Uit Iran komen de laatste week berichten over protesten tegen de regering. We hebben die niet meegenomen omdat we een verdacht luchtje roken; een operatie uitgevoerd door de westerse inlichtingendienst in samenwerking met de westerse media. Zoals Moon of Alabama onthult, blijkt nu dat onze vermoedens juist waren.

De afgelopen weken waren er enkele rellen in Iran. Eerst waren er protesten over de valselijk gerapporteerde dood van een jonge vrouw, Mahsa Amini, die plotseling in elkaar was gezakt (video) terwijl ze in een politiebureau zat te wachten. Ze overleed enkele dagen later. Mahsa Amini had eerder een hersenoperatie ondergaan en haar instorting en dood hielden daarmee verband, niet met het optreden van de politie.

De protesten van voornamelijk vrouwen, en gesteund door een bekende Amerikaanse regeringsmedewerker, werden al snel overgenomen door separatistische groeperingen die er rellen van maakten. Dit vooral in het noordwestelijke Koerdische grensgebied en het zuidoostelijke Baloch-gebied. Het is bekend dat deze groepen buitenlandse steun genieten. Politiebureaus werden aangevallen, auto’s werden in brand gestoken en er ontstonden nachtelijke rellen. In totaal kwamen ongeveer 24 politieagenten en ongeveer 100 demonstranten om het leven.

Het is niet de eerste keer dat dergelijke rellen plaatsvinden in Iran. De rellen van 2007 ontstonden na vreedzame protesten tegen een verhoging van de benzineprijs en de rellen van 2017 na vreedzame protesten over algemene economische tegenspoed. Telkens werden de protesten overgenomen door buitenlands geregisseerde groepen en eindigden ze in ernstige rellen waarbij enkele doden vielen. Na een maand of twee kalmeerden de situaties.

Nu gebeurt iets soortgelijks.

Zoals gewoonlijk worden de rellen gesteund door de “westerse” media, vooral door de New York Times. Hier is een mooi voorbeeld:

It Was a Massacre’: How Security Forces Cracked Down in Southeastern Iran

Een analyse door de New York Times van getuigenverklaringen en video’s onthult een bloedig tafereel dat zich vorige maand in Zahedan afspeelde tijdens het vrijdaggebed, met matten als brancards en lichamen die in auto’s werden opgestapeld.

Sommige gewonden probeerden weg te kruipen om aan het geweervuur te ontsnappen. Anderen bloedden dood op gebedsmatten terwijl mensen probeerden hen in veiligheid te brengen.

Maar de sluipschutters en agenten bleven de trekker overhalen en vuurden kogel na kogel af op mannen en jonge jongens in een gebedsruimte waar het vrijdaggebed aan de gang was.

Dat klinkt alsof de politie naar believen en zonder aanleiding schoot. Maar sommige details die dieper in het verhaal zitten, schetsen een heel ander beeld. Als men de propagandatroep weglaat over sommige videoscènes en anonieme Iraanse stemmen die oncontroleerbare beweringen doen, kan men een minder belemmerende blik werpen op de werkelijke situatie:

  Tsjetsjeense leider wil kernwapens inzetten in Oekraïne

De gruwelijke scène ontvouwde zich op 30 september in Zahedan, een stad in het zuidoosten van Iran waar de etnische Baluch-minderheid woont, nadat een kleine groep gelovigen uit het Grote Mosalla gebedscomplex tevoorschijn kwam om de confrontatie aan te gaan met veiligheidstroepen die bij een politiebureau aan de overkant van de straat waren geposteerd.

De Islamitische Revolutionaire Garde, een elitetak van de strijdkrachten, heeft bevestigd dat haar strijdkrachten aanwezig waren in Zahedan en dat zes van haar leden die dag zijn gedood, waaronder haar regionale inlichtingenchef, kolonel Ali Mousavi, en officieren van de gevreesde Basij-militie. Zij hebben ontkend op burgers te hebben geschoten.

Getuigen zeiden dat een aantal Iraanse veiligheidsagenten waren gedood, maar dat zij later omkwamen tijdens botsingen op straat.

De demonstranten scandeerden antiregeringsleuzen en gooiden stenen naar de agenten, waarop de veiligheidstroepen volgens getuigen lukraak op de menigte vuurden. Terwijl de demonstranten zich verspreidden, volgden de pistoolschoten hun aftocht terug naar het complex, waar duizenden nog steeds aan het bidden waren.

Maar volgens de geestelijke en twee andere getuigen verliet een groep van 10 tot 15 jonge gelovigen het complex nog voor het einde van het gebed om zich bij het politiebureau te verzamelen.

Op een door The Times geverifieerde video is te zien hoe enkele demonstranten stenen gooien naar het politiebureau, waar veiligheidstroepen op het dak staan, terwijl er geweerschoten te horen zijn. Getuigen zeiden dat sommige demonstranten molotovcocktails gooiden.

