Er breekt vrede uit in het Midden-Oosten en de VS worden aan de kant geschoven door meer bevriende actoren.

Op 10 maart werd de wereld verrast met een door China bemiddeld akkoord dat de banden tussen Saoedi-Arabië en Iran herstelde. Hierbij zijn er winnaars en verliezers, schrijft Bernard.

De winnaars zijn:

 • Iran, dat nu nog beter in staat zal zijn om door de sanctiemuur heen te breken die de VS om het land heeft opgetrokken.
 • Saoedi-Arabië, dat nu waarschijnlijk zijn rampzalige en kostbare oorlog tegen Jemen kan beëindigen.
 • China, dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te slim af is door dit te bereiken.
 • Irak, Syrië en Jemen, die vreedzamer zullen worden naarmate de twee middenmachten die het beleid op hun grondgebied beïnvloeden, hun rivaliteit beëindigen.

De verliezers zijn:

 • Israël, omdat de kansen voor zijn pogingen om de VS in een oorlog met Iran te krijgen nu kleiner worden. Haar gehoopte coalitie met de Saoedi’s zal er niet komen.
 • De VS, omdat ze zijn uitgespeeld op hun traditionele “thuisgronden” in het Midden-Oosten.
 • Alle anti-Iran haviken.
 • De Emiraten omdat ze ten minste een deel van de sanctieontduikende handel met Iran kwijtraken aan Saoedi-Arabië.


Het herstel van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran zal veel nieuwe dingen mogelijk maken.

Dat Iran en Saoedi-Arabië de bemiddeling van China hebben geaccepteerd, is een erkenning van de nieuwe positie van Peking in het wereldbeleid. Dat alleen al is genoeg reden voor het Witte Huis om de deal te haten.

Ik voorspelde dat de VS en Israël hun best zouden doen om de overeenkomst te saboteren of in ieder geval de uitvoering ervan te bemoeilijken.

De VS stuurden CIA-directeur Bill Burns om de Saoedi’s te waarschuwen. De deal heeft tot nu toe echter standgehouden en de Saoedi’s herstellen hun betrekkingen met landen waartegen zij eerder oorlogen voerden. Gisteren bezocht een hoge Saoedische functionaris Sanaa en schudde handen met Jemenitische Houthi-functionarissen:

De militaire interventie van Saoedi-Arabië tegen de sjiitische Houthi’s begon in 2015. Gesteund door uitgebreide Amerikaanse militaire steun en steun van de inlichtingendiensten, omvatte het 25.000 luchtaanvallen, volgens een telling van het Yemen Data Project. De jarenlange gevechten leidden tot een van de ergste humanitaire crises ter wereld en resulteerden in de dood van meer dan 377.000 Jemenieten tegen eind 2021 door oorlog en honger, zo berekenen de Verenigde Naties.
De Houthi’s hebben Saoedi-Arabië en zijn coalitiegenoten een hoge prijs laten betalen voor hun mislukte poging om de internationaal erkende regering terug te brengen naar de hoofdstad nadat deze door de Houthi’s was verdreven. Ze hebben meer dan 1.000 raketten en 350 drones gelanceerd op Saoedisch grondgebied, steeds dieper sinds 2019, wat Riyad ertoe aanzette om een uitweg te zoeken uit zijn militaire moeras.

De versnelde stappen volgen slechts enkele weken na een opvallende toenadering die vorige maand door China werd bemiddeld tussen rivalen Saoedi-Arabië en Iran – die beide de burgeroorlog in Jemen tot een proxy-slagveld hebben gemaakt om hun regionale invloed uit te breiden.

