Het Center for Economic and Policy Research (CEPR) heeft zojuist een studie gepubliceerd over: The Human Consequences of Economic Sanctions. De resultaten zijn zoals elke waarnemer van dergelijke handelingen zou verwachten. Sancties worden te breed ingezet. Ze dienen bijna nooit hun veronderstelde oorspronkelijke doel en bereiken hun objectieven niet. Ze treffen de armen meer dan de zogenaamd beoogde leiders van dit of dat land, schrijft Bernard.

Deze cijfers zijn echter verbazingwekkend:

In de afgelopen zes decennia is het gebruik van economische sancties door westerse mogendheden en internationale organisaties aanzienlijk toegenomen. Begin jaren zestig was minder dan 4 procent van de landen onderworpen aan sancties van de Verenigde Staten, de Europese Unie of de Verenigde Naties; nu is dat aandeel gestegen tot 27 procent. De omvang is vergelijkbaar als we kijken naar hun impact op de wereldeconomie: het aandeel van het mondiale bbp geproduceerd in gesanctioneerde landen steeg in dezelfde periode van minder dan 4 procent naar 29 procent. Met andere woorden, meer dan een vierde van de landen en bijna een derde van de wereldeconomie is nu onderworpen aan sancties door de VN of westerse landen.

Volgens internationaal recht hebben alleen sancties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties rechtskracht. Sancties van de VS of de EU zijn volgens het internationaal recht een illegaal gebruik van staatsinstrumenten. De VS gebruiken voortdurend sancties om landen onder druk te zetten om hun bevelen uit te voeren. In de recente oorlog in Oekraïne heeft de EU sancties vooral gebruikt om “iets te doen” omdat zij geen ideeën of diplomatieke mogelijkheden meer had.

Overzicht Slag om Bakhmut op 25 december 2022 (Video's)

De recente sancties tegen Rusland bleken de Russen veel minder pijn te doen dan de mensen in de Europese Unie. Het was een rampzalige fout van de EU-leiders om preventief in te stemmen met de sancties waar de VS op hadden aangedrongen voordat Rusland zich aan de zijde van zijn Oekraïense broeders in de burgeroorlog in Oekraïne begaf. De gevolgen waren duidelijk niet uitgekiend en doordacht.

Wanneer bijna een derde van de wereldeconomie onder sancties valt, zijn ook de andere twee derden de dupe. Daarom zou het voor iedereen zinvol zijn om alle sancties die niet door de VN-Veiligheidsraad zijn uitgevaardigd, af te schaffen. Zelfs sancties van de VN-Veiligheidsraad zouden slechts mondjesmaat en zeer gericht moeten worden gebruikt. Sancties die de hele economie van een land treffen zijn onmenselijk en moeten worden verboden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

85% van de wereldbevolking doet niet mee aan sancties tegen Rusland – BloombergVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEr is iets verrot in het koninkrijk van de EU
Volgend artikel“Amerikaans buitenlands beleid is ingestort.” – Kennedy Jr. belooft 800 Amerikaanse bases te sluiten en Amerikaanse troepen naar huis te brengen
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

8 REACTIES

 1. Sancties hebben hun doel bereikt. Amerika verkoopt haar LNG heel duur en maakt mega winsten. Rusland heeft inmiddels andere klanten en deze worden nog meer concurrerend dan de EU.

  • ze verkoopt haar lng heel duur, dat klopt, maar moet dat gas wel heel duur inkopen eerst…nauwelijks of geen eigen productie meer, dank biden daarvoor…
   wat amerika betreft, het is er rampzalig, getrouwd zijnde met een amerikaanse, schoonfamilie daar hebbende, vrienden daar hebbende, kan ik je gerust garanderen dat het er stukken erger is voor de doorsnee ‘werkmens’ dan dat je hier verteld wordt…
   ze hebben daar te maken met een ontzettend zware inflatie, op het randje van stagnatie…en het wordt erger met de dag…
   als je dan ook weet dat de containerschepen UIT DE HAVENS GEHOUDEN WORDEN (sommige containerschepen liggen al MAAAAAAAAAANDEN voor de haven van san diego juist te dopperen) en dus de economie kunstmatig rampzalig gehouden wordt (gebeurt hier trouwens ook in engeland en sommige europese landen, weet van vrienden in amerika, woonachtig te san diego met uitzicht over de haven en zee van die schepen af, weet van mensen in engeland van gelijkaardige situaties af)..
   we worden kunstmatig in een inflattoire situatie gestoken met maar een doel…de monataire cashloze en all tracking society invoege brengen…

