Als we in een veldslag tegen de Romeinen nog een keer zegevieren, zijn we verloren”, zou de Griekse legeraanvoerder Pyrrhus hebben gezegd, naar wie een apart soort overwinning is genoemd. Bij nader inzien zouden de Oekraïners hetzelfde kunnen zeggen wanneer zij opnieuw een plaats hebben veroverd, schrijft Dagmar Henn.

Voor de westerse media staat één ding vast: de Oekraïense troepen behalen de ene overwinning na de andere. De Frankfurter Rundschau kopte bijvoorbeeld: “Poetin met zijn rug tegen de muur: Dreigt een Russische nederlaag in de Oekraïense oorlog?” en schrijft dan: “Ondertussen heeft de Oekraïense president Vladimir Selensky de volledige controle en evacuatie van de strategisch belangrijke stad Liman aangekondigd.”

Krasny Liman, voor de oorlog een stadje met ongeveer 15.000 inwoners, is nu vrijwel onbewoond. Volgens een verslag van de Arabische zender Al Jazeera, die verslag deed vanuit de Oekraïense kant van de stad, zijn de laatste overgebleven inwoners de monniken van een orthodox klooster.

De afgelopen twee weken is Krasny Liman voortdurend aangevallen door Oekraïense troepen. Aan Oekraïense zijde zouden tot 6.000 soldaten zijn ingezet. Het dorp werd verdedigd door een garnizoen van ongeveer 500 man van de Donbass-militie. Toen de Oekraïense troepen probeerden dit garnizoen te omsingelen, werd het met minimale verliezen en met behulp van versterkingen teruggetrokken naar een nieuwe verdedigingslinie.

Een andere opmars van Oekraïense troepen kwam uit de richting van Krivoy Rog; deze opmars is inmiddels tot stilstand gekomen.

In beide gevallen, terwijl zowel de Oekraïense als de westerse kant een terreinwinst bejubelen alsof deze troepen al dicht bij Moskou waren, komt de echte beoordeling van deze ontwikkeling tot een andere conclusie (wat natuurlijk niet verhindert dat delen van het Russische Telegram-publiek onmiddellijk in paniek raken).

  Dag 23 van de Russische operatie in Oekraïne - Azov NAZI'S terroriseren burgers

Voor een realistische beoordeling van deze ontwikkelingen moet met een aantal punten rekening worden gehouden.

Ten eerste zijn de doelstellingen van het Russische leger en zijn bondgenoten (de Donbass-milities maken vooralsnog geen deel uit van het Russische leger) fundamenteel anders dan die van de Oekraïense zijde. Voor Kiev zijn plaatsnamen op de kaart die kunnen worden aangewezen en waarvan de verovering kan worden verkocht als een succes enorm belangrijk; ondertussen is het hele functioneren van het staatsapparaat gebaseerd op westerse donaties, zonder dat er regelmatig miljarden binnenstromen zouden salarissen of pensioenen niet meer kunnen worden betaald; dus moet alles worden gedaan om de donoren tevreden te houden. Zij hebben op hun beurt deze “successen” nodig, zodat hun eigen bevolking niet te onwillig wordt om “voor Oekraïne” te bevriezen. Het resultaat van deze situatie is dat aanvallen worden uitgevoerd zonder enige aandacht voor personeel en materiaal.

Het Russische doel is “demilitarisering van Oekraïne”, en dit vertaalt zich in de vernietiging van het Oekraïense leger. De bezetting van afzonderlijke plaatsen, vooral wanneer, zoals in Krasny Liman, de bevolking deze reeds heeft verlaten, heeft geen werkelijke waarde (hetgeen kan veranderen op het moment dat de vier gebieden deel gaan uitmaken van Rusland).

Als Oekraïense troepen worden opgebrand in aanvallen om symbolische overwinningen te kunnen uitroepen, maar daarbij aanzienlijke manschappen en materieel verliezen, past dit bij het allesoverheersende Russische doel.

