Afvuren van Zircon-raket

Op 21 november spoorde de Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, de scheepswerven van het land aan om multifunctionele schepen te bouwen met zeer precieze raketsystemen die ontworpen zijn om kritieke infrastructuur en maritieme doelen te vernietigen, waaronder vliegdekschepen en aanvalsschepen, bericht Vijainder K Thakur.

Het hoofd van het Russische Ministerie van Defensie drong er tijdens een vergadering van het bestuur van de militaire afdeling ook op aan om alle onderdelen van de strategische nucleaire strijdkrachten voortdurend paraat te houden.

In zijn toespraak verwoordde generaal Shoigu op subtiele wijze de intentie van Rusland om de uitdaging aan te gaan die het Amerikaanse leiderschap is aangegaan om Rusland te verzwakken. Amerikaanse vliegdekschepen zijn essentieel voor het behoud van de Amerikaanse hegemonie en Rusland lijkt daar nota van te hebben genomen. Maar de taak die voor Rusland ligt is niet triviaal.

De uitdaging om een vliegdekschip te vernietigen

Vliegdekschepen opereren als carrier strike groups of als een task force bestaande uit andere oorlogsschepen en ondersteunende schepen. Een vliegdekschip is meestal uitgerust met een meerlaags verdedigingssysteem dat bestaat uit close-in wapensystemen (CIWS), middellangeafstandsraketten en langeafstandsluchtverdedigingssystemen.

Daarnaast hebben andere oorlogsschepen in de groep of task forces verschillende luchtverdedigingswapensystemen die bijdragen aan de algehele verdediging.

Tijdens operaties wordt het luchtruim rond een carrier group 24 uur per dag bewaakt door op het vliegdekschip geïnstalleerde AEW&CS-platforms.

Subsonische kruisraketten, zoals de Kalibr, vormen geen bedreiging voor een vliegdekschip. Ze worden gemakkelijk gedetecteerd en vernietigd lang voordat ze ook maar in de buurt van een vliegdekschipgroep komen, zelfs in het geval van een verzadigingsaanval.

Anti-vliegdekschip geschut van de Russische marine

Schepen van de Russische marine gebruiken momenteel slechts één wapensysteem dat speciaal bedoeld is om Amerikaanse vliegdekschepen tot zinken te brengen – de P-700 Granit (SS-N-19 ‘Shipwreck’) raket.

De 7.000 kg wegende Granit is een reus met een 750 kg wegende granaatkop met een opbrengst van 500 kt. Hij kan vliegen met snelheden tot Mach 1,6 op lage hoogte en Mach 2,5+ op grote hoogte. De Granit kan ook worden bewapend met een thermonucleaire kernkop. Het maximale bereik is 625 km.

  De ruil van de eeuw: Rusland zou moeten aanbieden Westerse huurlingen te ruilen voor Assange

Eén enkele Granit-treffer, zelfs met een conventionele kernkop, zou waarschijnlijk een vliegdekschip lamleggen.

De Kirov-klasse zware geleide-raketkruisers/battlescruisers van de Russische marine zijn bewapend met de Granit-raket. De door kernenergie aangedreven kruisers hebben een waterverplaatsing van 28.000 ton en kunnen een aanvulling van 20 x P-700 raketten dragen.

Momenteel zijn echter slechts twee kruisers van de Kirov-klasse – Pjotr Velikiy en Admiral Nakhimov – operationeel in de Russische marine. Gezien het kleine aantal Russische schepen dat bewapend is met Granit-raketten, zou hun locatie te allen tijde bekend zijn bij de Amerikaanse marine.

De gevechtsradius van F/A-18C/D Hornet multifunctionele gevechtsvliegtuigen op vliegdekschepen is ongeveer 300 zeemijl met interne brandstof. Wanneer ze zijn uitgerust met externe brandstoftanks of de mogelijkheid om bij te tanken vanuit de lucht, kan het bereik van het vliegtuig worden vergroot.

Er is dus geen kans dat een Russisch oorlogsschip een vliegdekschipgroep kan naderen binnen het lanceerbereik van een Granit raket.

P-800 Oniks raket

Russische P-800 Oniks raketten hebben de hoge supersonische snelheid en manoeuvreerbaarheid om door de verdediging van een vliegdekschipgroep te dringen, en ze worden op veel oorlogsschepen en onderzeeërs gebruikt.

