De asielzoekers die sinds 2015 naar Duitsland zijn geïmmigreerd, zijn beduidend minder goed geïntegreerd in de arbeidsmarkt dan de buitenlanders die daar al langer wonen.

Volgens de huidige cijfers van de federale dienst voor arbeidsbemiddeling (BA) ontvangt 53 procent van alle inzetbare asielzoekers een werkloosheidsuitkering II (Hartz IV). Dat is momenteel ongeveer 629.000 personen, meldt het nieuwsportaal Tichys Einblick op basis van actuele BA-cijfers.

De meeste ontvangers van een werkloosheidsuitkering, namelijk 58 procent, zijn Syriërs met ongeveer 367.000 personen. Het Hartz IV-cijfer onder de Syriërs is 70 procent en overtreft daarmee veruit alle andere immigrantengroepen met een asielstatus. Volgens officiële BA-cijfers zijn van de huidige 790.000 Syriërs in Duitsland er slechts 128.000 tewerkgesteld met socialezekerheidsbijdragen. Voor de groep inzetbare Syriërs tussen de 15 en 65 jaar komt dit volgens de BA overeen met een arbeidsparticipatie van 24 procent. Dat is het slechtste percentage van alle migrantengroepen. Deskundigen vermoeden dat dit te maken zou kunnen hebben met de bijzondere positie van de Syriërs, die als enigen een veilige verblijfsstatus in Duitsland hebben.

Volgens de BA is de werkloosheid ook zeer hoog onder Irakezen met 50 procent, gevolgd door Eritreeërs (45 procent), Afghanen (44 procent) en Iraniërs (30 procent). “Dit ligt ver onder het percentage van 80 tot 85 procent voor buitenlanders die hier al langer wonen”, zegt econoom Bernd Raffelhüschen. “De situatie zal nog erger worden omdat veel migranten in onstabiele banen werken – bijvoorbeeld in de restaurantindustrie of in de taxibranche”, zegt de econoom in Tichys Einblick.

Vluchtelingen vinden onderdak waar laaggeschoolde werknemers nodig zijn. “Maar dit zijn precies de sectoren die massaal personeel ontslaan in de corona-recessie. Daarom klinken de verklaringen van de regering destijds dat we de integratie van deze ongecontroleerde immigratie in goede banen zullen leiden als een aanfluiting voor mij”. Politici hadden het volkomen mis. “Al die mooipraters van voorheen moeten nu beschamend zwijgen. Ze hadden het gewoon mis. 50 procent arbeidsparticipatie is geen integratie”.

Koerdische vluchtelingenfamilie wil een eigen huis: zitstaking en straatblokkade

Illegale autorace in Duitsland: Syriër rijdt 6-jarig jongetje dood

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here