Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

De Oekraïners ontkennen dat ze de Kakhovka dam hebben opgeblazen en beschuldigen Rusland ervan een “terroristische staat” te zijn en dat de Russen het hebben gedaan.

Maar misschien is het opblazen van de dam gedaan omdat het aan het front voor de Oekraïners absoluut niet goed gaat (of in ieder geval zonder echt tastbare resultaten), waar brigades in vormeloze massa’s schroot veranderen en honderden Oekraïense soldaten dood of zwaargewond liggen, zoals de video’s laten zien, schrijft Pronews.

Het opblazen van de dam door de… Russen, levert Moskou geen enkel voordeel op, omdat het de Krim voor vele jaren zonder water laat zitten.

Voor de Oekraïners kan het echter wel een “meer gepast” oorlogsfront bieden.

Wat de fronten van Vulendar en Buckmuth betreft, zijn de berichten niet goed voor de Oekraïense tegenaanval.

In Vulendar zijn de Oekraïense verliezen toegenomen. Ze hebben ongeveer 16 tanks, 26 pantservoertuigen en 14 voertuigen verloren.

De Oekraïense verliezen aan manschappen bedragen meer dan 2.000 doden en gewonden.

Sommige posities die door de Oekraïners in Novonodonetsk veroverd waren, moesten korte tijd geleden gedwongen verlaten worden.

In Bakhmut probeerden de Oekraïners Soledar te infiltreren, maar ze werden teruggedrongen door de Russen.

  Uitgelekte documenten tonen de leugens van de Westerse regeringen

De gevechten in Berkovka ten westen van Bakhmut gaan door en het dorp is nog maar voor de helft ingenomen door de Oekraïners, terwijl de Russen nieuwe verdedigingslinies hebben opgezet.

In de eerste paar dagen waren de Oekraïners vastbesloten om met geweld aan te vallen, maar als ze niet iets tastbaars bereikten, zouden de komende dagen wel eens een soort “Ardennen” voor hen kunnen worden.

Een luchtaanval vond plaats na een zeer moeilijke nacht voor de Oekraïners, waarin 6 Russische Tu-95s 35 Kh-101/555 kruisraketten afvuurden op Oekraïense doelen op de 5 fronten waar de beruchte Oekraïense tegenaanval tot uiting kwam.

Natuurlijk beweren de Oekraïners, zoals altijd, dat zij… ze allemaal hebben neergeschoten.

In feite waren de Oekraïners er snel bij om te zeggen dat de Russen zich voorbereiden op… terugtrekking uit de Krim en verschroeide aarde willen achterlaten.

  Star Wars: Rusland dreigt Westerse satellieten neer te schieten

En dit alles slechts een paar dagen na de grote overwinning van de Russen in Bakhkmut die het spel in de Donbas heeft verandert.

De dam is echter, zoals de Russen beweren, niet volledig vernietigd. Dit betekent dat als ze het zelf hadden gedaan, ze het veel beter zouden hebben gedaan…

Tactisch gezien zijn de enigen die baat hebben bij het opblazen van de dam de Oekraïners, die daarmee alle Russische verdedigingsposities op grote diepte vanaf de oever van de Dnjepr hebben vernietigd.

Het valt nog te bezien of de Russen alternatieve en extra verdedigingslinies bij de Krim hebben opgezet om een algemene Oekraïense tegenaanval in de nu kwetsbare sector te weerstaan.

Er worden ook ernstige problemen veroorzaakt in de watervoorziening van de grote Oekraïense stad Kryvyi Ry, met in totaal 600.000 inwoners.

Van zijn kant heeft het Oekraïense leger een verklaring uitgegeven waarin Rusland ervan wordt beschuldigd een explosie bij de dam te hebben opgezet. De Oekraïense president Volodymyr Zhelensky heeft met spoed de Oekraïense Veiligheidsraad bijeengeroepen, kondigde het hoofd van de Oekraïense presidentiële administratie, Andriy Yermak, aan via Telegram, waarin hij een “oorlogsmisdaad” aan de kaak stelde.

In gemeenschappen in de buurt van de dam is een stijgend waterpeil geconstateerd, maar de situatie is niet kritiek geworden, aldus het Russische bestuur van de regio Kherson.

  De voorzitster van de Europese Commissie kondigt aan dat de EU zich aansluit bij de oorlog tegen Rusland

Het waterpeil rond de dam is vijf meter gestegen en veel eilanden in de rivier zijn onder water verdwenen, meldde het staatspersbureau RIA, dat zei dat 14 nederzettingen in Kherson het risico lopen te overstromen en dat 22.000 mensen die er wonen bedreigd worden, volgens internationale agentschappen en het Athens News Agency.

Oekraïense strijdkrachten voerden gisteravond “meerdere aanvallen” uit op de Kakhovka dam, schreef de burgemeester van de stad Nova Kakhovka, Vladimir Leontiyev, op de Telegram app, en voegde eraan toe dat de kleppen van de dam vernietigd waren en dat er een “oncontroleerbare waterstraal” was veroorzaakt.

