Russische president Vladimir Poetin heeft een ontmoeting met moeders van militairen die deelnemen aan de speciale militaire operatie in Oekraïne, Novo-Ogaryovo, regio Moskou, 25 november 2022.

Wie het transcript van 18.000 woorden van een urenlange ontmoeting van president Vladimir Poetin met de “moeders van soldaten” afgelopen vrijdag in Moskou doorneemt, krijgt de indruk dat de gevechten in Oekraïne tot ver in 2023 – en zelfs daarna – kunnen doorgaan, bericht Indianpunchline.com.

In een veelzeggende opmerking erkende Poetin dat Moskou in 2014 blunderde door Donbass een onafgemaakte zaak te laten – in tegenstelling tot de Krim – door zich te laten verleiden tot het door Duitsland en Frankrijk bemiddelde staakt-het-vuren en de Minsk-akkoorden.

Moskou had enige tijd nodig om te beseffen dat Duitsland en Frankrijk samenzwoeren met het toenmalige leiderschap in Kiev om de uitvoering van het Minsk-akkoord te dwarsbomen. De toenmalige Oekraïense president Petro Porosjenko gaf de afgelopen maanden in een reeks interviews met westerse persbureaus, onder meer op de Duitse televisie Deutsche Welle en de Oekraïense afdeling van Radio Free Europe, toe dat het staakt-het-vuren van 2015 een afleidingsmanoeuvre was, bedoeld om tijd te winnen voor Kiev om zijn leger weer op te bouwen.

In zijn woorden: “We hadden alles bereikt wat we wilden, ons doel was om eerst de [Russische] dreiging te stoppen, of op zijn minst de oorlog uit te stellen — om acht jaar veilig te stellen om de economische groei te herstellen en krachtige strijdkrachten te creëren.”

De zogenaamde Steinmeier-formule (voorgesteld door de Duitse president Frank-Walter Steinmeier in 2016, toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was) over de opvolging van het Minsk-akkoord, riep op tot het houden van verkiezingen in de door de separatisten bezette Donbass-gebieden onder Oekraïense wetgeving en onder toezicht van de OVSE; en, als de OVSE de stembusgang als vrij en eerlijk beoordeelde, dan zou een speciale zelfbesturingsstatus voor de Donbass-gebieden worden ingevoerd en zou de controle van Oekraïne over zijn meest oostelijke grens met Rusland worden hersteld.

Poetin gaf toe dat Rusland de akkoorden van Minsk heeft aanvaard zonder rekening te houden met de wensen van de Russische bevolking in Donbass. Om hem te citeren: “We gingen hier oprecht naar toe. Maar we voelden de stemming van de bevolking niet volledig aan, het was onmogelijk om volledig te begrijpen wat daar aan de hand was. Maar nu is waarschijnlijk duidelijk geworden dat deze hereniging [van Donbass] eerder had moeten plaatsvinden. Misschien waren er dan niet zoveel verliezen geleden onder burgers, dan waren er niet zoveel dode kinderen onder beschietingen geweest…”.

Wellicht voor het eerst gaf een zittende leider van het Kremlin toe fouten te hebben gemaakt. De bovenstaande aangrijpende passage wordt daarom een toetssteen voor de toekomstige beslissingen van Poetin, nu de Russische mobilisatie de eindfase nadert en eind december naar schatting 400.000 extra Russische troepen zullen zijn ingezet in vooruitgeschoven posities.

Video van de overgave van de bemanning van de Oekraïense T-72 tank met dichtgelaste luiken op het Web verschenen

Het komt erop neer dat Poetin de deur heeft dichtgeslagen voor een nieuwe Minsk-achtige mengelmoes van modern meubilair en antiek. Hoe vertaalt zich dit in de politieke realiteit?

In de eerste plaats staan de Russische onderhandelaars open voor een dialoog zonder voorwaarden vooraf, maar zijn zij gebonden aan de recente wijzigingen in de grondwet van het land, waardoor de regio’s Donetsk, Lugansk, Kherson en Zaporozhye deel zijn gaan uitmaken van de Russische Federatie.

Ten tweede was de bijeenkomst van vrijdag, hoe dan ook, een gedurfd initiatief van Poetin – politiek gezien riskant. Tot zijn gesprekspartners behoorden moeders uit verafgelegen regio’s, wier zonen ofwel actief vechten aan het oorlogsfront, ofwel de tragedie hebben meegemaakt van zonen die in de gevechten zijn gedood, of ernstig gewond zijn geraakt en langdurig moeten revalideren.

