© Unsplash

De kosten van levensmiddelen blijven stijgen in het Verenigd Koninkrijk, en de detailhandelaren in levensmiddelen hebben gewaarschuwd dat de prijsinflatie in de nabije toekomst zal aanhouden. Uit de laatste cijfers blijkt dat de prijzen van levensmiddelen nu in het hoogste tempo ooit zijn gestegen, bericht Cassie B.

Uit cijfers van detailhandelanalist Kantar blijkt dat de inflatie van de levensmiddelenprijzen in het land een nieuwe recordhoogte van 16,7% heeft bereikt in de vier weken die eindigden op 22 januari. Dit komt neer op een stijging van bijna 800 pond (890 euro) op een gemiddelde jaarlijkse boodschappenrekening. Dit is een opmerkelijke stijging ten opzichte van de 14,4% in december en het hoogste niveau sinds de cijfers voor het eerst werden bijgehouden in 2008.

Enkele categorieën levensmiddelen die de laatste tijd bijzonder sterk zijn gestegen zijn eieren, melk en hondenvoer. Fruit, groenten, suiker en alcohol zijn de afgelopen maand echter ook sterk gestegen. Volgens Kantar is de prijs van basisproducten zoals kaas, melk, boter en brood op jaarbasis met 16,7% gestegen. Het Office for National Statistics (ONS) meldt dat olijfolie het afgelopen jaar met bijna 40% is gestegen, terwijl magere melk met 46% en suiker met 38,5% zijn gestegen.

Mensen nemen hun toevlucht tot producten van winkelmerken, goedkope koolhydraten en verlopen voedsel om hun gezin te voeden

Als reactie op de recordinflatie breiden sommige supermarkten hun winkelmerken uit om hun klanten meer waar voor hun geld te bieden. In januari steeg de verkoop van huismerkproducten met 9,3%; de verkoop van merkalternatieven steeg slechts met 1%.

  Poetin - Westerse "Elites" leven in een "Droomwereld"

Vier op de tien Britse gezinnen met kinderen onder de 12 jaar vervangen vlees in hun dieet door koolhydraten zoals pasta en brood om hun maaltijden te verrijken en meer uit hun geld te halen. Volgens Red Tractor koopt 18% van de Britten minder groenten en fruit en bijna een derde minder vlees.

Een andere manier waarop sommige mensen de eindjes aan elkaar knopen is door voedsel te eten dat ver over de houdbaarheidsdatum heen is. Volgens het ONS zegt bijna een op de vijf volwassenen wel eens voedsel te hebben gegeten dat over de houdbaarheidsdatum heen was, wat aangeeft wanneer bederfelijk voedsel veilig kan worden geconsumeerd. Dit ondanks de waarschuwing van het Food Standards Agency dat mensen nooit voedsel mogen eten na deze datum – ook al ruikt of ziet het er acceptabel uit – omdat het tot ernstige ziekten kan leiden.

De ONS heeft ook vastgesteld dat 15% van de volwassenen enigszins of zeer bezorgd is dat hun voedsel opraakt voordat ze meer kunnen kopen. Ook bleek dat Britten moeite hebben om warm te blijven door de hogere energiekosten: bijna een kwart van de ondervraagden zei dat ze de afgelopen twee weken moeite hadden om het comfortabel warm te hebben.

Discount-winkelketens zoals ALDI en Lidl hebben een stijgende verkoop genoteerd. Voor de vierde maand op rij was ALDI de snelst groeiende levensmiddelenwinkel van het land, met een omzet die 26,9% hoger lag dan vorig jaar en een marktaandeel van 9,2%. De verkoop bij Lidl steeg met 24,1%; zij veroverden een marktaandeel van 7,1%. Ondertussen steeg de verkoop bij grotere rivalen zoals Sainsbury’s, Asda en Tesco met slechts 6%; de verkoop bij Morrisons daalde met 1,9%.

  Genoeg van de Oekraïense clownshow!

