Terwijl wij naar de rand van een nucleair armageddon glijden terwijl Bono en de Edge U2 liedjes spelen in Kiev, is het waarschijnlijk de moeite waard om even de aandacht te vestigen op de manier waarop deze oorlog voorkomen had kunnen worden. De V.S. hadden eenvoudigweg militaire bescherming kunnen toezeggen aan Volodymyr Zelensky tegen de extreem-rechtse extremisten die dreigden hem te lynchen als hij het vredestichtende beleid zou voeren waarvoor hij tot president gekozen was, schrijft Caitlin Johnstone.

Voor alle duidelijkheid, wat wij hier uitspoken is volledig een fantasie. Wij stellen ons voor wat er gebeurd zou zijn als de VS beloofd hadden de Oekraïense regering te beschermen tegen een ondemocratische gewelddadige omverwerping door fascisten, in plaats van een afschuwelijke proxy-oorlog te voeren. Daarin stellen wij ons ook een wereld voor waarin de regering van de V.S. handelt in het hoogste belang van allen, in plaats van voortdurend te werken aan de overheersing van de planeet, hoeveel waanzin en wreedheid zij de mensheid ook aandoet. Dat zou een wereld zijn waarin de V.S. niet de stappen hadden ondernomen die zij al vele jaren onderneemt om deze proxy-oorlog te orkestreren.

Met dat uit de weg, is het gewoon een simpel feit dat voor een fractie van de militaire vuurkracht die de V.S. nu in Oekraïne stort, zij de hele oorlog had kunnen voorkomen door eenvoudigweg de Oekraïense democratie te beschermen tegen de ondemocratische impulsen van de ergste mensen in dat land.

Op de vraag van Katrina vanden Heuvel van The Nation vorige maand wat volgens hem Kiev ervan weerhoudt een vredesakkoord met Rusland te ondertekenen, antwoordde John Mearsheimer, wiens analyse van dit conflict al vele jaren profetisch is, als volgt:

“Ik denk dat Zelensky, toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, heel duidelijk gezegd heeft dat hij met Rusland een regeling wilde uitwerken die een einde zou maken aan de crisis in Oekraïne, en hij heeft gewonnen. En wat hij toen probeerde te doen was toe te werken naar de uitvoering van het Minsk II-akkoord. Als u het conflict in Oekraïne wilde beëindigen, dan moest u Minsk II uitvoeren. En Minsk II betekende dat u de Russischtalige en etnisch Russische bevolking in het meest oostelijke deel van Oekraïne, de Donbas-regio, een aanzienlijke mate van autonomie moest geven, en dat u de Russische taal tot een officiële taal van Oekraïne moest maken.

  Na 44 jaar in dienst mag de Israëlische Merkava-tank eindelijk geëxporteerd worden: Waarom tot 200 voertuigen binnenkort op weg kunnen zijn naar de Russische grenzen

Ik denk dat Zelensky er al heel snel achter kwam dat het vanwege het Oekraïense rechts onmogelijk was om Minsk II uit te voeren. Dus ook al waren de Fransen en de Duitsers, en natuurlijk de Russen er zeer in geïnteresseerd om Minsk II te laten werken, omdat zij de crisis wilden opdoeken, het lukte hun niet. Met andere woorden, Oekraïens rechts was in staat om Zelensky op dat front te dwarsbomen.”

Wanneer Mearsheimer zegt dat Oekraïens rechts Zelensky heeft kunnen dwarsbomen, bedoelt hij dat niet door stemmen of door democratische processen, maar door bedreigingen en geweld. In een artikel van vorige maand, getiteld “Siding with Ukraine’s far-right, US sabotaged Zelensky’s mandate for peace,” schreef journalist Aaron Maté het volgende:

“In april 2019 werd Zelensky met een overweldigende 73% van de stemmen gekozen op een belofte om het tij te keren. In zijn inaugurele rede de daaropvolgende maand verklaarde Zelensky dat hij “niet bang was om mijn eigen populariteit, mijn kijkcijfers te verliezen,” en dat hij “bereid was om mijn eigen positie op te geven – zolang er maar vrede komt.”

