Brussel is onthutst door wat EU-politici zien als een nachtmerrie-overwinning voor Geert Wilders en zijn ‘Nexit’-aanhangers bij de Nederlandse parlementsverkiezingen van gisteren, aldus berichten in Nederland.

De populistische PVV (Partij voor de Vrijheid) van de 60-jarige won 37 zetels, volgens bijna volledige resultaten, wat een dramatische verschuiving naar rechts in het EU-land betekent, schrijft het links-liberale nieuwsorgaan de Mail Online.

De onverwachte maar klinkende overwinning van de eurosceptische partij leidde tot onmiddellijke felicitaties van andere rechtse leiders in Frankrijk, Hongarije, Italië, Spanje en België, die zeiden dat het aantoonde dat “grenzen en rechten moeten worden verdedigd.”

De verpletterende overwinning heeft echter angst gezaaid in Brussel vanwege het anti-EU standpunt van de PVV en haar belofte om een bindend referendum te houden over het verlaten van het blok.

Volgens de Telegraaf betekent dit dat de overwinning van Wilders een ‘nachtmerriescenario’ is voor de EU-bureaucraten, die sinds het vertrek van Groot-Brittannië in 2020 vrezen voor de komst van een nieuwe uitdager voor de status-quo van het blok.

Andere rechtspopulisten in de EU-lidstaten voelden die vrees niet en juichten Wilders toe, die ook sterk anti-islam en anti-immigratie is.

De rechtse Franse politica Marine Le Pen feliciteerde Geert Wilders en de PVV snel met hun ‘spectaculaire prestatie’ in de Nederlandse verkiezingen.

“Felicitaties aan @geertwilderspvv en de PVV voor hun spectaculaire prestatie bij de parlementsverkiezingen, die de groeiende steun voor de verdediging van nationale identiteiten bevestigt,” schreef Le Pen op social media platform X.

“Het is omdat er mensen zijn die weigeren de nationale fakkel gedoofd te zien dat de hoop op verandering levend blijft in Europa,” voegde ze eraan toe.

De Hongaarse premier Viktor Orban, die er prat op gaat van Hongarije een “onliberale” staat te maken en die vergelijkbare harde standpunten heeft over migratie en EU-instellingen, was er ook snel bij om Wilders te feliciteren.

“De wind van verandering is hier! Gefeliciteerd,” zei Orban.

De leider van de rechtse Vox-partij in Spanje, Santiago Abascal, viel hem bij: “Steeds meer Europeanen eisen in de straten en bij de verkiezingen dat hun naties, hun grenzen en hun rechten worden verdedigd.”

“Ik wil Geert Wilders feliciteren met deze overwinning”, voegde de Belgische rechtse leider van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken, eraan toe.

“Het is duidelijk: de bevolking snakt naar echte verandering. Niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen. Partijen als de onze komen overal in Europa!’

De overwinning van de PVV kwam een jaar na de triomf van de Italiaanse premier Giorgia Meloni, wiens Broeders van Italiaanse wortels doordrenkt waren van nostalgie naar de fascistische dictator Benito Mussolini. Mevrouw Meloni heeft sindsdien haar standpunt over verschillende kwesties gematigd en is het aanvaardbare gezicht van hard rechts in de EU geworden.

  "Het is geen strijd meer tussen links en rechts. Dat was vroeger. Het is nu een gevecht tussen nationalisten en globalisten": Interview met Gimo Baram

Matteo Salvini, de bondssecretaris van de Italiaanse partij Lega Nord (Noordelijke Liga) en huidig minister van Infrastructuur en Transport in Meloni’s regering, sloot zich ook aan bij de felicitaties aan Wilders.

“Felicitaties aan onze vriend Geert Wilders, leider van de PVV en historische bondgenoot van de Liga, voor deze buitengewone verkiezingsoverwinning. Een nieuw Europa is mogelijk,” zei hij.

Maar terwijl rechtse Europese leiders Wilders feliciteerden, merkten De Telegraaf en andere publicaties op dat politici in Brussel niet zo blij zullen zijn met zijn triomf.

“Vooral Wilders’ wens voor een Nexit doet Brussel huiveren,” meldde de Nederlandse publicatie, wijzend op zijn uitgesproken euroscepsis en die van zijn partij.

De PVV zegt in haar manifest “een soeverein Nederland te willen, een Nederland dat baas is over zijn eigen munt, zijn eigen grenzen en zijn eigen regels maakt.”

