Een Oekraïense veteraan wordt verzorgd in het Medisch Centrum en Orthotics & Prosthetics in de VS

Nu de Oekraïense strijdkrachten lijden onder een amputatieniveau dat doet denken aan WO I, gebruikt een propagandist van de New York Times de geamputeerden als sekssymbolen en schildert hij hun gruwelijke verwondingen af als “magisch,” schrijft Kit Klarenberg.

Na 18 maanden verwoestende proxy-oorlogvoering is de omvang van de uitputting van het Oekraïense leger zo groot dat zelfs mainstream bronnen gedwongen zijn om de wrede realiteit toe te geven. Op 1 augustus meldde The Wall Street Journal dat “tussen de 20.000 en 50.000 Oekraïners één of meer ledematen hebben verloren sinds het begin van de oorlog.” Bovendien, zo merkt de krant op, “zou het werkelijke aantal hoger kunnen liggen” omdat “het tijd kost om patiënten te registreren nadat ze de procedure hebben ondergaan.”

Ter vergelijking: ongeveer 67.000 Duitsers en 41.000 Britten ondergingen amputaties tijdens de vier jaar van de Eerste Wereldoorlog. De publicatie citeert het hoofd van een groep voormalige militaire chirurgen die Oekraïense militaire medici opleiden, die beweren dat “Westerse militaire chirurgen sinds de Tweede Wereldoorlog geen verwondingen op deze schaal meer hebben gezien.”

Hoewel de implicaties van het rapport van de Journal grotendeels angstvallig zijn genegeerd door de Westerse media, heeft ten minste één mainstream journalist een grote interesse getoond in de geamputeerden van Kiev. Nicholas Kristof, columnist bij de New York Times en fervent liberaal interventionist, fetisjaliseerde praktisch de massale verminking van Oekraïense gevechtsveteranen in naam van Washingtons war du jour.

In een opiniestuk van 8 juli met de titel “Ze zijn klaar om weer te vechten, op kunstbenen,” benadrukte Kristof dat de onlangs invalide Oekraïense veteranen “hun stompen met trots dragen,” in plaats van dat ze het vervelend vinden dat ze als kanonnenvoer worden gebruikt.

Kristof haalde een soldaat aan die hoopte terug te keren naar de frontlinie ondanks het missen van drie ledematen, en beschouwde dergelijke “vastberadenheid en veerkracht” als een duidelijk teken dat Kiev het proxy-conflict aan het winnen is en onvermijdelijk zal zegevieren over Rusland.

In het misselijkmakende eerbetoon aan kreupele en verminkte Oekraïense soldaten werd amputatie zelfs gezien als een manier om seks te krijgen, waarbij de vrouw van een geamputeerde werd geciteerd met de woorden: “hij is erg sexy zonder been.”

Een andere geamputeerde die in de opiniebijdrage wordt geciteerd, beweert dat hij nooit zijn geheime geliefde uit had durven vragen voordat hij in het ziekenhuis werd opgenomen voor “mortierverwondingen die zijn been wegnamen en zijn armen verminkten”. Maar na onherstelbare en levensveranderende verwondingen te hebben opgelopen, zijn hij en zijn liefje sindsdien bij elkaar, beweerde de invalide soldaat.

Kristof citeerde de soldaat als volgt: “Het is magisch. Iemand kan al zijn armen en benen hebben en toch niet succesvol zijn in de liefde, maar een geamputeerde kan een hart veroveren.”

  Schokkende video's tonen Oekraïners die Russische krijgsgevangenen neerschieten en martelen

Russische verliezen hypen, Oekraïense verliezen verdoezelen

Tijdens de hele Russische invasie in Oekraïne hebben Westerse functionarissen en journalisten een uitgesproken asymmetrische aanpak gehanteerd bij het rapporteren van gevechtsverliezen. Sinds de eerste dagen van het conflict hebben de gevestigde media plichtsgetrouw de enorme, oncontroleerbare cijfers herhaald die volgens NAVO-gelieerde analisten door Moskou op het slagveld werden geleden. In april 2022 ging de BBC zelfs zover om de namen en foto’s te publiceren van Russische soldaten die tijdens de oorlog gedood zouden zijn.