Het waren vrouwen met een sterke wil, zeker, en toch, zoals een van hen uit de kleine stad Kirovsk in Luhansk tegen Poetin zei, terwijl ze terugdacht aan de dood van haar zoon Konstantin Pshenichkin aan het front: “Mijn hart bloedt, mijn ziel bevriest, sombere herinneringen vertroebelen mijn geest, tranen, tranen, en plotseling vraagt mijn zoon me: “Mam, wees niet verdrietig, ik zal je zien – je hoeft alleen maar te wachten. Je zult dit leven voor mij doormaken, en in dat leven zullen we weer samen zijn.”

Poetin beweerde openlijk – hoogst ongebruikelijk voor een leider van het Kremlin – dat hij zich op de ontmoeting had voorbereid. Maar hij had nog verrassingen in petto. Dergelijke ontmoetingen kunnen onmogelijk worden gechoreografeerd, omdat er voor de tv-camera’s opgekropte emoties spelen.

Zo klaagde Marina Bakhilina uit de Republiek Sacha, moeder van drie zonen (van wie er één een zeer gedecoreerd soldaat is van de elite luchtlandingstroepen, 83e Brigade en ontvanger van de Orde van Moed) dat er geen warm eten is aan het front. Ze zei tegen Poetin: “Begrijpt u wat er aan de hand is? Als onze mensen onze soldaten niet kunnen voorzien van warme maaltijden, zou ik, als sportmeester en schietende CMC’er, graag daarheen gaan, naar de frontlinie om te koken.”

Poetin antwoordde voorzichtig: “Het lijkt erop dat de problemen al grotendeels zijn opgelost… het betekent dat niet alles normaal is…”.

Wat opvalt in dergelijke openhartige uitwisselingen is het enorme politieke kapitaal van Poetin, afgeleid van de grote consolidatie die hij heeft bereikt door de natie achter zich te krijgen. De algemene stemming tijdens de bijeenkomst was er een van betrokkenheid bij de Russische zaak en het vertrouwen in de uiteindelijke overwinning. Dit sterkt Poetin natuurlijk.

Krimbrug: Vrachtwagenbom of raket? (Video)

Dit is waar de analogie van de Cubaanse Raketcrisis van 1962 niet opgaat. De publieke opinie was 60 jaar geleden geen belangrijke factor. Kortom, het gezond verstand zegevierde in 1962 toen het besef doordrong dat elk verzuim om rekening te houden met de veiligheidsbelangen van de rivaliserende macht een apocalyptische afloop kon hebben.

Het verschil vandaag is dat president Joe Biden zichzelf heeft geïsoleerd en geen verantwoording hoeft af te leggen voor zijn verbeten streven naar een Russische nederlaag op het slagveld in Oekraïne en een daaruit voortvloeiende “regimewisseling” in Moskou, terwijl Poetin erop staat verantwoording af te leggen aan zijn volk. Zal een westerse “liberale” politicus het aandurven Poetins buitengewone ontmoeting met de “soldatenmoeders” te evenaren?

Als economische problemen leiden tot sociale onrust en politieke onrust in West-Europa, zullen de zittende politici in het nadeel zijn. Poetin voert een “volksoorlog”, terwijl westerse politici niet eens kunnen toegeven dat ze tegen Rusland vechten. Maar hoe lang kan men in Polen of Frankrijk aan het oog onttrekken dat hun onderdanen worden gedood in de steppe van Oekraïne? Kunnen de westerse politici beloven dat hun “vrijwilligers” niet voor niets zijn gestorven? Wat gebeurt er als er een vluchtelingenstroom uit Oekraïne naar West-Europa op gang komt naarmate de winter vordert?

In militaire termen heeft Rusland een escalatiedominantie – een duidelijk superieure positie ten opzichte van zijn NAVO-concurrent, over een reeks treden naarmate het conflict vordert. De versnelde Russische operatie in Bakhmut is daar een goed voorbeeld van. De inzet van reguliere troepen in de afgelopen dagen laat zien dat Rusland op de escalatieladder staat om de 4 maanden oude “sleur” in de stad Bakhmut in Donetsk, die door militaire analisten vaak wordt omschreven als een spil van Kievs verdediging in de oostelijke Donbass-regio, af te ronden.

Wat informatie over emigreren naar Rusland

In een rapport van de New York Times van zondag werd gewezen op de enorme omvang van de verliezen die de Oekraïense strijdkrachten de afgelopen weken hebben geleden. Kennelijk heeft de Wagner Group van Russische militaire aannemers die de gevechten voerden, de Oekraïense strijdkrachten vastgezet in defensieve posities, naar schatting zo’n 30’000 manschappen, waaronder elite-eenheden “die zijn uitgeput door non-stop Russische aanvallen-“

De Times geeft toe, onder verwijzing naar een Amerikaanse defensiefunctionaris, dat de Russische bedoeling zou kunnen zijn geweest om van de stad Bakhmut “een zwart gat voor Kiev te maken dat veel middelen vergt.” Dit paradigma zal zich ook elders herhalen, behalve dat de Russische troepen veel sterker, veel beter in aantal en veel beter uitgerust zullen zijn en vanuit zwaar versterkte posities zullen vechten.