Dit is slecht nieuws voor de Britten, die toch al te kampen hebben met inflatie over de hele linie. De Bank of England verhoogde onlangs voor de 10e keer op rij de rente, waardoor de maandelijkse hypotheekbetalingen stijgen; de stijging met 0,5% brengt de rente op 4%, het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Een verdere stijging tot 4,25% wordt volgende maand algemeen verwacht.

Ondertussen heeft het Internationaal Monetair Fonds voorspeld dat de Britse economie dit jaar zal krimpen en van alle ontwikkelde landen, inclusief Rusland, het slechtst zal presteren. Het nieuws is niet veel beter in de VS, waar de prijzen van veel voedingsmiddelen ook exponentieel zijn gestegen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

HONGERSNOOD DOSSIER

“De wereld stevent af op een terugkeer naar de tijd van oorlog, hongersnood en pest”: Econoom Nouriel Roubini kondigt apocalyptische tijden aanVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHuiveringwekkend: World Economic Forum toont technologie waarmee de overheid uw gedachten kan bestraffen en grote bedrijven uw hersenen kunnen bespioneren (Video)
Volgend artikelWeer een EU-falen – Handelsreus Trafigura: “Schaduwvloot” voor Russische olie bereikt 600 schepen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Ik eet al zes maanden dingen die over de datum zijn. Sinds ik ben verlaten in de coronatijd is het moeilijk te wennen. Geld is de 10e al op. Dit wordt nog veel erger na de jaarafrekening van de energie. Ik weiger naar de voedselbank te gaan, ik sterf liever, en dat gaat dan ook wel gebeuren denk ik. Krijg al wat rare infecties. Het zal me worst wezen.

  • Laat je niet intimideren en mentaal kapot maken.
   Verbind je met gelijk gestemden. Daar ligt onze kracht.
   Als je het opgeeft dan hebben zij gewonnen.
   Dat is toch het laatste wat je wil ?

  • Mijn opa en oma aten alles wat over de datum was als het maar goed rook. Zelfs beschimmelde producten dat werd de schimmel vanaf geschept of gesneden en ze zijn 83 en 87 geworden dus volgen mij is dat niet zo´n probleem.

   • Is niet zo’n probleem…
    Goed, alleen als het gratis of afgeprijsd word aangeboden.

    Tegenwoordig liggen meerdere verse producten al verslunst of overdatum in de rekken aan dezelfde prijs.

 2. @OptimaForma >> (ik sterf liever, en dat gaat dan ook wel gebeuren denk ik. Krijg al wat rare infecties. Het zal me worst wezen.)

  Dus je laat je er onder krijgen, door dat smerige tuig ? Dat is nou juist wat ze willen, dat je opgeeft.
  Laat dat nou het laatste zijn wat je moet doen. NIET OPGEVEN !! Opstand is coming. Kijk om je heen, we zitten allemaal in het zelfde schuitje. En de macht ligt bij ons, het is mooi geweest, het heeft al veelste lang geduurd. Zij gaan dit verliezen, dus ga niet bij de pakken neerzitten. Heb je geen eigenwaarde ?!?

 3. ´Vandaag, zondag 5 februari, komen kritische burgers uit heel Nederland bijeen in Amsterdam om zich uit te spreken tegen CBDC (central bank digital currency). Blckbx is erbij en doet live verslag. De manifestatie start met een aantal sprekers op de Dam, waarna de demonstranten een looproute van vier kilometer door het centrum zullen afleggen. De livestream begint om 12.30 uur.