Daarom wijst de partij elke vorm van “politieke unie” zoals de EU af – “een instituut dat steeds meer macht naar zich toetrekt, belastinggeld opslokt en ons dictaten oplegt,” aldus het partijprogramma.

“De PVV wil een bindend referendum over Nexit, het idee dat Nederland uit de EU kan stappen” – net zoals Groot-Brittannië deed in 2020, na een verdeeld referendum in 2016.

Tot zo’n referendum wil Nederland volgens het manifest een netto-ontvanger van EU-gelden worden, geen nettobetaler. De partij wijst ook verdere uitbreiding van de EU af en wil haar vetorecht in Brussel herstellen.

Tot slot wil de PVV de EU-vlag van overheidsgebouwen halen.

“We zijn in Nederland. Hier wappert alleen de nationale vlag.”

Met zijn verwachte 37 zetels heeft Wilders zijn aandeel van de vorige verkiezingen meer dan verdubbeld en zijn tegenstanders overvleugeld, zo blijkt uit bijna volledige uitslagen.

Een links blok bleef ver achter met 25 zetels, met de centrumrechtse VVD op 24 – een rampzalig resultaat voor de partij van demissionair premier Mark Rutte.

Door de uitslag komt Wilders in de rij te staan om de besprekingen te leiden om een nieuwe regeringscoalitie te vormen in het 150 zetels tellende parlement van het land, en mogelijk de eerste hard-rechtse premier van het land te worden in een tijd van politieke onrust in een groot deel van het continent.

“Ik moest in mijn arm knijpen,” zei een jubelende Wilders. Hij sprak juichende aanhangers toe in Den Haag na de exit polls en verdubbelde zijn anti-immigranten retoriek door te zeggen dat de Nederlanders hadden gestemd om de “tsunami” van asielzoekers in te dammen.

  Nederland landroof: Nederlandse boeren bereiden zich voor op strijd

“De PVV kan niet langer genegeerd worden,” riep hij, andere partijen aansporend om een deal te sluiten.

Hoewel hij zijn anti-islam retoriek verzachtte tijdens de campagne, belooft het PVV-programma ook een verbod op de Koran, moskeeën en islamitische hoofddoeken en moslimgemeenschapsleiders in Nederland waren snel om hun bezorgdheid te uiten.

In zijn eerste reactie, geplaatst in een video op sociale media, spreidde Wilders zijn armen wijd, legde zijn gezicht in zijn handen en zei simpelweg “35!” – het aantal zetels dat zijn Partij voor de Vrijheid, of PVV, volgens een exitpoll zou winnen. Het aantal is sindsdien gestegen naar 37.

Maar vanaf donderdagochtend is het niet duidelijk hoe hij de 76 zetels bij elkaar kan schrapen die hij nodig heeft voor een meerderheid in het 150 zetels tellende parlement.

Voormalig Europees commissaris Frans Timmermans, wiens PvdA/GroenLinks-blok op de tweede plaats eindigde, sloot samenwerking onmiddellijk uit en zei dat het nu hun taak was om “de democratie te verdedigen” in het land.

Anti-corruptie kampioen Pieter Omtzigt, wiens Nieuw Sociaal Contract partij 20 zetels scoorde, lijkt zeker een rol te spelen en gaf aan “beschikbaar” te zijn voor gesprekken, maar gaf toe dat deze niet gemakkelijk zouden zijn.

Dilan Yesilgoz, die de centrumrechtse VVD naar een teleurstellende 24 zetels leidde, was op de verkiezingsavond terughoudend en zei dat Wilders maar moest zien of hij een coalitie kon smeden.

Ze opende eerst de deur voor Wilders als lid van een door de VVD geleide regering, maar benadrukte dat ze niet onder hem zou dienen.

Diederick van Wijk van Instituut Clingendael vertelde persbureau AFP dat Nederland zich nu op “onbekend terrein” bevindt na de “verpletterende overwinning” van Wilders.

“Een premier Wilders zou binnen handbereik kunnen zijn,” zei hij.

Nederlandse media waren geschokt door de marge van Wilders’ overwinning.

“Niemand had dit verwacht, zelfs de winnaar zelf niet”, aldus dagblad Trouw.

Zelfs de doorgaans weinig opzienbarende NOS noemde het een “monsterzege”, een zinsnede die in verschillende media terugkwam.

Het Financieele Dagblad zei dat de uitslag “de politiek in Den Haag op zijn kop zet” terwijl het NRC dagblad het omschreef als een “rechts-populistische opstand die het Binnenhof op zijn grondvesten zal doen schudden,, verwijzend naar het regeringskwartier in Den Haag.