De troepen reageerden met geweerschoten, aldus getuigen.

Op een door The Times geverifieerde video is te zien hoe twee mannen in uniform naast een andere man op het dak van het politiebureau staan en schieten met wat lijkt op een pump-action shotgun in de richting van de moskee.

Naarmate de dag vorderde, stroomden meer burgers de straat op toen ze zich bewust werden van het geweld in de stad.

Ze werden geconfronteerd met Perzisch sprekende veiligheidstroepen, in traditionele Baluch-kleding, die uit auto’s tevoorschijn kwamen en op de demonstranten schoten, van wie sommigen terugvochten met molotovcocktails en kogels, aldus getuigen. De meeste botsingen vonden plaats in een straat bij de Makki-moskee, waar honderden mensen zich hadden verzameld.

De rellen in Zahedan werden georganiseerd door een groep met veel middelen, waarschijnlijk gefinancierd door een of ander Amerikaans overheidsprogramma:

  VERGRENDELD: Nadat ze aan het begin van de oorlog alle kustgebieden van de Azov Zee hadden ingenomen, blokkeren en vernietigen de Russische strijdkrachten nu de infrastructuur van alle Oekraïense havens aan de Zwarte Zee

De dag voor de schietpartij in Zahedan begonnen demonstranten op te roepen tot een “brede opstand” in “alle steden van Baluchestan,” als een daad van “solidariteit met Koerdistan en uit protest tegen de verkrachting van het Baluch-meisje,” aldus een poster die reclame maakte voor de demonstraties. In de Koerdische regio van Iran zijn de afgelopen weken ook grote protesten geweest en zijn er aanvallen geweest van regeringstroepen.

De vermeende “verkrachting van het Baluch-meisje” is onbevestigd en waarschijnlijk gewoon weer een valse beschuldiging.

Samengevat:

Een groep goed georganiseerde en gewapende provocateurs viel politieagenten aan en probeerde een politiebureau in brand te steken. De politie was het daar niet mee eens. Zij gebruikte pump-action shotguns met zowel birdshot als anti-riotmunitie. Er kwamen meer mensen. Sommigen van hen hadden geweren.

Wie de mensen en de omgekomen IRGC-mannen daadwerkelijk neerschoot is niet opgehelderd. Wie de vermeende “sluipschutters” waren is ook niet opgehelderd. The Times veronderstelt dat het de politie was, maar levert geen bewijs voor die conclusie. Net als tijdens de Maidan-rellen in 2014 zouden de sluipschutters provocateurs kunnen zijn geweest die waren ingehuurd om op beide partijen te schieten, op demonstranten en politieagenten.

Zahedan ligt vlakbij de soms onrustige grens met Pakistan. Daarom zijn de IRGC en andere veiligheidstroepen daar gestationeerd.

Ik vind deze zin enigszins grappig:

Ze werden opgewacht door Perzisch sprekende veiligheidstroepen, in traditionele Baluch-kleding, …

Wordt dit verondersteld sinister te zijn?

De Baloch spreken vaak Balochi, maar dat is een plaatselijk Iraans dialect. Perzisch (Farsi) is de officiële overheidstaal van Iran en wordt op alle scholen onderwezen. Dat sommige “Perzisch sprekende” veiligheidstroepen de gebruikelijke lokale burgerkleding droegen (losse lange hemden zonder knopen) zou niemand moeten verbazen. Dergelijke undercovertactieken worden overal ter wereld toegepast.

Hossein Amir-Abdollahian, minister van Buitenlandse Zaken van Iran, is niet geamuseerd dat hij door “westerse” ambtenaren de les wordt gelezen over het gedrag van de politie tijdens gewapende rellen:

De minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Hossein Amir-Abdollahian, heeft onderstreept dat Iran het anker van stabiliteit en veiligheid in de regio is en niet het land van de fluwelen of kleurrijke coup, en heeft de buitenlandse interventie van sommige westerse landen in Iran gehekeld.

In een telefoongesprek met de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken dat “de dood van wijlen Mahsa Amini pijnlijk is voor ons allen”, maar hij wees erop dat deze kwestie slechts wordt beschouwd als een voorwendsel voor (interventie van) sommige westerse autoriteiten.

“Vreedzame eisen zijn anders dan rellen, moorden, brandstichting en terroristische acties,” zei hij.

Over hetzelfde onderwerp vroeg de Iraanse FM zich ook af: “Wie gelooft dat de dood van een meisje zo belangrijk is voor westerlingen? Als dat zo is, wat hebben ze dan gedaan met de honderdduizenden martelaren en doden in Irak, Afghanistan, Syrië en Libanon? Zij wilden een sektarische oorlog beginnen in Iran.”