Poetin maakte tijdens de bijeenkomst van vrijdag duidelijk dat het verslaan van de neonazistische Banderieten een vastberaden doel zal blijven. Hoewel verandering van regime in Kiev geen verklaard doel is, zal Poetin geen genoegen nemen met een herhaling van het staakt-het-vuren en de vrede zoals in 2015, waardoor een anti-Russisch proxy-regime van de VS aan de macht bleef.

Poetin onderstreepte echter dat “ondanks alle kwesties in verband met de speciale militaire operatie, wij onze plannen voor de ontwikkeling van de staat, voor de ontwikkeling van het land, voor de ontwikkeling van de economie, de sociale sfeer, voor nationale projecten niet veranderen. Wij hebben enorme, grote plannen…”.

Al deze elementen samen bepalen het zogenaamde winteroffensief van Rusland. Poetin’s zelfgekozen theatercommandant in Oekraïne, generaal Sergei Surovikin, is geen Patton of MacArthur. In wezen houdt hij het kompas van de speciale militaire operaties aan, terwijl hij de ervaring integreert die is opgedaan tijdens de afgelopen 8 maanden van NAVO-betrokkenheid bij de gevechten. Maar Poetin heeft nooit de uitdrukking “oorlog” gebruikt om het conflict te karakteriseren.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zweedse regering vertelt burgers om deze winter “dekenhutten van keukentafels” te bouwen om te voorkomen dat ze doodvriezenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelConflict in Oekraïne is gedoemd te escaleren
Volgend artikelDe dood van een natie – Oekraïne is stervende
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

4 REACTIES

 1. Zoveel menselijk leed en dat alleen maar omdat een stelletje machtsgeile figuren hun ego moeten strelen. De Oekrainse regering is al jaren een corrupte en misdadige kliek die samen met de europese en amerikaanse regering verslaafd is aan sadistische macht. Al deze lieden standrechtelijk doden is de enige oplossing. Wij bevechten onze broeders terwijl we gezamelijk zouden moeten vechten tegen de tiran die zich onze regering noemt. Jammer dat we zo verrot zijn door ons comfortabele leventje en niet meer in staat zijn om als volk daadkrachtig onze onvrede te uiten en het tij te doen keren. We hebben in het referendum een duidelijk NEE laten horen en zijn nu medeschuldig aan de moordpartij in Oekraine. Ik schaam me dood voor mijn volk, BAH. Wat klagen we toch over al het slechte in ons land maar we doen het zelf. We gaan allemaal samen ten onder. Bedankt klootjesvolk.

 2. Vroeger moesten we bang zijn voor de Rus, toen werd Iran ons schrikbeeld, vervolgens de Moslims en nu het klimaat en weer de Rus. Nou mij maak je niet bang, niet voor moslims of Russen en ook niet voor Iran. Ik kom overal zonder bodyguards en kan met ieder goed mens prima leven zonder elkaar naar het leven te staan. Die schijtbakken daar in den Haag en Brussel zouden daar nog een voorbeeld aan kunnen nemen. Ondertussen lekker friet en rood vlees blijven vreten, een goeie pint bier drinken en een sigaret roken. En zo wordt ik honderd jaar.

 3. Een noot aan de redactie van Frontnieuws…….

  Dit vond ik oprecht een erg goed en inhoudelijk waarin ik tevens een bevestiging kreeg van de MENS Putin en waarvan ik ook reeds dacht dat ik hem goed ingeschat had. Ik ben ook regelmatig aan het kijken op de site van Thomas Röper welke precies dezelfde schets over Putin geeft als hierboven is weergegeven en dat is echt prettig te ervaren.

  Zelf ben ik er steeds meer van overtuigd, hoewel ik graag een slag om de arm wil houden, dat Putin NIET (meer) lid van de `club` is en zijn eigen pad is ingeslagen wat wel eens heel erg goed zou kunnen zijn voor ONS hier in Nederland………ik weet namelijk ook dat Nederland best wel een aparte plek heeft in de visie van Putin op de wereld.

  Dus beste redactie, bedankt hiervoor…..

  Gladiator

  • Gladiator,

   Putin heeft in 2000 het zwaard van GOD gekregen, om deze wereld te zuiveren van deze duivelse communisten en satanisten. Denk aan de laatste woorden van Jeltsin.. Jij bent onze laatste hoop om ons moederland Rusland te redden van de ondergang. Putin is een ware Patriot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in