Maar de machtige extreem-rechtse en neonazistische milities van Oekraïne maakten Zelensky duidelijk dat het bereiken van vrede in de Donbas een veel hogere prijs zou hebben.

“Nee, hij zou zijn leven verliezen,” reageerde Rechtse Sector medeoprichter Dmytro Anatoliyovych Yarosh, toen de commandant van het Oekraïense Vrijwilligersleger, een week na de inaugurele rede van Zelensky. “Hij zal hangen aan een of andere boom op Khreshchatyk – als hij Oekraïne verraadt en de mensen die gestorven zijn in de Revolutie en de Oorlog.”

In een interview van 2019 met Maté maakte wijlen de grote geleerde Stephen Cohen de volgende opmerkingen:

“Maar uiteindelijk heb je nu een situatie die niet algemeen begrepen schijnt te worden, namelijk dat de nieuwe president van Oekraïne, Zelensky zich kandidaat heeft gesteld voor de vrede. Dit is een beetje overdreven en misschien betekent het niet veel voor uw generatie, maar hij voerde een soort George McGovern-campagne. Het verschil was dat McGovern werd weggevaagd en Zelensky won met, geloof ik, 71, 72 procent. Hij heeft een enorm mandaat gekregen om vrede te sluiten.

  Kiev offert dienstplichtigen op in "zelfmoordmissie" op rivier de Dnjepr

Dat betekent dus dat hij moet onderhandelen met [de Russische president] Vladimir Poetin. En er zijn verschillende formaten, niet? Er is een zogenaamd Minsk-formaat, waarbij de Duitsers en de Fransen betrokken zijn; er is een bilateraal rechtstreeks met Poetin.

Maar zijn bereidheid – en dat is wat belangrijk is en hier niet goed gemeld wordt – om rechtstreeks met Poetin om te gaan, wat zijn voorganger, Porosjenko, niet deed of niet kon of wat voor reden dan ook – vergde eigenlijk een grote doortastendheid van Zelensky’s kant, want in Oekraïne zijn er tegenstanders van, en die zijn gewapend. Sommigen zeggen dat het fascisten zijn, maar ze zijn zeker ultra-nationalistisch, en ze hebben gezegd dat ze Zelensky zullen verwijderen en doden als hij deze lijn van onderhandelen met Poetin doorzet.

Zelenski kan niet verder gaan zoals ik heb uitgelegd. Ik bedoel, zijn leven wordt letterlijk bedreigd door een quasi-fascistische beweging in Oekraïne, hij kan niet doorgaan met volledige vredesonderhandelingen met Rusland, met Poetin, tenzij Amerika zijn rug dekt. Misschien zal dat niet genoeg zijn, maar tenzij het Witte Huis deze diplomatie aanmoedigt, heeft Zelensky geen enkele kans om over een einde van de oorlog te onderhandelen, dus de inzet is enorm hoog.”

In een artikel getiteld “Why Russia Went to War Now,” legt Ted Snyder van Antiwar uit dat Poetin waarschijnlijk tot de invasie besloten heeft omdat Kiev zich niet aan Minsk II hield, en omdat een toekomstig NAVO-lidmaatschap met Oekraïne op de lange baan geschoven werd terwijl er wapens uit de VS het land binnenstroomden.

“Zelensky wilde niet praten met de leiders van de Donbas, Minsk was dood en Rusland vreesde een op handen zijnde operatie tegen de etnisch Russische bevolking van de Donbas,” schrijft Snyder. “Tegelijkertijd was Washington een lekkende kraan geworden bij beloften om Oekraïne te overspoelen met wapens en de deuren naar de NAVO open te zetten: twee rode lijnen die Poetin duidelijk getrokken had.”

  Poetin: Maak nog geen plannen voor de wederopbouw van Oekraïne

Maar, nogmaals, Zelensky kon Minsk niet uitvoeren, omdat hem overvloedig duidelijk was gemaakt dat hij een gruwelijke dood door een fascistische lynchpartij te wachten stond als hij dat deed. Als de keuze is tussen een proxy-oorlog van de V.S. riskeren of gedood worden in het openbaar, denk ik dat veel leiders in de wereld voor het eerste zouden kiezen.