De Iraanse FM zei dat bijvoorbeeld in Zahedan, “er was geen slogan of foto van Mahsa, en een bekende terreurgroep probeerde een conflict tussen sjiieten en soennieten te starten, en zij eisten de verantwoordelijkheid daarvoor op. (De terreurgroepen) deden hetzelfde in een deel van Koerdistan, maar het inzicht van soennitische geleerden en mensen verijdelde hun pogingen.”

De rellen zijn afgenomen. De CIA zal de door haar gefinancierde separatistische groepen voorbereiden op een nieuwe ronde die zal worden gelanceerd wanneer de volgende willekeurige reden voor wat vreedzaam protest kan worden gevonden om in te schuilen. Iran is inmiddels goed op de hoogte van deze tactiek en zijn veiligheidstroepen zijn getraind om zich tegen dergelijke onzin te verdedigen.

  De duisternis voor ons: Waar de oorlog in Oekraïne naartoe gaat

De regering Biden zal het Iraanse politieoptreden tegen relschoppers gebruiken om te rechtvaardigen dat zij haar verkiezingsbelofte verbreekt om de nucleaire overeenkomst met Iran opnieuw te sluiten. De VS zullen niet blij zijn met de langetermijngevolgen van die mislukking.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De bubbel is nu aan het barsten: de resultaten van slecht karma worden verwezenlijkt, misschien al deze winter, zo niet eerderVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEet de insecten: Nederlandse scholen bieden kinderen meelwormen en insecten aan als ‘duurzame’ vleesvervanger
Volgend artikelWederom een groot offensief van Oekraïne in Kherson leidde tot zware verliezen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Ik vroeg me hetzelfde af, toen ik dat nieuws hoorde. Ik zei tegen een kennis, kijk daar komt straks de bully de Zio-USA om daar een vuurtje te stoken. De interpretaties van de geschriften van Nostradamus lijken dan wel verdomd veel overeenkomst te krijgen… dat armageddon daar zal beginnen. Dus als de Zio’s straks met napalm en andere rotzooi gaan gooien, dan wordt het een grote gore bende, maar de Zio-Verenigde Nazies kunnen dan weer de redder spelen. Iran staat ook al heel lang op hun lijstje.

 2. Overal wordt moedwillig alles kapot gemaakt en in chaos gestort.
  Reken maar dat de CIA en de Mossad een aardig toontje meezingen.
  De globalisten lachen zich rot. En met hun verrotte dollars kopen ze iedereen op.

 3. De werkelijke reden is simpel: de islam.
  Er is geen enkel islamitisch land ter wereld dat met rede regeert.
  Islam=stompzinnigheid, verheerlijking van perversiviteit en het uitvoeren ervan.

  Zie Libanon; een super welvarend modern land, zonder olie of gas, totdat het zo stom was palestijnse vluchtelingen op te nemen.
  Als dank begonnen zij een burgeroorlog.
  Nu is het land bankroet, en er is honger.

  Voor Iran: een soort van Sjah, maar dan met een redelijk regiem.
  Het land is rijk aan olie en gas.

  • In 1953 heeft de toenmalige premier Mossadeq de olie-industrie genationaliseerd. De sjah vluchtte naar het buitenland en de CIA (Criminals In Action) pleegde o.l.v. Kermit Roosevelt – inderdaad familie van – een staatsgreep. De sjah keerde terug als VS-marionet, Mossadeq werd afgezet en had tot z’n dood in 1967 huisarrest.
   In de tweede helft van de jaren zeventig nam de sjah meer afstand van de VS en hij ging maatregelen treffen tegen de drugssmokkel. Daarom heeft de VS hem laten vallen en stierf hij in 1980 in ballingschap in Egypte.
   Het harde optreden van de Iraanse geheime politie de SAVAK zette sinds de de tweede helft van de zestiger jaren veel kwaad bloed bij de bevolking en heeft vele dodelijke slachtoffers geëist. Mede daardoor kon de voormalige CIA-agent ayatollah Khomeini begin 1979 de leiding overnemen. De bloedbaden sindsdien, inclusief de oorlog tussen Iran en Irak(1980 – 1988) hebben honderdduizenden het leven gekost.

 4. Verzoek eens aandacht te besteden aan de situatie van prof. dr Ahmadreza Djalali en andere onschuldig
  gevangen zittende Iraniers met/zonder dubbele nationaliteit alsmede buitenlanders.

  Eerder vandaag verscheen het bericht dat dhr Djalali niet is omgekomen bij de brand in de beruchte gevangenis waar hij al jaren onrechtmatig wordt vastgehouden en geestelijk/lichamelijk wordt gemarteld.

 5. Van een Iraanse, wonend in Nederland , maar in contact met Iran, hoor ik toch iets anders: algemene onrust door uitzichtloosheid en armoede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in