3 miljoen mondkapjes per minuut: het volgende plasticprobleem?

0
© GoToVan (CC BY 2.0)

Studies schatten dat mensen wereldwijd 129 miljard mondkapjes per maand gebruiken. De meeste mondkapjes zijn wegwerpmaskers, gemaakt van plastic microvezels die niet biologisch afbreekbaar zijn en kunnen uiteenvallen in kleinere plastic deeltjes die ecosystemen vervuilen.

De grote vraag naar mondkapjes sinds het begin van de Coronacrises heeft geleid tot de productie van miljarden wegwerpmaskers – zonder dat er een manier is om zich op een juiste manier van te ontdoen.

Mondkapjes vervuilen steden, verstoppen rioleringen en komen in oceanen terecht, waardoor onderzoekers waarschuwen dat mondkapjes het volgende “plasticprobleem” kunnen worden.

Recente studies schatten dat mensen wereldwijd 129 miljard mondkapjes per maand gebruiken – ongeveer 3 miljoen per minuut. De meeste zijn wegwerpmaskers gemaakt van plastic, niet-biologisch afbreekbare microvezels die afbreken in kleinere plastic deeltjes – micro- en nanoplastics – die verspreid raken in ecosystemen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn maandelijks naar schatting 89 miljoen medische mondkapjes nodig voor de Covid-reactie, een trend die waarschijnlijk nog wel enige tijd zal aanhouden.

Aan het begin van de uitbraak schatten Amerikaanse functionarissen dat het land 300 miljoen gezichtsmaskers nodig zou hebben om de pandemie in 2020 het hoofd te kunnen bieden. De Amerikaanse fabrikant 3M maakte in 2019 550 miljoen mondkapjes en is van plan er dit jaar 2 miljard te produceren zolang de pandemie duurt.

“De enorme productie van wegwerpmaskers is van dezelfde omvang als die van plastic flessen, naar schatting 43 miljard per maand”, aldus milieutoxicoloog Elvis Genbo Xu van de Universiteit van Zuid-Denemarken, en professor Zhiyong Jason Ren, een deskundige op het gebied van civiele techniek en milieukunde aan de Princeton University. “Maar in tegenstelling tot plastic flessen is er geen manier om gelaatsmaskers te recycleren, waardoor de kans groter is dat ze op een ongeschikte manier worden weggegooid”.

Gewone chirurgische mondkapjes hebben drie lagen: een buitenlaag met niet-absorberend vezelmateriaal (zoals polyester) dat beschermt tegen vloeistofspatten, een middelste laag met niet-geweven stoffen (zoals polypropyleen en polystyreen) gemaakt met behulp van een smeltblaasproces dat druppels en aërosolen voorkomt via een elektrostatisch effect, en een binnenlaag van absorberend materiaal zoals katoen om damp te absorberen.

  Tsjechische moleculaire biologe: Coronapandemie kunstmatig in leven gehouden door in laboratorium gecreëerde virussen

Wegwerpgelaatsmaskers worden rechtstreeks gemaakt van kunststofvezels met microafmetingen, die gemakkelijker en sneller kunststofdeeltjes afgeven dan bulkplastics zoals plastic zakken. Een nieuwere generatie maskers, nanomasker genoemd, laat nog kleinere deeltjes los en creëert zo een nieuwe bron van nanoplasticvervuiling, aldus de Universiteit van Zuid-Denemarken.

Net als ander plastic afval, “kunnen wegwerpmaskers schadelijke chemische en biologische stoffen, zoals bisfenol A, zware metalen en pathogene micro-organismen accumuleren en vrijgeven”, volgens Xu en Ren. Sommige van de giftige chemicaliën die vrijkomen bij de afbraak van plastic polymeren zijn ftalaten, organotin, nonylfenol, polybroombifenylether en triclosan.

De effecten van plastic als vast afval en de verontreiniging van microplastics in het milieu zijn door verschillende onderzoekers in diverse publicaties onderzocht, gevalideerd en aangetoond, zo blijkt uit een studie in Marine Pollution Bulletin.

Gelaatsmaskers komen in het milieu terecht wanneer ze worden weggegooid op stortplaatsen en vuilstortplaatsen of wanneer ze in de openbare ruimte worden weggegooid. Vervolgens komen ze in meren, rivieren en oceanen terecht, waar ze binnen een paar weken uiteenvallen in plastic deeltjes.

In de jaren voorafgaand aan de pandemie waarschuwden milieuactivisten voor de snel toenemende plasticvervuiling en de bedreiging daarvan voor oceanen en zeeleven. Maar liefst 13 miljoen ton plastic belandt jaarlijks in onze oceanen, volgens een schatting uit 2018 van UN Environment.

Volgens een rapport van OceanAsia werden er in 2020 ruwweg 52 miljard gezichtsmaskers geproduceerd om aan de vraag van de Coronapandemie te voldoen en kwamen er naar schatting 1,56 miljard in de oceaan terecht, wat resulteert in 4.680 tot 6.240 metrische ton gezichtsmaskers. Het duurt 450 jaar voordat deze maskers volledig zijn afgebroken – ze veranderen langzaam in microplastics die een negatieve invloed hebben op de mariene fauna en ecosystemen.

  Na de Coronavaccinatie is de helft van mijn gezicht verlamd geraakt!

De milieuonderzoeksgemeenschap moet sneller handelen om deze risico’s te begrijpen en te beperken, aldus de onderzoekers Xu en Ren. Zij stellen het volgende voor om het probleem aan te pakken:

• Plaats “alleen mondkapjes”- vuilnisbakken om ze in te zamelen en te verwerken. Gooi mondkapjes niet in de recycling.

• Overweeg standaardisatie, richtlijnen en strikte implementatie van afvalbeheer voor maskerafval.

• Vervang wegwerpmaskers door herbruikbare gelaatsmaskers zoals katoenen maskers.

• Ontwikkel biologisch afbreekbare wegwerpmaskers met materialen die veilig zijn.

Greenpeace oprichter: opwarming van de aarde is “de grootste zwendel in de geschiedenis”

Vorig artikelEU geeft het AstraZeneca-vaccin weer vrij – ondanks wetenschappelijke vaststelling dat het potentieel dodelijk kan zijn
Volgend artikelJoe Biden’s Freudiaanse verspreking, noemt Kamala Harris “President Harris” tijdens Covid toespraak
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in