Wat kunt u verwachten van een regering onder leiding van een komische acteur met de naam Zelensky? Het antwoord op die vraag zien we van dag tot dag in de manier waarop de Oekraïense strijdkrachten hun langverwachte lente-tegenoffensief uitvoeren: het wordt in scène gezet door het Public Relations-team met weinig respect voor hun kanonnenvoer-leger, schrijft Gilbert Doctorow.

Waarom zeg ik dit? Omdat elk van de meest recente militaire tegenslagen, zo niet regelrechte fiasco’s van militaire operaties, worden verhuld door sensationele side-shows die bedoeld zijn om de aandacht van het publiek thuis en vooral in het buitenland af te leiden van wat er op het slagveld gebeurt.

De afgelopen weken stond Zelensky onder enorme druk van Washington om eindelijk het veelgeprezen tegenoffensief te lanceren. Ondanks zijn klachten dat er tot nu toe onvoldoende nieuwe militaire uitrusting was aangekomen en zijn eisen aan de NAVO-landen om de leveringen van tanks en F16-gevechtsvliegtuigen op te voeren, hield het Pentagon vol dat de Oekraïners nu goed uitgerust waren en op het slagveld moesten bewijzen dat deze investering door de Amerikanen en Europeanen gerechtvaardigd was, om te bewijzen dat ze de Russen inderdaad kunnen terugdringen en al het bezette gebied kunnen bevrijden.

Maar op het slagveld zagen we alleen maar positionele gevechten en het zoeken naar zwakke plekken in de Russische verdedigingslinies. Tot een dag geleden was er geen teken van een grootscheeps tegenoffensief. In plaats daarvan zagen we invallen van Oekraïense speciale troepen, naar verluidt huurlingen uit Polen en elders, over de grens van de oblast Charkov in Oekraïense handen naar de naburige oblast Belgorod in Rusland. En toen, ongeveer vier dagen geleden, zagen we het begin van een vernietigende artillerie- en raketaanval op de Russische grensstad Shebekino, waar 400 tot 600 aanvallen op woonwijken zijn geregistreerd in een tijdsbestek van 24 uur. Zoals we nu dagelijks op de Russische televisie zien, wordt de hele bevolking aan de Russische kant van de grens tegenover de stad Charkov geëvacueerd en de media daar bespreken waarom hun regering niet meer heeft gedaan om de grens te beschermen en terug te slaan.

  Kijk: Tucker beschrijft hoe het bezoek aan Moskou hem 'radicaliseerde', hekelt seniele Biden

Als het Kremlin dit zou doen, zou het natuurlijk in de val lopen om troepen van de frontlinies terug te trekken en de paraatheid te verzwakken voor welk massaal tegenoffensief dan ook. Maar het zou gepaster zijn om in de grensaanvallen op Belgorod geen militair tactisch doel te zien, maar een PR-dimensie, om de ether te halen en de aandacht af te leiden van het nog steeds uitgestelde massale offensief door de nieuwsploegen enkele zeer fotogenieke ontwikkelingen te bieden.

Het nummer één item op Euronews van vandaag is de vernietiging van een deel van de waterkrachtcentrale Kakhovka in de zuidelijke regio van Kherson aan één kant van de rivier de Dnepr, met als gevolg dat water uit het reservoir om de centrale te voeden nu ongecontroleerd in de Dnepr stroomt. Laten we niet vergeten dat de rechter (westelijke) oever van de Dnepr, met de gelijknamige voormalige hoofdstad van de oblast Kherson, in handen is van de Oekraïners en de linker (oostelijke) oever in handen van de Russen.

Bedreigingen voor het grote Kakhovka reservoir werden meer dan acht maanden geleden uitgebreid besproken in de lokale en mondiale media, toen de Russen de stad Kherson verlieten en alle troepen terugtrokken naar de linkeroever van de Dnepr. De Russen voorzagen toen al een mogelijke doorbraak van de dam met gevaarlijke, levensbedreigende overstromingen stroomafwaarts tot gevolg. Ze trokken de lokale bevolking terug uit gebieden die als het meest gevaarlijk werden beschouwd. Bovendien, zo herinnert CNN ons eraan, zou het stilleggen van de waterkrachtcentrale die op water uit het stuwmeer liep, de niet al te ver weg gelegen kerncentrale van Zaporozhie in gevaar kunnen brengen, waar kritieke apparatuur voor de werking ervan draait op elektriciteit die door de Kakhovka centrale wordt opgewekt. Het nucleaire gevaar steekt dus opnieuw de kop op.

  Video op Telegram: Russen geven spottend commentaar op Zelensky's "nieuwe artillerie"

Waarom werd de werking van het reservoir nu lamgelegd en wie was verantwoordelijk, de Russen of de Oekraïners? CNN doet vanochtend een schijn van objectieve journalistiek op door te zeggen dat beide partijen met de vinger naar de ander wijzen, en dat we misschien nooit zullen weten wie de schuldige is. Die geveinsde objectiviteit is echter bij voorbaat nep.

