Toen Londen en Washington ermee instemden om Kiev langeafstandsraketten te leveren, beweerden ze dat Kiev beloofde om daarmee geen Russisch grondgebied aan te vallen. De twee partijen zijn het echter niet eens over welk grondgebied deel uitmaakt van Rusland. Nu het tegenoffensief van Kiev op niets uitloopt, groeit het risico op een “wanhoopsaanval” buiten de Donbass, schrijft Sputnikglobe.

De Russische minister van Defensie, Sergey Shoigu, waarschuwde dat Oekraïne zou kunnen proberen om door het Westen geleverde Storm Shadow kruisraketten met lancering vanuit de lucht en HIMARS-raketten met een groter bereik vanaf de grond te gebruiken om Russische faciliteiten op de Krim aan te vallen.

Zijn waarschuwing kwam dinsdag tijdens een vergadering van het collegium van het Russische Ministerie van Defensie.

Shoigu zei dat het gebruik van dergelijke wapens buiten de zone van de speciale militaire operatie zou leiden tot onmiddellijke Russische aanvallen op “besluitvormingscentra in Oekraïne” [dit is een vrij doorzichtig dreigement om hun overheidsapparaat en personeel te “neutraliseren”, logischerwijs inclusief president Zelensky, Frontnieuws] en zou “de volledige betrokkenheid van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het conflict betekenen.”

Sputnik sprak met twee veteranen van het Amerikaanse apparaat voor buitenlands beleid over het rapport van Shoigu, waarom Kiev zijn toevlucht zou kunnen nemen tot dergelijke acties, en wat de Westerse reactie waarschijnlijk zal zijn. Ze zeiden dat Westerse goedkeuring geïmpliceerd werd door Kiev te helpen bij het plannen van zijn tegenoffensief en dat NAVO-machten de waarschuwingen van Moskou waarschijnlijk zullen afdoen als bluf, ondanks bewijs van het tegendeel. Uiteindelijk zal zo’n aanval een volledige oorlog tussen Rusland en de NAVO alleen maar waarschijnlijker maken.

‘Wanhopige’ Kiev probeert Moskou te ‘provoceren’

Earl Rasmussen, een internationaal adviseur en gepensioneerd luitenant-kolonel van het Amerikaanse leger, vergeleek zo’n mogelijke aanval met andere “wanhoopsdaden” van Oekraïne buiten het conventionele militaire conflict in Donbass.

“We hadden de opgeblazen brug bij Kerch; we hadden de poging tot een drone-aanval op het Kremlin; we hebben de moorden; we hebben de vernietiging van de dam. Dit zijn terroristische acties. Dit zijn wanhoopsdaden, denk ik.”

Rasmussen suggereerde dat een dreigement tegen de Krim bedoeld zou zijn om “de Russische bevolking op de een of andere manier angst aan te jagen” en Moskou onder druk te zetten om zijn troepen terug te trekken.

  Nieuwe oorlogstrommels verkillen Europa met hernieuwde "Poetin-invasie"-angst

“Maar het is natuurlijk ook vanuit het oogpunt van public relations. Ik denk dat ze proberen om een soort succes of positief resultaat te laten zien – vanuit hun perspectief positief – voorafgaand aan de NAVO-bijeenkomsten die over een paar weken plaatsvinden,” merkte hij op.

Ondertussen beschreef Larry Johnson, een gepensioneerde inlichtingenofficier van de CIA en voormalig ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de positie van Oekraïne op vergelijkbare wijze als “een situatie van grote wanhoop” en kenmerkte hij zo’n mogelijk gedurfde aanval als een poging om de NAVO direct bij het conflict te betrekken.

“Niets van wat ze vanuit militair oogpunt gepland hebben, heeft gewerkt in termen van hun tegenoffensief. Ik denk dat ze Rusland willen provoceren tot acties die de NAVO rechtstreeks in het conflict zullen brengen. Ze zoeken dus een voorwendsel om een weg te creëren,” zei hij.

Goedkeuring NAVO geïmpliceerd door leveringen

Rasmussen zei dat de Verenigde Staten het “niet openlijk” zouden goedkeuren als Oekraïne Westers wapentuig zou gebruiken om de Krim aan te vallen, maar merkte op dat hun “stilzwijgende goedkeuring” werd geïmpliceerd door het standpunt van Washington dat de Krim nog steeds deel uitmaakt van Oekraïne en dat de onafhankelijkheidsverklaring van 2014 en het daaropvolgende referendum over de hereniging met de Russische Federatie niet legitiem waren.

