Amerikaanse soldaten tijdens "Operation Iraqi Freedom" kwamen snel zonder munitie te zitten. © (Public Domain)

Een gepensioneerd luitenant-kolonel schrijft dat de oorlog in Oekraïne heeft bewezen dat een industriële basis nog steeds van cruciaal belang is voor de oorlogsvoering van een land. Daarom zou de NAVO in een oorlog tegen Rusland voor enorme problemen komen te staan.

Voormalig luitenant-kolonel Alex Vershinin, die persoonlijke gevechtservaring heeft in Irak, Afghanistan en elders, schrijft op de website van de denktank Royal United Services Institute over hoe de visie van het Westen op oorlog in het gezicht van de oorlog in Oekraïne opnieuw moet worden bekeken.

Volgens Vershinin heeft Rusland bewezen dat industriële oorlogsvoering nog steeds zeer actueel is, iets wat het Westen volgens hem niet echt van overtuigd was. “Het massale verbruik van uitrusting, voertuigen en munitie vereist een grootschalige industriële basis voor aanvulling – kwantiteit heeft nog altijd zijn eigen kwaliteit,” merkt de luitenant-kolonel op.

Aangezien het Westen zijn industriële basis grotendeels heeft uitgeschakeld – en er in veel gevallen voor heeft gekozen die naar het met Rusland geallieerde China te verplaatsen – zal het grote problemen krijgen in een eventuele grootschalige oorlog:

“Deze realiteit zou een concrete waarschuwing moeten zijn voor de westerse landen die hun militair-industriële capaciteiten hebben teruggeschroefd, waarbij zij schaal en doeltreffendheid hebben opgeofferd aan een efficiënt gebruik van hulpbronnen. Deze benadering is gebaseerd op verkeerde veronderstellingen over de toekomst van de oorlog en is beïnvloed door zowel de bureaucratische cultuur van de westerse regeringen als de erfenis van conflicten van geringe intensiteit. Op dit ogenblik lijkt het Westen niet over de industriële capaciteit te beschikken om een oorlog op grote schaal te voeren. Als de regering van de VS weer het arsenaal van de democratie wil worden, moeten de militair-industriële basis van de VS en de fundamentele veronderstellingen die aan de ontwikkeling daarvan ten grondslag hebben gelegen, opnieuw worden geëvalueerd.”

Jaarlijkse munitieproductie VS raakt in 10 dagen op

Als voorbeeld noemt Vershinin het verbruik van munitie tijdens het lopende conflict in Oekraïne. Hoewel er geen exacte cijfers zijn over hoeveel munitie elke partij gebruikt, berekent hij in het artikel benaderende cijfers op basis van verslagen van gevechten van het Russische Ministerie van Defensie.

  De-dollarisatie: BRICS-landen verkopen massaal Amerikaanse staatsobligaties

Vershinin vergelijkt het verbruik van artillerieprojectielen in Oekraïne met de jaarlijkse productie van artillerieprojectielen in de Verenigde Staten, waarbij hij opmerkt dat de jaarlijkse productie van artilleriemunitie in de VS in 10 dagen op zou zijn, als het land volledig bij de oorlog betrokken zou zijn. Optimistisch gezien zou de munitie drie weken meegaan.

Bovendien verwijst hij naar een oorlogssimulatie die afgelopen zomer is uitgevoerd en waaruit bleek dat Groot-Brittannië al na 8 dagen oorlog op grote schaal zonder kritische munitie zou komen te zitten.

“Helaas geldt dit niet alleen voor de artillerie,” schrijft de luitenant-kolonel verder. “De Javelin anti-tank raket en de Stinger luchtafweerraket zitten in hetzelfde schuitje. De VS hebben reeds 7.000 Javelin-raketten naar Oekraïne gestuurd, dat is een derde van het arsenaal van het land. Terwijl Oekraïne zegt dat het dagelijks 500 Javelin-raketten gebruikt.”

Vershinin legt uit dat de VS slechts de capaciteit heeft om er 2.100 per jaar te produceren, wat betekent dat een voorraad van een heel jaar in een paar dagen op zou zijn. De VS denken dat zij hun productie van Javelin-raketten kunnen opvoeren, maar slechts tot ongeveer 4.000 per jaar, en dat pas over een paar jaar.

De situatie is even erg met kruisraketten als met ballistische raketten, schrijft Vershinin:

“De Russen hebben [tijdens de oorlog] tussen de 1.100 en 2.100 kruisraketten gelanceerd. De VS kopen momenteel 110 PRISM’s, 500 JASSM’s en 60 Tomahawk kruisraketten, wat betekent dat Rusland in drie maanden van gevechten de jaarlijkse raketproductie van de VS vier keer heeft opgebrand.”

