Zelensky bij een loopgraaf in de door oorlog geteisterde regio Donetsk in Oost-Oekraïne in december 2021 © manhhai / Flickr (CC BY 2.0)

Met het oog op het afgelaste tegenoffensief in de regio Kherson probeert Zelensky nu zijn gezicht redden. Volgens het presidentieel bureau was de voorbereiding een psychologische list. Kennelijk wilde Kiev het daar geplande referendum dwarsbomen, bericht RT.

Het Oekraïense tegenoffensief in Kherson, dat door talrijke analisten was voorspeld, door Kiev gepland en voorbereid door massaal troepen, artillerie en ander materiaal te verzamelen, lijkt nu definitief afgeblazen te worden. De Financial Times citeerde onlangs verschillende Oekraïense functionarissen die zeiden dat grote operaties tot volgend jaar zullen moeten worden uitgesteld wegens een tekort aan materieel:

“Wij kunnen van elke levering aan Oekraïne een groot punt maken. Maar als wij redelijk zijn, moeten wij de leveringen berekenen en vergelijken met onze strategische behoeften. Afgemeten daaraan hebben wij nog niet eens 30 procent van wat wij nodig hebben. Wij verwachten niet dat wij dit jaar voldoende capaciteit zullen opbouwen om een tegenoffensief te plannen. Onze grotere plannen zullen nu in het komende jaar moeten komen.”

Het is onduidelijk in hoeverre het tekort aan materiaal veroorzaakt is door de invloed van Russische precisiewapens, specifiek op de respectieve troepen- en materiaalconcentratiegebieden in de buurt van het naburige Nikolajev, of elders, die als uitgangspunt voor het tegenoffensief van Cherson zijn aangewezen. Maar in ieder geval beoordeelde het pro-Russische civiel-militaire bestuur van de regio Kherson eind juli nog de situatie, volgens welke Kiev inderdaad al een tegenoffensief had geprobeerd, dat in het volkomen open steppe-landschap aldaar mislukte als gevolg van beschietingen van de tegenpartij.

Hoe het ook zij, het blijft een feit: de totale verliezen van Oekraïense zijde maken elke grootschalige onderneming voor haar onmogelijk. Ook Kiev geeft dit toe. Toch proberen sommige regeringsfunctionarissen daar hun gezicht te redden. Zo vertelde Michail Podoljak, adviseur van het hoofd van het presidentiële bureau van staatshoofd Zelensky, aan de BBC dat elk spreken over een tegenoffensief van meet af aan een speciale operatie van informatiepsychologische oorlogsvoering (IPSO) was:

  Het Oekraïnse conflict is een VS/NAVO proxy oorlog, maar één die Rusland waarschijnlijk beslissend zal winnen - Scott Ritter

“Of dit een IPSO was? Zonder mitsen of maren, alle openbare opmerkingen behoren vandaag toe aan IPSO. Wij moeten het Russische leger demoraliseren, zij moeten begrijpen dat dit gebied voortdurend onder vuur zal liggen.”

Maar pogingen om de in verscheidene bevrijde gebieden van Oekraïne geplande referenda over hereniging met Rusland te verijdelen, kunnen gerust gezien worden als een ander doelwit van dergelijke “speciale operaties van de informatiepsychologie” door Kiev. Het is al lang bekend dat troepen die trouw zijn aan Kiev woongebieden en plaatsen die onder controle staan van Russische troepen of de milities van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, bij elke gelegenheid blootstellen aan artillerie- en raketvuur.

Niets anders verwacht bijvoorbeeld Vladimir Rogov van de Civiel-Militaire Bestuursraad van de Oblast Zaporozhye specifiek voor de voorziene referendumperiode in september 2022:

“Dat er provocaties, beschietingen, pogingen tot een offensief van de kant van het Zelensky-regime zullen komen, staat nu geheel buiten kijf”.

Dit is precies hoe hij alle informatieve beweringen van Kiev over tegenoffensieven reeds begin juli beoordeelde:

“Met zijn verklaringen over tegenoffensieven die worden voorbereid, probeert het regime in Kiev de inwoners van de regio Zaporozhye te intimideren en de voorbereidingen voor het referendum te dwarsbomen. Het doel van Kiev is de mensen te dwingen de reeds bevrijde gebieden te verlaten, zodat het, als zij hun democratische wil uiten, kan verklaren dat daar niemand meer is.”