Hun 300 kg zware granaatkop is echter veel kleiner dan de 750 kg zware granaatkop van de Granit. De uitkomst van een gevecht tussen een Russisch marineschip bewapend met Oniks raketten en een vliegdekschipgroep van de Amerikaanse marine zou afhangen van de specifieke omstandigheden, de tegenmaatregelen die de vliegdekschipgroep zou nemen en het succes van de penetratie van de raket door de verdediging van het vliegdekschip.

Zelfs in het geval van een ongunstige uitkomst is de kans dat één of zelfs meerdere Oniks inslagen een vliegdekschip tot zinken kunnen brengen minimaal.

Toegegeven, het aantal Russische schepen dat bewapend is met Oniks raketten loopt in de tientallen, maar de Amerikaanse marine heeft 11 carrier strike groups! Ook blijft het een uitdaging om een vliegdekschipgroep te benaderen binnen het lanceerbereik van een Oniks.

De Russische marine heeft bovendien veel onderzeeërs die bewapend zijn met Oniks raketten die een goede bedreiging vormen voor Amerikaanse vliegdekschepen – als hun verblijfplaats niet bekend is bij de Amerikaanse marine.

  Er is geen simpele oorlog in Oekraïne en de NAVO zit in de problemen

Het alternatief voor de Granit

Terugkomend op wat generaal Sergei Shoigu zei in zijn toespraak tot het bestuur van de militaire afdeling – het is onwaarschijnlijk dat hij de Oniks raket in gedachten had tijdens zijn toespraak.

De Granit raket zal worden vervangen als de vliegdekschip-killer van de Russische marine door de 3M22 Zircon hypersonische kruisraket. De Zircon kan snelheden tot Mach 8 bereiken en doelen raken op afstanden tot 500-1000 km.

In tegenstelling tot de Granit en Oniks met hoge supersonische snelheid, zal de hypersonische Zircon bijna onmogelijk te onderscheppen zijn door de luchtverdediging van de vliegdekschepen.

Er wordt aangenomen dat de Zircon een granaatkop heeft die tussen de 300 kg en 400 kg weegt. Door zijn aanzienlijk hogere snelheid zou hij echter net zo destructief zijn als de Granit. Een aanval met de Zircon zal waarschijnlijk ook een vliegdekschip lamleggen.

Project 22350 oorlogsschepen

Het Project 22350 fregat Admiral Golovko zal het eerste oorlogsschip van de Russische marine zijn dat wordt uitgerust met Zircon hypersonische raketten. Het oorlogsschip is uitgerust met 3S14 VLS-cellen die kunnen worden gebruikt om Kalibr, Oniks of Zircon antischipkruisraketten te lanceren.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu vertelde het bestuur van de militaire afdeling dat Admiral Golovko staatstesten ondergaat.

Eerder op 31 maart had het Russische ministerie van Defensie gemeld dat Admiral Golovko was aangekomen op de hoofdbasis van de Noordelijke Vloot om fabrieksproeven op zee en staatstesten uit te voeren, evenals testvuren op de gevechtstrainingsbanen van de vloot in de Barentszzee.

Het is de bedoeling dat het oorlogsschip dit jaar wordt overgedragen aan de Russische marine.

Admiral Golovko is het derde oorlogsschip van zijn klasse. De leidende en eerste productiefregatten, “Admiraal van de Vloot van de Sovjet-Unie Gorshkov” en “Admiraal van de Vloot Kasatonov” zijn al ingelijfd bij de Russische Noordelijke Vloot.

De schepen van Project 22350 zijn fregatten van de 1e rang, ontworpen voor operaties in de verre zeezone. Het zijn de grootste nieuwe oorlogsschepen van de moderne Russische vloot.

  Dr. Coleman: De Tijd dringt voor hen die om Vrijheid geven

Admiral Gorshkov en Admiral Kasatonov zijn momenteel bewapend met Kalibr-NK en Oniks kruisraketten. Admiraal Gorshkov nam deel aan het testen van de Zircon hypersonische raketten.

