Zelensky bij een loopgraaf in de door oorlog geteisterde regio Donetsk in Oost-Oekraïne in december 2021 © manhhai / Flickr (CC BY 2.0)

Naar verluidt proberen de twee Westerse mogendheden de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te dwingen om in gesprek te gaan met Rusland, aldus de Duitse krant Bild. Wat zit er achter het bericht en de timing?

Washington en Berlijn hebben volgens de Duitse krant een complot in gang gezet om Oekraïne tot onderhandelingen met Rusland te dwingen door de militaire leveranties aan Kiev te verminderen en Volodymyr Zelensky weinig of geen opties te geven, schrijft Ekaterina Blinova.

Volgens Bild is er ook een plan B dat voorziet in een bevroren conflict dat een nieuwe quasi-grens tussen Oekraïne en Rusland langs de contactlijn zou bestendigen.

“Ten eerste moet [dit rapport] in een specifieke tijdscontext worden gezien,” vertelde Dmitry Evstafiev, politicoloog en professor aan de Hoge School voor Economie (HSE), aan Sputnik.

“Dit is natuurlijk geen verklaring, dit is een publiciteitsstunt. Het verscheen in de media bijna onmiddellijk na het einde van de vergadering van de beruchte Ramstein groep die een essentiële beslissing heeft genomen om de [Ground Based] Air Defense coalitie op te richten om de luchtverdediging te versterken. Bovendien is het overduidelijk dat ze niet zozeer de luchtverdediging van Oekraïne zullen versterken, maar de luchtverdediging van de landen die aan Oekraïne grenzen. Daarom is dit een soort eerste voorstel dat het nodig is om bepaalde politieke stappen te nemen die aangeven dat Oekraïne klaar is voor onderhandelingen.”

Het tweede aspect is een interview van de leider van de Servant of the People-factie, Davyd Arakhamia, dat “duidelijk gesynchroniseerd is met het Westen.” Volgens Evstafiev is het “nog meer indicatief tegen de achtergrond van problemen aan het front.”

In een gesprek met Westerse journalisten merkte Arakhamia op dat de belangrijkste voorwaarde van Rusland tijdens de vredesbesprekingen met Kiev in maart 2022 de neutraliteit van Oekraïne was en garanties dat het Oost-Europese land geen lid zou worden van de NAVO. (Het was Arakhamia die de Oekraïense delegatie leidde tijdens de onderhandelingen met de Russen in Wit-Rusland en Türkiye in 2022). Daarnaast ontkrachtte hij het westerse mediaverhaal dat Rusland niet wil onderhandelen over vrede met Oekraïne door te zeggen dat Moskou openstaat voor gesprekken en deze kan beginnen wanneer Kiev er klaar voor is.

  Trump sluit zich aan bij neocon Republikeinen in uitverkoop van Amerika voor Oekraïne, Israël

“Op dit moment wordt de Westerse steun aan Kiev politiek gezien steeds duurder/kostbaarder, of hoe je het ook wilt noemen, voor de belangrijkste landen die hulp bieden, dit zijn in de eerste plaats: Duitsland en de Verenigde Staten,” zei Evstafiev. “De Verenigde Staten hebben hun hulp aan Oekraïne al bijna stopgezet. Natuurlijk zal er nog wel een herwaardering plaatsvinden via het Pentagon, maar je kunt geen grote pakketten meer verwachten.”

“De hulp van de Europese Unie zal grotendeels gericht zijn op het in stand houden van de functionaliteit van het systeem van openbaar bestuur en een soort sociale steun, maar niet zozeer op militaire steun. Daarom is het eerste punt dat steun voor Kiev politiek giftig is geworden.

“Het tweede punt, dat absoluut duidelijk naar voren komt uit de verklaringen van westerse bronnen, is dat Kiev nu voor het laatste moment staat waarop het aanspraak kan maken op min of meer aanvaardbare voorwaarden voor een wapenstilstand met Moskou. (…) Het derde punt – dat de westerlingen niet onder stoelen of banken steken – is dat Rusland zal instemmen met elke startvoorwaarde voor deze onderhandelingen. Arakhamia spreekt hier direct, openlijk en zonder aarzeling over.”

