De Russische televisie heeft in haar wekelijkse nieuwsoverzicht een segment gewijd aan de video, die al maanden online staat maar nu pas viral gaat op veel platforms. In de video is te zien dat de M1 Abrams zelfs kleine heuvels in de sneeuw niet kan beklimmen, maar gewoon weer naar beneden glijdt, schrijft Thomas Röper.

Ik heb de Russische TV-reportage over deze video en de M1 Abrams tank vertaald.

Begin van de vertaling:

De belangrijkste tank van het Amerikaanse leger is onbruikbaar gebleken in de winter

Dit is een kritiek moment voor het regime in Kiev. Meer dan 7.500 pantservoertuigen van het Oekraïense leger zijn al vernietigd in de strijd. Er is een probleem met vervangingen. Amerika dwingt hen nog steeds om te vechten. Als antwoord eist Zelensky meer geld en tanks. Vooral tanks. Generaal Valeriy Saluzhny, opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, zegt dat hij slechts 300 tanks nodig heeft om Rusland te verslaan. En ook pantservoertuigen en houwitsers. Maar niets werkt zonder tanks. “Ik weet dat ik deze vijand kan verslaan. Maar ik heb middelen nodig. Ik heb 300 tanks, 600 tot 700 pantserwagens en 500 houwitsers nodig. Dan denk ik dat het heel realistisch is om op 23 februari de grens te bereiken,” meent Saluzhny.

Zijn 300 tanks veel of weinig? Ter vergelijking: toen Oekraïne de Sovjet-Unie verliet, beschikte het over drie tanklegers – het westelijke militaire district en het uit Oost-Duitsland teruggetrokken materieel. In totaal niet meer en niet minder dan 6.500 tanks. Dat was in 1991. Sindsdien heeft Oekraïne voor tientallen miljarden dollars aan Sovjetwapens en -uitrusting verkocht, maar aan het begin van de 21e eeuw had het land nog minstens 4.500 tanks. Aan het begin van de militaire operatie beschikte het Oekraïense leger over ongeveer 2.000 tanks. Nog eens 500 tanks werden door NAVO-bondgenoten uit kampementen van de voormalige Warschaupact-landen via Polen aangevoerd. Dit waren ook Sovjettanks. Tijdens de militaire operatie hebben we er meer dan 1.500 vernietigd. Oekraïne is erin geslaagd een aantal van hen te herstellen, te repareren. Maar nu hebben we een aanzienlijk deel van de reparatiefaciliteiten daar vernietigd. Daardoor beschikt Oekraïne nog steeds over iets meer dan 1.000 tanks. Hun verbruik is groot.

  Een Russische overwinning in Oekraïne maakt geen einde aan de oorlog

Ze zijn gaan bedelen omdat Amerika erop staat de bloedige oogst voort te zetten en eist dat NAVO-bondgenoten – in de eerste plaats Duitsland – Oekraïne voorzien van Duitse Leopard-2 tanks. Het is begrijpelijk dat er in Duitsland een nogal verhitte discussie is losgebarsten. De associatie ligt immers voor de hand. Leopard tanks met zwarte Duitse kruizen in Oekraïne en de Donbass. Voeg daarbij de steun van Stepan Bandera en Andrei Melnyk, leiders van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten OUN.

“Dit is een interessante aanpak die u hier volgt. Duitse tanks tegen Rusland in Oekraïne. Trouwens, uw grootvaders hebben dat destijds geprobeerd met de Melnyks en Banders, en wat was het resultaat? Onbeschrijfelijk lijden, miljoenen doden aan beide kanten, uiteindelijk stonden hier Russische tanks in Berlijn, en twee ervan staan hier voor de deur. Je zou er elke ochtend langs moeten lopen en je dat herinneren,” zei het Duitse parlementslid Peter Bystron in de Bondsdag.