Het is aannemelijk dat Admiral Gorshkov en Admiral Kasatonov tijdens hun volgende geplande refit zullen worden uitgerust met 3S14 VLS cellen zodat ze Zircons kunnen lanceren.

Verwacht wordt dat alle toekomstige Project 22350 oorlogsschepen bewapend zullen zijn met Zircon raketten. De Severnaya Verf scheepswerf heeft tot nu toe orders ontvangen voor 6 Project 22350 oorlogsschepen. De verklaring van generaal Shoigu over de behoefte aan meer van dergelijke oorlogsschepen suggereert dat een vervolgorder voor nog eens 6 fregatten in het verschiet ligt. Volgens de vice-commandant bewapening van de Russische marine, vice-admiraal Viktor Bursuk, heeft de Russische marine minimaal 15 van dergelijke fregatten nodig in basis- en geüpgradede versies.

Andere platformen die Zircons kunnen krijgen zijn Gremyashchiy-klasse korvetten (uitgerust met UKSK VLS-cellen tijdens de bouw) en Udaloy-klasse onderzeebootbestrijdingsvernietigers.

Conclusie

Rusland staat op het punt om een afweersysteem tegen vliegdekschepen op te bouwen op basis van de Zircon-raket die wordt ingezet op zeewaardige oorlogsschepen zoals de Project 22350-fregatten en Udaloy-klasse kruisers.

Het waarschijnlijke eerste doel zou zijn om Zircon’s in te zetten op Project 22350 fregatten en 8 opgeknapte Project 1155/1155.1 Udaloy klasse destroyers die worden uitgerust met 3S14 VLS cellen.

Er wordt ook voorgesteld om Zircon raketten in te zetten op Yasen-klasse onderzeeërs en gemoderniseerde Oscar-klasse onderzeeërs. Naast het vermogen om vliegdekschepen te vernietigen, zet Rusland ook hypersonische kruisraketten in die vanuit de lucht worden afgevuurd en die vliegdekschepen lam kunnen leggen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Nieuwste hypersonische wapens op een schip uit de jaren 80: Waarom deze oude torpedojager Ruslands gevaarlijkste oppervlaktejager kan zijnVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRemigratie, deportatie, repatriëring: van taboe naar realiteit
Volgend artikelBritse studie: Hoe meer je de draconische ‘Covid restricties’ volgde, hoe slechter het vandaag de dag gaat met je geestelijke gezondheid
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. Vandaag weer eens een poging ondernomen om aan iemand te vragen waarom zij nog steeds gelooft dat we hier te maken hebben met een echt werkend, democratisch systeem. Alleen al zo’n vraag veroorzaakt in vele gevallen dat het gesprek acuut stopt omdat de andere partij zich geen raad weet met het horen van iets dat men niet verwacht. Het “hoort” ook niet of zo en men wil zo graag deugen in het bijzijn van anderen. De pracht van zo’n ervaring is nou juist wat ons menselijk maakt en het blijkt gewoon dat de aarde hierna gewoon blijft doordraaien en dat het universum ook nog steeds werkt. Simpelweg aanwezig durven zijn bij iemand die kennelijk buitenaards anders denkt dan jij is gewoon de ultieme menselijke ervaring die niet te versmaden valt, maar de aangeleerde angst voor zoiets is bij het gros van de mensheid zó groot dat de interactie liefst meteen moet worden afgekapt. Het allerliefste zou men je willen platbombarderen als je kijkt naar de heftigheid van de optredende (kinderlijke) emoties die zich dan voordoen. Dat kent men: alles wat men niet snapt, moet worden platgebombardeerd want we zijn toch oh-zo beschaafd in dit deel van de wereld :-).

 2. Buiten dat alle Yankee vliegdekschepen gevaar lopen

  Crunch Time nadert: Rusland blijft ICBM’s laden met MIRV’s en tegenmaatregelensystemen – Problemen voor de NAVO (vid)
  Intensieve voorbereidingen

  In Rusland wordt intensieve nucleaire activiteit geregistreerd, terwijl Russische strategische strijdkrachten de modernste ICBM’s blijven laden met meerdere onafhankelijk richtbare re-entry-voertuigen (MIRV’s) en systemen voor tegenmaatregelen.