In de afgelopen week hebben de Saoedi’s en de Houthi’s krijgsgevangenen vrijgelaten. De VS hebben hun best gedaan om de overeenkomst te saboteren:

  Z-DAG nadert terwijl Rusland een massale aanvalsgolf tegen Oekraïne en de NAVO voorbereidt

In het kielzog van de door China gesteunde ontspanning zijn de Saoedi’s grotendeels bereid geweest hun proxies op te geven om een einde te maken aan wat een slopende oorlog is geweest. De VS reageerden verontrust en stuurden diplomaten naar de regio om aan te dringen op voortzetting van de druk op de Houthi-regering in de hoop de lopende overeenkomst te ondermijnen. [Tim Lenderking, de Amerikaanse gezant voor Jemen,] haastte zich op 11 april, toen het nieuws over een vredesakkoord bekend werd, naar Riyad om de Saoedische leiders eraan te herinneren dat de VS willen dat zij hun proxies in de oorlog blijven steunen.

In plaats daarvan lijken de besprekingen over een staakt-het-vuren mogelijk te zijn geworden dankzij een principeakkoord dat Saudi-Arabië zijn marionettenregering zou opgeven, de blokkade zou opheffen en – zoals de Houthi’s hoopten – zijn enorme olierijkdom zou gebruiken om Jemenitische ambtenaren te betalen.

Een soortgelijke toenadering vindt plaats tussen Saoedi-Arabië en Syrië. Op 12 april bracht de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad een bezoek aan Saudi-Arabië:

Het bezoek is het eerste van een Syrische minister van Buitenlandse Zaken aan Saoedi-Arabië sinds 2011, toen de oorlog in Syrië begon. Saudi-Arabië steunde de Syrische oppositie, maar de banden zijn de afgelopen maanden ontdooid.

De Syrische president Bashar al-Assad heeft de oppositie grotendeels verslagen met steun van Rusland en Iran.

De afgelopen maanden is er steeds meer contact geweest met al-Assad, die sinds het begin van de Syrische oorlog geïsoleerd is.

Al-Assad heeft dit jaar de VAE en Oman bezocht, en vorige maand zei Saoedi-Arabië dat het besprekingen met Damascus is begonnen over de hervatting van consulaire diensten.

Ondertussen zal Saoedi-Arabië vrijdag als gastheer optreden voor een bijeenkomst van de regionale ministers van Buitenlandse Zaken om de terugkeer van Syrië in de Arabische Liga te bespreken.

De terugkeer in de Arabische Liga zal nog wel even op zich laten wachten omdat Qatar, dat de rebellen van de Moslimbroederschap tegen Syrië steunde, zich vijandig blijft opstellen.

  De Uitputting Kunst van het Oorlogvoeren: Lessen uit de Russische oorlog tegen Oekraïne

Toch zullen de Saoedi’s hun plan voortzetten. Vandaag is de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan aangekomen in Damascus voor een ontmoeting met president Bashar al-Assad:

Saoedi-Arabië verbrak de banden met de regering van Assad in 2012 en Riyad was lange tijd openlijk voorstander van de afzetting van Assad en steunde de Syrische rebellen in eerdere stadia van de oorlog.

Verschillende andere Arabische landen hebben ook de banden met Syrië verbroken omdat sommige mogendheden inzetten op de ondergang van Assad.

Maar regionale hoofdsteden zijn geleidelijk warmgelopen voor Assad nu hij het grootste deel van het aan rivalen verloren grondgebied heeft teruggewonnen, met cruciale steun van Rusland en Iran.

Net als in Jemen zijn de VS hier niet blij mee. Zij zullen zich blijven inspannen om Syrië en zijn regering te isoleren. Het is geen toeval dat de VS vandaag, net nu de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Damascus bezoekt, een dreigende aanklacht tegen hooggeplaatste Syrische functionarissen bekendmaakt:

Het onderzoek, waarover nog niet eerder is bericht, is bedoeld om Syrische topambtenaren ter verantwoording te roepen die worden beschouwd als de belangrijkste architecten van een meedogenloos systeem van detentie en marteling dat onder president Bashar al-Assad tot bloei is gekomen: Jamil Hassan, het hoofd van de inlichtingendienst van de luchtmacht toen mevrouw Shweikani verdween, en Ali Mamlouk, destijds het hoofd van de Syrische inlichtingendienst National Security Bureau.