Maar toen, evenals nu, houdt hij vol dat dit doel voor Kiev onbereikbaar zal blijven.

Aleksandr Sitnikov, oorlogscorrespondent en analist voor Oruschije Rossii, een Russisch persbureau dat gespecialiseerd is in wapens en het leger, benadrukt dat een tegenoffensief in de regio Kherson niet alleen geklets was, maar ook daadwerkelijk gepland. Ook hij gaat ervan uit dat de poging om het referendum te dwarsbomen daar een hoofddoel van de onderneming is:

  Er is iets verrot in het koninkrijk van de EU

“In dit verband kan men nu een echte strijd van allen tegen allen waarnemen in het Oekraïense internetsegment. Zelensky zelf, bijvoorbeeld, moest een klap incasseren, want de openbare voorbereiding van de referenda is een pijnlijke klap voor het imago van de clown die president geworden is. Er zij aan herinnerd: hij zwoer hoog en heilig dat hij geen stemming zou toestaan. Het regime in Kiev vreest blijkbaar in alle ernst dat de “Ruskies, sovoks en vatniks” in de regio’s Zaporozhye en Kherson net zo zullen stemmen als de inwoners van de Krim in 2014 deden.”

“Om een uiting van de wil van het volk tegen te gaan, hadden de Oekraïners hun offensief tegen Kherson gepland en op grote schaal aangekondigd. Alleen daarvoor had het presidentieel bureau opdracht gegeven een enorm deel van de artillerie en pantservoertuigen van het blauwgele leger in Nikolajev te concentreren – zelfs ten nadele van de “Mannerheim”-linie van het ogenschijnlijk onafhankelijke Oekraïne in de Donbass.”

Overigens ziet de Russische journalist, schrijver en politicus Sachar Prilepin, die veldcommandant was in de Donbass aan het begin van de gevechten in 2014-2015, dit uitdunnen van de Oekraïense artillerievoorraden in de Donbass ook als een mogelijke reden voor de recente beschietingen met anti-personeel-mijnen-raketten op woonwijken in Donetsk, die in strijd zijn met het oorlogsrecht. Om de burgerbevolking daar te kunnen blijven terroriseren, had Kiev zijn overgebleven artilleristen voorzien van een overvloed aan raketten met anti-personeel mijnen voor de Uragan meervoudige raketwerpers.

Als argument voor zijn stelling over de Donbass haalt Sitnikov de nederlaag aan van de troepen die trouw waren aan Kiev in Peski, een dorp in de buurt van Donetsk, dat de plaats binnen acht jaar in een extreem versterkt gebied had omgevormd:

“Maar nu, na de verwoestende nederlaag in Peski, probeert de opperbevelhebber van de Oekraïense gewapende formaties, Zalushny, de Bandera-artillerie terug te brengen naar de lijn Avdeyevka-Artemovsk-Soledar-Seversk. de kring van de militaire opperbevelhebber (Zalushny) en hun activisten hebben Zelensky al zinvol en nauwkeurig gekwalificeerd – namelijk als een idioot.”

“Want nu, enerzijds, is het offensief van Kiev in Kherson verijdeld, en anderzijds, op de lijn van Avdejevka naar Maryinka, waar de Oekranazi’s de krachtigste versterkingen hadden aangelegd, zijn nu werkelijk helse tijden aangebroken voor de “beschermers van de onafhankelijkheid”.”

Het gevaar is echter nog lang niet helemaal geweken. Te vrezen valt veeleer dat Kiev, bij verdere pogingen om de democratische wilsuiting in de regio’s Kherson en Zaporozhye te dwarsbomen, zich nu zal verlaten op doelgerichte artillerieterreur in plaats van op offensieven of algemene beschietingen op woonwijken. In de stad Kherson bijvoorbeeld werd een saboteur gearresteerd omdat hij doelbakens had geplaatst op voorwerpen van civiele infrastructuur om geleide raketsystemen van Oekraïense zijde te leiden, schreef RIA Novosti op 9 augustus. De inwoner van Kherson werd tot deze activiteit gedwongen, zeggen zij. In elk geval zullen daar nu, bij gebrek aan artillerie- en raketgeschut, waarschijnlijk satellietgeleide raketgranaten met hoge precisie gebruikt worden, Sitnikov schrijft:

  Poetins opmerkingen over de F-16 bevestigen eerdere analyses over de nutteloosheid ervan

“Maar nu heeft de bloederige clown volgens insiders zijn generale staf opdracht gegeven een plan uit te werken volgens hetwelk stembureaus in Kherson, Melitopol, Energodar vernietigd moeten worden met behulp van HIMARS. Juist voor dit absoluut noodzakelijke werk hebben de Yankees Kiev militaire hulp beloofd ten bedrage van één miljard dollar. Vanuit de wandelgangen van het presidentieel bureau sluipen ook geruchten het land binnen dat Zelensky van plan is met artillerie zoveel mogelijk van zijn nu voormalige medeburgers te gijzelen. In de trant van “je kunt niet naast elke stembus een luchtafweersysteem zetten”.

Inderdaad, dat kan niet. Maar hoe Kiev ook probeert zijn gezicht te redden, zijn spel lijkt van kwaad tot erger te gaan. Zowel op het slagveld als in de internationale arena.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De V.S./NAVO is in de greep van een “Demonische Doodswens” en de hele wereld wordt bedreigdVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWEF-adviseur Yuval Harari: “Wij hebben de overgrote meerderheid van de bevolking in de wereld van vandaag gewoon niet nodig”
Volgend artikelOekraïense mensenhandelkring met pasgeborenen ontmaskerd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Volgens mij zijn de meeste ook niet te vertrouwen en dat is niet bevooroordeeld bedoeld, maar helaas toch een feit. Het waren Joden die Rusland kapot hebben gemaakt vanaf 1917 om maar een voorbeeld te noemen, de Bolsjewisten welteverstaan : Lenin, Trotsky, Stalin, allemaal Joods!

 2. Lol, “grote operaties tot volgend jaar”…
  Rusland had heel dat zaakje allang kunnen klaren maar moet de oorlog idd rekken.
  Veel wapens en munitie verdwijnen clandestien van Oekraïne naar… Turkije!
  In Europa moeten zoveel mogelijk wapens verdwijnen zodat de Turken Europa op hun sokken kunnen binnenvallen. Griekenland zal waarschijnlijk als eerste vallen.
  China knalt op Thailand en Obama moet terug president worden zodat die burgeroorlog in de VS eindelijk kan beginnen. Yup, er komt vuurwerk…

  • @Jossi,
   Turkije gaat Europa binnenvallen, Turkije zit in de Navo, dus met jouw bericht kan ik niet zoveel, juist die Turken spelen zowel met de Russen,de VS als de Oekri’s mooi weer, vertrouwen zou ik hen niet, heb zelf liever duidelijkheid en juist door hun beleid weet je nooit wat zij werkelijk willen, edoch dat zij Europa willen binnenvallen, nee, dat geloof ik niet maar misschien heb je wel geheime info, deel het dan met ons zou willen zeggen, ik moet gelijk aan John Cleese denken van montypython, zij hadden een geheime opdracht en toen vroeg de een aan de ander, waar is dat dan? Toen antwoordde die andere het is zo geheim dat ik dat niet weet, dat is toch humor en dat is heel belangrijk om te houden, althans dat is mijn bescheiden mening.

  • Je vergeet dat de VS / Oekraine al 8 jaar aan het trainen ingraven enz zijn geweest? Gaat mij snel genoeg. ruim 200 000 doden aan Oekrainse kant inmiddels, maar niemand die het publiceert.

   Vergelijk met VS /Afganistan= 20 jaar en nog niets

 3. Hij zou de Oekies kunnen verdelen; net doen of je een andere stad aanvalt….

  Maar nu: zwaar geschut bij atoomcentrales: dat is hetzelfde als wat Zelensky allang doet….maar het westen is er doodsbang voor…..

 4. Natuurlijk blaast hij het af want als ze door het openveld naar Kherson moeten zijn ze kanonnevoer.

  Oh wacht dan kan niet als negatief voor de Russen gepubliceerd worden , DAT is de reden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in