  Er wordt aan herinnerd dat het Russische leger een paar dagen geleden het beroemde strategische intercontinentale ballistische raketsysteem heeft gepresenteerd, uitgerust met een supersonisch Avangard-glijvoertuig, wat in het Westen zorgen veroorzaakte! >>>

  https://warnews247.gr/entoni-pyriniki-drastiriotita-i-rosia-fortonei-synechos-diipeirotikous-pyravlous-me-mirvs-systimata-antimetron-provlima-gia-nato-vid/

 3. Punching bag voor het Oekraïense leger: de Russen lieten veel “hout” vallen in Klysifka en Andriivka – De laatste aanval op Bogdanovka is begonnen

  De Russen beuken genadeloos op de Oekraïense verdediging

  Het politieke en militaire leiderschap van Oekraïne wordt geconfronteerd met een onbeheersbare verwoesting, aangezien we nog aan het begin staan ​​van het Russische tegenoffensief.

  Informatie van de Oekraïense fronten duidt op een ineenstorting van het Oekraïense leger, wat snelle ontwikkelingen in het Westen en Kiev zal veroorzaken.

  Een typisch voorbeeld is wat er gebeurt aan het Bahmut-Chasiv Yar-front. De Russen hebben de gehele Oekraïense tegenaanval ‘geëlimineerd’, Andriyivka heroverd, terwijl ze Klisifka onder vrijwel volledige controle hebben gebracht. >>>

  https://warnews247.gr/sakos-tou-box-o-oukranikos-stratos-oi-rosoi-xespasan-kai-erixan-poly-xylo-se-klisifka-antriivka-xekinise-i-teliki-epithesi-stin-bogdanovka/

   • Alfred Melse november 22, 2023 Bij 20:14

    Graag gedaan Alfred, ja dat lijkt mij ook een goed idee, Praag is ook zo’n mooie oude stad stuk of 5 keer geweest, januari 1969 liep ik avonds op het Wenceslas plein toen kwam ik in een demonstratie terecht i.v.m. met de zelfverbranding van de Student Jan Palach, goh wat was dat indrukwekkend ben met de demonstranten meegelopen tot de afloop, zoiets vergeet men nooit de Tsjechen zijn een vriendelijk volk.

    • Adriaan,
     Ook ik ken die stad goed, het is eigenlijk een liefde geworden, de hele stad lijkt wel een museum en inderdaad de bevolking is erg vriendelijk, de Russische overheersing was een hele zware voor hun ook mee eens, Jan Palach, een verdrietig verhaal!

   • Iedereen in Kiev sprak altijd al Russisch of surzhik wat grotendeels uit Russisch bestaat. Pas sinds dat gelul met dat yankee Maidan is de stad vervuild geworden door bandera etterbakjes die daar niets te zoeken hadden. Het Russische Kiev zal wederom Russisch worden.

 4. En wanneer de khaz… eh … de ‘joden’ die (voor 95% reeds besneden) Palestijnen (nogmaals ?) zouden gaan besnijden, zouden er dan ook allerlei rabijntjes komen toesnellen om hun ‘palestijnse stampertje’ af te komen sabbelen, zoals soms gebruikelijk is bij koshere baby’s ?

  ■ Haredi Jew Rabbi sucking baby penises causing herpes, 1 baby deceased :
  http://failedmessiah.typepad.com/failed_messiahcom/2012/03/two-more-babies-get-herpes-from-haredi-circumcision-penis-sucking-ritual-678.html
  &
  http://theuglytruth.wordpress.com/2014/01/22/israels-chief-rabbinate-says-oral-suction-at-circumcision-is-preferred-2/#more-62919

 5. Waar is nu die hele NATO en EU
  @Alfred Melse
  idd Mocht Kiev Russisch gaan worden, dan.ga ik toch nog eens een stedentrip doen daar want Kiev is een mooie stad.

 6. En daar komen ze nu achter? Nounou, ik vraag me af waar sommige lui op het VS ministerie van defensie voor worden betaald.
  Ik roep al meerdere jaren dat die dobberende doodskisten achterhaald zijn. Iedereen die gewoon het nieuws volgt had dat ook al een tijdlang kunnen weten. Minimaal na de eerste succesvolle inzet van hypersonische wapens in Ukraine had er toch iets door moeten dringen zou je denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in