Ook de Duitse vice-kanselier Robert Habeck voelt de historische band, hoewel hij terughoudender is: “U kent onze geschiedenis en wij zijn om voor de hand liggende redenen wat terughoudender met het leveren van wapens.” En hij voegt eraan toe dat het voor Berlijn gemakkelijker zou zijn om tanks aan Oekraïne te leveren als Washington dat eerst zou doen. Eerder had kanselier Olaf Scholz zelf een soortgelijk standpunt ingenomen in de marge van het Economisch Forum van Davos. Naar verluidt vertelde hij dit zelfs aan president Biden, maar Biden beloofde geen Amerikaanse Abrams. Daar heeft hij drie redenen voor.

  Andrei: Zeker, zeker, Mr. Austin. In gerelateerd nieuws

De eerste is dat de Abrams 55 ton wegen. De zware Abrams zouden kunnen wegzakken in de vette Oekraïense zwarte grond. Dat zou leuk zijn! Maar zelfs in de winter ziet deze in woestijnkleur geschilderde Abrams eruit als een koe op het ijs. Je kunt jezelf maar beter niet in verlegenheid brengen.

De belangrijkste tank van de Amerikaanse strijdkrachten is ongeschikt gebleken voor gebruik in de winter. De video waarop een M-1 Abrams tank van het Amerikaanse leger tevergeefs probeert een besneeuwde heuvel te beklimmen geniet grote populariteit op het internet, ook al heeft het zware gevechtsvoertuig, de belangrijkste tank van het Amerikaanse leger, enorme kracht. Het gepantserde voertuig werd slechts tegengehouden door enkele centimeters sneeuw – de tank begon gewoon te glijden en gleed terug naar beneden. U kunt de mislukte poging van de Amerikaanse M-1 Abrams zware tank om de heuvel te beklimmen zien in de beschikbare videobeelden. In totaal werden verschillende pogingen ondernomen, maar het zware gevechtsvoertuig kon dit obstakel nooit overwinnen. Dit wijst erop dat de tank niet geschikt is voor gebruik in de winter, met name voor het doorkruisen van moeilijk begaanbaar terrein. Deskundigen hebben eerder verklaard dat de Amerikaanse M-1 Abrams tanks niet geschikt zijn voor gebruik in de winter. Dit is ook te wijten aan het feit dat deze voertuigen niet ontworpen zijn voor gebruik in sneeuw en lage temperaturen, wat overigens door andere video’s wordt bevestigd.

Ten tweede, de gasturbinemotoren van de Abrams tank slurpen veel van een speciale straalbrandstof, ze gaan vaak stuk en reparaties zijn moeilijk en duur.

En tenslotte, ten derde, het zien van brandende Abrams in de Oekraïense steppen is moreel moeilijk voor de tere Amerikaanse ziel en zou PR zijn voor de verkeerde kant. Laat de Leopard maar branden. Ze zijn al eerder verbrand. Het was niet erg, ze maakten gewoon nieuwe en schilderden er kruizen op. Volgens de Amerikaanse logica kunnen ook de Franse LeClerc-tanks, de Britse Challenger-tanks en het Zweedse Archer-gemotoriseerde geschut branden.

  Een belangrijke observatie

De Duitsers blijven echter gekant tegen de overdracht van de Leopards zelf via derde landen. Ze zijn er niet klaar voor. Maar de Britten en de Polen lijken het voortouw te willen nemen in de NAVO door elk een tankcompagnie naar Oekraïne te sturen. De Polen zouden een Leopard-compagnie kunnen sturen zonder Duitse toestemming, maar tot nu toe doen ze dat niet. En de Britten een gezelschap van hun Challengers. Dat zouden er 14 zijn. Als de tankstroom werkelijkheid wordt, zal er een zwerm ongelijksoortige technische exoten op de Oekraïense steppen verschijnen, die heel verschillende rijvaardigheden, verschillende reserveonderdelen en zelfs verschillende brandstof vereisen. Alles bij elkaar is het een grote hoofdpijn. Zal dit het regime in Kiev redden? Waarschijnlijk niet.

