Russische soldaten

Nog maar twee dagen geleden meldde ik dat Bakhmut valt. De Oekraïense soldaten daar zijn 1 tegen 10 onderbewapend en sterven onder artillerievuur met weinig kans om terug te schieten. Sindsdien zijn er meer berichten van het front binnengekomen. Ze ondersteunen mijn sombere visie, schrijft Bernhard.

De Duitse pro-Oekraïense krant Bild meldde vanmorgen dat er bedenkingen zijn bij de Oekraïense oorlogsleiding:

President Volodymyr Zelensky en opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten Valerii Zaluzhnyi hebben tegenstrijdige opvattingen over hoe het leger de situatie in Bakhmut moet aanpakken, volgens niet nader genoemde bronnen binnen de Oekraïense politieke leiding die in een rapport van Bild worden geciteerd.

Bild schrijft dat Zaluzhnyi weken geleden een tactische terugtrekking uit Bakhmut overwoog uit bezorgdheid over het welzijn van zijn troepen.

De Oekraïense regering vertelde Bild dat in Bakhmut blijven de juiste beslissing was vanwege de ernstige schade die het toebracht aan Russische militairen en materieel. Volgens andere door de publicatie geciteerde bronnen dreigt de situatie echter onhoudbaar te worden.

“De overgrote meerderheid van de soldaten in Bakhmut begrijpt niet waarom de stad wordt vastgehouden,” vertelde een Oekraïense militaire analist aan Bild op voorwaarde van anonimiteit.

Slechts enkele uren na het verschijnen van dit bericht gaf het kantoor van Zelensky een persbericht uit waarin hij ontkende dat er dergelijke problemen waren:

President van Oekraïne Volodymyr Zelenskyy heeft maandag een reguliere vergadering net de Generale Staf van de Opperbevelhebber gehouden.

De commandanten van de operationele en strategische troepengroepen brachten verslag uit over de situatie aan de belangrijkste frontlinies.

De leden van de Staf bespraken met name de situatie in Bakhmut. De voorzitter beoordeelde het verloop van de verdedigingsoperatie en vroeg de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne Valeriy Zaluzhnyi en de bevelhebber van de operationele en strategische troepengroep “Khortytsia” Oleksandr Syrskyi naar verdere acties in de richting van Bakhmut. Zij spraken zich uit voor voortzetting van de verdedigingsoperatie en verdere versterking van onze posities in Bakhmut.

Ik geloof niet dat Zaluzhnyi en Sirskyi een dergelijk advies hebben gegeven. De situatie voor de Oekraïners in Bakhmut (Ru: Artyomovsk) is hopeloos en dat weten ze zeker. De verliezen zouden minder zijn als de troepen zich zouden terugtrekken naar de volgende verdedigingslinie op de hoger gelegen gronden ten westen van Bakhmut.

Bron: topographic-map.com – Klik voor groot

De huidige situatie is een puinhoop:

Bron: Live UA map – Klik voor groot

Om Bakhmut te verlaten of voorraden aan te voeren moet men een 10 kilometer lange corridor oversteken die slechts 6 kilometer breed is en volledig wordt gedekt door Russisch artillerie- en grondvuur. De resultaten van pogingen om die gang te doorkruisen zijn te lezen in het dagelijkse rapport van het Russische Ministerie van Defensie:

In de richting van Donetsk hebben de actieve actie van de ‘Yug’ Groep van strijdkrachten en de artillerieoperatie geleid tot de uitschakeling van maximaal 225 Oekraïense manschappen, vijf infanteriegevechtsvoertuigen, negen gepantserde gevechtsvoertuigen, vijf pick-ups, vier motorvoertuigen, één Uragan MLRS en één D-30 houwitser.

Een munitiedepot van de 55e artilleriebrigade van de Oekraïense strijdkrachten (AFU) en een in de VS vervaardigde AN/TPQ-37 anti-artillerieradar zijn respectievelijk bij Dachnoye en Chasov Yar (Volksrepubliek Donetsk) vernietigd.

  Meesterwerk van offensieve tactieken door Russen (Video)

Het verlies van 23 transportvoertuigen op één dag, plus de mensen erin, is vrij ernstig. Het is gestopt met vriezen in Bakhmut en de velden zijn nu te modderig om er overheen te rijden. Hieronder is een video van enkele pick-ups die het probeerden en verwoest werden door artillerievuur. Alle wegen liggen onder direct Russisch vuur. De veiligste manier om naar binnen of naar buiten te gaan is dus waarschijnlijk een lange wandeling door de modderige velden.

