Ichigo121212 / Pixabay

Hoogleraar internationale betrekkingen Andrew Latham stelde onlangs in een artikel dat het idee van een totale Oekraïense overwinning waanideeën zijn, schrijft Bernhard.

Helaas houden sommige mensen, voornamelijk in Europa, nog steeds vast aan het waanidee:

In professionele vakbladen, op invloedrijke websites en over het hele spectrum van mediakanalen blijven waarnemers, analisten en deskundigen ons informeren dat er inderdaad een manier is waarop Oekraïne kan zegevieren over Rusland en dit land kan verdrijven van al zijn grondgebied, inclusief de Krim.

[Dat is onzin.]

Kortom, Rusland is de oorlog aan het winnen en er is weinig dat erop wijst dat te verwachten politieke, economische, tactische of technologische ontwikkelingen die fundamentele realiteit zullen veranderen. Waarom zien we dan argumenten over een ultieme Oekraïense overwinning op het slagveld, ondanks al het vernietigende tegenstrijdige bewijs?

Door het scheermes van Occam toe te passen – het principe dat “als andere dingen gelijk zijn, eenvoudigere verklaringen over het algemeen beter zijn dan complexere” – zou ik willen suggereren dat het waanidee dat er een weg is naar een totale overwinning voor Oekraïne minder gebaseerd is op zich ontwikkelende militaire of geopolitieke realiteiten dan op een eenvoudige psychologische dynamiek, een dynamiek die het best kan worden samengevat in het concept van “engagement -escalatie“.

Volgens dit concept vertonen individuen of groepen soms de neiging om te volharden in een falend argument, zelfs als dat argument steeds onhoudbaarder wordt in het licht van de feiten. Dit gedrag wordt vooral gekenmerkt door het vasthouden aan eerdere toezeggingen – verzonken kosten, zoals economen het zouden noemen – ongeacht hun huidige plausibiliteit of rationaliteit. Het is een psychologische disfunctie.

  Vicevoorzitter van Russische Assemblee debatteert met oorlogszuchtige Franse journalisten

De Duitse regering onder kanselier Scholz is één groep die vasthoudt aan het engagement-argument. Er is geen manier waarop Oekraïne kan winnen of waarop Rusland die oorlog kan verliezen en elke extra prijs die wordt betaald voor pogingen om dat te ontkrachten is gewoon verspilde moeite.

Sinds het begin van de oorlog is de reactie van de EU en Duitsland op het verkeerde pad.

Zoals ik schreef op 28 februari 2022:

De krankzinnige zet van Duitsland om 120 miljard dollar toe te voegen aan de defensie-uitgaven (omhoog van zo’n 40 miljard dollar per jaar) zal binnen een paar jaar een sterke militaire onbalans in Europa creëren, omdat Duitsland dan al zijn buren zal domineren. Dit is onnodig en historisch gezien zeer gevaarlijk. Het schuwen van economische relaties met Rusland en China betekent dat Duitsland en zijn nieuwbakken kanselier Olaf Scholz zijn gevallen voor het Amerikaanse plan om een nieuwe Koude Oorlog te creëren. De Duitse economie wordt nu een van de slachtoffers.

Op 4 februari verklaarden Rusland en China een multipolaire wereld waarin zij twee partnerpolen zijn die tegenwicht zullen bieden aan de Amerikaanse. De inval van Rusland in Oekraïne is daar een bewijs van.

Het laat ook zien dat de VS niet bereid is om hun supremacistische driften zonder slag of stoot op te geven. Maar terwijl de VS de afgelopen 20 jaar hun geld hebben uitgegeven om het Midden-Oosten te verzieken, hebben Rusland en China de tijd gebruikt om zich voor te bereiden op het grotere conflict. Zij hebben meer hersentijd aan de kwestie besteed dan de VS.

  "Zijn wij jullie slaven?" Pakistaanse premier weerlegt druk om Rusland te veroordelen

De Europeanen hadden dat moeten erkennen in plaats van de VS te helpen hun zelfbeeld van unipolaire macht hoog te houden.

Het zal even duren voordat de nieuwe economische realiteit is doorgedrongen. Ze zullen waarschijnlijk de huidige kijk op Europa’s echte strategische belangen veranderen.

Helaas duurt de verandering van mening veel langer dan ik had gehoopt.

De engagement -escalatie heeft tot nu toe elke verandering geblokkeerd. In plaats van haar koers te wijzigen, lijkt de EU bereid om zich nog dieper in het moeras te storten.