Een federale aanklacht waarin de mannen worden beschuldigd van oorlogsmisdaden zou de eerste keer zijn dat de Verenigde Staten Syrische topambtenaren strafrechtelijk beschuldigen van precies die mensenrechtenschendingen waarvan de heer al-Assad lang heeft ontkend dat hij ze gebruikt om dissidenten het zwijgen op te leggen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de mannen worden aangehouden, zou een veroordeling een signaal zijn dat de Verenigde Staten de Syrische regering verantwoordelijk willen houden. De Verenigde Staten hebben al sancties opgelegd aan de heer al-Assad en zijn naaste omgeving, waaronder de heren Mamlouk en Hassan, vanwege misstanden zoals geweld tegen burgers.

Een mogelijke aanklacht zou “het kwaad van dit regime verpersoonlijken en duidelijk maken dat je geen zaken kunt doen met Assad”, zei voormalig ambassadeur James F. Jeffrey, de speciale vertegenwoordiger van de Trump-regering voor de betrokkenheid bij Syrië.

Het zal niet baten. Het volgende land dat het met Syrië oplost, zal Turkije zijn. De Saoedische clownsprins Mohammad Bin Sultan heeft besloten Saoedi-Arabië te ontwikkelen tot meer dan een olieproducerend land en een bedevaartsoord. Vrede is een voorwaarde voor ontwikkeling. Goede betrekkingen met Iran en zijn verschillende vrienden in de regio zullen Saoedi-Arabië ook buiten een mogelijk conflict tussen Iran en Israël houden.

  Opkomende spijt over Oekraïense oorlog in de VS

Ook China kan daarbij behulpzaam zijn. Het heeft onlangs aangeboden de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen te faciliteren:

In afzonderlijke telefoongesprekken met de twee functionarissen op maandag heeft [China’s minister van Buitenlandse Zaken] Qin Gang de bezorgdheid van China geuit over de oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen en zijn steun voor een hervatting van de vredesbesprekingen, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in verklaringen die maandag laat zijn uitgegeven.

Qin benadrukte in zijn gesprekken met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen dat Saoedi-Arabië en Iran een goed voorbeeld hebben gegeven van het overwinnen van verschillen door middel van dialoog, aldus een verklaring over dat telefoongesprek.

Hij vertelde Cohen dat Peking Israël en de Palestijnen aanmoedigt om politieke moed te tonen en stappen te ondernemen om de vredesbesprekingen te hervatten. “China is bereid hiervoor gemak te bieden”, zo werd hij geciteerd.

Dit is een ander gebied waar de VS voorheen, zoals in Saoedi-Arabië, een exclusieve rol heeft gespeeld.

China is, met de steun van Rusland, de VS beetje bij beetje van die rol aan het afhouden. Het kan dit doen omdat het als neutraal wordt beschouwd en geen belangstelling toont voor agressie.

Het is het tegenovergestelde van hoe de VS in de regio wordt gezien. De Chinese manier van doen maakt het waarschijnlijk dat deze inspanningen betere en langduriger resultaten zullen opleveren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Kolonel MacGregor: Oekraïne wordt verwoest en er blijft niks meer van over (Nederlands transcript)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIn video: We gaan vechten tegen Russische orks – Natte dromen van Oekraïense soldaten
Volgend artikelHeeft 5G aan de zogenaamde covid “pandemie” bijgedragen?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. “[Verliezers..] Israël, omdat de kansen voor zijn pogingen om de VS in een oorlog met Iran te krijgen nu kleiner worden. Haar gehoopte coalitie met de Saoedi’s zal er niet komen.”

  Ik hoop dat dit lontje dus echt niet meer gaat branden. Ik hou mijn hart vast voor de rare sprongen van die Zio parasieten die de VS regeren. Die lui zijn totaal ontoerekeningsvatbaar en zo geslepen als de duvel. Als ze in de hoek gedrongen worden zouden ze wel eens smeriger kunnen reageren dan men denkt… En dan heeft “China het uitgelokt” en kan de VS in de aanval op China… oh nee, toch… armageddon? precies, dat bedoel ik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in