“De dam is niet vernietigd en dit is een enorme vreugde,” verzekerde hij echter.

“Indien nodig staan we klaar om de bewoners van de oeverdorpen te evacueren,” zei het hoofd van de regering van de regio Kherson, Andrei Alexeyenko, in een verklaring op Telegram, waarbij hij echter benadrukte dat hun leven niet in gevaar is en hen opriep om “niet in paniek te raken.”

De dam werd in 1956, tijdens de Sovjetperiode, gebouwd in de Dnjepr-rivier en bestaat deels uit beton en aarde.

Het is een van de grootste infrastructuren van dit type in Oekraïne.

De omvang van de schade zal de komende dagen bekend worden, en vooral welke ‘gaten’ er in het Russische verdedigingssysteem zitten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

NAVO-materieel brandt overal in Donbass en Zaporozhye. Kiev blaast waterkrachtcentrale in Kherson opVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNeonazi’s in Oekraïne zijn misschien toch een probleem, zegt New York Times
Volgend artikelHet Oekraïense leger wordt niet geleid door de generaals, maar door de PR-afdeling
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

28 REACTIES

  • Nee hoor, De aftapping voor de Krim zit net achter de dam (stroomopwaarts gezien.)
   De kunt op google maps zelfs de blokkade zien van het kanaal bij de grens tussen Cherson en de Krim. Of die blokkade inmiddels doorbroken is, weet ik niet.
   Blijkbaar kan de Krim wel overleven zonder water van de Djnepr.
   Het zal trouwens wel even duren voor het waterpeil van het enorme achterliggende reservoir gedaald is, want het is toch maar een klein gat. Aanmerkelijk kleiner dan het stromingsprofiel van de Djnepr. Dus de wateroverlast stroomafwaarts zal behoorlijk meevallen. Eerder de daling van het waterpeil stroomopwaarts zal in de toekomst voor de een of de ander een probleem worden. Bijvoorbeeld voor de kerncentrale van Zaporisja.

 1. Een hoerendaad door deze vieze gore Ukris en Den Haag is mede schuldig hieraan ,Hang dat stuk gore vuil puntneus Rutte op.

 2. Natuurlijk heeft Oekraïne het gedaan, het kind jankt en hoopt dat de grote broer NAVO gaat helpen. Vergeet het. Zelensky heeft gegokt en verloren. Het hele Westen overigens.

  Tijd om weer eens normaal te doen, het gekkeuurtje is voorbij. Ik verlies het, maar ik betaal geen belasting meer, de gemeente waar ik woon weet het al. Maar het wordt interessanter om te zien hoe ze gaan afdwingen. Ik steun geen corrupte en terroristische organisaties meer. Ik neem de rechtszaken op de koop toe.

  Ik ben het zat. Ik werk niet meer voor parasieten die zelf niks kunnen en zich verschuilen achter -en in grote organisaties. Mij ondersneeuwen met wetsartikelen, jammer AI is er. En als je het beest kan berijden, dan berijdt het beest je creditcard, ok is waar. Maar toegang tot supercomputers maak het speelveld veel gelijker.

  • Ik bied ze overigens wel aan een bankgarantie te stellen. Ze mogen een bankrekening van me bevriezen, ik vind het allemaal best.
   Iets niet betalen zonder reden kan niet goed gaan. De kosten neem ik dus voor lief, de discussie ook. Zij met z’n allen tegen mij. Ik met AI.

   Spannend

   Maar ambtenaren reageren maar niet. En al ze wel reageren pak ik ze met AI. Leer het ding te berijden en daar zijn 500 miljoen mensen wereldwijd mee bezig. Want een minister die zegt “ deur voor deur, arm voor arm” dat nooit meer. Never, ik ben daar heel erg van geschrokken. Nog steeds overigens.

 3. Hoorde het vandaag op de radio via die MSM propaganda lulkoek.
  De EU heeft gelijk zijn verklaring klaar , Rusland deed het.
  Smerig tuig….. ruimen nu.
  Wordt echt tijd dat wij nu eens spijkers met koppen gaan slaan. Er zijn er al velen beschikbaar.

 4. De dam was toch al in 2022 bijna kapot geschoten. Dat ding stond al allang op springen. Waarom heeft Zelensky zijn mensen niet geëvacueerd. Rutte en de rest van de Europese homo bestuurders schreeuwen moord en brand, en willen de navo inschakelen tegen de Russische barbaren.

   • Of ze pedo zijn weet ik niet, velen van hun wel. Maar allemaal in de politiek die het hardste schreeuwen om oorlog zijn homo of groot voorvechter van de homorechten. Homo’s is haatvolk die willen krieg.

    • Je doet homo’s daarmee te kort. Die zijn zo geboren.

     Die pedosexuelen, dat is een ander verhaal. Die zijn vaak zo gemaakt. Je komt bij de club, krijgt een mooie baan, succes, feesten, cocaïne en… steeds jongere kinderen. Je wordt afhankelijk en chanteerbaar gemaakt. Alles wat afwijkt van normaal wordt gepushed. Die satanisten draaien alles om.