In mei 2022 beschreef ik de onmiddellijke reactie op de oorlog als een soort hysterie:

De Europese reactie op de Amerikaanse proxyoorlog tegen Rusland was gebaseerd op door de media gedreven hysterisch moraliseren of misschien wel moraliserende hysterie. Het was en is rationeel noch realistisch.

Het Europese ‘leiderschap’ besloot dat niets anders dan de economische zelfmoord van Europa voldoende was om Rusland te laten zien dat Brussel serieus boos was. Domme nationale regeringen, waaronder de Duitse, volgden dat programma. Als ze op hun koers blijven, zal het resultaat een complete de-industrialisatie van West-Europa zijn.

Ik had gehoopt dat verstandiger koppen deze ontwikkeling de baas zouden worden. Dat is helaas (nog?) niet gebeurd. In plaats daarvan lijkt Europa af te glijden naar nog meer waanzin.

Twaalf sanctierondes tegen Rusland hebben niemand kwaad gedaan, behalve de Europese economie. Waarom dan ronde dertien loslaten?

In Duitsland dromen sommige politici er nu van om Oekraïne verder te bewapenen, om Duitsland “gevechtsklaar” te maken en om “de oorlog naar Rusland te brengen“.

  (Video's) Russische Lancet drones jagen op Oekraïens nieuwe houwitsers

Er wordt niet nagedacht over de rationele reacties die Rusland zou kunnen nemen als deze onzin de overhand krijgt. Wat zou er gebeuren als het, als reactie, de oorlog naar Duitsland zou brengen? Rusland heeft de middelen (raketten) om dat te doen, terwijl Duitsland niet de middelen heeft om het te voorkomen.

De VS heeft de distributie van wapens en geld aan Oekraïne beëindigd. Ik verwacht niet dat die weer op gang komt tot na de inauguratie van de volgende president. Het is zelfs mogelijk dat het helemaal niet meer gebeurt.

De volgende president zal misschien op zoek gaan naar een conflict met China en daar meer zijn best voor doen dan met Rusland te marchanderen over een achtergebleven gebied in Oost-Europa.

De Oekraïne zal worden overgelaten aan Europa om te betalen en op te ruimen. Duitsland, de grootste betaler aan de EU-begroting, zal daar het meest onder lijden.

Is het echt moeilijk te begrijpen dat de weg naar verdere gevechten met Rusland alleen maar tot verwoesting zal leiden?

Waarom wordt er dan geen moeite gedaan om dat te voorkomen?


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Dr. Coleman: Wat heeft de globalistische elite hierna voor ons in petto?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHouthi’s zinken westerse hegemonie
Volgend artikelSlag om Avdiivka vernietigde glorie van Oekraïense nazi Azov-strijders (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

29 REACTIES

 1. Rommel heb je deze gezien, de uitspraak van rutte.
  Quote.
  Het is mijn absolute overtuiging dat een nieuw kabinet in Nederland niet te vormen is als de steun voor Oekraïne niet doorgaat op de schaal waarop die nu plaatsvindt, waarschuwde demissionair premier Rutte in Nieuwsuur.
  Volgens mij realiseert Geert Wilders zich dat donders goed en legt hij zich daar ook bij neer, vervolgde Rutte.
  Hij heeft de verkeerde opvatting en de andere partijen hebben de goede opvatting. In ons belang, namelijk onze waarden, onze veiligheid, maar ook de veiligheid van het hele bondgenootschap en van Amerika moet Rusland deze strijd verliezen en kunnen wij niet toegeven aan Geert Wilders, beweerde de premier.

  “Verhoog je defensie-uitgaven, produceer meer munitie, lever meer aan Oekraïne, ook financieel, omdat het van levensbelang is voor onze veiligheid en onze manier van leven.”

  Hij lult maar door in het korte interview van hoe een groot belang het is voor amerika dat alle steun aan oekraine moet doorgaan.
  Vraag me af aan wel pik die heeft lopen zuigen en waarom hij ons probeert te indoctrineren met zijn pedofiele satanische achterlijke kijk op de wereld.

   • Beste Greet,
    Rutte doet zijn uiterste best om het baantje bij de NAVO te krijgen.
    Het was al duidelijk toen hij destijds zei: ” het is ook onze oorlog”.
    Rusland, Oekraïne, Nederland, het interesseert hem geen flikker.
    Alleen zijn eigen belang waar hij zich voor uitslooft.het NAVO baantje of baas van de EU.