Wilders heeft carrière gemaakt met zijn zelfbenoemde missie om een “islamitische invasie” in het westen te stoppen, maar tijdens zijn campagne probeerde hij zijn boodschap af te zwakken door te zeggen dat hij sommige van zijn meer uitgesproken standpunten over de islam “in de vriezer” kon stoppen.

  Het woord 'prikspijt' is verkozen als het nieuwe Nederlandse woord van het jaar 2021

Hij benadrukte dat hij premier zou worden voor iedereen “ongeacht hun religie, achtergrond, geslacht of wat dan ook”, en drong erop aan dat de voortdurende kosten van levensonderhoud crisis een grotere prioriteit was. Maar zijn tegenstanders beweren dat zijn PVV-manifest een ander verhaal vertelt.

Wilders staat bekend als de “Nederlandse Trump”, deels vanwege zijn naar achteren geverfde kapsel dat lijkt op dat van de voormalige Amerikaanse president, maar ook vanwege zijn tirade tegen immigranten en moslims.

Van het uitschelden van Marokkanen voor “uitschot” tot het organiseren van wedstrijden voor cartoons van de profeet Mohammed, Wilders heeft een carrière opgebouwd uit zijn zelfbenoemde missie om de islamitische invasie van het Westen te stoppen.

Met kenmerkende Wilders-retoriek zegt het PVV-manifest: “Asielzoekers doen zich tegoed aan heerlijke gratis buffetten op cruiseschepen terwijl Nederlandse gezinnen moeten bezuinigen op boodschappen.”

Het programma stelt een verbod voor op islamitische scholen, korans en moskeeën. Hoofddoekjes zouden verboden worden in overheidsgebouwen. “Nederland is geen islamitisch land”, voegt het programma toe.

In 2009 weigerde de Britse regering hem het land te laten bezoeken met het argument dat hij een bedreiging vormde voor de “harmonie binnen de gemeenschap en daarmee voor de openbare veiligheid.”

Hij werd teruggestuurd na zijn landing op de Londense luchthaven Heathrow in februari van dat jaar.

Wilders was naar Groot-Brittannië uitgenodigd door een lid van het Hogerhuis om zijn 15 minuten durende film ‘Fitna’ te vertonen, waarin de Koran wordt bekritiseerd als een “fascistisch boek”.

De film leidde in 2008 tot gewelddadige protesten in de moslimwereld omdat hij Koranverzen koppelde aan beelden van terroristische aanslagen.

Het Britse Asylum and Immigration Tribunal vernietigde de beslissing na een aanklacht door Wilders, die de uitspraak destijds een “fantastische beslissing” noemde.

Leiders van de moslimgemeenschap in Nederland uitten al snel hun bezorgdheid na de uitslag van zijn massale overwinning.

“Ik weet niet of moslims nog veilig zijn in Nederland. Ik maak me zorgen over dit land,” vertelde Habib el Kaddouri van de SMN-vereniging van Marokkaanse Nederlanders aan het lokale agentschap ANP.

Lizette Keyzer, een 60-jarige zakenmanager uit Enschede in het oosten van Nederland, zei dat ze “hartkloppingen” kreeg toen de uitslag van de exit poll bekend werd.

“Het land gaat een rechtse kant op. We hopen dat dit niet helemaal het geval wordt,” voegde Keyzer eraan toe.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

NEDERLAND DOSSIER

Een pyrrusoverwinning voor Geert Wilders

 

Vorig artikelDe mensen hebben er genoeg van: eerste Duitse dorp gooit “vluchtelingen” eruit
Volgend artikelVerklaring voor het falen om Rusland goed te beoordelen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

31 REACTIES

 1. ‘Brussel geschokt’

  Jaja… geschokt dat er nu maximale polarisatie gaat ontstaan? De EU speelt ons tegen elkaar uit. Ze willen het conflict in het midden oosten naar Europese bodem halen. Een paar ongeregeldheden en de landverraders kunnen weer wat nieuwe wetten schrijven om de blanke mens te verbieden om baas te zijn in zn eigen huis.

  En de blanke mens juicht zich naar de ondergang terwijl ze zingen… WELKOM WELKOM IN MIJN LAND, ALLES IS GRATIS EN BLANKE MENSEN HEBBEN GEEN RECHTEN, DUS NEEM MAAR WAT JE WIL.

  Onthoud heel goed wie dit allemaal organiseren. De vluchtelingen zijn een symptoom van de linkse kanker in onze overheden. Weg met links en rechts!!! Tijd om in het midden te bepalen dat de elites ons de oorlog hebben verklaard. Er is geen links of rechts!!! Er is elite of er is mensheid!!!