In het geval van Zelensky leidt de Duitse voorzichtigheid tot regelrechte hysterie. In een paniekaanval neemt hij steeds meer video’s op waarin hij niet eens tegen Scholz praat, maar tegen zijn schaduw: “Jongens, jullie zijn volwassen. Jullie kunnen daar nog zes maanden praten en jullie invloed vergelijken, oké? Maar in ons land sterven elke dag mensen. Kunnen jullie mij Leopards geven? Kom op, geef het aan mij! Kom op, geef het aan mij! We vallen niet aan. Als iemand zich zorgen maakt: deze Leopards komen niet op het grondgebied van de Russische Federatie. Wij verdedigen onszelf.”

Einde van de vertaling


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Van “Steadfast Noon” naar één minuut voor middernacht – Gaat de NAVO over op nucleair?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBBC komt onder druk te staan wegens censuur en leugens
Volgend artikelWaarom “geven” ze EINDELIJK toe dat het Covid- vaccin schadelijk kan zijn?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

22 REACTIES

 1. Dacht men nu werkelijk dat het Westen zo idioot zou zijn om dezelfde fout te maken als Napoleon en Hitler? De Amerikanen beseffen goed genoeg wat hun materiaal kan en niet kan. Na de winter zal de echte hel pas goed losbarsten en gaan we pas echt zien wat de ware sterkte is van beide partijen in de conflict.

  • hebben vorige zomer de kans gehad om te tonen hoe ‘sterk’ wij ‘westerlingen’ zijn…en we hebben dit dan ook gedaan…
   zwaar afgegaan zijn we….victorie roepende over het feit dat de russen een TACTISCHE terugtocht gedaan hadden uit bakhmut voor een variëteit van redenen, overmoedig denkende dat we ‘winnende’ waren en het gevolg??? ettelijke bataillons van oekienazi’s, polen, roemenen, duitse, belgische, franse, engelse, amerikaanse en aanverwante huurlingen afgemaakt, afgeknald in bakhmut door de russische artillerie…
   met wat gaan we de russen ‘verslaan’??? onze voorraden zijn ver uitgeput en hetgeen we nog hebben is NIETS waard, oud en versleten lol…
   te druk bezig met ‘genderidentificatie’ door te voeren in het leger, te achterlijk om ons te moderniseren..en dat is helaas de realiteit….
   nou ja, als je nu nog niet doorhebt dat het westen DOELBEWUST aan ZELFVERNIETIGING aan het doen is, tja….

   • “hebben vorige zomer de kans gehad om te tonen hoe ‘sterk’ wij ‘westerlingen’ zijn…en we hebben dit dan ook gedaan…”

    Net zoals Rusland zich misrekent heeft bij hun inval (wat ook hier aangekaart werd) zo hebben die ukkies ook hun lessen getrokken uit het hele gebeuren.
    Ik heb het reeds elders geschreven dat ik hoop dat de Russen hun momentum niet gepasseerd is.

 2. Zo te zien reed de tank met rubber beplaate rupsbanden. Erg stom in een besneeuwd landschap.. vind het meer een stomme fout van de bemanning .

 3. De usa durft het niet want dan zouden de russen zien dat al hun materiaal rommel en nutteloos is. De usa is geen wereldmacht op retour maar een leger dat al volledig machteloos is . Het is alleen bluf dat het iets of wat gerespecteerd blijft op slagveld tot wanneer het op vechten aankomt .

 4. dit is een gevalletje verkeerde schoentjes
  waarschijnlijk de zandbak pantoffels nog aan T158
  T156 heeft profiel op de rubber pad van de track shoe en dan zijn er ook nog steel cleats op op de track shoe
  Dit is geen probleem zolang de steel cleats op voorraad zijn.
  De Abrams heeft jaren in Duitsland door gebracht zomer en winter die komt daar wel door de sneeuw
  Gewicht op bruggen kan een probleem zijn , bemanningen geen ervaring in de sneeuw en op ijs zou wat problemen op kunnen leveren
  Pak de loop wielen en de tracks vol met modder en ijs en je trekt de hele versnellingsbak kapot OOK bij een rus of Leopard maar dat zou met een lokale bemanning niet zo’n probleem moeten zijn die horen dat te weten
  Dit zou eerder een probleem zijn met ingehuurde woestijn ratten
  Ik voorzie de problemen eerder bij de randapparatuur op de tank die er de laatste 10/15 jaar op is gekomen, is die wel in een echte winter getest gezien dat alle eerdere uitzendingen in warm tot heel warm klimaat waren en ja in een woestijn is het in de nacht ook koud maar 70 ton staal koelt niet zo snel af

 5. “Challenger go throttle her” en dat was dan meteen ook het laatste moment van de Challenger..
  Een blamage voor het westen.
  De gelijknamige tank is net zo’n doodskist.