“Ik weet niet of ze daadwerkelijk de aanvallen op Moskou en de moorden steunden, hoewel er bewijs lijkt te zijn dat de Westerse inlichtingendiensten daar op een of andere manier aan meewerkten,” vervolgde Rasmussen. “Maar wat betreft de aanvallen op de Krim: ze kondigen het misschien niet openlijk aan, maar ja, weet je, ze verstrekken doelwitinformatie. Ik weet zeker dat de doelwitinformatie wordt verstrekt door het Westen, door de NAVO, voornamelijk het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.”

Hij merkte verder op dat Oekraïne “dichterbij moet komen om de Krim rechtstreeks te raken. Misschien door twee verdedigingslinies. Het is twijfelachtig of ze dat kunnen, maar ze kunnen het proberen.”

Johnson voegde eraan toe dat “de NAVO en de Verenigde Staten Rusland vernietigd en uiteengeslagen willen zien. U moet niet langer de illusie koesteren dat het Westen op de een of andere manier een manier wil vinden om vreedzaam samen te leven met Rusland.”

  In Oekraïne is het vooralsnog Patriot versus Iskander

Rasmussen merkte ook op dat het Westen zich inmiddels had moeten realiseren dat “zowel Rusland als China niet bluffen” en dat Moskou zijn dreigement om besluitvormingscentra in Oekraïne aan te vallen zal nakomen in het geval van een Storm Shadow of HIMARS raketaanval buiten de speciale operatiezone.

“Ze zijn misschien voorzichtig en ze zijn niet volledig destructief zoals de NAVO-landen zijn wanneer ze zonder aanleiding landen binnenvallen, zoals Libië, Afghanistan, Joegoslavië, Servië en Irak, maar ze zijn weloverwogen. En dus moeten ze voorzichtig zijn dat die besluitvormingscentra inderdaad geraakt zullen worden,” zei hij.

Snel uit de hand lopen

“Het is interessant dat Shoigu ‘in Oekraïne’ zei. Dus men probeert, denk ik, Poetin en Shoigu, het te beperken om dit niet te laten escaleren tot een directe NAVO-confrontatie, maar ik zal u vertellen dat de NAVO-landen bijna proberen om dat soort acties uit te lokken, indirect, zodat ze kunnen zeggen dat zij het niet hebben gedaan. Dus ik denk dat de besluitvormingscentra in Oekraïne een eerlijk spel zijn en als ze zich dit niet realiseren en niet begrijpen wat dit gaat doen, dan weet ik niet in welke wereld ze leven,” zei Rasmussen.

“Ik denk dat ze voorzichtig zullen zijn om iets buiten Oekraïne te raken. Maar laten we eerlijk zijn, wat ze ook zeggen, de VS en vooral het VK doen hieraan mee. Bijna niet helemaal direct, maar toch behoorlijk dichtbij. En ze hebben waarschijnlijk middelen voor speciale operaties en inlichtingendiensten in Oekraïne, die het commando van de Oekraïners ondersteunen,” voegde hij eraan toe.

Rasmussen merkte op dat Victoria Nuland, de Amerikaanse staatssecretaris voor politieke zaken, in een getuigenis voor het Congres “toegaf” dat de VS Oekraïne al maanden actief helpt bij het plannen van het tegenoffensief. Dat betekent echter niet dat Rusland een NAVO-land zou aanvallen, hoewel het “zeker een escalatie is”.

“Ik denk dat vooral het VK en de VS dit aansturen. Er is onenigheid, denk ik, binnen verschillende leden aan de NAVO-kant en voorzichtigheid is geboden. Dus ik denk niet dat ze op de achtergrond de volledige steun hebben. Maar op dit moment hebben ze dat niet nodig. Ze kunnen doorgaan met Oekraïne als offerlam, als proxy daar,” zei Rasmussen.

  'Radicale islamisten' pleegden aanslag in Moskou - Maar Poetin vermoedt nog steeds dat Oekraïne medeplichtig was aan de tragedie

Johnson waarschuwde op zijn beurt dat het risico op escalatie “zeer ernstig” is.

“Ik denk dat de acties in het Witte Huis van Biden erop gericht zijn om oorlog te ontketenen. Ik hoop dat dat niet gebeurt. Maar tot nu toe hebben de Verenigde Staten de luxe genoten om veilig te zijn op hun eigen grondgebied. En ik denk dat dit snel uit de hand kan lopen.”

Johnson voorspelde dat de Westerse sponsors van Oekraïne de woorden van Shoigu zouden negeren en “het zouden afdoen als nog meer bombast van Rusland.”

“Ze gebruiken deze raketten toch al de hele tijd. Ze hebben de afgelopen zes-zeven maanden geprobeerd om de Krim als doelwit te nemen. En ik weet dat de Russische luchtverdediging effectief is geweest in het afslaan van de lanceerpogingen,” zei Johnson, eraan toevoegend dat “dit erop kan wijzen dat Shoigu over informatie beschikt waaruit blijkt dat Oekraïne iets van plan is dat het in het verleden niet heeft gedaan.”

