De president van Oekraïne bezocht Avdiivka en loofde de verdedigers van de stad uit / President Of Ukraine / Wikimedia / (CC0 1.0 DEED)

In mijn essay over de dood van Alexei Navalny dit afgelopen weekend maakte ik een opmerking over de timing van de gebeurtenis, waarbij ik in eerste instantie opmerkte hoe het de timing van de vergiftiging van de Skripals in het Verenigd Koninkrijk zes jaar geleden dupliceerde, een maand voor de toenmalige Russische presidentsverkiezingen. Het effect vandaag zou zijn om de naam van Ruslands belangrijkste kandidaat bij de verkiezingen, Vladimir Poetin, te besmeuren en hem af te schilderen als een bloedige moordenaar van zijn politieke vijanden. Ik merkte ook op dat de schokkende dood van Navalny bedoeld zou kunnen zijn geweest om de wereldwijde Soft Power coup van Tucker Carlson’s interview met Vladimir Poetin een week eerder tegen te gaan, schrijft Gilbert Doctorow.

In mijn tweede essay over de zaak-Navalny vestigde ik de aandacht op het samenvallen van zijn dood met de werkzaamheden van de Veiligheidsconferentie van München, waar de verzamelde hooggeplaatste vertegenwoordigers van het collectieve Westen bijeen waren om de oorlog van Rusland tegen Oekraïne te veroordelen en druk uit te oefenen op het Amerikaanse Congres om het wetsvoorstel van Biden goed te keuren om nog eens 60 miljard dollar aan hulp toe te kennen aan Kiev.

Voor het geval je denkt dat de Russen niet in staat zijn om cruciale gebeurtenissen zo te timen dat ze maximale politieke en PR-waarde opleveren, wijs ik er nu op dat de definitieve inname van de belangrijke Oekraïense vestingstad Avdiivka door Russische strijdkrachten afgelopen zaterdag werd aangekondigd, toen de conferentie in München nog bezig was. Voor degenen met oog voor detail, voor degenen die geïnteresseerd zijn in lichaamstaal en deze kunnen lezen, is het duidelijk dat de Russen kregen wat ze zochten in de timing. Televisie-uitzendingen van de Conferentie op zaterdag en zondag toonden op veel gezichten van deelnemers een sombere blik en ingehouden houding. Enthousiasme voor verdere kredieten om de oorlog aan te wakkeren werd ingehaald door aarzeling om goed geld naar kwaad geld te gooien, gezien het pak slaag dat de Oekraïners net hadden gekregen.

  Analyse: Rusland is aan de winnende hand, het Westen is zichzelf aan het vernietigen... bereid u voor op EXTREME ARMOEDE nu 50-jarig economisch sprookje implodeert

De BBC, Euronews en andere zenders zonden deskundigen uit die eindelijk de waarheid spraken, namelijk dat de inname van Avdejevka de grootste Russische overwinning was sinds de inname van de stad Bakhmut vorig jaar. Er werd niet gedaan alsof dit een onbeduidende stad was, dat ze geen strategische waarde had, zoals destijds door Westerse journalisten over Bakhmut werd gezegd. Nee, de pratende hoofden van onze denktanks zeiden dat Avdejevka het belangrijkste versterkte punt was tussen de Russen en de vlakke, obstakelloze vlakten die rechtstreeks naar Kiev leiden en naar de rivier de Dnjepr die Oekraïne in tweeën deelt. Het Russische commentaar voegde daar nog de nuttige herinnering aan toe dat Avdejevka, op slechts 20 km van de hoofdstad van het door Rusland bezette deel van de oblast Donetsk, de plaats was waar de artilleriegranaten vandaan kwamen die dagelijks de woonwijken van Donetsk bombardeerden.

In zijn commentaar op de val van Avdiivka legde president Biden de schuld bij het Congres voor het uitstellen van de levering van verdere militaire voorraden aan Oekraïne. Westerse journalisten van hun kant zeiden in de uitzending dat Avdiivka was gevallen omdat de Russen een numeriek voordeel van 10:1 hadden in vuurkracht, alsof dat een recente ontwikkeling was als gevolg van bevoorradingstekorten uit het Westen. Precies die verhouding werd echter een jaar geleden al gegeven door militaire deskundigen. Misschien was de Russische superioriteit in artilleriegranaten nu 50:1. Deze cijfers zijn belangrijk omdat de kill ratio ze zeer nauwkeurig volgt.

Op de laatste dag van de Oekraïense evacuatie uit Avdiivka, zeggen de Russen dat ze meer dan duizend Oekraïense soldaten en officieren in dat deel van het front hebben gedood of ernstig verwond. De Russische verliezen zouden daarmee tussen de 20 en 100 liggen. Gezien het feit dat de Russen ook luchtaanvallen uitvoerden op de terugtrekkende Oekraïense troepen, die tijdens hun vlucht veel van hun bepantsering hadden afgelegd, zou deze berekening wel eens kunnen kloppen. Aan de andere kant hebben de Oekraïners, ondanks hun tekort aan artilleriegranaten, veel meer drones dan een jaar geleden en het zijn de droneaanvallen die evenveel of meer dan het tegenvuur van de artillerie de levens van de Russische soldaten aan het front bedreigen.

  Amerika drijft Europa in een nucleaire oorlog

Ruslands toonaangevende talkshow Evening with Vladimir Solovyov besteedde gisteravond enige tijd aan het bespreken van Avdiivka. De meeste aandacht ging juist uit naar de westerse reacties op de Oekraïense nederlaag.

Voor de rest ontdekte ik een interessante nieuwe discussievorm. De presentator heeft maandenlang met plezier gespeculeerd over hoe en wanneer Russische tanks Europa zullen doorkruisen via Lissabon naar de Atlantische Oceaan. Nu is die onrealiseerbare droom van wraak vervangen door praten over een bladzijde uit het draaiboek van het Amerikaanse en NAVO militair en buitenlands beleid: als het Westen een proxyoorlog kan spelen, dan kunnen wij dat ook. Ja, de Houthi’s hebben zojuist een serieuze aanval uitgevoerd op een Qatarese olietanker die door de Rode Zee voer op weg naar Bulgarije. Er wordt ook gezegd dat de Houthi’s oppervlakte- en onderzeese drones inzetten in hun wateren met als doel Amerikaanse en Britse marineschepen tot zinken te brengen. Volgens Solovyov zeggen de Russen niet dat ze dergelijke wapens aan de Houthi’s leveren, maar ‘je weet maar nooit’.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Rusland vecht tegen de Nieuwe WereldordeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVeiligheidsconferentie van München en andere zinloze exercities
Volgend artikelHouthi’s zinken westerse hegemonie
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in