Westen geeft niets minder dan een ultimatum aan Zelensky

Volgens de Duitse krant gaan de VS en Duitsland Oekraïne voorzien van beperkte hoeveelheden wapens die genoeg zouden zijn om de linie te houden, maar niet genoeg om een nieuw offensief te lanceren. Dit, zo beweert de publicatie, zou Zelensky dwingen om een vredesakkoord te overwegen.

“Deze voorgestelde manipulatie lijkt behoorlijk effectief te zijn,” aldus de academicus. “Waar anders zou Zelensky aan wapens kunnen komen? Wapens die op het grondgebied van de voormalige Oekraïense SSR waren achtergebleven, in de magazijnen van het Sovjetleger, waren al duidelijk uitgeput. De Oekraïense strijdkrachten vechten steeds meer met westerse wapens. Dat wil zeggen, het aantal Sovjet- en Oekraïense wapens neemt af, en in een zeer snel tempo, vooral in de laatste vier tot vijf maanden. De Oekraïense strijdkrachten zullen alleen met westerse wapens kunnen vechten, en (…) zonder logistieke steun van de NAVO zouden de pantsertroepen van het Oekraïense leger hun operaties gedwongen worden binnen ongeveer vier tot vijf weken te staken.”

  Turkije beweert dat wapens een aardbeving kunnen veroorzaken

Toch gelooft Evstafiev dat het Westen geen tijd zou verspillen om Zelensky te overtuigen om gesprekken te beginnen. Het is waarschijnlijker dat ze hem een ultimatum zouden stellen: of hij schuift aan bij Rusland aan de onderhandelingstafel of zijn opvolger doet dat. Zelensky is volgens de professor absoluut niet onmisbaar in de ogen van het Westen.

Het Westen “heeft iemand nodig die bereid is tijd te kopen in ruil voor grondgebied,” zei Evstafiev. Iemand die het staatsbestel in Oekraïne zou stabiliseren, enkele hervormingen zou doorvoeren en de druk op de Oekraïners zou verlichten, “omdat het Zelensky-regime de schroeven op het gebied van politieke en religieuze vrijheden veel dieper heeft aangedraaid dan aanvaardbaar is voor de Amerikanen en Duitsers,” aldus de deskundige.

Wat Zelensky betreft, zou het volgens Evstafiev erg moeilijk voor hem zijn om zijn maandenlange standpunt over vredesbesprekingen met Rusland te herzien. Men moet in gedachten houden dat de Oekraïense president eerder een decreet uitvaardigde dat onderhandelen met Moskou onwettig maakte. “Dit is absoluut onaanvaardbaar voor Zelensky en zijn entourage,” merkte de professor op.

Het Westen is zich daar terdege van bewust en overweegt halverwege van paard te wisselen: “Ze hebben al aangegeven – het is al openlijk geschreven – dat er een nieuwe Charles de Gaulle nodig is. Oekraïne heeft zijn eigen de Gaulle nodig, die het Oekraïense Algerije in de steek zal laten, dat wil zeggen de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk en de Krim.” (Tijdens een groot gewapend conflict tussen Frankrijk en het Algerijnse Nationale Bevrijdingsfront (1954-1962) kwam de toenmalige Franse president Charles de Gaulle tot de conclusie dat het vasthouden aan Algerije, toen een Franse kolonie, de middelen van Frankrijk zou uitputten en zijn positie in Europa zou verzwakken. Op 5 juli 1962 werd Algerije onafhankelijk).

  Wat verbergt Oekraïne in de zoutmijnen van Bakhmut?

Waarom is het Westen begonnen met het Oekraïense vredesnarratief?

Sommige westerse beleidsmakers zien opperbevelhebber generaal Valery Zaluzhny blijkbaar als de Gaulle van Oekraïne, maar het probleem is dat hij zijn ambities om de regio’s Zaporozhye en Kherson terug te veroveren waarschijnlijk niet zal opgeven, volgens Evstafiev. Beide regio’s stemden in lokale referenda voor aansluiting bij Rusland en werden vanaf september 2022 officieel nieuwe gebieden van Rusland.

Aangezien de hardliners binnen het Oekraïense burgerlijke en militaire leiderschap nog steeds sterk zijn, heeft het Westen een beperkt aantal opties. Vandaar plan B – een “bevroren conflict” – geciteerd door de Duitse krant.