Dienovereenkomstig reageert de Russische kant op een aanval met een mobiele verdediging waarbij een tactische terugtocht deel uitmaakt van de algemene strategie.

Ten tweede gebeuren er natuurlijk fouten. Het belangrijkste is niet om fouten te maken, maar om de juiste conclusies te trekken uit gemaakte fouten. De terugtrekking uit Krasny Liman leidde tot een luid debat over wie verantwoordelijk was voor het feit dat hun eigen posities op dit punt te zwak waren of niet snel genoeg werden versterkt, waarbij onder meer Ramzan Kadyrov zich uitsprak en onmiddellijk het ontslag van een generaal eiste (een andere werd daadwerkelijk overgeplaatst).

  Oorlog en propaganda in het Rusland-Oekraïne conflict

Nu is de frontlijn met meer dan duizend kilometer erg lang, zodat zwakke punten in het geheel niet kunnen worden vermeden, en de Oekraïense kant beschikt, zolang de herfstregens niet zijn gaan vallen en bewolking satellietverkenning bemoeilijkt, over alle informatie van de NAVO. Het al dan niet mogelijk zijn van een doorbraak op enig punt is altijd ook het resultaat van de selectieve concentratie van troepen; het kan dus nooit principieel worden uitgesloten zolang de tegenpartij nog een minimum aan manoeuvreerruimte heeft. Of deze doorbraken een echt of slechts een schijnbaar succes zijn, is een andere zaak.

Ten derde werden bij de laatste Oekraïense aanvallen grote hoeveelheden uit het Westen geleverd materieel gebruikt, bijvoorbeeld gemoderniseerde Poolse T-72’s, vermoedelijk deels met Poolse bemanningen. Van het Sovjetmateriaal dat oorspronkelijk aan de Oekraïense kant aanwezig was, is niet veel meer over. Sommige van deze tanks, zoals Nederlandse personeelsdragers en Amerikaanse houwitsers, werden bij elk van deze aanvallen vernietigd.

Het is echter bekend dat er niet veel meer geleverd kan worden vanuit de NAVO-landen; dit geldt zelfs voor munitie. Veel commentatoren, zoals Martjanov of Larry Johnson, zeiden aan het begin van de eerste Oekraïense aanvallen in de regio Kherson dat de Oekraïense generale staf deze troepen had moeten achterhouden om eventueel een verdedigingslinie langs de Dnjepr op te bouwen. Zoals beschreven onder het tweede punt, is dit een optie die Oekraïne niet heeft, omdat de donoren tevreden moeten worden gehouden.

Aan een veel belangrijker punt wordt veel minder aandacht besteed. De gevechten rond Artjomovsk (Oekraïense Bachmut) gaan door, en hier verliezen de Oekraïense troepen langzaam maar zeker. Artyomovsk is eigenlijk een centrale plaats in de hele versterkte Oekraïense linie in de Donbass. De plaats is veel groter dan Krasny Liman; met zijn voorsteden had het bijna honderdduizend inwoners, en velen zien het als de spil van deze frontlinie. Een verovering van Artjomovsk is dus veel belangrijker dan een verdediging van Krasny Liman; maar juist omdat de ontwikkelingen op dit punt traag en systematisch verlopen, worden ze gemakkelijk over het hoofd gezien wanneer men kijkt naar vermeende sensaties.

  Nederland heeft na Duitsland de uitputting van de militaire middelen voor Oekraïne aangekondigd: Magazijnen defensie bijna leeg

De prijs die Oekraïne heeft betaald voor krantenkoppen als “Poetins rug tegen de muur” zal zichtbaar worden wanneer de versterkingen en herschikkingen van de dan volledig Russische troepen zijn voltooid en de tegenaanval plaatsvindt. De verliezen van de huidige aanvallen kunnen niet worden vervangen, en de reeds aangekondigde volgende mobilisatiegolf in Oekraïne, waarbij nu studenten worden opgeroepen, zal daar niets aan veranderen.