  • Let God sort them out november 25, 2023 Bij 10:43

   O man man man ze zijn zó snel geschokt het lijkt op een codewoord om de deug Nederlanders in de zeik te nemen, Mee eens Let God sort them out.👍

  • LGSTO
   En of er links en rechts is.
   Er zijn aardige maar onwetende linksen. Zij die denken dat je links hoort te zijn om jezelf een goed mens te kunnen noemen.
   Zij die het verband niet leggen en gruwen van de nieuwste pedo, lgbto, wef enz shit. Als ze al op de hoogte zijn. De onwetende ‘aardigen.’. Wat ik al zei.
   En de fanatiek linksen. De kanker van de samenleving.
   Zij die fan zijn van Harari. De hersenzieken.
   Ik ben er van overtuigd dat het een aangeboren hersensoort is.
   En dan nog vele anderen. Bijvoorbeeld de typisch links uitziende figuur die bij nadere kennismaking realistisch weldenkend blijkt te zijn.
   De Harari fans zijn de ergsten. Griezels dat ze er zijn.

  • De winners PVV, NSC, BBB, SP, PvdD en FvD 75+ zetels gaan regeren..!!!
   De verliezer c.q. de huilers, VVD, GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie vertrekken naar Aruba, en gaan daar regeren, lekker dicht bij hun vriend Amerika…!!!
   Good Bay ..!!

 2. laten we het dan op het laatste houden ! vrijheid voor een ieder waar niet de z g n ELITE in thuis hoort want die gaan ook hun eigen weg om ons naar de verdommenis te brengen !

 3. Brussel is selectief verontwaardigd en zgn. geschokt door overwinning anti-islam nationalistische partij in Nederland, het spelletje van Bad cop versus Good cop.

  Politici zijn keer op keer geschokt.

 4. De meesten trappen er weer in, de PVV is nu salonfähig geworden en steunt het globalisme zijn hart ligt in Israël niet in Nederland, heeft mij heel wat tijd gekost om tot deze conclusie te komen, niets is wat het lijkt.

  3,7 miljoen kiezers hebben op de PVV gestemd, de partij die Baudet voor knettergek verklaarde toen hij over de invloed van het WEF begon.

 5. De Grote Blonde Rascist heeft al jaaaren een hele grote mond over hoe hij Nederland zal redden. Maar ook nu zal hij zijn woorden niet kunnen waarmaken omdat hij door compromissen maken zal worden gedwongen zijn extreme standpunten te laten vallen.

  Als hij die beloftes waar maakt zal ik ook mijn woorden intrekken…

  • Daar heb je een punt wat betreft die compromissen.
   Hehe.Het kan nog leuk worden.Ratte wil die Nato-topfunctie.Maar Stoltenberg gaat pas in okt 2024.
   Als de VVD met PVV in de regering komt,kan Ratte naar dat baantje fluiten.
   Daarom zeg ezelkus nog voor er formatie-overleg is geweest.We doen niet mee,omdat verlies van stemmen wauwel wauwel,bweeek.
   Dus formatie word nu al getorpedeerd,en dat gedogen?
   Is alleen maar om Wilders zo snel mogelijk te tackelen.
   Of Wilders Nederland redt weet ik niet.
   Hij is in ieder geval wel tegen al die linkse hobbies en EU!

   • Dat is misschien de hoop. Ik denk dat veel meer mensen gaan zeggen: barst maar, rot met je ballenhut en je Eu en nato. Waar zijn ze nou tegen Rusland??? Lachwekkend

    Tirany vs gezond verstand. Wie gaat winnen. Als we het WEF uitlachen en weghonen is het niks meer, stront vullis. Meer is het niet

 6. Het wordt natuurlijk een links blok waar Omzicht en nog een paar opportunisten zich bij aansluiten.
  En dan die boskabouter Timmermand als president.
  Let op mijn woorden, er veranderd helemaal niets in deze sloopagenda.

 7. Toeval in de politiek bestaat niet!!
  Ik heb respect voor nl kiezers…maar wilders vertrouw ik voor geen milimetar!! Den aan betrekingen met cionisten…”nemen” van de priek die eksperiment was….

 8. Unless we are getting our right s back, by if needed a civil , war. We will not be able to defeat the left brainless crowds. P VV will be again thrown out by the woke lefties. WHAT are the PVV voters going to do?
  CRY IN FRONT OF THE T V ? I WONDER.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in