“Al deze onderhandelingen zijn slechts een poging om tijd te winnen om de interne situatie te stabiliseren in het gebied dat nu wordt gecontroleerd door het regime in Kiev. Naar mijn mening moet hier aandacht aan worden besteed,” zei Evstafiev.

Wat zit er achter de pogingen van het Westen om de situatie koste wat het kost te stabiliseren? Het antwoord is duidelijk, volgens de academicus:

“Wat westerlingen het meest bang maakt, is niet eens de nederlaag aan het front. De meeste westerlingen – en ik denk dat ze een adequaat idee hebben van wat er in de Oekraïense achterhoede gebeurt – zijn bang voor de mogelijkheid van een snelle en catastrofale ineenstorting van het openbaar bestuur [in Oekraïne]. Daarom oefenen ze zoveel druk uit, ik zou haast zeggen, een beetje hysterisch, om de situatie te bevriezen en te proberen de stabiliteit binnenin, aan de achterkant, enigszins te herstellen,” concludeerde Evstafiev.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne zwijnenstal: Zelensky-adviseur geeft toe dat ze “stelen alsof er geen morgen is”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMarcheren voor Israël?
Volgend artikelArtsen waarschuwen miljoenen patiënten voor “levenslang botverlies” één jaar na inenting
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Het westen kan plannen maken zoveel het wil.
  Zolang de doelen en voorwaarden van Rusland niet gerespecteerd worden zullen de plannen van het westen op vruchteloze bodem vallen.
  Putin is vanaf het begin duidelijk geweest.
  Het westen blijkt dat voortdurend terzijde te schuiven en menen dat zij ‘de bal’ hebben.

  • Het Westen heeft geen bal terwijl The Putin alle kaarten in handen heeft.
   De NAVO heeft zijn hand overspeeld en zit nu met de gebakken peren .
   De wereldkaart zal er weer wat anders uitzien voortaan.

 2. haha , k weet niet van waar al die speculaas(ie) komt ….geef mij maar n goeie botercake….
  Gekheid op n stokje , ik geloof er ni veel van ….Denk je echt dat onze onbesuisde klootzakken gezichtverlies gaan lijden ?

 3. In Maart 2022 gaf de Ukraine zich onvoorwaardelijk over aan Rusland. Er stond een kolonne militaire voertuigen van 60 km op de weg naar Kiev dat verder omsingeld was. Deze voertuigen en alle Russische troepen in het bezette noorden werden terug getrokken. Toen kwam de USA met het bevel om door te vechten en dat de Ukraine alle militaire hulp van het westen kon krijgen. Ukraine is doorgegaan met vechten en heeft alle mensen van 17 tot 50 jaar er aan opgeofferd. Dood of invallide.

 4. Laat het maar, catastrofaal, (voor het westen),
  Ineenstorten.
  De heerschappij daar rooft nonstop het land leeg!
  En onderdrukt met met veel geweld de vrijheid.
  Ruimen vh bestel daar is grote noodzaak!
  Pas dan kan dd opbouw zonder de azende westerse dictatuur beginnen.

 5. Als Kiev valt gaat de beerput van de westerse inmenging wijd open. Dan komen de bewijzen van alle vuiligheid van de Europese hoerenkast naar buiten

  Dat is niet gewenst.

  Wat mij betreft stampen de Russen door. Oprollen dat zootje op Amerikaanse leest geschoeide hufters die dat land met bewoners en al hebben uitgeleverd aan BlackRock en Consorten. Alle info er uit persen en tegen de muur.

  ls wij niet verlost worden van dat schorum, zal die Europese hoerenkast in Brussel met alle stiekeme vuile geweld doorduwen om hun positie veilig te stellen voor de volkswoede.

  Ik zet mijn deur open voor de Russen als dat nodig is.

  • Dhr/Mevr. “Inhetmeer” is de enige in de lijst van reageerders die m.i. de spijker op de kop slaat: Oukraïne zou op de lijst van foutieve/corrupte landen op plek 122 [van de totaal 209] staan!
   “We moeten zo lang mogelijk volhouden met “tegengas” geven om te voorkomen dat de burger écht los wordt gerukt van “boer zoekt vrouw” en andere relatieve onzin”.
   Reden:
   ondergrondse bio”labs” [adrenochrome?], child-trafficking, women-trafficking, witwas-constructies en nog wat van die kleinigheden…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in