De geschiedenis, zo lijkt het, zal altijd op twee gedachten hinken als het gaat om de beschrijving van het ontstaan van Oekraïne. Er is het narratief van de Oekraïense nationalisten, dat gebaseerd is op de notie van de inherente lotsbestemming van het Oekraïense volk met betrekking tot zelfbeschikking. En er is het narratief van Russische nationalisten, die het moderne Oekraïne zien als een door buitenstaanders in elkaar geflanste entiteit om een groter geopolitiek doel te bereiken. De waarheid ligt daar waarschijnlijk ergens tussenin, schrijft Scott Ritter.

Dit is een vraag voor historici.

De dood van Oekraïne beschrijven is echter niet zo moeilijk. Het gebeurt vlak voor onze ogen. Wat ooit Oekraïne was, ongeacht zijn historische oorsprong, is niet meer. Bovendien zal ze dat nooit meer worden.

Oekraïne is stervende.

Als het gaat om datgene wat de Oekraïense natie definieert – haar bevolking – is de realiteit dat de bevolking diep verdeeld is, zozeer zelfs dat we kunnen stellen dat de bevolking van West-Oekraïne en die van Oost-Oekraïne nooit meer samen zullen leven onder het dak van één nationale identiteit.

Het lot van West-Oekraïne blijft in beweging, met het vooruitzicht van een door Rusland geleide denazificatiecampagne in het verschiet, en de Polen die in de coulissen wachten als een troep hongerige wolven die wachten om losgelaten te worden op een onbewaakte kudde.

De toekomst van Oost-Oekraïne is beter voorspelbaar, aangezien een aanzienlijk percentage van de etnische Russische bevolking is opgenomen in Moeder Rusland, en het vooruitzicht van zelfs nog meer grondgebied is een reële mogelijkheid.

Maar de toekomst van Oost-Oekraïne is somber – zelfs als de etnisch-Russische bevolking van Oost-Oekraïne allemaal of grotendeels wordt geherclassificeerd als Moeder-Rusland, is de weg naar herstel lang en moeilijk. Als er geen oorlog was geweest, zouden de kosten om de levensstandaard in Oost-Oekraïne op Russisch niveau te brengen onbetaalbaar zijn geweest, gezien het verschil in kwaliteit van de sociale en economische infrastructuur.

NYT over Oekraïne - Echte berichtgeving, propaganda voor evenwicht, onheilspellende waarschuwing

Nu, na acht jaar van conflict, met nog meer in het verschiet, zijn de kosten voor de wederopbouw van Oost-Oekraïne vrijwel niet te overzien, zozeer zelfs dat de vooruitzichten om de zware industrie van de Donbas (denk aan Azovsteel in Mariupol) ooit nieuw leven in te blazen klein tot onbestaande zijn; het beste waarop Oost-Oekraïne kan hopen is dat het wordt omgevormd tot een hoofdzakelijk op landbouw gebaseerde economie, die wordt opgenomen in de totale uitgestrektheid van de Russische graanschuur.

Hoewel de kosten van de uitbreiding van Russische nutsvoorzieningen, infrastructuur en diensten naar Oost-Oekraïne zeer hoog zullen zijn, heeft de bevolking van Oost-Oekraïne in ieder geval vriendelijke sponsors in de vorm van het Russische volk en de Russische regering om het allemaal mogelijk te maken.

Voor de rest van Oekraïne is er geen gelukkig einde. De infrastructuur van het land wordt met geweld ontmanteld door Russische luchtaanvallen. De zware industrie wordt stukje bij beetje vernietigd. De nationale economie is verdampt en wat overblijft wordt grotendeels gedragen door westerse financiële steun en de selectiviteit van Russische strategische doelwitten. Volgens sommige schattingen heeft Oekraïne al meer dan 350 miljard dollar schade aan de infrastructuur opgelopen, en zullen de totale verliezen tegen het einde van de gevechten naar verwachting meer dan 1 biljoen dollar bedragen.

