Duitse economie in recessie nadat sancties tegen Rusland averechts werken. Duitsland is in een recessie beland nadat de laatste officiële gegevens een daling van het bruto binnenlands product over twee opeenvolgende kwartalen laten zien. Eerdere ramingen voorspelden een stagnatie in het eerste kwartaal van dit jaar, bericht Kolozeg.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Duitsland is gedurende twee opeenvolgende kwartalen gedaald, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Bundesamt für Statistik (Destatis), wat betekent dat het land in een recessie is beland.

De productie in het eerste kwartaal daalde met 0,3% ten opzichte van de voorgaande drie maanden, na een daling van 0,5% tussen oktober en december, aldus Destatis, waarbij wordt opgemerkt dat de oorspronkelijke raming, die vorige maand werd gepubliceerd, uitging van stagnatie, oftewel 0% groei.

De suïcidale Duitse sancties tegen Rusland hebben zowel bedrijven als consumenten in onrust gebracht, en beide houden respectievelijk investeringen en aankopen tegen, wat de vraag heeft beïnvloed. De renteverhogingen door de Europese Centrale Bank hebben tot dusver weinig invloed gehad op het terugdringen van de inflatie, die in de hele eurozone 7% bedraagt.

De productie in Duitsland is in de eerste drie maanden van het jaar met 0,3% gedaald, na een krimp van 0,5% eind 2022, zo bleek donderdag uit officiële gegevens. Het Bundesamt für Statistik heeft zijn eerdere raming van een nulgroei van het bruto binnenlands product (bbp) ten opzichte van het vorige kwartaal naar beneden bijgesteld. Een recessie wordt gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van afnemende productie, aldus een verslag van CNN.

  Dr. Coleman: Willen de samenzweerders nu de Derde Wereldoorlog?

De hoge inflatie is blijven bestaan in de grootste economie van Europa, waardoor de Duitsers gedwongen zijn minder uit te geven, verklaarde het bureau voor de statistiek. In januari en februari van dit jaar stond de consumentenprijsindex op 8,7% en daalde licht tot 7,2% in april, aldus de officiële gegevens. Dit is nog steeds ruim boven de middellangetermijndoelstelling van 2% inflatie van de centrale bank.

Met name de energie- en voedselprijzen zijn sinds het begin van het conflict in Oekraïne bovengemiddeld gestegen en dragen nu het meest bij aan de hoge inflatie in Duitsland, aldus Destatis.

“De terughoudendheid van huishoudens om te kopen was op verschillende gebieden zichtbaar: huishoudens gaven in het eerste kwartaal van 2023 minder uit aan voedsel en dranken, kleding en schoeisel, en aan meubilair dan in het voorgaande kwartaal,” aldus het bericht.

Kanselier Olaf Scholz sloot in januari een mogelijke recessie uit, ondanks de economische gevolgen van de westerse sancties tegen Rusland.

“Ik ben er absoluut van overtuigd dat het niet zal gebeuren dat we in een recessie terechtkomen,” zei hij in een interview aan Bloomberg TV. “We hebben laten zien dat we kunnen reageren op een zeer moeilijke situatie.”

Duitsland bleef in het eerste kwartaal van dit jaar qua economische ontwikkeling achter bij andere grote EU-lidstaten en de EU als geheel. De EU als geheel kende tussen januari en maart een groei van 0,2%.

Duitsland zit officieel in een recessie: consumenten in Duitsland geven minder uit. Dat betekent dat de grootste economie van Europa zich officieel in een recessie bevindt.

  Verbranden Oekrainse strijdkrachten de lijken van gevallen buitenlandse huurlingen? (Video 18+)

“De aanhoudende hoge prijsstijgingen bleven de Duitse economie begin dit jaar belasten,” aldus het bureau. “Dit kwam vooral tot uiting in de consumptieve bestedingen van huishoudens, die in het eerste kwartaal van 2023 met 1,2% daalden.”

De Europese energieprijzen waren al aan het stijgen toen het conflict in Oekraïne in februari vorig jaar oplaaide en de prijzen tot recordhoogte stegen. Moskou zette vervolgens een rem op de gasleveringen aan Europese landen, waardoor Duitsland de noodtoestand afkondigde.

In augustus sloot Rusland zijn Nord Stream 1-pijpleiding voor onderhoud en verlengde vervolgens de sluiting voor onbepaalde tijd. Deze pijpleiding was Duitslands grootste bron van Russisch aardgas.

Carsten Brzeski, wereldwijd hoofd macro-economie bij de Nederlandse bank ING, zei dat de totale daling van het bruto binnenlands product van Duitsland “niet het worst-case scenario van een ernstige recessie” was, maar toch “een daling van bijna 1% ten opzichte van vorige zomer.”

“Het warme winterweer, een opleving van de industriële activiteit, geholpen door de heropening in China en een verlichting van de fricties in de toeleveringsketen, waren niet genoeg om de economie uit de recessiegevaarlijke zone te halen,” voegde hij eraan toe.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Geheim EU-document vreest economische ineenstorting DuitslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelChina zal de opgeblazen illusies van de NAVO doorprikken
Volgend artikelOekrainse claim over aanval op Russisch schip ontkracht
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Leuk,met cijfertjes gogelen.
  Onderaan de streep quote”waren niet genoeg om de economie uit de recessiegevaarlijke zone te halen,” voegde hij eraan toe.
  Dus ze gaan naar de kelder,in minder en mooie woorden

 2. Allez, dat weten we toch al màànden? Het strafste is het op “de consument” steken die zijn koopkracht voelbaar aangetast is. Maar met de energiesituatie van de Duitse industrie, de kosten, zijn er helemaal géén problemen. Het is in weze gemakkelijk te begrijpen; kijk naar die idiote kop van Scholz.

 3. “Ik ben er absoluut van overtuigd dat het niet zal gebeuren dat we in een recessie terechtkomen,” zei hij in een interview aan Bloomberg TV.
  ….
  ik ben er ook van overtuigd dat hij er niks van merkt.
  En de burgers moeten maar de broekriem aantrekken.

  • De Duitse Premier wil graag met Putin praten om weer te onderhandelen over een deal, denk dat Putin hem niet gaat helpen want de Russen hebben wel gezien wat er 1 met de Nordstream is gebeurd, hoe de Duitsers erover zwegen en weer achter de VS kritiekloos meedoen, wie niet horen wilt moet maar voelen!!!

 4. Dot is geen reccessie maar een enorme KLIF waar de europese economieën vanaf lazeren 📉

  Werkt zo goed hé, die sancties🪓 bijl tegen eigen bevolking ☄

  “You own nothing and you will be happy” en uitgehongerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in