Пресс-служба Президента России / Wikimedia (CC BY 3.0 DEED)

In de lente van 2023 werd algemeen voorspeld dat de Oekraïense strijdkrachten, uitgerust met geavanceerde westerse technologie, de Russen zouden terugdringen en dat dit in Moskou een staatsgreep zou uitlokken om Vladimir Poetin af te zetten. Het bizarre voorval met de Wagner Group voedde dit geloof. Maar waar staan we nu? Poetin zit veilig in zijn ambt en heeft de Russische economie op permanente oorlogssterkte gebracht. De defensie-uitgaven zijn gestegen tot 6 procent van het BBP en zullen waarschijnlijk stijgen tot 29 procent van de totale Russische overheidsuitgaven in 2024. De Russen hebben zich diep ingegraven in Oekraïne en zien geen reden om hun greep nog veel verder uit te breiden, aangezien Poetin zit in wezen op wat hij wil, en al die tijd al wilde. Beperkte opmars gaat door, dat is waar: op eerste kerstdag schijnen de Russen Marinka in het oosten van de Donbas te hebben veroverd. Oekraïense aanvallen daarentegen zijn allemaal mislukt met enorme verliezen, schrijft Lieutenant General Jonathon Riley.

Verschillende ramingen tot nu toe schatten de Russische doden op 80.000, het officiële Russische cijfer; 110.000, een uitgelekt cijfer van het Kremlin; en 120.000, het cijfer van Prigozhin, waarmee Amerikaanse bronnen het over het algemeen eens zijn. Russische bronnen beweren 383.000 Oekraïners gedood en gewond, wat als men uitgaat van een verhouding van 3:1 iets minder dan 100.000 doden zou opleveren. Amerikaanse schattingen geven minstens 70.000 doden, terwijl Oekraïense bronnen slechts 35.000 doden geven, een getal dat niemand gelooft. In het defensief zal het aantal Russische slachtoffers afnemen, terwijl het aantal Oekraïense slachtoffers zal toenemen als verdere offensieven worden ingezet. De spanningen tussen president Zelensky en zijn opperbevelhebber, generaal Valery Zaluzhny, maken voorspellingen hierover moeilijk, maar het moet duidelijk zijn dat Oekraïne verliezen van deze omvang niet veel langer kan volhouden – zelfs zonder rekening te houden met burgerdoden.

Veelgeprezen westerse wapens hebben niet het verschil gemaakt dat werd aangekondigd, wat het adagium bewijst dat technologie nooit waarmaakt wat ze belooft. Met name de Russische elektronische oorlogsvoering heeft methoden ontwikkeld om de Oekraïense JDAM precisieraketten, Excalibur geleide 155 mm artilleriegranaten en HIMARs raketten te storen. Deze mogelijkheden maken het ook grotendeels onmogelijk voor de Oekraïners om te vertrouwen op drones om doelen te identificeren en aan te vallen. Dit is geen verrassing. De succesvolle Storm Shadow raketaanval op het Novocherkassk landingsschip in Feodosia was even gelukkig als kundig, maar zal de richting van de oorlog niet veranderen. Er zijn slechts kleine aantallen westerse tanks geleverd – 21 Leopards, waarvan er al 11 zijn gesneuveld; 14 Challenger 2 en 21 Amerikaanse Abrams zitten ook in de inventaris – maar dit zijn kleine aantallen en de lasten van onderhoud en training van de bemanning zijn hoog. Geen wonder dat de Oekraïense aandacht is teruggekeerd naar de oudere Russische T72 die, met explosieve reactieve bepantsering en andere aanpassingen, in grote aantallen beschikbaar is en een vertrouwde pasvorm heeft voor Oekraïense dienstplichtigen.

  China verkoopt op agressieve wijze Russisch gas aan Europa

Allerlei voorraden, en geld, moeten blijven komen van de NAVO als Oekraïne de oorlog wil voortzetten, en dit lijkt steeds moeilijker te worden. Nationalistische partijen in EU-landen richten zich op hun eigen land en volk en de EU-Commissie – die al jaren dorst naar een oorlog met Rusland – kan alleen het geld uitgeven dat de lidstaten haar geven. In Groot-Brittannië overstijgt de voortdurende materiële steun de politieke kloof, met nieuwe luchtverdedigingsapparatuur als laatste legaat. Maar de schatkist van Groot-Brittannië is leeg en de regering toont geen tekenen om hem bij te vullen. In de VS wordt het budget van de Democraten geblokkeerd door het Congres en zonder dat budget verdwijnt het grootste deel van de steun aan Oekraïne. De Amerikaanse steun heeft nu de 100 miljard dollar overschreden en velen in het Congres zeggen ‘genoeg’.