Maar wanneer er over Oekraïense slachtoffers wordt bericht, verwijzen grote nieuwsorganen meestal naar het cijfer als een “streng bewaakt staatsgeheim”. Dezelfde hooggeplaatste ambtenaren van de Amerikaanse inlichtingendienst en defensie die Kiev intensief bijstaan bij de militaire planning en strategie, lijken echt in het duister te tasten. In de zeldzame gevallen dat deze bronnen publiekelijk commentaar geven op de verliezen van Kiev, waarschuwen ze steevast dat ze slechts een “schatting” geven.

Vanuit het oogpunt van Kiev en haar buitenlandse steunverleners is de informatieve component van de proxy-oorlog een van de meest impactvolle, en het propagandistische nut van het verbergen van de verliezen is duidelijk. Door het westerse publiek af te schermen van de verwoestende menselijke kosten van het conflict, lijkt het immer denkbeeldige vooruitzicht van een Oekraïense overwinning haalbaarder en blijft de steun van het publiek voor de strijd hoog, blijven de wapentransporten stromen en de winsten van de grote wapenfabrikanten stijgen.

Oekraïense centra voor geamputeerden “moeten net zo gewoon zijn als tandartsen”

Zoals de Wall Street Journal begin augustus uitlegde, is het Oekraïense gezondheidszorgsysteem “nu overweldigd… met veel patiënten die meer dan een jaar wachten op een nieuw ledemaat.” Alleen al in Zaporizhzhia arriveren naar verluidt dagelijks 40 tot 80 gewonde veteranen in ziekenhuizen met trauma’s van het slagveld, waaronder geamputeerden van de frontlinie 40 kilometer verderop.

De krant citeerde een Oekraïense medisch directeur die erop aandrong dat er nu “in elke stad in Oekraïne” faciliteiten nodig zijn voor de behandeling en revalidatie van geamputeerden, en dat deze “idealiter net zo gewoon moeten zijn als tandartsen.”

In tegenstelling tot de recente invasies van de VS in Irak en Afghanistan, is het huidige proxy-conflict in Oekraïne een uitputtingsslag van hoge intensiteit tussen twee bijna-gelijken. Onder dergelijke omstandigheden zijn de primaire bronnen van amputatieletsels in wezen dezelfde als tijdens de slopende loopgravengevechten van de Eerste Wereldoorlog – artillerie, raketten en mijnen.

Volgens een beleidsnota uit 2014, gepubliceerd door het Belfer Center van de Harvard Kennedy School, “schommelt de typische verhouding tussen gewonden en doden in een conflict historisch gezien rond de 3:1,” hoewel “met de recente medische vooruitgang de verhouding tussen gewonden en doden in de VS tegenwoordig ergens tussen de 10:1 en 17:1 ligt.

  Zet u schrap! EU staat op een kantelpunt, want de afgrond is dichterbij dan wij denken

Maar zoals de meest luidruchtige verdedigers van de proxy-oorlog al snel benadrukken, hebben Oekraïense soldaten geen toegang tot dezelfde medische technologie als Amerikanen.

Naast de jarenlange wachttijd voor nieuwe ledematen, wordt er ook een ernstig tekort aan artsen en technici gemeld om geamputeerden te verzorgen. En ondanks het feit dat Kiev meer dan 100 miljard dollar aan hulp heeft ontvangen van westerse landen, ontbreekt het nog steeds duidelijk aan de technologie, infrastructuur en deskundig personeel die nodig zijn om het hedendaagse aantal slachtoffers van Washington te evenaren.