     • Geboren om andersdenkenden te haten. Krijg maar eens ruzie met een homo dan leer je hun haat wel kennen. Vladimir Poetin.

 5. Hersenloos en gekocht individu Mart De Kruif propagandeert dat de Russen hier van profiteren. Want zij hebben ook de expertise om dit te doen. Het woord Amerikanen komt niet in zijn woordenboek voor. Maar dat zal ook wel geweest zijn toen Rusland zogenaamd zijn eigen pijplijn op had geblazen.
  Ziek van die hele westerse media. Kom op Poetin, op naar de westkant van dat naziland. Platgooien en asfalteren. Desnoods heel Polen erbij.

  • Juist, ik werd vandaag ook ziek als ik t op de radio hoorde, moest meteen denken aan north stream 2/3 …..is dit geen oorlogsmisdaad, heel Europa zonder gas laten zitten, ….vies vuil tuig.

  • Mokum juni 6, 2023 at 18:21

   Je hebt gelijk een tenenkrommende, narcistische zak met zijn rattenkop Mart de Kruif, staat 180 ° gedraaid te liegen, net zoals alle andere zgn. figuren die in de MSM hun opwachting maken.

 6. De eindstreep van wat heimelijk al lang gepland werd tussen de grootmachten is in zicht.
  Dat water wordt deel van de nieuwe scheidingslijn tussen Oost en West Oekraïne.
  Deze show om de ‘sheeple’ bezig te houden wordt afgesloten met een ‘Deus Ex machina’ watershow.
  De oorlog zal natuurlijk wel verder gebruikt worden als ‘collateral ADVANTAGE’ om de verder lopende andere show producties te ondersteunen, zoals de zogenaamde antropogene klimaatopwarming en de energiecrisis.

  • Ik denk het ook Doordenker, de bloeddorst is weer gelest en het militair-economisch complex kan weer aan de gang wapens produceren.

   En op naar de volgende hoax, geef ze op hun donder dan hou je ze eronder denkt dat tuig. Maar ik denk dat Corona ze de das heeft omgedaan. Het trucje angst is bij heel veel mensen weg en dan zijn ze niks meer.

   Nou hier hebben we het lente-offensief van Oekraïne, gut gut gut, al voorbij voordat het begonnen is.

   Misschien gaan die 500 miljoen ongevaccineerden de wereld redden van dat tuig. En dan voorgoed. We zijn er nog niet. Maar toegang to supercomputers is een feit. Anders donderen de Apples, meta, Musk, Googles om. Ze hebben zoveel geïnvesteerd, En dat verdommen ze ook.

   Het ergste hebben we gehad, hoop ik. Maar onderschat ze nooit. Wij, hebben ze te machtig gemaakt. En in hun decadentie hebben ze fatale fouten gemaakt Deze keer lijkt de aanval afgeslagen, verslagen zijn ze niet.

  • De Dnjepr is geen goede grens tussen Russisch en Oekraïens sprekend gebied. Hij staat er bijna haaks op. Het hele gebied richting Odessa is van oudsher Russisch gebied. Het gebied Novo Rossia loopt van zuid-west naar noord-Oost Oekraïne. De rivier loopt van Kiev naar de Zwarte Zee.

 7. Als ik een geld kopiëer machine heb,
  Ga ik nooit failliet,
  Heb ik inmiddels veel van waarde gekocht,
  dus … voorlopig gaat het circus nog even door.

 8. Wat n ellendige, lafhartige Nazi klootzakken bende ! … en onze corrupte msm gangsterbende laat weeral verstaan dat het Rusland was, net zoals met nordstrom 2, Rusland dat maw zn eigen voeten weeral afschiet ! MIJN BLOED KOOKT ! Zou het niet mogelijk zijn om hier met Russische hulp een prorussische groep op te richten ? Ik doe DIRECT mee …..en ga met n bommengordel naar de EU en /of Nato , verdikkie kzal moeten kiezen….zever apart… ik word met de dag razender en tevens machtelozer omdat ik besef dat WIJ, het ‘voorbeeldige’ westen , de grote BANDIETEN van de wereld zijn !

 9. Het vernielen van deze dam is een bijkomend argument om zulke destabiliserende entiteiten permanent te demilitariseren.

  • Het grote/grootste gelijk… tenslotte zullen wij nooit ter plaatse zijn zolang het duurt…. Vertrouw Poetin..❤️🇷🇺🌹en zijn regering..

 10. Na de dambreuk lijkt de regio op de Hollandse Waterlinie die niet bedoeld was in het voordeel van de partij met aanvallende bedoelingen. Beetje oubollig, maar nog steeds probaat, zeker als de aanvaller het moet doen met (gemechaniseerd) voetvolk en de broodnodige luchtsteun ontbreekt.
  Wie maalt er om boeren en burgers die hun land, huis en haard verliezen? In een OORLOG is ALLES geoorloofd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in