Nog een kaart van Bakhmut:

Bron: Military Land – Klik voor groot

De bovenstaande kaart is twee dagen oud. Hij toont 9 Oekraïense brigade-equivalenten in het gebied. Ik weet niet hoe betrouwbaar de informatie over de posities van deze eenheden is. De overzichtskaart van dezelfde bron toont in totaal 13 brigade-equivalenten in hetzelfde gebied.

Bron: Military Land – Klik voor groot

Een volledige brigade heeft ongeveer 3.000 tot 3.500 man. Er zijn dus waarschijnlijk 30.000 tot 40.000 Oekraïense troepen bij betrokken. Al deze brigades hebben echter verliezen geleden. Sommige hebben zelfs extreme verliezen geleden en zijn nu nog maar 30% van hun oorspronkelijke omvang.

In de samenvatting van zaterdag schreven de auteurs van Military Land over Bakhmut:

 • Een wegbrug werd opgeblazen in de nederzetting Khromove, ten westen van Bakhmut. De enige overgebleven weg van/naar Bakhmut loopt door de velden en Ivanivske. (bron)
 • Gezien de situatie in het gebied van Bakhmut en de berichten ter plaatse, kan worden aangenomen dat de Russische troepen het resterende deel van de noordelijke buitenwijken en het gebied ten noorden van de Tavr Meat Plant hebben ingenomen.
 • De situatie in Zabakhmutka (oostelijk deel van Bakhmut) is momenteel gehuld in oorlogsmist. Het is mogelijk dat Oekraïense verdedigers zich uit het gebied hebben teruggetrokken.

Hier is nog een kaart gebaseerd op Russische bronnen.

Bron: Rybar – Klik voor groot

Gisteren berichtte de Kyiv Independent van nabij de frontlijn over de slechte situatie voor de Oekraïense troepen die daar vechten:

Oekraïense soldaten in Bakhmut: ‘Onze troepen worden niet beschermd’

Door de meedogenloze aanval van Rusland op Bakhmut worden golven en golven van onvoorbereide mannen de dood ingestuurd.

Maar verscheidene verdedigers van deze belegerde stad in de oblast Donetsk hebben het gevoel dat ze in een soortgelijk schuitje zitten, zo blijkt uit interviews met meer dan een dozijn soldaten die momenteel in of rond Bakhmut vechten.

Tijdens hun korte bezoeken aan de nabijgelegen stad Kostiantynivka vertelden Oekraïense infanteristen de Kyiv Independent over onvoorbereide, slecht getrainde bataljons die in de vleesmolen van de frontlinie worden gegooid om zo goed mogelijk te overleven met weinig steun van gepantserde voertuigen, mortieren, artillerie, drones en tactische informatie.

“We krijgen geen steun,” zegt een soldaat genaamd Serhiy, die aan het front in Bakhmut heeft gevochten, terwijl hij met zijn vriend, die ook Serhiy heet, gaat zitten voor een gesprek in een klein café op de markt van Kostiantynivka. Beide mannen zijn in de 40, maar de een is iets ouder dan de ander.

  Het besluit is genomen om Oekraïne volledig tot de grond toe af te branden

De soldaten missen ongeveer alles wat hun verdediging zou kunnen ondersteunen:

Ze zeggen dat Russische artillerie, infanteriegevechtsvoertuigen en gepantserde personeelsdragers vaak uren of dagen lang Oekraïense stellingen kunnen bestoken zonder te worden uitgeschakeld door Oekraïense zware wapens. Sommigen klaagden over slechte coördinatie en situatiekennis, waardoor dit kon gebeuren of nog erger werd.

Mortierschutters spraken van extreme munitieschaarste en het moeten gebruiken van wapens uit de Tweede Wereldoorlog. Drones, die cruciale verkenningsinformatie moeten leveren, zijn ook schaars en gaan in sommige delen van het slagveld zeer snel verloren.

Dit alles leidt tot angstaanjagende aantallen doden en gewonden. “Het bataljon kwam midden december binnen… tussen de verschillende pelotons waren we met 500 man,” zegt Borys, een gevechtsarts uit Odesa Oblast die rond Bakhmut vecht. “Een maand geleden waren we nog met 150 man.”

“Als je naar de positie gaat, is de kans niet eens 50/50 dat je er levend uitkomt,” zegt de oudere Serhiy. “Het is eerder 30/70.”