Uit de verdere gang van zaken zal blijken hoe illusoir de voorstelling van zaken in de NAVO-media is. In werkelijkheid heerst er al lang paniek in het hoofdkwartier van het Westen. De aanval op de Nord Stream-pijpleidingen is hiervan een duidelijk bewijs. Als ze er echt van overtuigd waren dat Oekraïne kon winnen of dat hun plannen voor een regimeverandering in Rusland met succes zouden worden bekroond, zouden ze die niet hebben aangeraakt.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

18 euro voor 1 liter benzine?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNieuwste laatste resultaat van COVID-19 vaccinatie? De mysterieuze neerwaartse spiraal (Video’s)
Volgend artikelIs Giorgia Meloni een lakei van de Globalisten?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

19 REACTIES

 1. Ja FN je kunt lullen wat je wilt maar de ukris wren dit weekeinde beter dan de russen en je lullen wat je wilt zij hebben nog steeds de middelen om het te doen .
  Heb nog nooit begrepen dat ze het hele land plat leggen dan wordt verplaatsen ook moeilijk voor de Ukis

 2. Stilte voor de storm.
  Rusland moet nu eerst formeel alle acten en regelingen in orde maken zodat de annexatie ook formeel is en daarna zullen ze toeslaan.
  Het is ook al in de VN veiligheid raad behandeld, met een aantal onthoudingen van stemmen en Rusland voor, dus die hobbel is ook al genomen.
  Verder moeten er “ regeringen “ voor de vier gebieds delen gevormd worden en politie en veiligheids diensten, nee Rusland heeft momenteel andere dingen aan het hoofd. Er moeten goede administratieve diensten zijn, gemeente besturen en mensen moeten een paspoort kunnen aanvragen en een burgerlijke stand moet op orde zijn. Niet vanuit een chaos beginnen. Dus Rusland laat ze momenteel Winnen om daarna toe te slaan.

  Als dit allemaal op orde is Dan worden de vier gebieden bevrijd van Ukrainers.
  Hoe naief de ukrainers ( en de hele wereld incl. De NOS) nu zijn is onbegrijpelijk.
  Rusland mobiliseert troepen leid hen op voor het front en slaat straks als de grond weer hard is ( vorst ) toe.
  Wat zal Europa en de VS dan mekkeren.

 3. Het zal me niet verbazen als Rusland straks keihard toeslaat.
  Nu worden de voorbereidingen getroffen.
  Velen vonden het vreemd dat Rusland niet in één keer een soort van alles verwoestende Blitzkrieg voerde.
  Maar nu gaat het er van komen.
  De grens met Polen gaat dicht en door het hele land worden doelen getroffen, waarschijnlijk ook vanuit Belarus.

 4. Het is verdacht stil aan de Russische kant, en er wordt zo te zien voornamelijk symbolische weerstand geboden…
  Als ik aan de Oekraïense kant, met een kwartetje sterren op mijn schouder, en zonder serieuze reserves, aan de planningstafel zou staan, wetende dat de Russen onlangs 300.000 man gemobiliseerd hebben, dan zou ik met elke stap verder oostwaarts aanzienlijk nerveuzer worden…

  • Zal reuze meevallen, als de russen nu al wapens moeten gaan kopen van de noord koreanen staat het er niet best voor. Tevens kunnen ze heel leuk 300.000 man mobiliseren maar zonder degelijke training en motivatie is dit simpelweg kanonnenvoer. De Oekrainers vechten voor hun vrijheid, de russen voor een gefaalde ex-spion met waanideeën. Ook duurt het trainen voor aanvallende maneuvres aanzienlijk langer dan voor defensieve en heb je ongeveer 3x zoveel goed getrainde troepen nodig om dit succesvol te doen. Als ik zo zie hoe de gemobilisteerde russen uitgerust worden betwijfel ik of dit nou een succes gaat worden. Daarnaast is “iedere stap oostwaarts” ook weer extra grond waar de je tactisch op kan terugtrekken met minimale verliezen en maximale schade.