    • Dat baantje bij de N/ AVRO kan die wel vergeten deze opgezette corrupte etalagepop is rijp voor het circus Theater deze Dictator en kinderpedofiel het zelfde zieken verschijnsel als zijn vriendje Flikker pedofiel Biden !!!

   • De zoon van een kennes van mij, werkt bij de NPO.
    Hij had z’n vader verteld, dat Rutte bij de NPO stevig heeft aangedrongen om bij nieuwsuur te willen verschijnen, om daar via Nieuwsuur het Nederlandse volk en Wilders keihard duidelijk te maken, dat er geen afwijking mogelijk is, m.b.t. het BELEID van de Vorige regering.!
    En dat alle NAVO standpunten gehandhaafd zullen blijven…!!!!!
    Rutte stond erop, dat hij deze mededeling zelf bij nieuwsuur ging doen….!!!!

  • Spirituele mensen zeggen over mij ook dat mijn ouders me een pak slaag hadden moeten geven.
   Zo moest ik weer denken aan die aardige vader van me. Ze deden me aan, en hadden verwacht dat ik misschien officier zou worden of zo.
   Gek genoeg kreeg ik na de dood van mijn moeder weer wat contact met mijn vader die al eerder dood was.
   Wat zijn die mensen gebruikt voor hun gastvrijheid naar allerlei zoekers die eropuit waren mij te ondermijnen. Zodat ik mijn leven mag opofferen voor ze.

  • Nu ik een belangrijke rol zou kunnen spelen in de bevrijding van Oekraïne en het tot stand brengen van vrede, word ik door die lieve mensen weer herinnerd aan de kansen die ik had als ik niet zo ongehoorzaam was geweest. Ik had blijkbaar de intelligentie niet. Hoeveel mensen hebben geen spijt dat ze in WO2 geen concrete rol konden vervullen.

  • @ Greet februari 20, 2024 Bij 21:11,
   De opmerking van Rutte dat het in belang zou zijn van “ons” daar doelt hij niet de Nederlandse bevolking mee. Daar doelt hij op het gehele WEF project mee. Want zonder Oekraïne valt het WEF project in de EU in duigen. De meester acteur Rutte praat constant met een dubbele tong. Want de WEF wil alle familie boeren in de EU afschaffen en alleen nog maar GMO voedsel uit Oekraïne van grote internationale coöperaties importeren. Oekraïne staat bekent om de grote graanschuur van Europa. Daarom moet volgens de WEF Oekraïne bij de EU getrokken worden.

 2. Het einde van het artikel is open en het vervolg kan m.i. logischerwijs ingevuld worden. Eenvoudig : Er wordt geen moeite gedaan omdat de verwoesting en teloorgang van de EU-economie juist de bedoeling is.
  Wat is het gevolg ? Globale verarming van 90+% van de EU-bevolking. Velen gaan er onderdoor gaan en verdwijnen (ontbering, onbetaalbare zorg, zelfmoorden door ontreddering, depressies, …). Ontvolking via een andere weg dan met spuitjes. En met grote oorlogen uiteraard, de laatste is al 80 jaar achter de rug.
  Andere mogelijkheid : Ik snap niets van want te complex voor mijn grijze computer en onze leiders hebben het perfect met ons voor en nemen de juiste beslissingen.

  Hoewel onbevattelijk, lijkt de eerste piste me het meest voor de handliggend want deze sluit aan bij de waanzin van zeker de laatste 4 jaren (maar ongetwijfeld al veel veel langer).

  Maar ik hoop dat het optimisme dat me aan het begin van dit jaar overkwam (raar gevoel voor een geboren pessimist) terecht is en er zich een omwenteling wereldwijd aandient. Een omwenteling ten goede van de 90 of meer %, maar wel een met serieuze turbulenties. Fasten seatbelts.

 3. Als je de WEF roze olifant met banken en de internationale industrie in de kamer (EU/USA) niet ziet dan is dit artikel incompleet. Het geheel is gecompliceerder dan je beschrijft.
  waarvan akte.

 4. “verdere gevechten met Rusland alleen maar tot verwoesting zal leiden”
  Dat is dus juist de bedoeling.
  Alles moet kapot en dan de Great Reset.
  Die ene wereldregering die er moet komen lijkt me toch wel botsen met Rusland en andere landen.