 6. @Nicolaas

  Inderdaad, het westen verklaart constant dat ze aan de winnende hand zijn, maar als je naar de kaart kijkt is daar niets van waar. Niet alleen de wapens, maar ook de oekies in gevechtswaardige leeftijd beginnen op te raken. Het westen geeft blijk van een aan rabiës grenzende blinde agressie, die de Duitsers in de 2e wereldoorlog ook hadden. Ook hebben ze dezelfde onrealistische doelstellingen, zoals de illusie dat ze de Krim ooit kunnen terug veroveren.
  Grappig wat je zegt over de ‘genderidentificatie’, ik zie die admiraal (of een andere hoge rang) met zijn rokje staan tegenover de ‘drillsergeant’ van de film ‘Platoon’; “Is that your warface? Oh, you really make me scared’. Het enige gevaar voor de Russen is dat ze zich doodlachen..

 7. Ik denk niet dat die dingen ertoe toen. (Voor mij is Rusland geen aanvaller, maar verdedigt het zijn voorbestaan als onafhankelijk land tegen de rovers van de oud-kolonialen, de Navo-dieven, met hun “normen en waarden en de internationale orde” zoals ze huichelachtig verkondigen.) De gevechten tussen de dorpen brengen geen verschil. De vraag is wie eerst bankroet gaat, de E.U. (Duitse industrie) of Rusland. Van de E.U. weten we dat het water hen aan de lippen staat, landen als India gaan er met reuzestappen op vooruit.

 8. Eigenlijk wel grappig; het kreng is dus niet geschikt vooor terrein dat niet pkat als een pannekoek is in de winter.
  In de Golfoorlogen hebben we gezien dat het ook niet geschikt is voor hete, droge gebieden.
  Het is dus een mooi-weer-tank, bekend/berucht vanwege de vele storingen.
  En dan ook nog eens zo verrekte zwaar dat er een vliegtuigmotor in moest omdat het anders niet boven een slakkegang uitkomt.
  Het begrip ‘MBT’ of ‘Main Battle Tank’ is inderdaad te vertalen als ‘zware tank’ maar dat zou niet perse het gewicht moeten betreffen. Deze krengen zijn absoluut waardeloos. Geen wonder dat de VS ze niet wil sturen, het zou de zoveelste enorme afgang zijn als er een paar honderd van die krengen staan te fikken…als ze niet al vanzelf stranden voordat ze zelfs maar in de buurt van het front komen.

 9. Moet eens een foto googelen van een Amerikaanse Sherman-tank naast een Duitse Tijger-tank; om te lachen zeg! Maar de Shermans (met zeven tegen één) hebben wel gewonnen.

 10. yankee go hooooooooooooooooooooooome je hebt hier niets te zoeken wand hier word echt gevochten en niet tegen een klein leger maar tegen een tegen stander van formaat

 11. Die rupsbanden zijn snel genoeg vervangen voor rupsbanden die wel grip op de sneeuw hebben lijkt mij. Misschien wel een afleidingsmanoeuvre om te doen alsof die tanks slecht zijn?

  • Die tanks zijn slecht. Duurt maanden voordat iemand ermee overweg kan, zuipt als een VVD-er, is super storinggevoelig, vreet reserve delen.
   Is alleen geschikt in een oorlogje tegen primitieven doe geen anti tank wapens hebben, en geen artillerie;
   dan kan je hem beschouwen als een kanon,

 12. Waar zijn we met zijn allen toch in belandt
  …. Wat een verhaal weer…

  Overigens 5 liter brandstof op 1 km.

  Tel uit de de winst ….in hypocrisie.

 13. De oekies zijn gewend aan peerd en wagen. Ik zie ze al bovenop die tank zitten, en de loop slaan met een zweepje….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in