   • Are you really as stupid and ignorant as you appear?! Obviously, in view of your mentally deficient drivel and verbal diarrhea.

   • Oekrainers staan niet te trappelen om het “oosten”te bevrijden. Voor hen is het een opstandige Oekrainse provincie waar je niets aan hebt. Voor de EU, en de z.g. “regering” is het een schatkist vol met hoogwaardige mineralen en stoffen die zeer belangrijk zijn voor de “energietransitie”. Dus in hoge mate belangrijk voor de export hiervan naar het westen en natuurlijk de enorme bedragen die ermee gemoeid zijn. Die vervolgens niet ten goede komen aan de bevolking, zoals daar gebruikelijk is. En die nu in handen is van de Russen. Daarom willen ze niets weten van onderhandelingen, ze willen deze gebieden behouden.

   • De afgelopen maanden zeker onder een steen gezeten? De Russische troepen hebben AANGEVALLEN terwijl ze minimaal 1:3 in de minderheid waren en sloopten versterkte vestigingen die Ukraine/NAVO al 8 jaar aan het uitbouwen waren.
    Plus dat die 300.000 man
    A – geen ongetrainde manschappen zijn, maar reservisten met eerdere ervaring
    B – zeer waarschijnlijk slechts een deel van het naar het front zal gaan, de rest zal in garnizoen gaan om zo meer ervaren soldaten vij te maken.

    Oh, en de Ukrainers vechten niet voor hun vrijheid, ze vechten om de russich-talige bevolking in een gebied dat al eeuwenlang deel van Rusland uitmaakt te verdrijven.
    Wat betreft de opmerking van meer ruimte en minimale verliezen en maximale schade, dat is dus exact wat de Russen hebben gedaan met hun terugtrekking. Het idee dat de Ukrainers, die volgens hun eigen leiding 5x zoveel aan manschappen heeft verloren tijdens hun aanval, met enorme verliezen aan materiaal het straks gaan uithouden tegen ervaren Russische troepen die niet langer gebonden zijn aan allerlei extra regels van de SMO is een lachertje.
    Gelukkig voor de Russen zit het NAVO-hoofdkwartier vol met figuren als u, zonder enig oog voor de werkelijkheid, levend in een wensdroom.

    • Ze kunnen 300,000 van de beste soldaten oproepen maar zolang je ze niet fatsoenlijk kan voorzien van materieel zal dat ook weinig uithalen. Los waar de Oekrainers voor vechten is het moraal in ieder geval aanzienlijk hoger dan die van de russen die massaal met de staart tussen de benen vluchten of ga je dit ook ontkennen?

     Verder wist ik niet dat ze in Kiev russisch spraken, aangezien de russen daar ook voor de poort hebben gestaan of ben je dat toevallig vergeten?

     Ook is het argument dat het eeuwenlang tot een bepaald land heeft behoord ook niet een heel goed argument, op basis daarvan zouden we ook kunnen zeggen dat we het hertogdom van brabant ook opnieuw leven in gaan blazen net zoals een onafhankelijk Friesland. Misschien moeten we dan ook een stukje van de polder terug gaan geven aan de vissen.

     Ik zou hetzelfde over het Kremlin kunnen zeggen, verwachten dat Oekraine zou vallen binnen 2 weken zonder weerstand klinkt een beetje als een sprookje. Met een leger wat logistiek gezien gerunt word door een stelletje zwakbegaafden is het ook niet heel vreemd dat dat niet is gelukt.

     Zullen we anders eens gek doen? Ik zal over 6 maanden terug komen naar deze post, als jij dat dan ook doet kunnen we samen eens gaan kijken hoe dit allemaal is afgelopen. Ik heb 6 april in de agenda staan, hoop je dan te zien! (mits vladje natuurlijk niet op de grote rode knop duwt)

   • Opvallend dat veel troll-posts zoals die van “T. Herrie Bidet” verstuurd worden om half vier s’nachts. Blijkbaar slaapt hij s’ nachts toch niet heel goed (=maakt zich zorgen) en slaapt dan maar overdag verder..

