Het Zweedse Hooggerechtshof is op lijn van de districtsrechtbank van Mora en veroordeelde een 44-jarige man tot 18 maanden gevangenisstraf wegens grove nalatigheid tot de dood van een ander nadat de man een indringer met een jachtgeweer had doodgeschoten.

Het was in juli 2018 dat de 44-jarige op zijn boerderij in een kleine gemeenschap in Dalarna arriveerde om te ontdekken dat zijn broer werd mishandeld en met een mes bedreigd door een man die in de buurt woonde, rapporteert Dagens Juridik.

Kort daarna keerde de man op zijn motorfiets terug naar de werf. De 44-jarige laadde toen zijn geweer en ontmoette de indringer in de hal. Toen de 44-jarige de man vertelde dat hij het huis moest verlaten, dreigde hij de 44-jarige en zijn broer, die niet meer aanwezig was, te vermoorden. Vervolgens pakte hij het geweer en probeerde het uit de handen van de 44-jarige te rukken. Een schot ging af en raakte de man in de borst, waardoor hij kort daarna ter plaatse stierf.

Mora districtsrechtbank accepteerde dat het een noodweerexces was, aangezien de gedode man eerder het huis van de 44-jarige was binnengedrongen en de bewoner met een mes had bedreigd. De rechtbank oordeelde ook niet dat de 44-jarige opzettelijk het wapen afvuurde, maar dat het afging toen de man het wapen pakte.

Werkte elke tweede dag als taxichauffeur – verkrachte vrouwelijke klant in auto

Maar het districtsgerecht was van mening dat het nalatig was van de 44-jarige om het geladen wapen in deze situatie te gebruiken. Door het op de indringer te richten, was uiterst onzorgvuldig. Daarom werd niet overwogen dat de man wegens noodweerexces kon worden vrijgesproken.

Moslim Ahmed Suliman krijgt honderdduizenden aan subsidies - Zweedse Carina krijgt 25 euro

De 44-jarige werd wegens grove nalatigheid tot de dood van een ander veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. De 44-jarige werd ook veroordeeld tot betaling van bijna 10.000 euro aan schadevergoeding aan de moeder en broer van de doodgeschoten man.

Het Hooggerechtshof volgt dezelfde lijn en bevestigde de uitspraak tegen de 44-jarige.

3 REACTIES

  1. ja, je mag van de deugmens jezelf en je familie af laten slachten als vee, maar jezelf verdedigen : ho ho, dat mag niet want het tweepotige kankercelletje dat, dit jou aan mag doen is zogoed als heilig verklaard : pffff, de rechtspraak en justitie op z’n best : right before your eyes….KOTSSSS

  2. het zou leuk zijn-en een statement maken- als er een crowd funding werd opgezet voor die man. het leven van slachtoffer was nog niet EEN euro waard.

    maar die zweedse rechters moeten worden opgehangen.
    Slachtoffer had al een paar geweldsdelicten gepleegd, en waarschijnelijk was de veroordeelde bang.Logisch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here