Johnson herhaalde dat “Rusland zichzelf moet verdedigen,” waarbij hij opmerkte dat het land “nu al meer dan negen jaar onophoudelijk wordt aangevallen, beginnend in 2014 met de directe interventie van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Maidan-coup”.

“En toen kwam de daaropvolgende burgeroorlog in de Donbass en de voortdurende aanvallen op Russischtalige burgers die door het Westen werden getolereerd en niet veroordeeld,” legde de voormalige ambtenaar van Buitenlandse Zaken uit. “En dan daar bovenop, met de acties die met name de Verenigde Staten hebben ondernomen door hun troepen in te zetten in Roemenië en Polen en raketbatterijen te plaatsen die mogelijk kernwapens zouden kunnen dragen.”

“Ik denk dat, als Rusland dat soort dingen zou doen tegen de Verenigde Staten aan de grenzen van de Verenigde Staten, laten we zeggen in Mexico en Canada, de Verenigde Staten het zouden zien als een oorlogsdaad. Dus ik denk dat de reacties van Rusland volkomen begrijpelijk zijn,” merkte hij op.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Uitgelekte documenten tonen de leugens van de Westerse regeringenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Hello Kitty-leiders van de NAVO hebben ons van subliem naar gevaarlijk belachelijk gebracht
Volgend artikelRussische soldaat krijgt €12.000 beloning voor vernietigen Duitse tank
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Eén ding wat in mijn kop rondspookt is dat Polen het grootste leger heeft van Europa, 300.000 NAVO soldaten en volgepompt met zware wapens, waneer de NAVO in een laatste wanhoopsdaad besluit om Artikel 5 uit de stoffige dossierkast te halen en gezamelijk met de EU vazallen van de VS en natuurlijk het obsolete NAVO Rusland op verschillende fronten aanvalt, dan kan en moet Rusland wel naar de kernwapens grijpen.

  Eigenlijk zou Ruslande de grootste provocateur Amerika een first strike moeten toebedelen, de slimme jood Blinken heeft met China afgesproken dat China Taiwan mag “hebben” zonder dat China wapens levert aan Rusland, Noord-Korea staan ook te trappelen van ongeduld om de Yanken uiteindelijk een lesje te leren, wat een puinzooi staat ons te wachten.

  • Het bezoek van Blinken was voorzien op niveau minister van buitenlandse zaken. Dat Blinken toch onvoorzien door de deur is binnengelaten bij XiPing doet direct vermoeden dat hij met een koekje “Taiwan” is gaan lokken. Hij kan ook wat luchtkastelen getoverd hebben van toelevering door de Chinesen aan de Amerikaanse wapenindustrie. Je kunt niet bedenken welke Judasstreken die Blinken uit zijn mouw kan halen.

   • Lepoudre Luc juni 21, 2023 at 12:51

    Mee eens Luc, het mooie is dat China onlangs wapens heeft geleverd aan Tsjetsjenië, Kadyrov is er blij mee en ik ook, een enorm verschil in ideolgie van het Westen en Tsjetsjenië maar het is gewoon noodzakelijk dat de Tsjetsjeense vechtjassen meedoen aan een goede zaak.

   • Xi heeft zijn slag binnengehaald. Blinken vertrok blinkend met de staart tussen de benen en de Xi-garantie van een chicom basis aan de achterdeur van de Big Guy.
    Het BRICS+Afrika blok doet gouden zaken en keert de EU de rug toe.
    Europa, de blinde vazal van de VS, mag bij de Big Guy bedelen voor het beetje energie dat de VS tijdelijk op overschot heeft tegen wurg voorwaarden uiteraard.

  • Adriaan W.
   Is niet nodig. Rusland kan 1.500.000 soldaten mobiliseren, en dan eventueel nog 500.000 reserves. En zou dat niet genoeg zijn, dan word het volk bewapend. Net zoals in de Tweede wereld oorlog. Maak je niet zo druk, want Rusland heeft zich hier al ruim 20 jaar op voorbereid. Ze wisten al langer dat dit stond te gebeuren.

 2. Die Sergei Lavrov toch de stoïcijnse beleefde Diplomaat

  Lavrov: Als het conflict in Oekraïne eindigt, zal het globalisme eindigen

  Ik weet dat ik het zes miljoen keer heb gezegd, maar de oorlog in Oekraïne op de grond is vrijwel irrelevant in vergelijking met de effecten van de oorlog in Oekraïne op de geopolitiek.

  Het zou ertoe hebben gedaan als Rusland had kunnen verliezen, maar ze kunnen niet verliezen. De critici zeggen nu dat ze te langzaam winnen, maar zelfs als die rare bewering waar zou zijn, is het niet relevant.