    • Opvallend dat jou post om 2 uur smiddags is (=hoeft niet te werken en is een uitkeringstrekker)
     Tevens maak ik me niet heel druk, zal ook vrij weinig zin hebben.

 5. Kijk goed naar de foto ernaast daar zie je jongen mannen dood geschoten liggen en dat met ons belasting geld of wapens lekker volk zijn wij toch.
  Maar als het zo doorgaat zullen er veel van onze kinderen er dood liggen wat zullen wij trots zijn Rutte zal dan zeggen het zijn helden wel dan doden helden maar dat mag de pret niet drukken zolang het de elite zijn kinderen zijn die zal je zo wie zo niet aan treffen op het slachtveld, slaap maar allemaal lekker verder jullie zullen allemaal je deel nog wel krijgen en zeker het tuig dat hier aan mee doet en gestemd heeft op Rutte en zijn linkse moordenaars.

 6. De Russische mobilisatie van 300.000 man betekent niet dat die de volgende dag aan het front staan, ook al gaat het om reservisten die al eerdere militaire training/ervaring hadden. Plus dat veel mensen over het hoofd lijken te zien dat er ook speciaal werd gelet op bepaalde vaardigheden.
  Ik vermoed dat een aardig deel van deze reservisten een achtergrond hebben in de genie-troepen en zullen worden gebruikt voor de wederopbouw van de nieuwe gebieden, de uitbouw van verdedigingswerken en het bouwen van bruggehoofden en mogelijk vliegvelden. Een deel zal MPs zijn die zullen helpen met ordehandhaving. Evenals mensen met ervaring in het herste en onderhoud van oorlogsmateriaal. En ongetwijfeld ook troepen met ervaring in of speciale vaardigheden voor een winteroorlog.
  En hoewel er een aantal misschien al vrij snel naar het front zullen gaan verwacht ik eerder dat degenen zonder speciale vaardigheden zullen worden gebruikt om garnizoensdienst te doen, waardoor troepen die al meer ervaring hebben worden vrijgemaakt voor het front.
  Aangezien tot zover de meeste frontgevechten zijn uitgevoerd door de soldaten van Donetsk en Luhansk zullen er ongetwijfeld extra officieren worden geplaatst om die troepen in te richten (en te onderrichten) in het reguliere Russische leger.
  Als er inderdaad meer ervaren Russische reguliere troepen aan gaan komen doordat hun garnizoen (deels) wordt vervangen door de mobilisatie kan dat al vrij snel gebeuren. En dan zal dat ook een flinke klap gaan geven aangezien die troepen nog vers en goed uitgerust zijn, terwijl de Ukrainse troepen door hun aanvalsacties enorme verliezen hebben geleden, veel materiaal hebben verloren en fysiek al zwaar belast zijn.
  Oordelend naar Putin’s eerdere gedrag zal hij na al het officiele papierwerk Ukraine een ultimatum stellen; vertrek uit de Russiche gebieden of anders. Ukraine/NAVO zal daar niet aan toegeven, waarna Putin vermoederlijk een oorlogsverklaring zal afgeven en een winteroorlog zal starten. NAVO staat dan straks te kakken want die heeft nog nooit een landoorlog gevoerd tegen een werkelijke tegenstander, laat staan in barre omstandigheden.
  We zullen het zien.

  • Om te beginnen verafschuw ik iedere vorm van oorlog.
   In deze kan ik niet anders concluderen dat Putin voor de russisch sprekende bevolking opkomt.
   Heldere en accurate analyse Johan P.
   Denk dat ik toch maar russisch ga leren.Wie weet,kan van pas komen in de toekomst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in