© Tim Dennell / Fickr (CC BY-NC 2.0)

Reeds in oktober heeft Frontnieuws geschreven hoe een grootschalige studie in Denemarken die wetenschappelijk vaststelden of mondkapjes de verspreiding van Covid-19 helpen stoppen door verschillende prestigieuze medische tijdschriften werd afgewezen. De wetenschappers van de studie hebben hun mond gehouden over de reden van het afwijzen, maar ze lieten veel hints vallen die suggereerden dat het de conclusie van het onderzoek was, niet de methodologie ervan, die leidde tot de afwijzingen door de tijdschriften.

Afgelopen woensdag werd de studie dan toch eindelijk gepubliceerd en uit het onderzoek – dat meer dan 6.000 mensen bevatte – blijkt dat het mondkapje geen significante bescherming biedt tegen het Coronavirus, meldt de Zweedse staatszender SVT.

In de Deense studie hebben wetenschappers in het Rigshospital in Kopenhagen onderzocht of mensen met een chirurgische mondkapje beter beschermd zijn tegen het virus dan mensen zonder. De resultaten laten zien dat het verschil niet erg groot is.

Ik denk dat het onderzoek een voorzichtige, afwachtende houding ten aanzien van algemeen gebruik van het mondkapje versterkt. Deze studie biedt geen ondersteuning voor het aanbevelen van een hele bevolking om een mondkapje te gebruiken, zegt Kjell Torén, hoofdarts en wetenschapper in de gemeenschapsgeneeskunde en de volksgezondheid, in een persmededeling.

Handen wassen nog steeds het belangrijkste

Viroloog en vaccindeskundige: "Vaccin verandert virus in oncontroleerbaar monster!"

Bij het onderzoek, dat eind april begon, waren 6.024 Denen betrokken, van wie de helft werd gevraagd om te allen tijde een mondkapje te dragen op openbare plaatsen. De andere helft werd geselecteerd als controlegroep en kreeg de opdracht hun gezicht niet te bedekken. Allen werden gevraagd het advies van de Deense autoriteiten over infectiebestrijding op te volgen. Na een maand werden de deelnemers getest op Covid-19 en op antilichamen tegen het virus.

Er waren 4.862 deelnemers die het onderzoek afrondden. Na een maand was 1,8 procent van de mondkapjesgroep en 2,1 procent van de controlegroep geïnfecteerd met het Coronavirus.

Het vertoont geen noemenswaardig effect, maar een bepaald effect van mondkapjes. Het biedt geen sterke ondersteuning voor het al dan niet dragen van een mondkapje, zegt Kjell Torén.

De belangrijkste maatregelen om infectie te voorkomen, zijn nog steeds je handen wassen en afstand houden, aldus Torén.

“Een grote en interessante studie”

De wetenschappers schrijven in een persbericht dat het onderzoek dus niet de verwachte resultaten bevestigt. De Deense wetenschappers hadden verwacht dat de mondkapjes het risico op besmetting zouden halveren.

Het onderzoek kan echter wijzen op een kleine mate van bescherming, tussen 15 en 20 procent, schrijven ze. En ze willen niet dat de studie “twijfels doet rijzen” dat een breed gebruik van mondkapjes infectie kan verminderen.

Dit is een interessante, grote en zeer kwalitatieve studie. Ook al voegt de interpretatie ervan eigenlijk niet veel meer toe dan wat we al weten, zegt Kjell Torén.

Deense premier belooft harde actie tegen intimiderende “niet-westerse” jonge mannen: “We gaan jullie jassen, horloges en mobiele telefoons afpakken”

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here