Zoals Poetin vanaf het begin moet hebben voorzien, heeft het Westen slechts een beperkt strategisch geduld. Naast vermoeidheid is er de afleiding van de oorlog tegen Hamas. Israël heeft geen strategische diepgang in zijn grondgebied, zijn bevolking of zijn economie: alleen de VS biedt die. Met steun van de VS zal de oorlog in Gaza nog vele maanden duren en voor velen in Amerika is steun aan hun bondgenoot in het Midden-Oosten belangrijker dan Oekraïne. Dit wordt nog eens onderstreept door de parallelle dreiging van de door Iran gesteunde Hezbollah en de acties van de Houthi’s tegen het olietransport over zee. Deze bedreigingen vragen om middelen, die alleen kunnen worden gevonden door de prioriteiten van de VS te wijzigen.

  Grof betrapt... VS, NAVO definitief verantwoordelijk voor oorlogsmisdaad van vernietiging Kachovka Dam

De cohesie van de NAVO, een van de vier duurzame principes van de Amerikaanse stafchefs, moet ook worden versterkt. De toetreding van Zweden en Finland is een welkome stimulans voor het bondgenootschap, maar de Baltische staten moeten worden gesteund. Turkije, dat de NAVO uitspeelt tegen de Russen, is een steeds onbetrouwbaardere partner. De Polen blijven een wild card – in staat om een coalitie van bereidwilligen te leiden die is gebaseerd op de NAVO, maar buiten het gezag van de NAVO valt, en die rechtstreeks zou kunnen ingrijpen in Oekraïne. Naar de gevolgen daarvan kunnen we alleen maar gissen.

Voorspellingen zijn notoir gevaarlijk en ik heb in dit tijdschrift al vaak mijn nek uitgestoken door te zeggen dat Poetin volgens mij uiteindelijk zal winnen. 2024 zal het jaar zijn waarin de oorlog door onderhandelingen wordt beëindigd: de hefbomen om deze onderhandelingen in gang te zetten zullen op Zelensky rusten, niet op Poetin, en zullen voornamelijk met hulpbronnen te maken hebben, of het gebrek daaraan. Een onderhandelde regeling betekent waarschijnlijk ook het einde van Zelensky. Poetin lijkt geen haast te hebben.

In geen enkele onderhandeling zullen de Krim en de vier door Rusland bezette oostelijke oblasten op tafel liggen – en daar hoeft niemand aan te twijfelen. Duitse voorstellen die uitgaan van een Russische terugtrekking naar de vooroorlogse grens zijn fantasie. Laten we hier heel duidelijk over zijn. Poetin heeft het legalistische proces doorlopen om deze gebieden formeel bij Rusland te voegen. Ze maken nu deel uit van Rusland en er valt niet over te onderhandelen. Waar valt dan wel over te onderhandelen? Odessa – de vitale haven van Oekraïne aan de Zwarte Zee die de Russen tot nu toe bewust en zorgvuldig hebben vermeden. De boodschap van Poetin is: “We kunnen dit elk moment afpakken, maar we geven jullie een onderhandelingstroef. Russische instemming met Oekraïens lidmaatschap van de EU is ook mogelijk, aangezien Oekraïne een last zou zijn voor een organisatie die al failliet is, waardoor Poetins vijanden nog zwakker zouden worden. Lidmaatschap van de NAVO? Minder waarschijnlijk, maar ook mogelijk om dezelfde reden, omdat de NAVO haar voorraad conventionele wapens heeft opgebruikt bij het versterken van Oekraïne en nieuw grondgebied betekent meer uitbreiding, vooral van de nucleaire paraplu die voornamelijk wordt geleverd door de VS, maar in mindere mate door Groot-Brittannië en Frankrijk.

