-M is 35.000 dollar, minder dan de helft van de prijs van de M982 Excalibur van de NAVO.

MPK slimme kits, alias “Russische JDAM”.

Oekraïne erfde ongeveer 30% van het enorme Sovjet-leger, inclusief het enorme geïntegreerde luchtverdedigingsnetwerk met duizenden lanceerinrichtingen, radars en raketten van elk bereik. Hoewel veel hiervan ernstig versleten was en te lijden had onder de vrijwel onbestaande financiering, werd de functionaliteit van de systemen grotendeels hersteld met eindeloze subsidies uit het politieke Westen. Dit maakte het aanzienlijk moeilijker voor de Russische luchtmacht (VKS), aangezien deze aanvankelijk over een relatief beperkte hoeveelheid zeer nauwkeurige lucht-grondwapens beschikte, met name slimme bommen. Het Russische leger heeft een overvloed aan munitie met hoge precisie, vooral kruisraketten en nieuwe glijbommen. Deze zijn echter onbetaalbaar voor gebruik op de schaal die nodig is in Oekraïne, waardoor de aanvallen beperkt blijven tot belangrijke doelen.

Het probleem werd opgelost door een relatief goedkope aanpassing die de enorme voorraad vrije val-zwaartekrachtbommen van Rusland veranderde in slimme munitie. Hierdoor konden tactische aanvalsvliegtuigen de bommen gebruiken buiten het bereik van de luchtverdediging van het Kievse regime. Aan de romp van de bom zijn via een stalen rail inklapbare vleugels gemonteerd, die na het loslaten uitklappen en het voorheen ongeleide wapen effectief veranderen in een glijbom die doelen op relatief grote afstand kan raken. De MPK, afkorting van het Russische “модул планирования и корекреции”, letterlijk “plannings- en correctiemodule”, hoewel misschien beter omschreven als “glij- en correctiemodule”, werd ontwikkeld door NPO Bazalt. Het is een upgrade kit om zogenaamde “domme” vrije val bommen (in het bijzonder FAB-500 M-62) om te zetten in hoge precisie glijbommen met groot bereik.

  Zwakke propagandapraatjes

Het concept is geïnspireerd op een soortgelijk Amerikaans programma, Joint Direct Attack Munition (JDAM – vandaar dat de officieuze bijnaam voor MPK “Russische JDAM” is), dat de NAVO onlangs ook aan Kiev heeft overgedragen. Het effectieve bereik van MPK hangt af van de hoogte van waaruit de bom wordt losgelaten, dus de schattingen lopen uiteen, maar algemeen wordt verwacht dat een bom die vanaf een hoogte van 12-13 km wordt afgeworpen, doelen kan raken op afstanden tot 50 km. De geleiding wordt verzorgd door het Russische GLONASS. Het Russische leger heeft al een groot deel van zijn enorme voorraden uit het Sovjettijdperk opgewaardeerd tot MPK-standaard en bouwt de rest snel om, wat resulteert in een vrijwel nieuw wapen met buitengewone mogelijkheden, allemaal voor een fractie van de kosten die nodig zijn om volledig nieuwe bommen te produceren.

Lancet kamikaze drones/zweefmunitie

Laatst maar niet het minst – drones. Deze vervelende kleine dingen zijn zo dodelijk en effectief gebleken dat het belachelijk zou zijn ze niet massaal in te zetten. En dat is precies wat het Russische leger doet, waarmee het een van de eerste militairen ter wereld is die op zo’n grote schaal gebruik maakt van rondzwevende munitie. Uiteraard met een absoluut verwoestend effect op de troepen van het Kievse regime. Er zijn verschillende types van dergelijke drones, met als (on)bekendste misschien wel de ZALA Lancet. Bedoeld voor de vernietiging van een breed scala aan gronddoelen, waaronder APC’s (gepantserde personeelsdragers), SAM-systemen (grond-luchtraketten), artilleriewapens (getrokken/gemotoriseerd), enz. De doeltreffendheid ervan is onmiskenbaar, zoals blijkt uit honderden uren strijdbeelden.

  De VS en de NAVO lijken erop gebrand een oorlog met Rusland te beginnen

De Lancet, die in verschillende varianten wordt ingezet, beschikt over een zeer geavanceerde zoeker en een stabiele videoverbinding tot het moment dat hij het doel raakt. Dit is vooral te danken aan het geavanceerde communicatiekanaal dat zeer goed bestand is gebleken tegen storing en andere vormen van elektronische oorlogsvoering. Meestal in combinatie met de Fortuna tactische ISR-drones (intelligence, surveillance, reconnaissance) kan de Lancet zelfs zwaar gecamoufleerde doelen, waaronder kleine groepen infanterie, effectief identificeren vanaf grote hoogte. De troepen van het Kievse regime doen er alles aan om het verwoestende effect van de Lancet te verbergen of op zijn minst te minimaliseren door extra vuurposities in te nemen en deze te omheinen met draadversperringen en extra camouflagenetten. En toch hebben zelfs deze tegenmaatregelen een beperkt effect gehad.

Alle bovengenoemde wapens lijken misschien niet zo belangrijk als Ruslands hypersonische raketten of zijn strategische doemsdagarsenaal, maar op tactisch niveau zijn ze niet minder waardevol. Duizenden getrokken/gemotoriseerde houwitsers, MLRS, tanks, luchtverdedigingssystemen, commandoposten, wapenproductiefaciliteiten, munitie, enz. zijn vernietigd door deze uiterst rendabele wapens. De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu wees erop dat een van de belangrijkste doelen het vernietigen van vijandelijke militair-industriële capaciteit is, terwijl de druk op de logistiek en de aanvoerlijnen wordt opgevoerd. Volgens Shoigu waren eind maart van dit jaar 14 HIMARS-systemen, 59 M777, 12 Paladin en meer dan 30 andere houwitsers van verschillende types, geleverd door de VS, het VK, Polen, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië, vernietigd. Deze wapens werden allemaal geneutraliseerd door Russische systemen die minder dan 1% kosten van de gecombineerde kosten van de bovengenoemde westerse systemen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

DE VLEESMOLEN Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVoormalig president van Rusland, Dmitry Medvedev: “Niemand heeft Oekraïne nodig, dus zal het verdwijnen en niet meer op de planeet zijn” 
Volgend artikelBELANGRIJK: Zwitserland STOPT met COVID-19 vaccinaties en artsen zullen aansprakelijk worden gesteld voor het geven van de injecties
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Nou ik zou zeggen ,Rusland door gaan niet ophouden totdat je Egmond aan zee hebt bereikt .
  Dus alles wat er tussen in ligt gewoon vernietigen .
  En als het mooi gaat verzuip die mongolen in UK dan alles weer terug naar het normale .
  Alle westerse regerings leiders op de brandstapel en Swabber en cozotten oplossen in Koningswater met een beetje meer salpeterzuur .

 2. RU gebruikte die hypersonic wapens als waarschuwing.
  Het was wel bekend dat ze er waren, maar werd niet gegeloofd.
  Nou nog een Poseidon onder een USA vloot…..

  Maar logisch; de Russen hadden nog enorme voorraden ammo uit de sovjet tijd; en de oudere tanks zijn prima om die op te gebruiken.
  Voor een barrage; uitstekend.
  Maar beter en meer effectief: granaten met een proximitie swich.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in