Om onomstotelijk te begrijpen wie het Kakhovka stuwmeer heeft losgelaten om de nabijgelegen regio te laten overstromen, moet u verder kijken naar ander nieuws van de dag dat van het slagveld komt en dat ons op zijn beurt naar de PR-afdeling van de Oekraïense strijdkrachten leidt. Het opblazen van Kakhovka was zeker bedoeld om de aandacht af te leiden van de resultaten van de eerste Oekraïense poging tot massale aanval op het slagveld in het zuiden van Donetsk gisteren. Volgens Russische rapporten “vernietigden” (het huidige eufemisme voor “slachten”) hun eigen Vostok-eenheden met hulp van luchtdekking en artillerie 1500 Oekraïense “levend materieel” (het huidige eufemisme voor “soldaten”) en vernietigden ze 17 tanks, waaronder 7 Duitse Leopards, evenals gepantserde personeelsdragers en andere voertuigen en veldwapens. Dit was een schandalige nederlaag en verlies van mensenlevens in een hopeloos offensief dat alleen werd gevoerd om meer geld en wapens los te krijgen van de Westerse sponsors van het Kievs-regime. Terwijl de verhalen over overstromingen bij Kakhovka en verder stroomafwaarts door onze media worden versterkt, is er de hoop dat niemand de militaire nederlaag zal opmerken.

En wat zijn de praktische gevolgen van een militaire campagne geleid door de PR-afdeling? Het antwoord is het schokkende verlies van Oekraïense soldaten. Gisteren kondigde Robert F. Kennedy Jr., die campagne voert tegen Joe Biden voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de Amerikaanse verkiezingen van 2024, publiekelijk aan dat er tot nu toe ongeveer 350.000 Oekraïense strijders zijn omgekomen in het gebied van de Speciale Militaire Operatie van Rusland. Te oordelen naar het bloedbad van gisteren tijdens de eerste grote aanval van de Oekraïners in de zuidelijke oblast Donetsk, zal het dodental de komende dagen nog verder oplopen. Zijn er gewetensvolle mensen in Europa of de VS die luisteren?

  "Heeft Kiev al verloren?" - Duitse krant Welt verklaart dat Oekraïne "afbrokkelt" en dat Orbán gelijk had, maar "niemand durft het toe te geven"

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zelensky waarschuwt: Het komende tegenoffensief zal enorme verliezen met zich meebrengen, en veel Oekraïense soldaten zullen sterven – Update!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarom de Kachkovka-dam werd opgeblazen – De situatie aan de fronten Vuhlendar en Bakhmut – Zware Oekraïense verliezen
Volgend artikelBerhivka binnen 24 uur heroverd door Russische parachutisten en Wagnervrijwilligers – Het Oekraïense tegenoffensief zit al vroeg in een impasse
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Er zijn in het woke universum naast man en vrouw nog 744834 genders. Mannen kunnen ongesteld worden, tieten hebben, zwanger raken en vrouwen kunnen een penis hebben. Pedoseksualiteit is een normale seksuele oriëntatie. Het christelijke geloof is gevaarlijk voor de mensheid. Dus dat Oekraïne de oorlog van Rusland wint in dit krankzinnige universum is meer dan logisch. Als het rode leger aan de Noordzee staat heeft Putin de PR oorlog wel verloren. En dat is het enige dat hier telt.

 2. In ieder geval weet onze aartsleugenaar rutte al met z’n grote grafmuil te zeggen dat het de Russen waren, die de dam hebben opgeblazen, hypocriete hufter

 3. Wat zal het zijn?
  1. De Russen trokken terug uit Kherson om een Duinkerken te voorkomen als de dam zou breken.
  2. De watertoevoer voor de Krim komt er vandaan
  3. Het koelwater reservoir voor de kerncentrale ligt stroomopwaarts
  4. Kherson en Zaporoscha zijn Oblasten die nu Russisch zijn, waarom zou men die onder water (en olie) zetten.
  Nu het interessante
  A. Als de kerncentrale in gevaar komt zou “de wereld ” wel eens kunnen eisen dat het neutraal gebied moet worden, en iedere vogel die daar poept is een Poetin aanhanger.
  B. Een nieuwe claim uit den Haag voor Poetin als oorlogsmisdadiger 2.0
  C. Een optie om erin te gaan als NATO onder het Kosovo motto ivm Oorlogsmisdaden tegen de burgerbevolking.
  Lente of zomer offensief maakt niet uit het is zowat paddestoelen seizoen

 4. een rommelmarkt met een waardeloos leger alleen gevoed door nazi-haat…en nu staan ze weer eens voor een rode muur… die nog terug schiet op de koop toe…❤️🇷🇺🌹💪

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in