In de loop van twee decennia oorlog in Afghanistan en Irak hebben volgens de meest recente cijfers ongeveer 1.650 Amerikaanse veteranen amputaties ondergaan. En hoewel dat relatief kleine aantal vaak wordt toegeschreven aan verbeteringen in de medische technologie, vochten de Amerikaanse troepen ook in ongelijke schermutselingen tegen slecht uitgeruste tegenstanders die opereerden zonder het voordeel van luchtdekking.

Een analyse in januari 2008 van gegevens die gepubliceerd zijn door het Joint Theater Trauma Registry van het US Army Institute of Surgical Research, toonde aan dat in juni 2006 423 Amerikaanse soldaten die in Irak of Afghanistan vochten één of meer “grote amputaties van ledematen” hadden opgelopen, een percentage van 5,2% onder alle ernstige verwondingen samen.

Vreemd genoeg merkten de onderzoekers die verantwoordelijk waren voor het onderzoek op dat het percentage geamputeerden onder de ongeveer 96.000 ernstig gewonde slachtoffers van de Vietnamoorlog ook 5,2% was – dezelfde verhouding die tientallen jaren later in Afghanistan en Irak werd geregistreerd. De conclusies van het rapport waren grimmig:

“Het aantal amputaties [in oorlogen] is de afgelopen 50 jaar ongeveer 7% tot 8% van de verwondingen aan de grote ledematen gebleven. Dit is ondanks de steeds snellere evacuatie van slachtoffers, dramatische verbeteringen in chirurgische technieken en de ver vooruitgeschoven inzet van specialistische zorg. In dezelfde periode is echter ook de mate van primaire weefselvernietiging door moderne wapens dramatisch toegenomen. Helaas… geloven wij dat het aantal amputaties na ernstige verwondingen aan ledematen waarschijnlijk onveranderd zal blijven in de huidige gevechtsomgeving.”

The Wall Street Journal erkende echter dat de sterfgevallen aan Oekraïense kant veel groter zijn dan die van het Amerikaanse leger in Afghanistan, Irak en elders tijdens recente conflicten:

“Van de 100 soldaten die binnen ongeveer 5 kilometer van de frontlinie gewond raakten, had 36% zeer ernstige verwondingen, terwijl tussen 5% en 10% van alle ingezette troepen gedood werden, volgens schattingen van het Oekraïense leger die gedeeld werden met een groep Amerikaanse militaire chirurgen. Ter vergelijking: slechts 1,3% tot 2% van de Amerikaanse troepen die in recente conflicten werden ingezet, stierven in de strijd.

Officieel werden er in totaal 22.311 doden en gewonden geregistreerd tijdens de Amerikaanse bezetting van Afghanistan, en 36.710 in de laatste, een totaal van 59.021. Verhoudingsgewijs vertegenwoordigen 1.650 geamputeerden 2,8% van dit aantal.

  Duitsland bloedt bijna een half biljoen euro om het licht aan te houden nu het "groene experiment" een ramp wordt

Als dat aantal wordt getransponeerd naar de Oekraïense geamputeerden, die naar verluidt tussen de 20.000 en 50.000 liggen, zou het totale aantal gedode en gewonde soldaten in Kiev sinds het begin van de invasie tussen de 714.500 en 1,8 miljoen kunnen liggen.

Een onderzoek van juni dit jaar door het Internationaal Instituut voor Sociologie van Kiev, waaruit bleek dat 78 procent van de Oekraïners naaste familieleden of vrienden verwond of gedood heeft als gevolg van het conflict, suggereert dat de slachtofferaantallen orden van grootte groter zijn dan wat het Oekraïense leger openlijk toegeeft.

Massale sterfte in “een investeringsval”

Ondanks het beste aanbod van liberale interventionisten zoals Nicholas Kristof van de New York Times, die probeerde om oorlogsamputanten te herdefiniëren als een indicator van Oekraïense onverschrokkenheid, in plaats van ondubbelzinnig grimmige symbolen van een volkomen catastrofale situatie, worden Westerse burgers steeds meer afgeschrikt door de stortvloed van pro-oorlog propaganda.

