EU overweegt verbod op invoer van Russische olie, maar verdeeldheid alom. De Europese Unie werkt aan voorstellen om een verbod op de invoer van Russische olie in te stellen, zeiden de topdiplomaten van Ierland, Litouwen en Nederland maandag, ondanks een gebrek aan consensus over de kwestie tussen de lidstaten, schrijft Presstv.ir.

“De Europese Unie geeft honderden miljoenen euro’s uit aan de invoer van olie uit Rusland, dat zeker bijdraagt aan de financiering van deze oorlog. Wij moeten die financiering stopzetten … hoe eerder dat kan gebeuren, hoe beter,” zei de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney op maandag.

“Ze zijn nu bezig om ervoor te zorgen dat olie deel uitmaakt van het volgende sanctiepakket,” voegde Coveney er verder aan toe toen hij aankwam voor een vergadering met zijn EU-tegenhangers in Luxemburg, verwijzend naar de Europese Commissie.

Zijn Nederlandse en Litouwse collega’s verklaarden ook dat zij open stonden om te kijken naar manieren om de Russische olie, die bijna een kwart van de invoer van ruwe olie in de EU vertegenwoordigt, aan te pakken als de zoveelste vermeende maatregel om Rusland te dwingen zijn militaire operatie in Oekraïne te stoppen.

“Wij bekijken alle andere (sancties), ook die op energiegebied,” onderstreepte de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, die daarmee een standpunt weergaf van de chef van het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, die heeft gezegd dat een olie-embargo van de EU “vroeg of laat” moet gebeuren.

De ontwikkeling komt nadat het Europees Parlement vorige week voor het anti-Rusland verbod heeft gestemd, hoewel zijn besluit niet bindend is.

  Oh Oh! Medvedev: "De Ruiters van de Apocalyps galopperen vooruit"

Een eventueel olie-embargo berust zowel op de technische details van de reikwijdte en de geleidelijke invoeringstijd van zo’n maatregel als op de steun van de 27 lidstaten van de EU, aldus berichten in de media.

De energie-afhankelijkheid varieert sterk binnen het blok, waarbij landen als Bulgarije bijna volledig afhankelijk zijn van Russische olie. Dit terwijl Hongarije reeds heeft verklaard dat het een olie-embargo niet zal steunen.

Het blok heeft vorige week de vijfde ronde sancties tegen Rusland goedgekeurd, die onder meer een einde aan de invoer van Russische steenkool omvatten, na herhaalde beschuldigingen van Oekraïne dat Russische troepen niet-militaire doelen als doelwit hebben.

Rusland heeft echter ontkend burgers als doelwit te nemen in wat het een “speciale operatie” noemt om zijn zuiderbuur te demilitariseren en te “denazificeren”.

Bovendien heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vorige week aangekondigd dat zij extra sancties overweegt, ook voor de invoer van olie, deels op basis van voorstellen van EU-regeringen.

Die ideeën omvatten het opleggen van tarieven op Russische olie, of een verbod op sommige olieproducten, aldus EU-diplomaten.

De positie van Duitsland, als grootste economie van de EU, wordt als cruciaal beschouwd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock riep bij haar aankomst in Luxemburg op tot een “gecoördineerd plan om het gebruik van fossiele brandstoffen uit Rusland volledig af te bouwen”.

Diplomaten van de EU hebben echter gezegd dat Berlijn een embargo voorlopig niet actief steunt.

De ontwikkeling kwam een dag nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky beweerde dat hij in een gesprek met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz gesproken heeft over mogelijke extra sancties tegen Rusland en steun aan Kiev.

  Rusland waarschuwt de VN-Veiligheidsraad dat de denazificatie van Oekraïne voltooid zal worden

In een tweet op zondag riep Zelenski op tot strafmaatregelen tegen Rusland, en zei dat hij en Scholz “anti-Russische sancties, defensie en financiële steun voor Oekraïne” besproken hadden.

In een verklaring van het bureau van Scholz over het gesprek van de kanselier met Zelensky werd echter geen melding gemaakt van een bespreking van de sancties.

Zelensky heeft aangedrongen op een embargo op ingevoerd gas en olie uit Rusland, maar Duitsland heeft zich tot nu toe tegen dergelijke maatregelen verzet.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde op 24 februari een militaire operatie tegen Oekraïne aan, wat een unanieme reactie uitlokte van de westerse landen, die Moskou een hele reeks sancties oplegden.

Rusland zegt dat het de operatie alleen zal stopzetten als Kiev aan zijn eisen voldoet, waaronder het opgeven van de ambitie om lid van de NAVO te worden.

Scholz zei vrijdag dat Duitsland nog dit jaar een einde zou kunnen maken aan de invoer van Russische olie, maar dat het stoppen van de invoer van gas moeilijker zou zijn, omdat het land infrastructuur zou moeten bouwen om gas uit alternatieve bronnen in te voeren.

Russische olie is goed voor 25 procent van de Duitse invoer, tegen 35 procent vóór het begin van de militaire operatie van Rusland. De invoer van gas uit Rusland naar Duitsland is teruggebracht tot 40 procent van 55 procent, en de invoer van steenkool tot 25 procent van 50 procent.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Roebelgas:” De Grote Reset van Davos is verbrijzeld door de Russische ResetVolg Frontnieuws op Telegram

  De 3 grote conflicten die de Derde Wereldoorlog zullen bepalen
Vorig artikelHonderden Italiaanse parlementariërs weigeren de toespraak van Zelensky te horen
Volgend artikelVideo van uitzicht van de groep Oekrainse soldaten op de Russische tank die hen van dichtbij beschiet (21+)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Ik geloof Rusland helemaal als deze zegt de burgers niet als doelwit te gebruiken. De vieze neo-kapitalistische commie-staat Nederlalaland, echter, gebruikt zijn burgers al jaren als doelwit. Nu worden ze straks weer genaaid met hoge olie prijzen. Al die verwende, zelfzuchtige, arrogante 4x gevaxte Nederschapen die zich hun hele leven “verzorgd” gewaand hebben door de NLse adel en denken dat ze overal recht op hebben; inclusief het vals beschuldigen van medemensen. Van mij mogen ze bezwijken. Laat er aub wat inwoners met gezond verstand en een wereldse kijk overblijven, ipv die godsgruwelijk gezapige goyim klasse die zich nooit ergens zorgen over hoefde te maken. Ga aub nog meer boesters halen, gezapige schapen. Dan wordt het straks weer een beetje normaal in dit borrelende, sitnkende moeras.

 2. De zomer komt eraan, prima moment om olie en gas en kolen af te sluiten als sanctie. Tegen de winter zien ze wel verder. Europa zet zichzelf klem.

 3. Die gore rutte en al die andere woke puppets hebben Nederland gewoon eventjes een oorlog met Rusland in getrokken! Ik gok dat 17 miljoen inwoners van ons land dit helemaal niet willen! Wie stopt deze malloten? Wat een achterlijke en levensgevaarlijke debielen zitten er toch in de politiek!

  • Het merendeel wil het wel.
   Op basis van de non-stop propaganda van die tyfusamerikanen.

   Kijk maar hoeveel er ineens een spuughekel aan russen hebben gekregen.

   Prima dat ze Russen (ongegrond) haten, maar waar is de moordlustige haat tegen klauSS, billie en de andere levensverwoestende psychopatenbende?
   Prioriteiten juist???

   Van mij mogen al die geïnjecteerde, wefinsigne en bl/g vlaggetjes zwaaiende gepeupel heel snel de afgrond in, samen met hun grote leiders.

   Zou een mooie opschoning van de aarde zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in