 2. En alles zal tot 0 sancties teruggedraaid worden.
  Het werkt nl niet, (meer).
  Ten Oosten van ons hebben zij zich losgemaakt van deze maffia. Vendetta.
  Het gif dat de VS heeft overspoeld vanuit Europa direct bij haar ontststaan is uitgewerkt.
  Het zou anders de planeet vernietigen.

 3. ´Shell heeft in 2022 een recordwinst van 39,9 miljard dollar (36,3 miljard euro) geboekt. Het bedrijf profiteerde vorig jaar van de hogere olie- en gasprijzen.

  Olieprijzen stegen hard aan het begin van 2022, maar zijn sindsdien gedaald. Shell verdiende in het afgelopen jaar voor veel geld aan de handel in gas. De gasprijzen zijn hard gestegen sinds de oorlog in Oekraïne.

  Dat komt deels doordat westerse landen hun gasvoorraden uit andere landen dan Rusland halen, soms als het vloeibare gas lng. Een andere oorzaak is dat Rusland de gaskraan naar veel Europese landen nagenoeg dichtgedraaid heeft.

  Shell-topman Wael Sawan laat donderdag in een reactie aan NU.nl weten dat hij het zich aantrekt dat het bedrijf een recordwinst presenteert, terwijl mensen worstelen met hun energierekening. Maar hij zegt ook dat de gascrisis nog veel erger had kunnen zijn.

  Bij Amerikaanse oliebedrijven leidden recordwinsten tot ophef
  Eerder deze week maakte Shells concurrent ExxonMobil een recordwinst van 56 miljard dollar bekend. Dit leidde tot kritiek van de Amerikaanse regering, omdat Amerikanen zuchten onder hoge prijzen aan de pomp. In een verklaring zei het Witte Huis dat Exxon er alles aan doet om de zakken van aandeelhouders verder te vullen in plaats van de olieproductie te verhogen. Door zo’n verhoging zou brandstof betaalbaarder worden.

  Daarnaast maakte de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron een winst van 35 miljard dollar bekend. Tegelijkertijd gaat het bedrijf voor 75 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Ook dat komt vooral ten goede aan de bestaande aandeelhouders. Shell kondigde donderdag aan dat het ook eigen aandelen inkoopt. Het bedrijf wil dat voor 4 miljard dollar doen.´

  https://www.marketupdates.nl/shell

 4. In 2022 heeft Het Westen zijn hand overspeeld met hun sancties, inbeslagnames, bevriezing van tegoeden. We zijn niet meet 1990 of 2010. Gans de zuidelijke Derde Wereld is nu veel zelfstandiger en beseft dat je die bende best op afstand houdt met hun methoden, want anders zijn zij morgen mogelijk aan de beurt. Er is voor alles een alternatief voor Het Westen. De technologische superioriteit is weg, er blijft alleen nog over dwang en chantage. Dit proces is onomkeerbaar. Het Westen dat eert op de uitbuiting van de Derde Wereld kan alleen nog ineen schrompelen.

 5. Door het gevoerde wanbeleid in Brussel ( de idiote sancties) en in de westerse / Europese regeringen graaft Europa haar eigen graf. Zeg maar daaag tegen de eu en de pleuro.
  Alles met één doel; de uitrol van Agenda 2030 in het verarmde, noodlijdende Europa.
  Arm volk dat zulke lijers heeft, die de schoothondjes van usa zijn, hun bevelen en die van Schwabber uitvoeren ten koste van het eigen volk, dat ze zouden moeten vertegenwoordigen.
  Alleen al de 1000 miljard voor de zgn klimaatverbetering. Dat is toch nooit op te hoesten.
  Blackrock wrijft zich al in de handen om straks de huizen van het verarmde, kaalgeplukte volk te kunnen overnemen.
  Alleen: hoe komen we ervan af? Iemand een idee?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in