  Vorige week vond er een hele grote ontwikkeling plaats: China stuurde gepantserde vrachtwagens naar Tsjetsjenië.

  Ik had vanaf het begin beweerd dat China Rusland de oorlog niet zou laten verliezen, omdat China het zich niet kan veroorloven dat Rusland naar het Westen valt.

  Verschillende bekende rechtse commentatoren zeiden dat China nooit materiaal zou inzetten voor de oorlogsinspanningen van Rusland, ook al hebben ze zich al volledig gecommitteerd om de Russische economie te ondersteunen. Ze hadden het mis en ik had gelijk (zoals gewoonlijk).

  Ik neem niet eens de moeite om de oorlog van dag tot dag te volgen. Het is te autistisch. En het maakt niet uit.

  Waar het om gaat is dat de hele wereld bezig is de banden met de Amerikanen te verbreken, omdat de VS deze psycho-oorlog met opzet zijn begonnen en het vervolgens als excuus hebben gebruikt om de regering van Rusland door middel van sancties te laten vallen.

  Het was pure overmoed die de VS deed denken dat ze Oekraïne konden gebruiken als stormram om de Russische staat ten val te brengen. Dit wordt de ondergang van het Anal Empire. >>>https://www.unz.com/aanglin/lavrov-when-the-ukraine-conflict-ends-globalism-will-end/

 3. ….vind de artist impressie van Zelensky bovenaan het artikel een poging een inteelt trol tot een stripheld uit een dystopisch verhaal te maken…..

 4. Alles wat ik hier verneem is ; wat zij gaan doen , wat zij met ons van plan zijn , wat ons verder nog te wachten staat, enz, enzo verder en nog veel méér. Wat gaan wij met hen doen? Oppakken die rotzooi en meteen vernietigen. Waarom laten wij dit hier nog rondlopen?

 5. Het punt is dat het westen het maar niet willen beseffen dat ze aan het koord dansen is tegen Rusland. De zogenaamde op regels gebaseerde orde van het westen. Denken ze nog steeds dat zij de spelregels bepalen in de wereld en altijd dat zij aan de goede kant staan. Maar als het westen nu de Krim op de korrel nemen. Dan wordt het westen weggevaagd zonder pardon, zover hebben ze het laten komen. En nog dringt dat niet door bij de imbecielen in het westen.

 6. Zelensky en Churchill hebben veel gemeen

  Beiden zijn homoseksuele joden. Beiden zijn Rothschild-pionnen. Beiden spelen een belangrijke rol bij het starten van een wereldoorlog om miljoenen goyim te doden en geassimileerde joden. (De nazi’s spaarden de zionisten.)
  Onze corrupte voorouders gaven onze nationale creditcards aan mensen die ons en al het goede in het leven willen vernietigen. De mensheid is satanisch bezeten. Globalisering, “Wokeism” en Agenda 2030 institutionaliseren dit satanisme oftewel de NWO.

  https://henrymakow.com/2022/12/dec-22—zelensky-churchill.html

 7. Art. 5 van de navo is een dode letter. Toen Oekraine Polen bestookte met een paar raketten vorig jaar, en beweerde dat het de Russen waren, werd er niet gereageerd. Toen de VS een infrastructuur van duitsland tijdens een terreurdaad opblies, en al jaren een economische oorlog voert tegen duitsland, is er geen enkel navo land, dat duitsland ter hulp komt.

 8. ….het is een kwestie van dagen , uren zelfs ….een massale aanval op Zelensky’s doorn in het oog, De Krim zijnde , komt er aan !

 9. De Nato plant voorspelbaar, als een randdebiel.
  Natuurlijk zullen ze wat uitvreten gedurende de grote Nato oefening; dan zijn ze wel aanwezig.

  Maar als poetin reageert met een paar Kinzals op Londen, is dat niet te voorkomen.
  Goede zet was het een week of twee terug in Syrie; neerhalen van Amerikaanse helicopter.
  (sorry, foutje….)

  Tegenwoordig moet je (en Poetin ook) kijken waar de vijans het meest kwetsbaar is; dat is in zijn thuisland.
  Vroeger was dat niet bereikbaar; nu wel.

  Stel je voor, dat Irak of Lybie Kinzahls had gehad…….
  En dat is het grote verschil wat al die stomme gepensioneerde generaaltjes niet beseffen: nu zijn hun thuislanden binnen bereik–zonder moeite, en idd ook de internet kabeltjes op de zeebodem.
  Die laatste had ik allang opgeblazen als ik Poetin was….

 10. Tja, als de onafhankelijkheidsverklaring van 2014 en het daaropvolgende referendum niet legitiem waren, dan is de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776 dat natuurlijk ook niet…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in