Britse ministers zijn bijna over elkaar heen gevallen om het vaccin van AstraZeneca te verdedigen tegen beschuldigingen dat het in verband zou kunnen worden gebracht met gevallen van soms fatale bloedstolsels in de hersenen, vooral bij patiënten met een laag aantal bloedplaatjes. De Brits-Zweedse multinational heeft volgehouden dat er geen bewijs is dat er een verband bestaat tussen het vaccin en bloedstolsels (hoewel sommige wetenschappers in Duitsland mogelijk bewijs voor een verband hebben gevonden), maar toch hebben verschillende regeringen het vaccin beperkt of stopgezet, en Duitsland heeft besloten het gebruik ervan te beperken tot patiënten jonger dan 60 jaar.

Europa’s belangrijkste toezichthouder voor geneesmiddelen, het EMA, herhaalde woensdag dat “er geen aanwijzingen zijn die het beperken van het gebruik van dit vaccin in welke populatie dan ook ondersteunen” (en toch erkende het in zijn veiligheidsbeoordeling dat het mogelijk is dat sommige patiënten dit soort bijwerkingen kunnen ondervinden). De Duitse medische toezichthouder telde 31 bloedstolsels. Negen van hen stierven. In Noorwegen werden drie gezondheidswerkers getroffen en een van hen overleed. In Noorwegen werden in totaal 6 gevallen gemeld, waarvan er vier zijn overleden. Er zijn ook gevallen gemeld in Italië, Oostenrijk en elders.

En nu meldt de Financial Times dat er 25 nieuwe gevallen van bloedstolsels zijn gemeld, wat het totaal op 30 brengt.

Donderdagavond heeft de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency informatie vrijgegeven die 25 nieuwe gevallen van ernstige en zeer zeldzame bloedstolsels bij Britse patiënten bevestigt, naast de vijf mildere gevallen die eerder deze maand werden gemeld.

Zoals de FT in haar berichtgeving over de opnames opmerkt, zullen de nieuwe gevallen “de opvatting bestrijden dat dit slechts een verschijnsel is dat zich op het Europese vasteland voordoet”.

Zoals bij eerdere gevallen op het continent is de belangrijkste oorzaak van alarm de zogenaamde cerebrale veneuze trombose, waarbij zich bloedstolsels vormen in aders die vanuit de hersenen lopen – een potentieel dodelijke complicatie. Bovendien zijn in het VK, dat nieuwe successen heeft aangekondigd in zijn wedloop om de hele bevolking te vaccineren, deze week 17 meldingen van CVST meer binnengekomen dan de week ervoor.

Amerikaanse Snappies lanceren billboardcampagne: "Covid-19 prik gewonden 1,033,992+"

Het hoofd van de MHRA, Dr. June Raine, herhaalde dat “de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico’s” en dat het publiek in de rij moet blijven staan om zich zonder angst te laten vaccineren.

Binnenkort kun je immers nergens meer heen zonder bewijs dat je bent ingeënt.

COVID-19 VACCIN DOSSIER

Brussel bereidt zich voor op invoering “vaccinpaspoort” om burgers in staat te stellen opnieuw te reizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here