Het is niet bekend hoe groot de Russische productie van kruisraketten vandaag is, maar volgens Vershinin lijken de Russen tot nu toe niet in de problemen te komen, ondanks het feit dat ze pas in 2016 met een volwaardige binnenlandse productie zijn begonnen.

  Haat en ophitsing: Krankzinnige propagandacampagne tegen Rusland en Vladimir Poetin

“De aanvankelijke voorraadstatus in februari 2022 is onbekend, maar gezien het verbruik en de noodzaak om een behoorlijke voorraad te beheren in geval van oorlog met de NAVO, is het niet erg waarschijnlijk dat de Russen zich zorgen maken,” schrijft hij verder, waarbij hij opmerkt dat Rusland genoeg lijkt te hebben om raketten die gewoonlijk voor operationele doelen gespaard worden, ook op tactische doelen te gebruiken.

Volgens Vershinin lijkt Rusland ook zijn productie van raketten op te voeren, ondanks de westerse sancties, waarbij hij onder andere opmerkt dat het Russische bedrijf ODK Saturn, dat straalmotoren voor raketten vervaardigt, 500 nieuwe banen heeft geadverteerd.

De verkeerde veronderstellingen van het Westen

Vershinin schrijft ook dat de VS doen alsof militaire industrieën uit en aan kunnen worden gezet, net als civiele industrieën. Dankzij de wapencultuur in de VS wordt de productie van lichte munitie natuurlijk enigszins in leven gehouden, maar aangezien de regering van de VS de enige afnemer van zware munitie is, zijn de industrieën gedwongen te ontmantelen als de orders verdwijnen. Omdat voor een deel van dit alles hoge vaardigheden nodig zijn om te produceren, duurt het lang om nieuwe werknemers op te leiden in een situatie waarin de vraag plotseling toeneemt, schrijft hij.

Een ander probleem voor de VS waar Vershinin op wijst is de bevoorradingsketen, want China heeft een bijna-monopolie op bepaalde zeldzame aardmetalen die onder andere nodig zijn om Stinger-raketten te maken. De raketten die reeds naar Oekraïne gestuurd zijn, zullen juist daarom pas in 2026 vervangen worden. Tegelijkertijd heeft de Amerikaanse defensie-industrie gewaarschuwd dat zij niet over de capaciteit beschikt om de productie in oorlogstijd op te voeren, voornamelijk wegens tekorten aan materialen en vaardigheden.

Een voorbeeld van hoe deze verkeerde veronderstellingen tot echte problemen kunnen leiden, is de oorlog in Irak, waar de VS al heel snel met zo’n munitietekort kwamen te zitten, dat zij gedwongen waren munitie van Israël en het VK te kopen. Uiteindelijk werden de Amerikaanse strijdkrachten gedwongen om munitievoorraden uit de Vietnam-oorlog en de Tweede Wereldoorlog te gebruiken. Dit alles omdat de doeltreffendheid van de Amerikaanse strijdkrachten sterk overschat werd en het verbruik van munitie onderschat.

  WP: Kiev overweegt de mogelijkheid van een "tactische terugtrekking" van de Oekraïense strijdkrachten uit Bakhmut

Volgens Vershinin toont de oorlog in Oekraïne het belang aan van technologisch geavanceerde en massale industriële productiecapaciteit, wanneer twee gelijke – of bijna gelijke – vijanden elkaar bevechten:

“De aanval van Rusland verbruikt munitie in een tempo dat veel hoger ligt dan de Amerikaanse prognoses en munitieproductie. Indien de Verenigde Staten willen optreden als het arsenaal van de democratie ter verdediging van Oekraïne, moeten zij de aanpak en de omvang van de manier waarop zij hun industriële basis organiseren, grondig herzien.”

“China zal niet toestaan dat Rusland verslagen wordt”

Dit is bijzonder kritiek, volgens Vershinin, omdat China, de wereldleider in de verwerkende industrie, achter Rusland staat.

“Terwijl de VS steeds meer van hun arsenaal beginnen uit te geven om Oekraïne in de oorlog te houden, heeft China nog geen militaire hulp van betekenis aan Rusland bijgedragen,” merkt de luitenant-kolonel op.

Het Westen moet ervan uitgaan dat China niet zal toestaan dat Rusland verslagen wordt, vooral niet door gebrek aan munitie, betoogt Vershinin, die het artikel besluit met zijn waarschuwing nog eens te herhalen:

“Als de strijd tussen autocratieën en democratieën inderdaad een militaire fase is ingegaan, moet het arsenaal van de democratie eerst haar aanpak van de materiële productie in oorlogstijd radicaal verbeteren.”


