Verschillende Duitse partijen, waaronder de christen-democratische CDU van bondskanselier Angela Merkel, hebben hun steun uitgesproken voor het toestaan van publieke uitzendingen van de islamitische oproep tot gebed in het Arabisch tijdens de Ramadan, in heel Duitsland. Dit zonder de bevolking in het algemeen te vragen.

Foto: De Centrale moskee in Keulen © Raimond Spekking / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

De CDU, de sociaal-democraten (SPD) en Alliance 90 / de Groenen hebben allemaal het voorstel toegejuicht om speciale rechten te verlenen aan moskeeën in het hele land om een Arabische oproep tot moslimgebed tijdens de Ramadan uit te zenden. Sommige politici zijn van mening dat het noodzakelijk is om “solidariteit” te tonen met moslims tijdens de Coronacrisis.

“We bevinden ons in een uitzonderlijke situatie waarin de mogelijkheden om hun grondwettelijk beschermde religie te beoefenen enorm beperkt zijn”, vertelt CDU’s religieus-politieke woordvoerder Christoph de Vries aan Die Welt.

Een teken van solidariteit en troost

Christoph de Vries voegt eraan toe dat hij “daarom een tijdelijke vergunning om de oproep tot het gebed te laten klinken, als een symbolisch teken van solidariteit en verbondenheid, gerechtvaardigd acht”.

Lars Castellucci van de SPD zegt dat het aan de lokale autoriteiten is om te beslissen of ze de oproep tot gebedsbijeenkomst al dan niet toelaten, maar voegt eraan toe dat “het goed voor hen (de moslims) zou zijn om een vergunning te krijgen in deze uitzonderlijke situatie, tijdens de Ramadan, als een teken van solidariteit en troost voor de gelovigen”.

Alternatief voor Duitsland (AfD), van hun kant, verwerpt het idee met kracht. De religieus-politieke woordvoerder van de partij, Volker Münz, zegt dat de partij de maatregel niet steunt en verwerpt alle vergelijkingen die worden gemaakt tussen de islamitische oproep tot gebed en het luiden van kerkklokken. Hij vindt ook dat de uitdrukking “Allahu akbar”, die vaak door moslimterroristen wordt geschreeuwd, een strijdkreet is.

Coronapolitieagenten mishandelen vrouwen met vuistslagen

Wijzigt de wetten om het moslimgebed uit te sturen

Duitsland is niet het enige westerse land dat ervoor kiest om de luide islamitische oproep tot gebed toe te staan. In de stad Mississauga, Canada, net buiten Toronto gelegen, heeft burgemeester Bonnie Crombie de lokale wetten gewijzigd om het moslimgebed toe te staan tijdens de Ramadan ceremonie die een maand lang duurt, rapporteert de Toronto Sun.

“De beslissing om de symbolisch belangrijke gebedsoproep tijdens de Ramadan dit jaar te ondersteunen, zal de moslims van onze stad in deze uitdagende tijd inspireren, verwelkomen en troosten”, zegt de burgemeester in een verklaring.

Groen licht voor vijf keer per dag moslimgebedsoproep in Minneapolis

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here