  Best in Hell: Jevgeni Prigozhin, een bij uitstek moderne Russische held

De waarde van dit afschrikmiddel berust op zijn geloofwaardigheid en zijn vermogen. Voor het eerste moeten Oekraïne en het Westen vertrouwen op de wil van de Amerikaanse president om het te gebruiken. Om uiteenlopende redenen zouden zowel Biden als Trump – als hij in november wint – wel eens kunnen aarzelen. Wat de laatste betreft, moet het Westen de ontwikkelingsprogramma’s in Rusland, China en Iran aanpakken als het ook maar in de buurt van gelijkheid wil blijven op het gebied van nucleaire levering. Naast een eventuele regeling in Oekraïne, die op Russische voorwaarden zal zijn, liggen er nog meer problemen op de loer voor het Westen: de Russische zucht naar annexatie in Moldavië of zelfs naar stappen tegen de Baltische staten; de Iraanse oorlogszucht in het Midden-Oosten; de veiligheid van Israël; en – natuurlijk – de Chinese ambities in Taiwan. Om al deze problemen het hoofd te bieden, moet het Westen zich herbewapenen, zijn wapenvoorraden aanvullen, zijn strijdkrachten uitbreiden en zijn afschrikkingsmacht moderniseren. Tot nu toe is er weinig of niets dat erop wijst dat het Westen een van deze dingen zal doen. De gevolgen van niets doen zullen gevaarlijker zijn dan zelfs de jaren dertig of het dieptepunt van de Koude Oorlog.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De Wunderwaffe waan: Waarom de westerse steunpilaren van Oekraïne Zelensky’s fantasieën over Amerikaanse F-16’s graag voedenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe degradatie van westerse elites
Volgend artikelBioloog slaat alarm: Covid-prikken hebben 17 miljoen mensen gedood
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

 1. Rusland moet niets geven aan het westen en altijd bedacht zijn dat het westen weer liegt dat het gedrukt staat Europa moet samen werken MET RUSLAND EN DE BRICKS dan zal er geen oorlog meer zijn alleen tegen de USA als zij weer jeuk krijgen het VK laten zitten op hun eiland heb je niets aan ook een oorlog land

 2. In Oekraïne beantwoordde hij een vraag over het bevriezen van het militaire conflict met Rusland

  Kuleba: de bondgenoten vragen Kiev niet om te onderhandelen over het bevriezen van het conflict met de Russische Federatie

  Het hoofd van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, Dmitry Kuleba, zei tijdens zijn interview met waarnemers van de Spaanse krant El Pais dat de westerse bondgenoten van Oekraïne geen druk uitoefenen op Kiev om het conflict te bevriezen en vredesonderhandelingen met Rusland te beginnen.

  “Onze bondgenoten vragen ons niet om met Rusland te onderhandelen over een oorlogsstop… Dit is niet iets dat iemand als optie op tafel zou durven leggen,”
  Het hoofd van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken beantwoordde een vraag van politieke waarnemers uit El Pais.
  Tegelijkertijd zei Kuleba dat het de Russische autoriteiten zijn die “noch een bevroren conflict” noch onderhandelingen over een vreedzame oplossing van de Oekraïense crisis willen. Tegelijkertijd is het hoofd van de Oekraïense diplomatie van mening dat Oekraïne in de internationale politieke arena “een kwestie van eenheid, en niet van verdeeldheid” moet worden.

  Laten we niet vergeten dat officiële vertegenwoordigers van de Russische autoriteiten herhaaldelijk hebben verklaard dat Moskou bereid is om aan tafel te gaan zitten voor vredesonderhandelingen, maar dat Kiev op wetgevend niveau een verbod hierop heeft ingevoerd. Bovendien negeert het collectieve Westen, dat voortdurend Rusland oproept voor onderhandelingen, tegelijkertijd de voortdurende weigering van Kiev om een ​​constructieve dialoog in deze richting aan te gaan. >>>

  https://voennoedelo.com/posts/id54584-glava-mid-ukrainy-kuleba-otvetil-na-vopros-o-zamorozke-voennogo-konflikta-s-rossiej

 3. Eerst honderdduizenden doden…… en dan onderhandelen of ze er mee op willen houden om elkaar af te maken Waar is Zelinksi en Putin mee bezig vraag men zich of tenminste de eigen hersens gebruiker die nog mens heeft Putin had niet nodig om de Oekraine binnen te vallen of te bestoken met raketaanvallen want hij heeft raketschilden en afweer wapens om die meteen te vernietigen als de Navo/EU/VS van plan zouden zijn om vanuit de Oekraine Rusland aan te vallen…… Neen her gaat het om bedrog voor de goedgelovige burgers dat dit zo ging gebeuren…….. Maar in wezen is en zijn de grote elite schurken der aarde bezig om een derde wereld oorlog op touw zetten om de overbevolking van de aardbol op te lossen naar 4 miljard bewoners!!!!!!!!