Copyright © 2022 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne begint Russische krijgsgevangenen te executeren: “Zullen als varkens worden afgeslacht”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEerste Amerikaanse deelstaat die actie onderneemt tegen dubieuze grondaankopen door Bill Gates
Volgend artikelHet plan van de VS regering om Rusland in kleine staten op te delen 
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. En niet te vergeten… hoe gaan Oekraïense troepen zich verplaatsen zonder diesel of benzine. Straks staan alle HIMARS stil in de modder… En hoe gaat de NATO die brandstof aanvoeren??
  Ik denk dat Henri Kissinger gelijk heeft… nieuwe vredesdeal sluiten… anders lopen de Europese politici wel eens het risico dat ze deze winter nog in grote problemen geraken.

 2. “Het westen heeft niet de capaciteit enz.” zegt een Britse legerleider.
  Nou maar dan kent hij “ónze” Rutte nog niet !!
  Ónze veldmaarschalk weet wel beter en ziet een glorieuze overwinning in ’t verschiet, waarbij álle lof hém toekomt.
  Dat deze schijtlijster “nee” tegen toetreding van Oekraïne tot de EUSSR zei, op aandringen van de bevolking, roept deze mallot (Rutte dus) nu luidkeels “ja” betreffende de toetreding tot de EUSSR.
  Rutte gaat hierbij geheel voorbij a.d. uitslag van een in die tijd gehouden referendum.
  Rutte behoort in de categorie : laf én vals tot op ’t bot.
  (Toeslagenaffaire, Groningen enz. ?? Je hoort ‘m er niet meer over !!)

  • Karton: Kutte is een ongelooflijke lul. Er zijn geen woorden voor om die klootzak te beschrijven. Maar ook De Jonge en Kuipers zijn uit hetzelfde reptielen ei gekropen. Wat resteert die onmensen nog?

  • Ik hoorde zojuist dat Rutte al in 2015 het verdrag tekende van agenda 2030 van die particuliere organisatie het WEF… buitenlandse inmenging enz.

   Bovendien, luister deze video vol met bewijzen, ongelofelijk! 5G en genjecties en vrijheid enz rechten en de Genjecties en 5G en politie mrna gekoppeld aan… niet te geloven maar met feiten, top video.

   https://www.bitchute.com/video/dVXqNqWMIisv/

  • Vanaf Rutte I (2010 – 2012) is de capaciteit van het aantal ziekenhuisbedden, inclusief IC belangrijk afgeschaald. Vergeet ook niet dat de jeugdzorg in 2015 is gedecentraliseerd en over de schutting geflikkerd en bij de gemeentes is terechtgekomen met dramatische gevolgen voor kind + ouder(s)/verzorger(s).

 3. Niemand lijkt zich zorgen te maken over een oorlog, en niemand lijkt zich zorgen te maken over de Grote Honger. Hier liggen de schappen vol met grote brokken vlees, broden, groente en fruit, van zuid tot noord Italie. Hetzelfde in de landern ten oosten van Italie, alle winkels vol. Vooral de LIDL is super voorzien, veel beter dan in NL.

  Wel wordt er enorm gerotzooid met het klimaat – heel veel strepen in de lucht, snikheet, soms wel 36 C. Al een maand lang nu, normaal is het 24 C. De rivieren en meren staan droger dan normaal vertelde men me. Ook in de VS erg warm hoorde ik. Dus er wordt weer behoorlijk oorlog gevoerd op de bevolking via het klimaat. Ja, ja, allemaal conspiracy! Hahahah!

  En in NL nu regen.

  De oorlog komt niet. Wat er wel komt is digitale gevangenschap en bewapening met middelen zoals 5G en vanuit satellieten. Op de bevolking. En uiteraard de geoengineering en de klimaat hoax. De bedoeling van de gifspuit is dat je ‘uitgezet’ kan worden, of dat er een ziekte opgewekt kan worden (dmv gerichte 5G, die wsch ook de oorzaak was van de ‘covid’ ziekte om iedereen angst aan te jagen.)

  Dus nu de angst door de ‘oorlog.’

  Ga maar gauw je EU pasje halen, voor je gratis gifspuitje, en dan ben je ook een target. Je merkt het toch niet als je neerstort…

 4. De EU wilt 300.000 soldaten op de been brengen en Europa vol zetten met kernraketten. Kerncentrales willen ze niet wel kernbommen.

 5. Wat ik mij vooral afvraag vooropgesteld dat Putin aan de goede zijde staat. Wat gaat hij doen als heel Oekraïne is schoongeveegd. Als ik bovenstaande lees lijkt het mij wel heel eenvoudig om de EU binnen te vallen. Wie houd ze tegen ?

  • Poetin wil–zover ik het kan zien–een strook land hebben zodat hij rechtstreeks verbing heeft met de havens en de Krim.
   Maar hij zal ook de Oekraine militair castreren–dat is duidelijk.

   Alleen de Donbas en de Luhansk regio’s is te moeilijk; zou teveel kosten om het veilig te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in