De soldaten beschrijven de Russische operatie als een kleine verkenning gevolgd door artillerievuur. Dit wordt steeds herhaald totdat het gewenste resultaat is bereikt. De zeer redelijke toepassing van deze tactiek is de reden waarom ik beweringen over “golven of Russisch kanonnenvoer die naar voren stormen” of over “hoge Russische verliezen” naast me neerleg. Dat is duidelijk onzin:

De oudere Serhiy zegt dat de vijand graag een team van drie of vier vervangbare voetsoldaten stuurt om aan te vallen en de Oekraïners zich te laten blootgeven door op hen te schieten. Op dat moment richten de elitetroepen zich op de positie van de verdedigers.
Zodra ze vuur beginnen uit te wisselen, worden de Oekraïners getroffen met zwaardere wapens zoals Russische mortieren en raketten van Grad multiple launch rocket systems of BMP infanteriegevechtsvoertuigen en BTR gepantserde personeelsdragers met machinegeweren.

“Ze krijgen de posities waar we zijn, stellen de coördinaten vast, en dan raken ze ons van zeven tot negen kilometer afstand met mortieren,” maar ook van dichterbij met granaatwerpers, zegt de oudere Serhiy. “Ze wachten tot het huis instort, zodat we naar buiten moeten springen. Het gebouw vliegt in brand en dan proberen ze ons af te maken.”

“Hun vogels komen naar buiten en ze achtervolgen ons met vuur,” voegt de jongere Serhiy eraan toe, verwijzend naar Russische UAV’s, zoals quadcopters en Orlan-10 drones met vaste vleugels die zware wapens in de verte spotten. “Ze raken nauwkeurig.”

Terwijl de Russen steeds meer gebouwen vernietigen, verliezen de Oekraïners steeds meer plaatsen waar ze betrouwbaar dekking kunnen zoeken. Borys de medicus zegt dat er mensen verloren zijn gegaan toen hun verschanste posities instortten door zwaar Russisch vuur, waardoor ze stikten.

“Ik zal het zo zeggen, we moeten onze mensen eruit halen, want als we niet vertrekken, dan wordt het de komende weken slecht,” zegt Oleksandr. Een mortierschutter genaamd Illia beaamt dat Bakhmut “praktisch omsingeld is”.

  "Vaccinatiebevel" geweigerd - Acht maanden gevangenisstraf!

Bij gebrek aan munitie is er geen Oekraïens tegengeschut. Infanteriegevechtsvoertuigen worden van het front weggehouden. De nauwelijks getrainde Territoriale Brigades worden ’s nachts naar binnen gestuurd om de volgende ochtend gedood te worden:

Meerdere soldaten zeggen dat Bakhmut-troepen nauwelijks genoeg tijd krijgen om te leren schieten met een geweer – soms duurt hun training maar 2 weken, voordat ze worden gedropt in de hevigste delen van de meest intense huidige strijd van de oorlog. Zij hadden liever gezien dat de troepen minimaal twee of drie maanden training zouden krijgen voordat zij naar zo’n brandhaard worden uitgezonden.

“Twee weken live training en ze worden hierheen gestuurd. Dat kan niet,” zegt de oudere Serhiy. “Of het is iemand die vroeger in het leger heeft gediend, hoe lang is dat geleden? Kennelijk zijn ze alles vergeten.”

“Ons was beloofd dat we niet meteen naar de nullijn zouden worden gestuurd, dat we eerst naar de tweede of derde lijn zouden worden gestuurd,” vervolgt hij. “En toen kwamen we hier midden in de nacht en stuurden ze ons meteen naar Bakhmut.”

Volgens beide soldaten, Serhiy genaamd, zijn de meeste brigades onvoldoende getraind en missen ze de ervaring voor een omgeving zo bruut als Bakhmut. Mensen worden ’s nachts naar een plek gebracht die ze nog nooit hebben gezien en de strijd begint ’s ochtends.

“Daarom worden posities verlaten, mensen zijn er voor het eerst,” zegt de jongere Serhiy. “Ik ging drie keer naar een positie en kreeg zes mensen die überhaupt nog nooit hadden gevochten. We hadden een paar doden en gewonden die geëvacueerd moesten worden… Onze mensen worden niet beschermd.”

Oleksandr bevestigt dat hoewel sommige bataljons die in Bakhmut vechten goed getraind en paraat zijn, de meeste dat niet zijn en dat velen ’s nachts zonder veel voorbereiding zijn ingezet. “Ja, dat is waar, mijn bataljon was niet voorbereid,” zegt hij. Na vijf maanden zonder enige onderbreking van de gevechten is nog maar de helft van Oleksandr’s bataljon over, zegt hij.