 4. Kan het feest voor Russische anti-tank commando’s beginnen?

  Er zijn beelden gepubliceerd van de verschijning van Abrams-tanks van de Oekraïense strijdkrachten aan de frontlinie

  In de gepresenteerde beelden zien we hoe de Abrams-tank met een vrij hoge snelheid door een bosplantage in de modder beweegt en vervolgens de open lucht inrijdt. Het is onduidelijk waar het gevechtsvoertuig heen gaat. Maar de beelden zijn waarschijnlijk genomen op of nabij de gevechtslijn.
  https://vk.com/video-31371206_456270873
  Laten we opmerken dat het Oekraïense commando de 31 tanks die naar de Verenigde Staten waren overgebracht lange tijd niet naar het front heeft gestuurd. Dit was te wijten aan de vrees voor verliezen aan uitrusting, en de NAVO heeft een zeer negatieve houding ten opzichte van het feit dat Oekraïense formaties tijdens het zomer-herfst-tegenoffensief een aanzienlijk deel van de overgedragen tanks, gepantserde voertuigen en gemotoriseerde artillerie-eenheden hebben verspild. uit het Westen. >>>

  https://topwar.ru/233722-opublikovany-kadry-pojavlenija-tankov-abrams-vsu-na-linii-fronta.html

 5. ”2024 brengt Oekraïne aan de onderhandelingstafel”

  Waarom onderhandelen?
  Poetin zijn vredestroepen kunnen toch gewoon optrekken naar Kiev.
  Wie of wat houd hen tegen.

  Niemand!

   • Onzin, de Russische vredestroepen van Poetin en hun materieel zijn superieur aan die van Oekraïne.

    Of lees jij de artikelen niet hierop Frontnieuws?

 6. Aan de onderhandelings tafel ?? Waarom? Het ‘land’ Oekraïne laten verdwijnen en mensen die bij Polen, Hongarije, Roemenië en Tsjechië willen kunnen dat in een referendum aangeven. De rest word een provincie van Rusland. En Poetin heeft al aangegeven dat dat een mogelijkheid is. Is hij meteen van alle oorlogsschuld af en kunnen all buitenlandse partijen opzouten, vooral die de boel daar belazeren

  • De echte strijd gaat niet om Oekraïne. Er is een oorlog tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ gaande. De vijand gebruikt Oekraïne, maar de vijand is niet Oekraïne. Poetin wil de Oekraïners laten zien wie wie is. Poetin wil Oekraïne niet vernietigen, maar de monsters die via Oekraïne Rusland aanvallen. Poetin moet medestanders maken, want alle medestanders vechten mee tegen de vijanden van de deepstate.

   Ik gok dat die onderhandelingen bedoeld zijn om de Oekraïners aan de kant van Rusland te krijgen en om de hele wereld nogmaals te laten zien dat Rusland niet het probleem is. It’s all one big show… smoke and mirrors. Oekraïne wordt gegijzeld door nazi satanisten genaamd ‘het westen’. Poetin heeft alle handjes nodig om het westen op de knieën te krijgen.

 7. Het Westen of de op regels gebaseerde orde die de rest van de wereld beschouwt als zijn achtertuin die klaar is om te worden uitgebuit, moet bovenal bescheiden blijven en de bestaande goedgekeurde basisregels van internationale regelgeving respecteren.

  • Bescheiden blijven… de gehersenspoelde inwoners van het westen hebben geen enkele bescheidenheid meer. Veel mensen om mij heen zwemt in het geld en ze wanen zich allemaal één of andere bijzondere super celebrity. De psychopaten in Den Haag en de grote bedrijven, hebben veel mensen verandert in sociopaten, narcisme is hun basishouding in het leven. Ikke ikke ikke… velen vinden zichzelf een soort MTV celebrity held(in).

   Maargoed… we moeten deze gifbeker helemaal leegdrinken. De slaven moeten realiseren dat ze slaven zijn. De Hans en Grietjes moeten beseffen dat ze door de satanisten worden gelokt met complimenten en beloningen, omdat de satanisten hen willen vangen en vermoorden.

 8. Geen onder”handel”ingen. WOI is geëindigd met een diktat, WOII met een overgave en Vietnam met een vlucht. Of soms een Minsk3? 😂😂😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in