Wie betaalt de kosten voor de wederopbouw? Oekraïense eisen dat Rusland herstelbetalingen doet zijn een Hollywoodfantasie – dat zal nooit gebeuren. De groeiende vermoeidheid in het westen over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is zodanig dat er niet alleen een groeiende terughoudendheid is om de kosten van de voortzetting van het conflict op zich te nemen, maar dat de vooruitzichten dat Europa en/of de VS de wederopbouw van het naoorlogse Oekraïne zullen blijven financieren vrijwel onbestaande zijn.

De Derde Wereldoorlog is al begonnen, maar de waarheid wordt tot het laatste moment voor het publiek achtergehouden

Oekraïne staat er alleen voor.

Dat wil zeggen, wat er over is van Oekraïne. Net als Oost-Oekraïne zal het vrijwel onmogelijk zijn om de restanten van Oekraïne na afloop van de oorlog terug te brengen in de toestand van voor de oorlog, gezien de combinatie van het verval voor het conflict, de ruïne na het conflict en een fundamentele economische kosten-batenanalyse (de wederopbouw van de Oekraïense industrie is gewoon niet rendabel voor investeerders). Zulke zware industrie zal grotendeels tot het verleden behoren. Maar zelfs een agrarische rompstaat zal het moeilijk krijgen om zich te handhaven als, zoals meer dan waarschijnlijk het geval zal zijn, Rusland Odessa inneemt en Oekraïne de toegang tot de Zwarte Zee verliest. Het komt erop neer dat de levensstandaard voor de resterende bevolking van Oekraïne zal dalen, waardoor het leven voor het Oekraïense volk überhaupt onhoudbaar wordt.

Dit is de echte tragedie van dit conflict – de menselijke tol. Tegen de tijd dat deze oorlog voorbij is, zal Oekraïne meer dan waarschijnlijk ongeveer 500.000 gevechtsdoden hebben geleden. Gezinnen zullen zijn uitgeroeid, en met hen de gemeenschappen die zij ooit hielpen ondersteunen. De Oekraïense samenleving zal van binnenuit instorten. Nu al beginnen gezinnen de grote steden te ontvluchten, en weldra zullen zelfs de dorpen de ontheemde bevolking niet meer kunnen opnemen als gevolg van de schade aan de elektriciteitsvoorziening en andere kritieke infrastructuur.

Het Oekraïense volk zal gedwongen zijn Oekraïne te ontvluchten om te overleven.

Het probleem is dat er in Europa geen thuis is voor deze Oekraïners, wier aantal naar verwachting in de miljoenen zal lopen. Miljoenen Oekraïense vluchtelingen die sinds het begin van de speciale militaire operatie een veilig onderkomen in Europa hebben gevonden, zijn niet langer welkom en worden teruggestuurd, zelfs nu de dreigende ineenstorting van de Oekraïense samenleving een nieuwe golf van menselijk residu zal ontketenen in de Europese “tuin” die in de actieve verbeelding van Josep Borrell bestaat.

Ongelooflijk! Duitse minister van Buitenlandse Zaken wil een atoomoorlog niet "helemaal uitsluiten" en "de risico's duidelijk maken"

Maar de Europese “tuin” is zelf een jungle, een woestenij van geruïneerde economieën en ontheemde werknemers die worstelen om hun collectieve hoofd boven water te houden in de economische nasleep van Europa’s rampzalige omarming van de door de VS geleide sancties tegen alles wat Russisch is. De Oekraïners die het redden naar Europa, staan onderaan een lange prioriteitenlijst, gedegradeerd tot de meest onbeduidende banen, en bijgevolg tot de meest onbeduidende levens.

De Oekraïense diaspora zal het lot gaan bepalen van Europese naties die vergeten zijn waarom ze hebben afgezien van grootschalige grondoorlogen op eigen bodem. De kosten van deze fout worden betaald door de bevolking van Oekraïne, terwijl de daders van deze oorlog – de burgers van de Europese “tuin” en de Verenigde Staten – er licht vanaf komen. Economisch ongemak is niets vergeleken met het uiteenvallen van een natie.

En dat is precies wat zich in real time voor de wereld afspeelt – de dood van een natie.

De dood van Oekraïne.

Over deze tragische realiteit moet worden nagedacht door iedereen die naast zijn online-identiteit een klein Oekraïens vlaggetje heeft geplaatst en “Sta achter Oekraïne” heeft omarmd als persoonlijke slogan.