“Ze hadden zich niet moeten haasten om iedereen er in te gooien,” zegt de jongere Serhiy. “Het is beter om die posities op te geven, wie geeft daar om? Het is beter om mensen goed op te leiden.”

De verslaggever van de Kyiv Independent heeft niet gevraagd, of niet gemeld, wat de soldaten vinden van Zelensky’s peptalk en die-hard slogans.

Ik denk niet dat ze hem zullen bedanken voor de ervaringen die ze hebben opgedaan. Ze zullen die eerder gebruiken om hun afkeer van hem te verklaren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Nieuwe studie toont aan dat de rest van de wereld China en Rusland steuntVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEU komt graanexportovereenkomst niet na – kan Rusland ertoe aanzetten de Oekraïense havenstad Odessa over te nemen
Volgend artikelWetenschappers zeggen dat het tijd is om kunstmatige intelligentie “mensenrechten” te geven
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Het is nochtans heel eenvoudig; Bahmut wordt in handen gehouden tot het dooiseizoen begint deze maand. Dan kunnen de Rusen in de raspoeta geen voordeel meer halen uit hun overwinning.

 2. 11.000 UAF-jagers gedood in Bakhmut in februari – Prigozhin

  Deze gegevens werden bevestigd door de oprichter van Wagner PMC Yevgeny Prigozhin, die andere details verstrekte over wat er in de stad gebeurt.

  Volgens de verliezen van de strijdkrachten van Oekraïne: “PMC” Wagner “vernietigde in februari ongeveer 11 duizend mensen.”

  “Volgens Bakhmut: aldus de oprichter van de PMC.

  de zwaarste gevechten vinden zowel overdag als ’s nachts plaats, maar de Oekraïners rennen nergens heen.

  Mensen bij Zelensky houden niet op, steeds meer duizenden worden in de “vleesmolen” gegooid.
  Munitie en wapens die ze hebben – eet tenminste je reet, dat wil zeggen, x *** een wolk. Nogmaals aandacht! Oekraïners lopen niet weg. Ze sterven massaal voor Bakhmut en geven zich alleen als laatste redmiddel over.

  Stop met ze lafaards te noemen. Ze zijn hetzelfde als wij, en hetzelfde bloed stroomt in hen, ‘zei Prigogine.

  “Ik heb een enorm verzoek aan alle gerespecteerde journalisten. Laten we stoppen om voor de locomotief uit te rennen en te vertellen dat we Bakhmut hebben ingenomen en wat er na hem zal gebeuren. In een triest verhaal over een ongedode beer wordt inderdaad gezegd dat we de huid niet zullen delen, maar niemand praat over de gevolgen als we proberen deze huid van een nog levende beer te verwijderen.

  Laten we deze beer rustig doden.

  Geloof me, we doen er alles aan, hoewel we nog steeds geen munitie , militaire uitrusting, wapens en voertuigen krijgen. Overigens werden er na bijna een maand sapperscheppen gegeven”, aldus de oprichter van de PMC.

  https://rusvesna.su/news/1678192256

 3. Het voordeel IS reeds in Artyomovsk, precies dàt wat Poetin had aangekondigd. Démilitarisatie en de-nazificatie, en wel op industriële schaal, het had niet beter kunnen gaan.

  Het overgebleven hoopje zielig kan op afstand verder gesloopt worden totdat de grond weer droog is. Daarna kunnen de laatste doodsklappen om een hoekje uitgedeeld worden.

  Het verbaast me na dit jaar nog steeds enigszins dat er nog steeds sukkels en leunstoel generaals de kop opsteken die het beter denken te weten dan de generale staf van de RF.

 4. Deze uitgelokte zinloze bloederige oorlog moet onmiddellijk gestaakt worden!!

  De terroristische corrupte COVID-19 pharma maffia NAVO oorlogshitsende oorlogsmisdadigers moeten zich verantwoorden voor een onafhankelijk Neurenberg 2.0 tribunaal!!

  • Juist, maar helaas.
   In Moldavië is juist hetzelfde aan de hand.
   Op 2 maart keurde het parlement van Moldavië in eerste lezing door de stemmen van de PAS-afgevaardigden een wetsvoorstel goed om de naam “Moldavische taal” in de wetten te veranderen in “Roemeens”.
   Straks een paar Moldavische taalverdedigers lynchen.
   Dan stoken voor een burgeroorlog en we zijn weer vertrokken. De internationale wapenhandelaren en (joodse familie ) bankiers kunnen weer rustig slapen, de rekeningen lopen op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in