Zelensky sloot dus vrede met de nazi’s, wier wil voor Oekraïne overeenkwam met die van Washington.

Dit betekent dat elke belangrijke factor die geleid heeft tot het besluit van Rusland om binnen te vallen, door de regering van de VS teniet gedaan had kunnen worden. Men had kunnen garanderen dat Oekraïne geen lid zou worden van de NAVO. De wapenleveranties hadden stopgezet kunnen worden. En Zelensky en zijn regering hadden bescherming van het Amerikaanse leger kunnen krijgen tegen de gewapende fascisten die hun gewelddaden van 2014 op hen zouden herhalen.

Het zou alom winst geweest zijn. We zouden niet in de loop van een nucleair Armageddon zitten te staren. Oekraïne zou de verschrikkingen van een krankzinnige proxy-oorlog bespaard zijn gebleven. Westerse mogendheden zouden geen wapens sturen naar letterlijke nazi-facties. En de V.S. zouden werkelijk de Oekraïense democratie beschermen, in plaats van alleen maar te doen alsof.

Maar, nogmaals, wij leven ons hier slechts in fantasie uit. Nazi’s bestrijden, democratie beschermen en vrede stichten zijn geen dingen die het Amerikaanse Rijk in het echt doet. De VS zijn het meest tirannieke en moorddadige regime op aarde, met een werkelijk enorme marge, en zij zullen met plezier het leven van iedereen op aarde riskeren als dat betekent dat zij de heerschappij over de wereld veilig kunnen stellen.

Maar soms is het leuk om ons voor te stellen in wat voor wereld wij zouden kunnen leven als wij niet door psychopaten geregeerd werden.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hoeveel bent u bereid op te offeren om het Westen te helpen een propagandaoorlog tegen Poetin te winnen?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEU: lidstaten moeten zich garant stellen voor tien miljard euro schuld voor Oekraïne
Volgend artikelDe mRNA rode vlaggen wapperen steeds hoger
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Amerika, England, EU en NATO willen helemaal geen vrede. Die willen dat de strijd doorgaat totdat iedere Oekraïnse man gedood is.
  Levens tellen niet voor die moordenaars. Na de oorlog plaatsen ze ergens een monument terwijl ze hun verdiende miljarden zitten te tellen.

 2. Gelul
  Zelensky word helemaal niet bedreigd dat is een leugen hij is gewoon 1 van
  hun.Tuurlijk knopen ze hem op als hij overstag gaat dat is verraad dat is een logies
  gevolg.Maar dit verhaal riekt naar schade beperking goed praten voor Zelensky.
  Omdat ze aan het falen zijn.en het goed praten voor de steun van overheden
  aan Zelensky.Het witwassen nu het steeds meer naar voren [uit] komt dat het [nep] nazies
  zijn die ze steunen.Proberen de overheden hun schande die ze begaan schoon te poetsen.
  Door dit verhaaltje voorzichtig stiekem weg in de media te gooien.Om schade te beperken.
  door nu te brengen dat de nazies hem bedreigen. Het lijkt er wel op.
  Wir haben het nicht gewust.
  Ik vind dit verhaal behoorlijk die kant op gaan.
  Maar wat ze ook ervan proberen te maken ze hebben hiermee beschamend hun waren
  gezicht laten zien en zijn door de mand gevallen en ze zullen hun
  verantwoordelijkheid niet ontlopen wat mij betreft.
  En Zelensky heeft die verkiezings- praatjes alleen maar gebruikt om de bevolking in
  de maling te nemen om zijn opdracht te kunnen uitvoeren.
  Pas op mensen trap hier niet in.
  Want als het werkelijk zo was had hij allang steun gevraagd tegen dat nep nazie tuig.
  En let op de symboliek en teksten die hij draagt op zijn kleding enz.
  En vooral zijn liegende gedrag en lichaamstaal.
  Duidelijk toch!

 3. Degene die Zelensky afmaakt verdient een lintje.
  Maar hij krijgt wel schade claims van de drugs handel….

  En alweer worden “vluchtelingen”behandeld als slachtoffers.
  Maar dat zijn ze dus niet.
  Wie hebben Zelensky gekozen? Juist.
  Die zijn verantwoordelijk.
  Leve de democratie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in