Ze staan nergens voor, omdat ze nergens in geloven – niet in Oekraïne, niet in vrede, niet in menselijkheid.

De geschiedenis zal hen vervloeken, zoals ik dat nu doe.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duidelijke woorden Poetin over de komende nieuwe wereldordeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWat te verwachten van het Russische winteroffensief in Oekraïne
Volgend artikelProduceren van consent: Hoe gefabriceerde hongersnood de massa zal doen smeken om FEMA kampen
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

13 REACTIES

 1. Nu snap ik pas de oorlogsretoriek van Ursula dat Rusland alle kosten moet vergoeden en ze daarmee een nucleaire grootmacht de oorlog verklaart. Wat ze eigenlijk zegt is dat Europa NIET mee gaat betalen aan de wederopbouw door dit probleem structureel op Rusland af te schuiven

  • De wederopbouw van de EU slachting door Ursula wordt uitbesteed aan de USA waar ze dan ook weer van meevreten. Want uiteraard gaat Rusland niet betalen voor de verwoesting cq financiële plundering die door de navo en de usa en Trutsula vd Lijken is bekokstoofd. Hahaha.

 2. Deze oorlog is een elite oorlog waar de burgers van alle betrokken landen het slachtoffer van zijn. Uitgelokt door de VS en diens lakeien. Gezien het feit dat modiaal alleen burgers de dupe zijn, moet deze oorlog wel deel uitmaken van een sinister plan. Deze globalitische criminelen worden er alleen maar beter van.

 3. Vergeet niet dat ook onze wereld is vernietigd.
  Onze vrijheid.
  Onze welvaart.
  Onze democratie.
  Onze gezondheidszorg.
  Ons vertrouwen in alles.

 4. This war has a history that goes back a long time and especially those of the last decade. There is no way to understand everything by ignoring these facts. Furthermore, the analysis of the conflict and NATO’s behavior makes it clear that there was a continuous provocation, and in the reaction there was an excuse/argument to fuel the conflict until exhaustion, with the clear objective of Russia’s destruction. It is not the first, nor the second, to try this… Well, you can already see who is losing, in rapid decay and ruin.

 5. “Het Oekraïense volk zal gedwongen zijn Oekraïne te ontvluchten om te overleven.”

  Het Oekraïense volk zal opgelucht zijn dat het voorbij is.

  Het Oekraïense volk is een fier volk en zal noest werken aan zijn toekomst.

  Het Oekraïense volk is sterk en moedig.

  Wederopbouw…
  Werkloosheid opgelost, iedereen aan de slag…

  Zo gaat dat na elke oorlog,

  • Still you need money , Europe had the Marshall plan , ussr had only it’s own strength and it was terrible for the Soviet people , for Ukraine it will be similar between a dying Europe and a angry Russia

 6. Ik zie wel eens Oekraïense familie’ s winkelen in een groot warenhuis kompleet met de mama en papa…hoe gemutst en Schijnbaar zonder zorgen… goed gekleed en dure auto’s..en ook Goed Engels praten… toeristen dacht ik eerst.. maar met vreemde Oost-europese nummerplaten.. door een kleine jongen te willen helpen antwoorde de vader dat ze van Oekraïne waren…raar als je (denkt) te weten hoe ongedwongen ze hier winkelen en denken….wat voelen die mensen eenmaal ze terug in hun eigen (tijdelijke) huis zitten.. kennen ze wel de situaties zoals ze zich voordoen in hun geboorteland…tja…just thinking 🤔🤔…..

  • Het is de elite is als eerste gevlucht is. De oligarchen van het land. Zij bulken van de poen en zetten het hier om in goud. Zo doen nazi’s dat. Of dacht je echt dat het arme sukkels waren. NL is naïef. Hoop maar dat ze niet naast je komen wonen.

  • Hmm, mijn bovenstaande reactie is geplaatst op een de reactie van “Frans” die ineens niet meer op het forum te zien is. Beschouw mijn bovenstaande reactie in dat geval maar als niet verzonden.

 7. Naar mijn weten is Oekraine helemaal nog niet zo lang ‘een land’ en maakte ze altijd deel uit van Rusland.
  Gewoon opdoeken dus dat voormalig ‘joodse bolwerk’ en weer inlijven bij Rusland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in