 5. Quote: Het laat ook zien dat de VS niet bereid is om hun supremacistische driften zonder slag of stoot op te geven. Maar terwijl de VS de afgelopen 20 jaar hun geld hebben uitgegeven om het Midden-Oosten te verzieken, hebben Rusland en China de tijd gebruikt om zich voor te bereiden op het grotere conflict. Zij hebben meer hersentijd aan de kwestie besteed dan de VS. End quote.

  Als dit niet deel uitmaakt van een te volgen AGENDA zeg mij dan wat is dat dan wel is…..
  Dat verklaard dan ook gelijk…alle, voor normale mensen onbegrijpbare beslissingen etc. die de politieke honden samen met Big Business = fascism ons door de strot hebben geduwd sinds THE CLUB OF ROME met zijn rapport naar buiten kwam eind jaren ’60 begin 1970.

  China een industriele grootmacht gemaakt….en tegelijkertijd het toendertijd oppermachtige westen uiterst langzaam maar elke keer wat sneller de strop om de nek aan het aanhalen zijn….

  Mao mocht in den beginne opeens, op nog steeds onverklaarbare wijze, van Tjang Kai Chek winnen die steun had van WALLSTREET (JUICE)…. terwijl de Communisten op dat moment toch wel heel duidelijk aan het verliezen waren. Als dat anderom gegaan was dan was China immers veelste vroeg kapitalisties geweest…

 6. En als mijn hierboven beschreven bewering inderdaad ook waar zou zijn dan zijn opeens alle onbegrijpelijke dingen waar geen zinnig mens iets van begrijpen opeens verklaarbaar geworden.

  Waarom Poetin zo lang heeft gewacht om in te grijpen bijvoorbeeld…

  Veel zogename profeten of schrijvers (1984) staan dan ook opeens met hun billen bloot als men er achter komt dat hij of zij voorkennis had van de te volgen agenda…

  Zou er voor de Protocols of Zion misschien al een te volgen agenda bestaan hebben?

 7. What Baudet explains in his speech falls inline with what I mentioned. Quote:Baudet reageert op Omtzigt-debacle en presenteert uitweg uit formatie-impasse: https://m.youtube.com/watch?v=JOCk18Ey8fc

  What is that keeps this International Legion of Treason to tight lipped together? FREEMASONRY or….. something which is for most people so incredible unimaginable bad that not that many is capable of believing that it would be: ADRENOCHROME…. CELEBRITIES, POLITICIANS, & OTHER WORLD LEADERS ALL USE ADRENOCHROME…: https://www.bitchute.com/video/3zH1lQq5Ockr/

 8. nederlaag in oekraine vernandert niet veel aan de jwo de jewish world order: taartpunten zullen wel veranderen.

  het westen word geregeerd door de trotskisten aka (((lev bronstein((( cultuur neo liberale marxisten, de andere kant door chabad/b’nai brith oude stijl jew mafiya

 9. Oekraine heeft toegegeven dat bij de laatste stads oorlog 1000 Oekrainse soldaten vermist zijn;De propagandische westerse pers zegde dat de Oekrainers zich teruggetrokken hebben voor de veiligheid van hun troepen , in werkelijkheid vluchten de Oekraïnse soldaten een dag voor het bevel van terugtrekking ,vermoedelijk hebben de soldaten zich overgegeven aan Rusland Rusland schoot per dag 460 precisie bommen af, daarom zat de schrik er goed in bij de Oekraïnse soldaten . Nog even dit: Op X (vroeger Twitter) is een filmpje te zien onder de titel “sancties werken” daar is een Rusische supermarkt te zien overvol van produkten met af en toe een prijs vergelijk met prijzen hier, aan een benzinestation is er te zien dat benzine slechts 50 eurocent kost, 60 cent voor super en ongeveer 65 eurocent voor diesel ;Wij worden gefopt!!!!

  • Met “open” ogen bestolen en constant belogen….
   Waarom de FvD het o.a. daarover nooit heeft zou…een gebrek aan kennis kunnen zijn.
   Zo heeft Baudet het ook niet over Dr.Shiva gehad maar wel Booby Kennedy een bezoek brengen en intervieuwen. Dr. Shiva heeft meer in zijn mars dan alle voorgaande presidenten van America tesamen…. Wellicht wel van alle staatshoofden van de wereld combined…van nu maar ook sinds mensenheugenis. Och…wellicht overdrijf ik nu wel een beetje omdat ik dit natuurlijk niet kan weten maar dat reflecteerd wel de indruk die Dr.Shiva op mij heeft gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in