  Geen CBDC, geen programmeerbaar geld
  Samen voor Nederland, organisator van de demonstratie, en veel burgers vrezen dat CBDC de fundamentele vrijheid aantast om anoniem en naar eigen inzicht geld te besteden. Digitale centrale bankmunten kunnen namelijk zo geprogrammeerd worden dat het alleen aan bepaalde zaken uitgegeven kan worden. Ook kunnen er geografische beperkingen opgelegd worden, waarmee het alleen in bepaalde gebieden gespendeerd kan worden. Hoewel beleidsmakers zweren dat dit niet zal gebeuren, vrezen veel critici dat als de technologie er eenmaal is, deze uiteindelijk zal worden ingezet om burgers te controleren en beperken. Samen voor Nederland maakt zich hier zorgen over en roept mensen op om samen te komen en zich uit te spreken.

  Programma (onder voorbehoud)

  11.00 uur: Verzamelen
  12.00 uur: Voorprogramma Dam Amsterdam.
  13.00 uur: De mars van de menselijke verbinding.
  15.00 uur: Terugkomst op de Dam met programma.
  16.00 uur: Einde demonstratie

  De verwachting is dat we live gaan om 12.30 uur en 14.30 uur. Dit is afhankelijk van het daadwerkelijke verloop van de demonstratie.´

  https://www.blckbx.tv/livestreams/demonstratie-geen-cbdc-geen-programmeerbaar-geld-zondag-5-februari-2023

 4. De koninklijke sjonnies Charles & Camilla zullen in aanloop naar hun kroning op 06 mei – we gaan zien of het spektakel doorgang zal vinden – slechts lippendienst bewijzen aan het snel groeiend aantal Britten dat betalingsproblemen ondervindt.
  Republikeinen hebben reeds aangekondigd die dag te zullen protesteren tegen dit geldverslindende circus met als decor o.a. een kroon t.w.v. een miljard pond en het ligt in de lijn der verwachtingen dat velen van diverse pluimages zich bij dit protest zullen aansluiten.

 5. Wat zijn we allemaal toch verweekt. Elke kamer in het huis moet worden verwarmd, een uurtje zonder stroom en de wereld stort in elkaar. En in dit artikel, afgelopen voedsel. Wat een drama. Misschien moeten we eens kijken wat mensen in Afrika of landen in Zuid Amerika te eten hebben voor dat we in zelf medelijden zwelgen. Het wordt hoog tijd dat we zoals onze grootouders weer leren wat werkelijke nood is.

  • @Dominique (Het wordt hoog tijd dat we zoals onze grootouders weer leren wat werkelijke nood is.)

   100% mee eens !! We zijn verwend.

 6. Er is niks mis mee om producten die over data zijn te consumeren.
  Het enigste wat daarvoor vereist is zijn een goede neus en een sterke maag.
  Én eetlust natuurlijk.

 7. Gedroogde bonen, linzen en dergelijke zijn betaalbaar en als je ze een paar dagen in water legt ontkiemen ze, dus dat is verse kiemgroente. Heel gezond en makkelijk.

 8. Verwend?
  O o, onze voorouders hebben hard gestreden en gewerkt om ons en ons nageslacht een beter leven in een betere wereld te geven.
  Wat nu gebeurt heeft alles te maken met een slecht regeringsbeleid.
  Vrijheid wordt ons afgepakt, dogma’s opgelegd, mondhouden opgelegd, voeding gerantsoeneerd.

  En ja… als het waard is kunnen wij, nageslacht incluis op droog brood leven…

 9. Berekening van inflatie: als je de prijzen vergelijkt van de producten van de eigen merken, bv. pasta (macaroni, spaggetti) prijs van 0,35 € per 500 gr, naar 0,75 €, een stijging van meer dan 110 %, gelijkaardige stijging van de prijs van eieren, boter, kaas, melk, diepvries frieten, groenten, …prijsstijging van 80% à150 % op een periode van 15 maanden (wanneer de sancties van de EU tegen haar burgers gestart is). Ik vraag me af wie die devaluatie, sorry men noemt dat tegenwoordig inflatie, berekent.
  Omzet: als de verkochte hoeveelheid ( aantal stuks, Kg, lieter) met 30 % afneemt, maar men verhoogt de prijs met 100 % per eenheid, mag men dan beweren dat de omzet verhoogd is?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in