Op 4 augustus bleek uit een opiniepeiling van CNN dat een meerderheid van de Amerikanen tegen het goedkeuren door het Congres van meer financiering voor Oekraïne was, waarbij 51% van de respondenten zei dat Washington “al genoeg had gedaan”. Er was duidelijk “weinig steun voor deelname van Amerikaanse strijdkrachten aan gevechtsoperaties” – slechts 17%.

Nu de Amerikaanse verkiezingen snel naderen en functionarissen van de regering Biden openlijk vrezen dat hun Oekraïne-beleid een doorslaggevende kwestie zal zijn op de verkiezingsdag, zou het einde van het conflict wel eens nabij kunnen zijn. Zelfs loyalisten van de Democratische Partij zoals Aaron David Miller van de Carnegie Endowment (een denktank die vroeger werd geleid door William Burns, de huidige directeur van de CIA) betreuren het dat de proxy-oorlog in Oekraïne een moeras is geworden.

“Het is triest,” schreef Miller. “Maar [de] VS zitten in Oekraïne in een investeringsval zonder duidelijke uitweg. De kans op een militaire doorbraak of een diplomatieke oplossing is klein tot onbestaande; en klein is misschien al de stad uit. We zitten er diep in en kunnen niet veel meer doen dan reageren op gebeurtenissen.”

Sinds de publicatie van het grimmige overzicht van de amputatie-epidemie in Oekraïne, heeft The Wall Street Journal nog een deprimerend artikel geschreven voor proxy-oorlogsaanhangers. Op 13 augustus meldde de WSJ dat het falen van Kiev om vooruitgang te boeken in zijn bejubelde tegenoffensief, militaire planners heeft gedwongen om vooruit te kijken naar de lente van 2024 voor een nieuwe kans die “de balans zou kunnen doen doorslaan.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Frontnieuws filmpscoop – Russische strijdkrachten inspecteren geliquideerde huurlingen & Wrede FPV Drone-aanval op AFU-personeelVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelSchokkend bericht van de Britten voor Kiev: “De Russen hebben een 4e en 5e verdedigingslinie gecreëerd” – Pentagon-analist: “Oekraïners zullen in de val lopen – Stop het tegenoffensief”
Volgend artikel“Mediavrije zone’ ingesteld rond rampgebied door bosbrand in Maui – Wat proberen ze te verbergen?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. Waarom blijft deze oorlog in stand, als ik nu naar de prijs van graan kijk dan zie ik de spotprijs met gemak door de $ 6 gaan. Daar geen boer voor boeren. Oekraïne, de beurs. Hoe duidelijk wil je het hebben dat ze de boel willen laten instorten. Of het systeem is aan het instorten en iedereen graait nog wat het kan. Dat kan ook. Bizarre tijd.

 2. Walgelijk hoe er met mensen omgegaan wordt in deze moderne tijd. Men spreekt vaak over de “donkere middeleeuwen” maar is het nu beter?

 3. Kan een nazi-god_aanbidder_soldaat evt zonder ledematen, gewoon omdat hij zo verhard is, dat hij niet toe kangeven aan zijn ego dat hij uitgeschakeld is en toch met een romp en een hoofd in een rolstoelkanon terug gaat om schietschijf te zijn?

 4. ik kende een meisje die het “heerlijk” vond om het permanent stoma van haar vriend te verzorgen dat hij had opgelopen na een auto ongeluk.
  Na 3 maanden maakte ze een einde aan de relatie.
  Of hij wat verkeerds gegeten had ?

 5. Goed voor de Europeanen om te weten hoe hun karma eruitziet. Ik heb er altijd al veel van geleerd hoe goed ze kunnen neuken. En met iedereen. Ze zijn zo goed in de liefde! Hoewel ze die term aanvankelijk nog niet zo durfden gebruiken als nu. Armen en benen maakt dan eigenlijk ook niet meer uit.

 6. Het geeft voldoening dat ik toch de juiste studierichting heb gekozen (met Freud).
  Het is soms een kwestie van geduld voor je succes hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in